Cele mai bune aparate de aer conditionat

Cum aleg aparatul de aer conditionat si TOPUL APARATELOR de AER CONDITIONAT

396
19791

Inainte de achizitionarea unui aparat de aer conditionat, trebuie sa stiti cateva detalii legate de fiabilitate, costuri ascunse si randament.

In acest articol voi incerca sa va prezint ce inseamna un aparat de aer conditionat bun si care sunt componentele care ii confera calitatea.

 • ma voi referi in principal la aparate de aer conditionat tip “split” de uz rezidential (7000 – 24000 BTU/h)
 • daca aveti tavan fals (minim 40 cm.) puteti sa luati in calcul si aparate tip caseta (sunt aparatele ideale deoarece jetul de aer rece este suflat in 4 directii, orizontal la nivelul plafonului)
Recomandari

Va recomand cateva aparate de aer conditionat ce ofera un raport excelent intre pret si calitate:

Capacitate: 12,000 BTU/h
Suprafata recomandata: 20 – 35 mp

Aer Conditionat Gree Bora Inverter 12.000 BTU/h

 • Aer Conditionat Gree Lomo Inverter R32 12.000btu model GWH12QB-K6DNB8IModel: GRS-121EI/JBR1-N3 Blue Strip
 • WiFi ready
 • Refrigerant R32
 • Clasa energetica A++ | A+
 • 5 ani garantie integrala
 • Auto Diagnoza
 • Incalzire pana la -15˚C
 • Purificator Cold Plasma Integrat

Gree Bora are incorporat un purificator de aer Cold Plasma, cea mai eficienta solutie de indepartare din aerul incaperii a virusurilor, bacteriilor si alergenilor.

Modulul de conectare la reteaua WiFi se poate achizitiona optional!

Vezi Detalii si Pret

Aparat de Aer Conditionat LG Standard Plus 12.000 BTU/h

 • Aparat de Aer Conditionat LG Standard PlusModel: PC12SQ Dual Inverter
 • Refrigerant R32
 • Clasa energetica A++
 • Modul acces WiFi integrat
 • Compresor Dual Inverter
 • Zgomot redus 19 dB
 • Incalzire pana la -10˚C
 • Auto Diagnoza
 • Auto Curatare

Functia Comfort Air regleaza palele intr-o pozitie presetata ce deviaza aerul furnizat astfel incat sa evite suflarea direct spre ocupantii incaperii.

Vezi Detalii si Pret

Aparat de Aer Conditionat Daikin Sensira M 12.000 BTU/h

 • Aer conditionat Daikin SensiraModel: FTXC35A+RXC35A Bluevolution
 • Clasa energetica A++
 • Nivel redus de zgomot de numai 20 db
 • Gama Bluevolution cu refrigerant R32
 • Auto Diagnoza
 • Filtru aer Titanium Apatit

Filtrul cu apatit de titan retin efectiv praful existent in aerul din incapere, curatindu-l de impuritati.

Aparatul este compatibil cu tehnologia WiFi si se poate conecta la reteaua locala de internet WiFi cu ajutorul modulului optional.

Cu ajutorul acestui modul poti conecta aparatul tau la platforma iFTTT (if this than that), unde poti programa evenimente de genul: daca am plecat de acasa aparatul se va opri in mod automat.

Vezi Detalii si Pret

Capacitatea aparatului: BTU/h sau Kw?

In general, puterea aparatului de aer conditionat este cunoscuta ca „BTU” – BTU/h (British Thermal Units/hour), cu toate ca in standardele internationale puterea se exprima in W sau kW.

capacitate aer conditionatDe regula insa, pe etichete, este inscrisa puterea in kW, iar ca sa facem conversia impartim la 3412 (de exemplu, 9000 BTU/h impartit la 3412 = 2,64 kW termic).

ATENTIE! este vorba de PUTEREA DE RACIRE sau INCALZIRE (si nu consumul de energie electrica)

Pentru consumul de curent, se imparte la COP (ex. COP = 3,6) rezulta 0,73 kw energie electrica la putere maxima (compresorul functioneaza la viteza variabila, iar consumul este adaptat la necesitatile de temperatura din camere).

eficienta energetica aer conditionatPentru comparatie: o aeroterma electrica are COP = 1 deci dintr-un KW electric rezulta un KW termic!

Tabel orientativ cu necesarul de BTU/h pe suprafete (in mod normal trebuie sa se tina cont de o multitudine de alti factori cum ar fi: orientarea camerei, suprafata vitrata – geamurile, nivelul de izolatie al imobilului, tipul de acoperis..etc)

BTU/h 9000 12000 14000 18000 24000
kW 2,5 3,5 4 5 7
Locuinta-mp 18 – 25 24 – 35 28 – 45 40 – 50 60 – 70
Birouri-mp 14 – 22 20 -30 25 – 35 34 – 40 40 – 50

 

Piese de schimb si garantia aparatului

Garantia sau mai bine spus GARANTIILE sunt date de distribuitor (Ferroli, Daikin Romania… etc) si de montator. Cu alte cuvinte, garantia pe aparat depinde de firma care a facut montajul.

Din pacate sunt comercializate pe piata romaneasca aparate de aer conditionat cu nume sonore, dar fara un Brand in spate (ex. Hyundai – divizia de climatizare este dizolvata).

Furnizarea de piese de schimb este aproape imposibila ( in special placi electronice sau una dintre componentele principale – unitatea de interior sau cea de exterior).

design aer conditionatDesign aparat

Alaturi de performantele tehnice, designul ocupa un rol important in topul nostru de preferinte.

Aparatele de aer conditionat sunt in general de culoare alba cu forme rotunjite insa sunt disponibile pe piata si aparate atipice cu montare pe colt sau cu aspect de tablou.

Recomand simplitatea deoarece un design mai complicat se reflecta imediat in costul aparatului.

Filtrele unui aparat de aer conditionat

Filtrele unui aparat de aer conditionat au rolul de a filtra partial aerul circulat.

Singurele filtre eficiente sunt sistemul Plasmacluster al aparatelor Sharp și filtrele UV prezente la unele modele High-End.

Tipuri de filtre pentru aerul conditionat:

 • filtrele clasice de plastic (au rolul de filtrare mecanica grosiera si este indicata spalarea in fiecare sezon de folosinta)
 • filtre din catechin (tratate cu extract de ceai verde) – consumabil
 • filtre din carbune activ (elimina mirosuri neplacute) – consumabil
 • filtre electrostatice (distrug alergenii din aer)
 • filtre de ionizare (retin praful si germenii din aer)

Igienizare aparat de aer conditionat *** filtrele unui aparat de aer conditionat NU impiedica in totalitate patrunderea prafului in aparat, de aceea este indicata o igienizare pentru unitatea interioara la inceput de sezon[/caption]

Mai multe detalii despre filtrele aparatelor de aer conditionat AICI.

Compresorul aparatului de aer conditionat

Compresorul unui aparat de aer conditionat stabileste si durata de functionare a acestuia. Inlocuirea unui compresor va aduce costuri ce ajung uneori la pretul unui aparat nou! (cost compresor + manopera montaj + freon)..

Pe de alta parte, in intreaga mea activitate nu am gasit decat 5-6 compresoare arse. Din aceasta cauza, garantiile de 5 ani la compresor sunt doar unelte de marketing. Interesanta ar fi o garantie de 5 ani la placile electronice 🙂

Din punctul meu de vedere, caracteristica importanta a COMPRESORULUI este randamentul acestuia si nu fiabilitatea.

