Care sunt functiile telecomenzii de aer conditionat

0
26272

Care sunt functiile telecomenzii de aer conditionat? Iata intrebarea la care voi incerca sa raspund in acest mic articol.

Telecomanda unui aparat de aer conditionat are rolul de a trimite comenzile noastre aparatului prin simpla apasare a unor butoane.

ATENTIE: cele mai multe solicitari de service au fost legate de setarile gresite ale telecomenzii sau de faptul ca bateriile erau consumate

Prin apasarea unui buton, se transmite un semnal prin infrarosu catre un receptor electronic aflat in unitatea interna a aparatului de aer conditionat.

Pentru a verifica functionarea telecomenzii, se trimit cateva comenzi cu telecomanda indreptata spre camera unui telefon.

Pe display-ul telefonului trebuie sa apara o lumina la fiecare apasare de buton.

Butoane de comanda Aer Conditionat

 • Butonul pornit-oprit (I/O, POWER, ON/OFF) buton on-off
 • Ajustarea temperaturii +/-. Aceste butoane sunt utilizate pentru a regla temperatura dorita (treapta = 1°C). butoane temperaturaAmbele butoane mai pot avea functia de reglaj ceas, data pentru a potrivi ziua saptamanii.

Moduri de functionare

Aceste pictograme indica modul curent de functionare (Doar Ventilatie, Dezumidificare, Automat, Racire, Incalzire) mod functionare

 • VENTILATIE (FAN) – aparatul de aer conditionat se transforma intr-un banal ventilator (nu face nici cald nici rece)Care sunt functiile telecomenzii de aer conditionat
 • DEZUMIDIFICARE (DRY) – in acest mod, umiditatea aerului va fi redusa cu o reducere minima a temperaturii. Temperatura si turatia ventilatorului sunt controlate automat si nu pot fi controlate de telecomanda. Dezumidificarea nu se poate face daca temperatura din incapere este prea joasa!
 • MOD AUTOMAT (AUTO). In mod automat, aparatul va regla jetul de aer la 24 sau 25°C (in functie de model).  Daca in camera sunt sub 24 grade Celsius – aparatul porneste pe CALD, daca este prea cald – porneste pe RECE.
 • RECE (COOL) – aparatul va livra frig in incapere. Ori de cate ori temperatura in camera depaseste valoarea setata cu 1-2 grade, aparatul va pornii sa lucreze pentru scaderea temperaturii.
 • INCALZIRE (HEAT) – aparatul de aer conditionat va ridica temperatura in incapere

Schimbarea fuctiilor aparatului (CALD, RECE...) se face din butonul MODE

Preferinte legate de confort

 • viteza fluxului de aer care este direct proportionala si cu zgomotul aparatului (3- 5 viteze si automat) viteza jet aer
 • baleaj vertical (dirijarea directiei aerului pe verticala) baleaj vertical
 • baleaj orizontal (automata doar la unele aparate)baleaj aer
 • ochi magic – senzori prezenta (Daikin)
 • I see – senzori prezenta (Mitsubishi)
 • functie de autocuratare (prezenta la unele modele)
 • TURBO – in situatiile in care se doreste o racire sau incalzire rapida a incaperii puteti folosi, pentru o scurta perioada de timp, acest buton (turatia maxima a ventilatorului creeaza curenti mari de aer)
 • SLEEP – este un mod de functionare silentios (viteze mici de aer, zgomot redus) foarte util pe timpul somnului.
 • ECO/POWER SAVER – este o functie asemanatoare cu SLEEP, insa concentrata pe economisire de energie…
 • AUTOCURATARE – unele modele mai performante au aceasta functie foarte utila.

Programator (Timer)

Majoritatea aparatelor de aer conditionat au un singur timer pentru toate zilele saptamanii.

La modele mai scumpe, programarea timpului de functionarea a aparatului poate fi setat diferit pentru fiecare zi a saptamanii.

Buton RESET – anuleaza toate setarile

Wi-Fi – noua tehnologie permite controlul aparatului de aer conditionat de la distanta (de pe mobil) cu ajutorul internetului.

Dezghetare (degivrarea)

La functionarea in mod de incalzire, poate surveni inghetarea schimbatorului de caldura din exterior (unitatea externa). In acest caz, capacitatea de incalzire a sistemului scade si aparatul intra in mod de dezghetare (nu mai “sufla” aer cald).

Dupa aproximativ 10 minute de mod de dezghetare, aparatul de aer conditionat revine la functionarea in mod de incalzire.

Am intalnit situatii in care a fost imposibila dezghetarea unitatii externe (aparatul de sus din foto). Motivul, sau mai bine spus motive: subdimensionarea, calitatea aparatului si ghinionul (turturii de gheata de la streasina se topeau deasupra lui).

aer conditionat inghetat bocna

 

Voteaza si tu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.