Fiabilitatea aparatului de aer conditionat

Durata de functionare a unui aparat de aer conditionat poate fi intre 7 si 15 ani, in functie de calitatea acestuia si de corectitudinea montajului.

Pentru a exemplifica mai bine costul real al unui aparat de aer conditionat, am ales doua situatii extreme pentru o perioada de 15 ani – capacitate 12000 BTU/h:

 1. APARAT SLAB (doua aparate slabe + doua montaje + un demontaj): 2×1000+2×400+200= 3000 lei
 2. APARAT SUPERIOR (un aparat + un montaj): 1800 +400 = 2200 lei

… si nu am mai pus costuri de reparatie post-garantie (conform legii lui Murphy – aparatele slabe se strica imediat ce ies din perioada de garantie), zecile de telefoane, mizeria, zilele pierdute in asteptarea echipelor si tot stresul

Mentiuni: un aparat de aer conditionat bun nu trebuie sa coste neaparat 1800 lei (vezi si Gree, LDK, etc..).

Montajul aparatului de aer conditionat

Din punct de vedere functional, un aparat de aer conditionat este comparabil cu un radiator (calorifer) si nu cu intreaga instalatie termica!

Pentru atingerea parametrilor optimi de functionare, este recomandat ca aparatul de aer conditionat sa climatizeze o singura incapere!

Montajul unitatii interioare pe hol este o solutie de compromis!

Modul in care este facut montajul, alegerea locului de amplasare a unitatii interne si extern si materialele folosite la instalare sunt cei trei factori care asigura functionarea optima a unui aparat de aer conditionat.

montajul unui aer conditionat

Eficienta Energetice a aparatelor

eficienta energetica SERP si SCOPClasificarea energetica a aparatelor de aer conditionat le imparte in grupe conform randamentului: clasa A+++, A++, A+..

SCOP

SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) repezinta coeficientul de performanta in cazul incalzirii, insa este un coeficient sezonier, care tine cont de energia electrica consumata si energia termica pentru incalzire generata in tot sezonul de incalzire.

SEER

SEER (Seasonal energy efficiency ratio) repezinta rata de eficienta energetica in cazul racirii, insa este o rata sezoniera, care tine cont de energia electrica consumata si energia termica de racire generata in tot sezonul de racire.

Sunt evidente diferentele de performanta, si implicit consum, intre diferitele clase energetice.

Costul aproximativ de producere a 1000 KW Energie Termica cu aparate de clase energetice diferite:

Clasa energetica COP KW LEI
clasa A 3,5 285 154
clasa A+ 4,3 233 126
clasa A++ 4,8 208 112
clasa A+++ 5 200 108

Nivelul de zgomot

O caracteristica deloc de neglijat (in special cand aparatul de aer conditionat este amplasat in dormitor) este silentiozitatea acestuia.

Zgomotul produs de aparat se masoara in decibeli (dB) si are valori incepand cu 19 dB pentru unitatea interioara (la aparatele mai performante).

nivelul de zgomot aer conditionat

Zgomotul aparatului este proportional cu viteza fluxului de aer (minim, normal, ridicat). Pentru un somn linistit este recomandata viteza minima.

Aparatele de la Mitsubishi Electric sunt renumite pentru silentiozitate (atat unitatea interioara cat si cea exterioara).

Functiile aparatului si telecomanda

Am lasat la urma telecomanda aparatelor pentru ca de cele mai multe ori incurca beneficiarul.

Da, acum avem posibilitatea de a comanda aparatul prin internet cu ajutorul telefonul mobil (WI-FI), dar cele mai multe interventii de service se datorau setarilor incorecte a telecomenzii sau a bateriilor consumate

Cateva functii utile:

 • programator zilnic (pornit/oprit aparat) – foarte util vara sa gasesti racoare cand ajungi acasa de la munca;
 • auto-curatare (unele modele au aceasta optiune);
 • comanda la distanta WI-FI (controlul aparatului prin intermediul internetului);
 • functii de autodiagnoza (depistarea automata a erorilor);
 • “ochiul” magic (scanare 3D a camerei si optimizarea jetului de aer);

Un studiu facut de GFK despre comportamentul de cumparare in Romania spune ca jumatate de romani nu dau doi bani pe branding, se uita doar la cel mai mic pret si de acolo cumpara. Ca dupa aceea au probleme cu garantiile sau sunt nemultumiti de servicii e alta poveste…

Am sa trec foarte rapid peste problema producatorului cu o mica poveste: In trecut un aparat de aer conditionat se repara foarte usor de orice tehnician cu minime cunostinte de electricitate si un pic electronica. Cele mai frecvente probleme, pe vremea aceea, erau: condensatori arsi, freonul pierdut sau placa electronica arsa. Cum majoritatea erau produse in China puteai sa schimbi linistit placi electronice indiferent de model…

Brandul (producatorul aparatului)

Hmmm, acum cu tehnologia INVERTER avem doua placi electronice mult mai complexe (la unitatea interioara si la unitatea externa) si a devenit aproape imposibil sa le mai repari “pe genunchi”, prin urmare ai nevoie de piese de schimb identice (Model/Serie..).

Avantaj au aparatele cu functia de autodiagnoza (Daikin, Mitsubishi, Samsung…), atat pentru depistarea rapida a problemei cat si pentru rapiditatea cu care producatorul poate furniza piese de schimb.

Trebuie sa mai mentionez ca placile electronice se ard de obicei datorita fluctuatilor de tensiune din retea (daca aveti probleme de acest gen – la sate in special – trebuie sa montati un stabilizator de tensiune).

Sa nu va bucurati prea tare ca ati gasit un aparat de aer conditionat la 1200 de lei, de obicei este de unica folosinta; daca se strica – cumparati altul deoarece reparatia poate costa pana la 5- 600 lei si saptamani de asteptare (de obicei exact in mijlocul verii), zeci de telefoane, mizerie si praf….

Sunt branduri de aparate de aer conditionat ce supravietuiesc doar un an-doi. O companie ce produce aer conditionat de peste 10 ani este mult mai experimentata decat o firma/brand “fantoma”. In plus sunt sanse destul de mari sa existe pe piata si peste alti 5-6 ani (pentru furnizarea de piese de schimb).

TARA de origine

Aduc pe scurt in peisaj si tara de origine (tara in care a fost produs cu adevarat aparatul de aer conditionat). Disciplina angajatilor sau dezinteresul acestora poate creea mari diferente in calitate.

Cele mai bune aparate de aer conditionat, la ora actuala, sunt produse in JAPONIA si depasesc 1000 de euro (cele mici de 9000 BTU/h) si din aceasta cauza nu se prea gasesc pe piata romaneasca.

In CHINA este un paradox deoarece chinezii au posibilitatea de a produce calitate asemanatoare Japoniei, dar importatorii vor “cel mai ieftin aparat“. Tin minte ca nu demult o mare companie romaneasca a negociat la sange pretul per aparat (obtinand un discount de 5 $), aparatele au fost bune, problema era ca tabla de sustinere a unitatii interioare era foarte subtire si nu putea sustine aparatul (trebuia desfacut splitul si prins separat de perete)… in fine, ieftin si bun mai greu de obtinut.

Alt aspect legat de CHINA, daca cumperi peste un anumit numar de aparate (en gros) – poti sa le denumesti cum vrei. Mi-e greu sa tin pasul cu toate modelele importate acum, din aceasta cauza sunt multe aparate de care nu am auzit nici eu.

Cele mai bune aparate de aer conditionat
Chiar daca au preturi prohibitive, va prezint cele mai performante aparate de aer conditionat (12000 BTU/h) disponibile in Romania.

Daikin Ururu Sarara

Daikin Ururur SararaSingurul aparat de aer conditionat (tip Split) ce aduce aer proaspat din exterior (pentru reglarea umiditatii)

Functii Speciale:

 • ochi inteligent
 • flux aer 3D
 • filtru fotocatalitic
 • filtru autocuratare
Vezi Detalii si Pret

Mitsubishi Electric Kirigamine

Mitsubishi Electric KirigamineFiltru Plasma Quad

 • neutralizeaza 99% din bacteri si virusi
 • elimina 94% par de pisica
 • 98% polen

Functii Speciale:

 • senzor 3D I-see
 • aripioare duble pentru dirijare aer
Vezi Detalii si Pret

Toshiba DaiSekai

Toshiba DaisekaiSisteme de filtrare:

 • Cold Plasma
 • Ionizator cu plasma
 • Autocuratire
Vezi Detalii si Pret
Topul aparatelor de aer conditionat

Criterii clasament: fiabilitatea produselor; vechimea pe piata, reviewuri cumparatori si din propria experienta

 1. Mitsubishi Electric  Detalii si pret
 2. Daikin  Detalii si pret
 3. Toshiba  Detalii si pret

Mentiuni:

Unii producatorii din fruntea topului au si modele de calitate medie (ex. Daikin OKI produs in China) la fel cum si producatorii de “mijloc” au produse de varf.

Daikin si Mitsubishi Electric au cea mai buna retea de service la nivel national (un motiv in plus de ai pozitiona in fruntea clasamentului).

Topul aparatelor de aer conditionat este strict parerea mea rezultata din experienta de peste 15 ani.

Daca aveti alte experiente (placute sau neplacute) cu una dintre marcile de aer conditionat prezentate, sau doriti sa adaugam si alte marci comercializate pe piata romaneasca, va invitam sa trimiteti un mesaj (comentariu mai jos).

Cele mai bune aparate de aer conditionat

396 COMENTARII

 1. Buna seara! Va rog sa mi spuneti daca merita din punct de vedere al consumului , performantei si fiabilitatii York Pyrenees 12000 BTU , pt. un apartament de 3 camere in care mai functioneaza un Westinghaus de 12000 in sufragerie? Va fii folosit in special pt cele 2 dormitoare! Stima!

  • York sunt aparate bune, nu stiu suprafata apartamentului si nici conditiile specifice (pozitionare, suprafata vitrata, etajul, etc) pentru o parere pertinenta. In principiu, daca nu locuiti la ultimul etaj, ar fi de ajuns.

 2. Buna ziua,
  As dori sa va intreb ce imi recomandati raport calitate pret intre seriile HJ, WN si SF de la Mitsubishi si daca exista diferente intre seriile WN si SF. Camera este de 18m2 orientata spre soare mai tot timpul zilei.

  Multumesc mult!

  • Buna ziua,

   HJ sunt modele mai slabute, ordinea ar fi urmatoarea:

     1. SF – SEER 7,6; SCOP 4,4; Clasa A++/A+
     2. WN – SEER 6,2; SCOP 4,2; Clasa A++/A+
     3. HJ – SEER 5,1; SCOP 3,8; Clasa A/A

   Randamentul este cel mai bun la gama SF..
   Legat de pozitionarea camerei, un 9000 BTU/h cred ca este ok. Daca aveti suprafata vitrata mare (geamuri mari), mergeti pe un 12000 BTU/h.

 3. Buna ziua,

  Pentru un birou ( 1 camera ) cu suprafata utila de 33 mp ar merge un AC de 12000 BTU pentru racire/incalzire?

  Ce parere aveti despre Carrier IPLUS Wi-Fi, 12000 BTU?

  Multumesc!

 4. Buna seara .
  As dori dacă se poate sa ma ajutați cu un sfat in alegerea aparatului de climatizare .
  Pentru un apartament la mansarda cu o suprafața a livingului de 45 m2 , cu 10 ml geamuri termopan , plus 1 dormitor de 20m2 ar fi suficient un aparat de 18.000 BTU ?
  Ca și modele :
  1. Gree Bora GRS-181EI/JBR-N3 18.000 btu
  2. Gree Bora A5 GWH18AAD-K3DNA5E 18.000 btu
  3. Gree Bora A4 R32 GWH18AAD-K6DNA4B 18.000 btu
  4. Omnia ECO O3MVI32-18WIFIR 18.000 btu
  5. Midea Blanc R32 MA-18NXD0-MA-18N8D DC 18.000 btu
  Sau aveti o alta recomandare . Daikin ? Mitsubishi ? As prefera sa ma încadrez intr-un buget de 3000 de RON .
  Mulțumesc .

  • Buna seara,

   Sunt doua aspecte foarte importante pe care nu le cunosc: tipul acoperisului si orientarea suprafetei vitrate (cei 10 ml termopan). Din propria experienta, stabilirea necesarului de capacitate pentru climatizarea ultimului etaj este destul de dificila.

   Este in regula in cazul in care:

   1. nu va doriti sa aveti 18 gradeC cand la exterior sunt 40 gradeC
   2. geamurile sa nu fie orientate spre Sud..

   Legat de modele de aparate nu mai am voie sa (dez)avantajez producatori…

   • Buna seara ,

    Orientarea geamurilor este către est .
    Nu se poate face nici o sugestie legat de modelele prezentate .
    Oricum decizia finala îmi aparține .
    Eu optez pe Gree dar prietena mea insista pe Omnia , dar eu sunt mai sceptic deoarece nu am găsit multe comentarii despre acest produs .
    Mulțumesc si o seara plăcută .

 5. Va salut.
  Puteti sa imi faceti o recomandare,va rog,care ar fi mai bun dintre cele 3?
  O sa fie folasit in principal pentru incalzire spatiu 20 mp.
  1.Franke FR12BW
  2.Gree Lomo Eco GWH12QB-K6DNB8I
  3.Cooper&Hunter ARCTIC INVERTER CH-S12FTXLA
  Multumesc

  • Aveti nevoie de cca. 12000 BTU/h. Legat de model nu vreau sa dezavantajez nici un model prin recomandari punctuale, in functie de orasul in care va aflati (prezenta unui distribuitor autorizat), functiile dorite…

 6. Buna ziua. Vreau sa achizitionez doua aparate de aer conditionat model Gree Bora A5 GWH09AAB-K3DNA5A. Cum se comporta acest model din punct de vedere al fiabilitatii? Sa ma reorientez catre alta firma si alt model? Camerele au 13 mp fiecare.

 7. Buna ziua,
  Oscilez intre doua aparate destul de apropiate ca specificatii
  – Aparat de aer conditionat Whirlpool SPIW 318L, 18000 BTU, Clasa A++, 6Th Sense, Filtru HD + Active Carbon, R32
  – Aparat de aer conditionat LG Standard Dual Inverter S18EQ, 18000 BTU, Clasa A++, Filtru protectie Dual, Controlul energiei active, Afisare consum energie, R32

  Ma puteti va rog indruma catre unul din ele?
  Va multumesc frumos!

 8. Buna ziua,
  Puteti sa ma ajuti cu o parere/sfat in legatura cu Multisplit R-Design 4x 9000 BTU/h, Vivax, Clasa A++.
  Nu am gasit nimic relevant pana in acest moment despre brand si nu stiu daca are sens sa achit cu aproape 3000 ron in plus ca sa merg pe ceva similar de la Mitsubishi.
  Va multumesc anticipat.

 9. Buna ziua.
  De cateva zile ma uit dupa aparate de aer conditionat. M-am oprit la 2-ua:
  Aparat de aer conditionat LG Deluxe DM24RP, 24000 BTU, Clasa A++, Wi-Fi Control, Plasmaster Ionizer Plus, Filtru antibacterian, Controlul energiei active, Afisare consum energie
  Aparat de aer conditionat Mitsubishi Electric MSZ-HJ71VA-MUZ-HJ71VA Inverter Smart 24000 BTU, Clasa A+, Programator zilnic, Auto-curatare, Auto-restart, Auto-diagnoza.
  Stiu ca mitzu e spuma, dar ma ajuta functia wifi mult.
  Casa este parter, foarte bine izolata. Vreau doar sa schimb aerul in casa, in sensul eliminarii aerului si caldurii ce o produc pe timp de zi. Un 26 grade dar cu aer uscat este arhisuficient. Pe caldurile astea stau destul de comod la 27 de grade in casa.
  De ce asa mare? Sper sa ajunga la toata casa. Nu mi-am pregatit trasee. Spatiul este desdul de deschis. Este suficient sa-mi schimbe aerul in toata casa.
  Un sfat ar fi foarte bine venit.
  Multumesc.

  • Buna seara, MSZ-ul este clasa medie de la Mitsubishi, LG-ul are un plus prin sistemul de filtrare si purificare aer (in plus are si posibilitatea de comanta de la distanta WiFi)…

   • Multumesc pentru raspunsul promt.
    Pot merge pe Lg linistit atunci?
    MSZ-ul la aceeasi calitate este mult peste bugetul meu.
    Gree am vazut iarasi…dar parca tot Lg ma atrage.

 10. MITSUBISHI DM35 FUNCTIONEAZA PANA LA -10 GRADE ,PE INCALZIRE ,DACA TRECE DE ACEASTA TEMPERATURA CUM SE COMPORTA?MERITA CUMPARAT PENTRU A-L FOLOSII PENTRU CALDURA?

 11. Despre vortex 12000 btu vis a vis de beko tot 12000 ce parere aveti?
  As vrea sa-mi cumpar in curand si nu stiu pt ce sa oipte..cu dezumificator!
  Multumesc!

 12. Bună seara! Am cumpărat un aparat De la o marcă ce nu se află în topul Dvs. Și nu sunt mulțumit de o chestie! Nu are suflu destul de Puternic chiar dacă ventilatorul e dat pe High. Am observat la descriere ca apare undeva că ar avea 4 trepte la ventilator, iar altele acum când m-am documentat mai bine, tot de 12.000 btu, aceeași capacitate, ar avea 12 trepte. Mă refer la mărcile heinner Vs vivax. Ambele sunt Destul de scumpe, nu am căutat ieftine. Am ales aceasta varianta, adică heinner deoarce are un design futurist, vivax ul era mai scump puțin, câteva sute de lei, singura diferența acum Comparându-le ar fi numărul la trepte de la ventilator. Aștept un răspuns. Va mulțumesc pentru timpul acordat!

  • Buna ziua,

   Marcile de top nu au decat 4 viteze la ventilator. Un 12000 BTU/h are debit maxim de aer undeva la 750 m³/h si oricate viteze am avea, tot 750 ramane maxima.
   Legat de design futurist, am scris pe undeva prin articol ca designul nu se reflecta in fiabilitate. Un aparat de aer conditionat trebuie sa raceasca/incalzeasca camera.

 13. Buna seara!ce părere aveți de Romsal?a fost soțul meu la o firmă și au spus că o să ne aducă Romsal,sincer nu prea sunt incantata ,avem un apartament de 78metri pătrați și am fi vrut să îl punem pe hol mare la intrare,am putea pune de 12000Btu?

  • Buna ziua,
   De Romsal nu am auzit, probabil este vorba de un aparat de aer conditionat cumparat de la Romstal (Habitat, Vision sau Midea).

   In ce priveste suprafata, am pus un tabel la inceputul acestui articol cu necesarul de putere raportat la suprafata – 12000 BTU este prea putin pentru 78 mp. Asa cum am mai spus de multe ori: un aparat de aer conditionat este echivalentul unui calorifer si nu al unei centrale termice – este indicat sa se monteze cate unul in fiecare camera spre geam.

   Acum, ca sunt destul de scumpe si bugetul nu permite, este o alta poveste…

 14. Buna ziua! Imi puteti spune, va rog, la ce se refera “Temperatura minima/maxima de operare racire/incalzire”? Am gasit acest specificatii la mai multe aparate, printre care si Gree Bora A5, pe care am vazut ca il recomandati si dvs. Pentru acest model specificatiile sunt:
  Temperatura minima de operare racire (-°C) 15
  Temperatura maxima de operare racire (°+C) 24
  Temperatura minima de operare incalzire (°-C) 15
  Temperatura maxima de operare incalzire (+°C) 43

  Va multumesc!

  • Buna ziua, este vorba de temperatura exterioara la care aparatul poate functiona in parametri optimi. Probabil ati copiat invers valorile de temperatura (un AC trebuie sa faca rece daca afara sunt temperaturi mari +43 °C) ?!

   Situatii particulare unde aceste valori extreme conteaza:

   • in camera serverelor split-ul trebuie sa poata “sufla” aer rece chiar daca afara sunt -20°C
   • in cazul in care aparatul este cumparat special pentru incalzirea locuintei, trebuie sa poate functiona pe mod incalzire si la – 15°C (sau chiar -20°C cele profesionale).
   • Multumesc mult pentru raspuns! Intradevar valorile scrise de mine sunt inversate, le-am copiat de pe site-ul emag, unde sunt puse gresit. Pe site-ul producatorului apar corect (Temperatura exterioara minima functionare pe racire -15°C / Temperatura exterioara maxima functionare pe racire +43°C / Temperatura exterioara minima functionare pe incalzire -15°C / Temperatura exterioara maxima functionare pe incalzire +24°C).

 15. Buna Ziua, traiesc la sat in casa cu camera la mansarda, 15-16mp..ce aer conditionat imi puteti recomanda dintre Gree Bora A5 GWH09AAB-K3DNA5A Inverter 9000 BTU si LDK AEOLUS 9 INVERTER, pretul difera doar cu 90 de lei dar aparatul gree bora are kitul de instalare inclus in pret

 16. Ce parere aveti despre ARGO? Nu apare in topul producatorilor din articol si totusi au oferta buna la dublu split pe anumite site-uri (cel.ro /domo)

  • Buna ziua,
   Este un nume nou pe piata de aer conditionat, Brandul/Firma Argo a aparut in 2016. Nu am destule informatii pentru o concluzie personala (poate doar pe parte de design). Din specificatiile tehnice gasite pe siteul producatorului, totul este ok: ultima tehnologie, freon R32, functii speciale…

   • Buna ziua! Va multumesc pentru raspuns. Aveti vreo recomandare in ceaa ce priveste dublu split? Apartamentul este la etajul 4, blocul nu este anvelopat, soarele bate direct toata ziua in cele doua dormitoare de 11 mp, respectiv 9mp. Singura problema este amplasarea balconului in continuarea dormitorului mare, lucru ce nu permite amplasarea unei unitati exterioare pentru fiecare camera. Gresesc? Se poate monta pe lateralul balconului? Se pot monta doua unitati exterioare la aceeasi fereastra? S-ar vedea destul de urat iar in practica nu am mai vazut.
    Astept cu interes parerea dvs. avizata.
    Multumesc

    • Rolul unui multisplit este tocmai acela de a ingloba toate unitatile externe intr-una singura. Sistemul este recomandat pentru camere invecinate. In ceea ce priveste balconul, nu va pot ajuta intrucat nu stiu din ce este construit. O “externa” de dublu-split este mult mai grea decat o unitate simpla, iar in cazul in care balconul este zidit din BCA de 10 cm devine periculos.

     Prima regula de montaj a unitatii exterioare este acela de a avea acces facil la ea (in cazul unui service sa nu ai nevoie de alpinisti).

     Legat de modele, nu (mai) am voie sa-mi exprim pareri punctuale.

     Cel mai bine este sa invitati un instalator la fata locului pentru o analiza mai atenta.

 17. Buna ziua, intre DAIKIN FTXB35C – 12000 BTU si Gree Viola – 12000 BTU, care credeti ca este mai performant/fiabil? Pretul este asemanator, Daikin este putin mai scump.

 18. Buna seara! As vrea sa-mi cumpar un gree de 12000 cu functie de ionizare si nu gasesc detalii despre aceasta functie pe pagina lor iar detaliile de la comercianti nu sunt de incredere.

 19. Buna ziua. Care dintre aceste 3 aparate de aer condtionat este, dupa parerea dvs, mai bun ?
  Aparat de aer conditionat Heinner HAC-12OWF-BK, 12000 BTU, Inverter, Clasa A++
  Aparat de aer conditionat Whirlpool SPIS 412L, 12000 BTU, Inverter, Clasa A+
  Aparat de aer conditionat LG S12EQ.SSJ, 12000 BTU, Dual Inverter, Clasa A++
  Multumesc frumos !

 20. va salut…as dori sa stiu daca este ok acest model pentru un dormitor de cca. 16-18mp….???
  Gree-Viola-A5-GWH09RA-K3DNA5H-9000BTU #caracteristici

 21. Buna seara,

  As vrea sa cumpar un AC Gree 12000 BTU (GWH12AAB-K3DNA4A, GWH12AAB-K3DNA5A, GWH12QB-K6DNB8I sau GWH12RA-K3DNA3M) si am cateva intrebari, va rog frumos daca ma puteti ajuta. Multumesc.

  1. Care e diferenta intre Bora A5 si Bora A4?
  2. De ce la cei mai multi distribuitori, Lomo e la acelasi pret sau chiar mai ieftin decat Bora si mult mai ieftin decat Viola, desi Lomo are freon de generatie mai noua?
  3. Care din cele 4 modele ale marcii Gree recomandati?
  4. Recomandati un alta marca / model la preturi similare cu performanta similara mai buna?
  5. Ce recomandati freon R32 sau R410a? Sau nu e un criteriu de luat in seama?

 22. am decis sa achizitionez un AC de 12000BTU am ramas setat pe urmatoarele:
  Gree Bora
  WHIRLPOOL SPIW 312L
  care credeti ca este mai bun?
  am de acoperit aproximativ 40m2

  cu stima, va multumesc

 23. Buna ziua, sunt in cautarea unui aparat de aer conditionat pentru un birou de 3m inaltime, de aprox 27m patrati. Avand in vedere ca este in chirie si platesc eu aparatul cautam ceva ieftin initial, gasesem aparate la 12.000 btu Alizee la 1100 lei, Yamato la 1200 lei, dar totusi tind spre GREE (dupa ce am citit articolul dvs) desi e putin mai scump. Si brandul AUX ma tentase pentru ca se laudau cu silentiozitate, ceva filtre speciale/ionizare (pe la 1500 ron), dvs vad ca nu il pomeniti deloc. Banuiesc ca recomandati GREE comparand cu marcile gasite de mine. Nu stiu daca mi-ar ajunge si 9000 btu pentru spatiul respectiv (desi si intre 9000-12000 nu e mare diferenta, insa ca la orice cumparatura, cautam iefitn si tot gasim motive sa platim in plus in final, putin cu putin). Un sfat poate sau o recomandare? Si totodata nu reusesc sa gasesc diferenta intre Gree Lomo si Gree Bora, poate ma ajutati si in aceasta privinta, va multumesc!

  • Buna ziua,

   In cazul racirii, inaltimea camerei nu este importanta. Suprafata vitrata, aparatura electrica, numar de persoane, izolatia cladirii sunt factorii principali in calculul necesarului de frig. Eu va recomand un 12000 BTU/h.

   Legat de modele, ma abtin sa mai dau recomandari punctuale. Voi face totusi o remarca: calitatea montajului are un impact major asupra fiabilitatii aparatului.

   Diferenta intre cele doua Gree: tipul de freon (R410, R32) si designul unitatii interne iar LOMO sta mai bine pe modul “INCALZIRE”.

   Cu AUX am avut o experienta neplacuta acum cca. 15 ani, este undeva in ultimul sfert al clasamentului…

   • Va multumesc pentru raspuns! 12.000 voi alege, la brand ma mai gandesc, incerc sa ma bazez pe topul dvs in acest caz si pe recomandarea legata de montaj, (voi incerca sa gasesc pe cineva cu recomandari bune).Numai bine si succes!

 24. ZEPHIR este un producator bun? Nu am vazut nimic scris despre el. Spune ca are compresor TOSHIBA.
  Ma gandesc la modelul Dublusplit 9000 btu + 12000 btu – 2MDS-18HR-INV14 + MU09INV / MU12INV Inverter.

  • Buna ziua,

   Am montat doar 2 aparate Zephir, nu cunosc foarte multe despre aceste modele. Compresorul nu reprezinta nici 5% din problemele ce apar la aparatele de aer conditionat.

 25. Buna ziua! Pt o casa pe 2 etaje,suprafata 130 mp, 3 dormitoare, orientare sud (soare toata ziua) ce unitate (unitati) imi recomandati? Pot opta si pt unitate comerciala? Multumesc anticipat!

  • Buna ziua,

   Nu va pot da un raspuns exact si corect fara sa stiu: numarul de camere (eu recomand un aparat pe camera sau zona compacta), tipul izolatiei,, acoperisul, etc.
   Pot spune orientativ “36000 BTU/h”, insa nu ar fi tocmai exact.
   Va recomand sa luati legatura cu un specialist in domeniul climatizare care sa calculeze “la fata locului” necesarul termic.

 26. Buna ziua.
  Vreau sa montez un aer conditonat cu technologia WIFI, pe un apartament cu 3 camere, etaj 1, suprafata de 67 mp.
  Buget 1800- 2200 ron.
  Ajunge 12000 btu?
  Am citit despre gree, daikin, samsung.
  D-tra ce parere aveti despre acestea sau ce fel de aer conditionat recomandati?
  Multumesc frumos de raspuns.

  • Buna ziua,

   Am facut mai sus o clasificare privind calitatea marcilor de aer conditionat, din punctul meu de vedere – toate cele enumerate de dvs. sunt brand-uri consacrate.
   In ceea ce priveste capacitatea (12000 BTU/h) mi-e imposibil sa va ajut. Probabil doriti sa montati aparatul pe hol si sa incercati sa racoriti tot apartamentul, lucru cu care nu sunt de acord. Va rog sa cititi primele trei paragrafe de aici.
   In concluzie, montajul pe hol este o solutie de compromis si n-o recomand.

 27. Buna ziua, as dori sa achizitionez un aparat de aer conditionat BEKO BRVPF090/091, A++/A+, 9.000BTU/h, kit instalare inclus ptr sufragerie 20 mp a carei pozitionare este pe partea unde bate soarele incepand cu ora 12 pana cand apune. Etj 7 din 8 bloc nereabilitat termic (inca). Din experienta dvs sau din feedback-ul pers care folosesc brand-ul Beko, merita iar 9000BTU sunt suficienti daca blocul urmeaza sa fie reabilitat? Multumesc anticipat

  • Buna ziua,

   Beko produc electrocasnice de calitate medie (raport bun intre calitate si pret). In ceea ce priveste capacitatea aparatului – va sfatuiesc sa achizitionati un 12000 BTU, diferenta la pret nu este semnificativa.

 28. Buna seara,
  Foarte util articolul.
  As avea o intrebare legata de unitatea externa. Se poate monta in balcon in interior (balconul fiind inchis)? Ar afecta in vreun fel unitatea? Intreb acest lucru deoarece am un A/C care a fost montat pe peretele exterior al balconului si probabil de la gheata cazuta de la etajele superioare, A/C pierde freon. Doresc sa achizitionez unul nou si as vrea sa il “feresc” de alte lovituri.

  Multumesc!

  • Buna seara,

   Nu se poate monta din simplul motiv ca unitatea externa “scoate” caldura din casa si are nevoie de o ventilatie corespunzatoare (altfel nu ar mai ceda caldura in exterior). Pierderea freonului poate fi cauzata, in principal, de montaj defectuos sau placarea cu polistiren si deranjarea traseului frigorific.
   Adevarul este ca traseul respectiv nu trebuie miscat sub niciun motiv.

 29. Am achizitionat doua echipamente Gree anul trecut si anul acesta am cumparat si pentru sediul firmei mele. Aparatele sunt senzationale fata de ce am vazut pana acum si am folosit, foarte puternice si incredibil de silentioase. Le recomand fara dubii.

 30. Buna ziua,
  Imi recomandati sa aleg aparatul de aer conditionat in functie de agentul frigorific? R 32 sau R 410A?
  Si care sunt avantajele/dezavantajele?

  Multumesc!

  • Buna ziua,

   R32 este noul tip de freon ecologic cu impact minim asupra mediului, probabil va inlocui 410A-ul in viitor. Randamentul este usor superior la R32 iar cantitatea de incarcare mai mica.

 31. Buna ziua, as dori sa achizitionez un aparat Gree Bora dar nu prea imi dau seama care e diferenta dintre Gree Bora A4 si Gree Bora A5. Din ce imi dau eu seama ar fi doar de filtre? Am citit despre Bora A4 ca ar avea compresor de la Daikin. Ma refer la cel de 12.000 Btu. ..

 32. Buna ziua.
  As dori sa va cer sfatul intrucat nu am cunostinte referitoare la A/C si as dori sa fac o investitie corecta. Ce aparat imi recomandati pentru un apartament de 52 mp la etajul 10/10 cu acoperis din smoala si cu expunere mare solara? Vara temperatura in apartament nu scade sub 33 C. Ce criterii tehnice ar trebui sa avem in vedere? Avem un buget relativ limitat, dar nu am dori nici sa facem un compromis si sa achizitionam un produs slab calitativ.
  Va multumesc mult.

 33. Buna seara as dori sa cumpar un aparat de ac. Zantia las vegas 12000 btu la o casa la tara izolata termopane si as vrea sa il montez in bucatarie-living 20mp.in stanga o camera in dreapta un hol mic si inca o camera as avea sanse sa raceasca cam peste tot cu usile deschise . Va multumesc.

 34. Buna ziua,

  Ma tenteaza sa cumpar VORTEX A1218FJBKW pentru o camera de 20m patrati situata la etajul 2 care pe timp de vara devine ca o sauna datorita pozitionarii ei. Soarele bate toata ziua direct spre camera. Am incercat noi sa izolam balconul cu polistiren si nu ajuta cu nimic.
  Ma gandeam sa cumpar acest model pentru ca primesc 5 ani garantie si montajul e inclus in pret in limita acelor 3 metri binecunoscuti.
  Daca dumneavoastra aveti alta sugestie in privinta alegerii unui aparat care sa mentina o temperatura decenta in camera voi lua in considerare si opinia dvs.
  Bugetul este de 1800-2300 cu tot cu montaj.

  Va multumesc anticipat.
  Mihai

  • Buna ziua,

   Vortex sunt aparate de calitate medie. In ceea ce priveste capacitatea aparatului, revin cu acelasi mesaj: in zilele mai calduroase, lasati aparatul sa mearga continuu.

   • Pana la urma am ales CARRIER 42QHC009DSA/38QHC009DS si l-am si achitat, cred ca am facut o alegere buna, avand in vedere ca nu erau disponibile alte modele mai de top.

 35. Buna ziua,

  As fi tentat la un aparat de aer conditionat modelul Daikin FTX35J3-RX35K Inverter 12000 BTU. Din experienta dumneavoastra, daca este un aparat ok, sau daca cunoasteti un model mai nou de la ei in jurul sumei de 2000 de lei, sunt deschis la sugestii. Dintre functiile pe care le ofera, care ar fi cele care ar trebui urmarite cel mai mult? Am vazut ca unele au senzor de prezenta, altele nu. Credeti ca este acesta un motiv pentru a alege un anumit model?

  Multumesc!

  • Buna ziua,

   Tehnologia costa si se reflecta imediat in pretul aparatului iar ochiul magic de la Daikin ridica pretul aparatului cu aproape 100 euro. Este folositor in cazul persoanelor cu ultrasensibilitate la curentii de aer si pentru economia de energie consumata. Filtrele cu ionizare sau autocuratare pot creste, deasemenea, pretul.
   Nu se justifica banii platiti in plus pentru design, ex. gama ultra-slim (parerea mea).

   FTX35J3 sunt aparate bune din clasa medie.

   La fel de important ca modelul aparatului este calitatea montajului!

 36. Buna seara.
  Pt o camera la ultimul etaj de 21mp cu suprafata vitrata mare, cati btu imi recomandati?
  Daca e sa aleg intre un aer conditionat de la firma York si Samsung care mi-l recomandati? Mi-a zis o cunostinta ca imi da mai ieftin…
  Multumesc anticipat pentru raspuns.

  • Buna ziua,

   Este suficient un aparat de 12000 BTU/h. Chiar daca, aportul de caldura este foarte mare prin plafon si ferestre (in unele zile de vara), va trebui sa lasati aparatul sa functioneze in continuu. Legat de marca aparatului – si York si Samsung sunt asemanatoare la performante.

   Un exemplu legat de randament: am fost chemat la un magazin cu suprafata vitrata mare (pe partea de sud erau geamuri de sus pana jos) pentru ca aparatul de aer conditionat “nu face fata”. Dupa verificari si chestionari am aflat problema: magazinul se deschidea la ora 11.00 AM cand la interior erau deja 40 grade si aparatul nu reusea sa coboare temperatura pana pe la ora 17.. Problema a disparut in momentul in care aparatul a fost lasat pornit peste noapte. Aparatul de aer conditionat reuseste sa mentina temperatura in acest fel.

 37. Buna ziua!
  As dori sa aflu daca ar fi mai avantajos sa achizitionea MITSUBISHI SERIA MSZ-WN 9.000BTU MSZ-WN25VA+MUZ-WN25VA s au MITSUBISHI HJ INVERTER 12.000BTU MSZ-HJ35VA+MUZ-HJ35VA. Daca merita sa iau seria WN de capacitate mai mica dar poate mai performanta fata de seria HJ de 1200. Multumesc mult!

 38. Buna ziua,
  Am de ales intre:
  1. Aparat de aer conditionat tip inverter Nordstar, capacitate 12000 BTU/h cu kit WiFi inclus
  2. Aparat de aer conditionat tip inverter Gree Bora, capacitate 12000 BTU/h cu kit WiFi inclus
  3. Aparat de aer conditionat tip inverter Yamato, capacitate 12000 BTU/h (nu are kit WiFi)

  Eu personal tind spre Gree Bora pentru un apartament de 40mp. D-voastra ce recomandati?

  Intrebare – pe peretele liber unde as vrea montat aparatul trece teava de gaz (distanta de la AC la teava este de aprox 3 – 4 cm) – pe viitor voi avea probleme? (exemplu rugina din cauza aparatului).
  Multumesc.

  • Buna ziua,
   Eu as alege Gree Bora 12000 BTU/h..
   In ceea ce priveste teava de gaz, la 0,5 m de aceasta se considerata zona de protectie si aveti nevoie de acordul operatorului de gaz. Personal, as cauta un alt perete pentru montaj.

 39. Buna ziua! Apreciez profesionalismul dv. si as dori sa va intreb care dintre firmle de top (MITSUBISHI, PANASONIC, HITACHI) sunt mai bune dpdv al rezistentei la variatiile de tensiune. Daca este musai nevoie sa mi achizitionez si un stabilizator de tensiune. Locuiesc in bucuresti si nu am avut probleme (cu tensiunea de la retea) la alte aparate. Va multumesc!

  • Buna ziua

   Cu cat aparatul este mai “automatizat” cu atat mai sensibil este la oscilatii de tensiune. Oricum, la oras, procentul de aparate cu placi arse este foarte mic datorita sistemului energetic mai bun (am masurat tensiunea unei prize la tara de 175 V).

  • Buna ziua,

   Atat ca consum cat si ca pret de investitie mai bune sunt doua aparate independente decat cu dublusplit. Legat de clasa energetica nu exista diferente mari (de multe ori clasa energetica este relativa – in functie de autoritatea care elibereaza certificatul si tara unde este facut testul COP si SEER).

 40. Buna ziua, mulțumesc pt.raspunsul anterior, vroiam sa vă întreb ce părere aveți despre aparatul de aer condiționat tip Split, 12000 Btu/h, unitate interioara de perete Daikin, model RX35KM, FT35KM, standard, A++ dk este potrivit pt.suprafata de 40 mp2, etj, 4/4.
  O zi buna!

  • Buna ziua,
   Este de ajuns 12000 BTU/h cu toate ca la ultimul etaj este si aportul de caldura prin tavan/acoperis. Chiar daca nu aveti termoizolatie, Daikin este un aparat fiabil si economic si va raci/incalzi suprafata respectiva.

   In zilele foarte calduroase, lasati-l pornit pe toata perioada zilei. Va consuma aceeasi cantitate de energie ca si atunci cand il porniti la ora 15.00 (si 40 gradeC). In acest mod va functiona la turatie redusa si consum minim doar pentru a mentine temperatura optima.

 41. Bună seara!
  Ce părere aveți de modelul de aer condiționat HITACHI Eco-Confort 12000 btu – RAK-35PEC/RAC-35WEC?
  Doresc să-l montez într-o cameră de 18 mp (voi mai deschide ușa pentru a mai trece aerul rece și spre celelalte camere).
  Mulțumesc.

   • Mulțumesc.
    Ce mi se pare interesant este că sunt prea puține păreri privind aerele condiționate produse de Hitachi. Nu prea cumpără lumea acest branduri?

    • Nu au beneficiat de reclame agresive la TV sau radio si nu au nici o reprezentare foarte buna in Romania (precum partenerii Daikin sau Mitsubishi Electric).
     Divizia de aer conditionat a fost asimilata de Johnson Controls prin 2015, poate dureaza un pic organizarea si stabilirea directiilor de viitor… zic si eu.

     • Mulțumesc.
      M-am uitat pe unele topuri și am văzut că Hitachi se află în partea de sus a acestora.
      Mi se pare interesant că au un consum de energie mai redus decât alte mărci consacrate iar termenul de garanție de 5 ani ar fi o dovadă în plus a calității, sper.

 42. Bună ziua. Pentru un spațiu de 75 mp din care bucătăria și baia izolate prin închiderea ușilor (rămân cam 65mp) aflat la parter umbrit pe geamuri bloc caramida lățime 50 cm/perete credeți ca sunt suficienți 12000 btu ? Mentionez ca vara țin aprox 27 de grade în casa mai mult ptr dezumidificator. De asemenea ce parere aveți despre modelul zantia Vegas? Ma uit la el ptr ca în specificații ar acoperi pana la 60mp plus ca în locul de montaj nu as avea posibilitatea unei alimentari separate necesare ptr compresoare mari. Acest model are putere de aprox 1kw din ce vad în specificații.
  Acum pe 55 mp utili am un ldk de 12000 btu și face fata cu brio. Etaj 4/4 pe vest.

  • Buna ziua.

   Avand aceeasi putere termica (12000 BTU/h) va trebui sa se comporte asemanator cu LDK-ul.
   Suprafetele recomandate de distribuitor nu pot fi decat pur orientative. Pentru un calcul real si exact se tine seama de orientarea camerei (locuintei), termoizolatia, numarul de persoane, componente electronice si electrocasnice, etc.

   • Dra de brandul Zantia modelul Vegas ce imi puteti spune? Pe hartie si pe unele situri sunt pareri destul de bune…..in compareatie cu un Daikin FTX cum s-ar situa? NU gasesc prea multe despre zantia decat in romania ceea ce ma face sa cred ca sunt niste chinezarii….dar asta e cu du-te vino caci si LDK sunt o chinezarie si nu pot spune ca m-a dezamagit. De aceea va cer parerea poate ati intalnit aces model de zantia

 43. Buna ziua, ce parere aveti despre aerele conditionate de la firma T klima ? Am vazut pe Emag la preturi bune si cu specificatii atragatoare. Oare se merita sa cumpar ?

 44. Buna seara,
  Nu sunt cunoscator de AC, de aceea as vrea o parere legata de achizitionarea unui aparat.Colegii mei de servici m-au indrumat catre un Skyworth, de 12000 BTU pt o camera de circa 20 mp.
  Multumesc !

  • Buna ziua,

   Capacitatea este in regula, despre marca respectiva nu cunosc multe detalii, stiu insa ca sunt distribuite in Romania de Mango Plus SRL, o firma serioasa. Deci, da.

 45. Buna ziua, va rog frumos la un apartament de 40 mp2 la etj. 4/4, ce aparat imi recomandați? Precizez că am o fetița de 7 ani alergica la acarieni. Mulțumesc anticipat.
  Multă sănătate!

 46. BUNA ZIUA. VREAU SA CUMPAR UN APARAT DE AER CONDITIONAT CHIGO DE 12000 BTU, SI VREAU SA CUNOSC PAREAREA UNUI SPECIALIST. SUNT BUNE? VA MULTUMESC

 47. Buna seara.
  As vrea sa montez un aparat de aer conditionat la un dormitor de 40 m3,orientat spre V.
  Casa este izolata termic cu polistiren de 5 cm.
  Credeti ca modelul acesta de ap. Mitsubishi MSZ-HJ25V, 9000 BTU ar fi o alegere potrivita?
  Aparatul va fi folosit pentru racit si rareaori pentru incalzire.
  Va multumesc.

 48. Multumesc frumos. La o casa de 90 de m2 cu intrare dintr un hol mare in 2 dormitoare o sufragerie o baie si bucătărie, montarea unui aparat de 12000 BTU este potrivita? Este vorba despre casa in care locuiesc parintii mei si nu ar vrea sa dea mai mult de 2000 RON. Un Vortex este ok? Va multumesc frumos.

  • Modelul este OK, capacitatea este mult sub necesar. Oricat de izolata este locuinta, tot va trebui ca aparatul sa functioneze continuu in zilele caniculare.

   Este posibil ca aparatul sa nu produca indeajuns frig cata caldura intra prin pereti si zona ferestrelor.. daca ati pus limita la 2000 lei nu aveti prea multe optiuni.

   SFAT: in zilele foarte calduroase lasati aparatul in functiune pe toata durata zilei si nu raciti spatiul nefolosit (lasati usile inchise la camerele nefolosite pentru a micsora suprafata).

 49. Buna ziua,
  sunt in cautarea unui aer conditionat pentru un apartament cu 2 camere(suprafata totala 52 m2). apartamentul se afla la etajul 4(ultimul). Nu stiu ce sa fac… sa iau 2 aparate, cate unul in fiecare camera, sau unul dublu split??? Ce imi recomandati???
  Va multumesc anticipat

  • Buna seara,
   Multispliturile sunt o solutie utila atunci cand este dificila pozitionarea mai multor unitati exterioare – de exemplu pereti cortina sau fatade din sticla. Daca este posibil, va recomand sa montati doua aparate independente.

 50. Multumesc pentru ajutor si pentru urari. Craciun fericit!

  Imi puteti recomanda va rog un aparat Daikin din clasa profesionala cu cel putin 3 unitati interne? Sa inteleg ca pentru clasa rezidentiala nu exista unitati externe multi-split?
  Am salvat datele de contact ale partenerilor Daikin, insa am sarit peste cei comerciali. Daca trebuie sa instalez un aparat din gama profesionala, oare ar fi bine sa contactez un partener Daikin comercial si nu unul rezidential?

  Am citit ca pompa de condens se introduce in unitatea interna. Au toate unitatile interne spatiu pentru o pompa de condens? Puteti recomanda o astfel de pompa? Sau eventual imi puteti spune dupa ce principii as putea-o alege?
  Tocmai voi renova in intregime apartamentul si mi-a trecut prin cap ca as putea ascunde tuburile pentru aer conditionat in intregime in tencuiala, dar am citit ca este mai dificil si probabil mai costisitor sa se lucreze daca tevile sunt tencuite. Plus ca nu stiu ce efect ar avea, daca nu vor produce cumva condens, asa ca probabil tot o scafa de gipscarton ar fi mai buna.

  Profilul metalic pentru montarea unitatilor interne pe placa de rigips trebuie sa fie unul aflat in spatele placii, adica in cadrul peretelui, intre cele doua placi de rigips? Nu imi imaginez cum ar trebui sa arate ca sa stiu ce ar trebui sa le spun mesterilor. Poate ca ei stiu deja, dar eu nu. 🙂

  Daca aparatele se vor monta la temperaturi negative si se va intampla cum ati spus, ce efect ar putea avea? Scurgeri de freon? Sau alte probleme? Eu voi putea sa imi dau seama de problema pentru a ii chema sa o repare, sau o sa imi dau seama doar la urmatoarea canicula cand voi folosi aparatele?

  Am si o intrebare despre telecomenzi. Exista o singura telecomanda universala pentru aparatele Daikin, sau sunt mai multe tipuri? Pe mine m-ar interesa una cat mai simpla, ba chiar fara ecran daca s-ar putea, fiindca sunt orb si atunci sigur ar fi mai accesibila. Am instalat de test aplicatia Daikin Online Controller pe iPhone, ca sa vad cam cat este de accesibila, fiindca ma gandesc ca unele setari mai complexe s-ar putea sa nu imi fie accesibile pe telecomanda, dar nu stiu de ce, nu vrea sa treaca de acordul de licenta. Butonul Cancel este activ, pe cand butonul de acceptare este dezactivat. Oricum, in final am inteles ca nu costa suplimentar doar adaptorul online, ci ca mai este nevoie si de un abonament pentru a il folosi.

  • 1. Varianta cu tevile ingropate este ideala in cazul dvs. Tevile ingropate nu fac condens, singura mea observatie ar fi sa se foloseasca teava intreaga, fara inadituri si lipituri.
   2. Daikin are o gama foarte larga de produse, prin urmare au partenerii instruiti pentru montaj/service chillere, pompe de caldura etc. In cazul dvs. puteti opta cu incredere la oricare dintre acestia.
   3. Profilul metalic de care spuneam ca se poate prinde tabla pentru unitatea interioara este cel clasic din tabla zincata folosit pentru structura si sustinerea gips cartonului (CD si UD)
   4. Aparatele de aer conditionat Daikin au senzor pentru pierderea freonului (se afiseaza un cod de eroare). La aparate mai slabute am gasit piulita holender crapata datorita dilatatiei termice, aici nu este cazul.

   Eu ma consider un “medic generalist”. Pentru operatiunea dumneavoastra, este indicat sa apelati la un specialist Daikin. Din aceasta cauza ma opresc aici cu recomandarile si va indemn sa chemati un specialist pentru detalii finale si proiectarea sistemului.

   MULT SPOR IN TOT CE VA PROPUNETI!

 51. Buna ziua

  Va multumesc pentru articolele si comentariile pe care le-ati scris. Deja imi sunt foarte utile.
  Am un apartament cu 4 camere de 81 mp, la etajul 3/4, orientare E-V, izolat termic si cu un hol in forma de U.
  Inainte de a citi articolele dumneavoastra am vrut sa cumpar un aparat de aer conditionat Daikin de 24000 BTU (Bluevolution FTXM71M-RXM71M sau Bluevolution FTXS71G-RXS71F8), care raceste o suprafata de 70 mp, pe care am vrut sa il montez pe hol undeva in zona bazei acestui “U”.
  Acum insa m-am razgandit, fiindca am inteles ca nu este buna idea de a instala aerul conditionat pe hol.
  Ma intereseaza in primul rand silentiozitatea, uniformitatea temperaturii, calitatea si usurinta curatarii/schimbarii filtrelor, de aceea probabil voi alege tot Daikin.
  As dori sa instalez deci 3 unitati interne, una in sufragerie (18 mp, orientare est) si in doua dintre cele 3 dormitoare (10.5 si 11.5 mp, orientare vest). Cel mai cald va fi probabil in zona camerelor dinspre vest.
  Cred ca 3 unitati de cate 9000 BTU ar fi suficiente. Ma insel?
  Credeti ca este bine sa instalez o a patra unitate de AC si pe hol, pentru a raci cat de cat holul, bucataria si baile, sau este suficient aerul conditionat din cele 3 camere?
  Fata blocului este inspre vest si cred ca s-ar cam strica aspectul blocului daca as monta sub doua dintre ferestrele dormitoarelor cutii de AC. De aceea ma intreb daca ar fi posibil sa instalez o singura unitate externa multi-split in partea din spate, spre est, la care sa conectez cele 3 (sau 4) unitati interne. Cred ca ar fi si mai ieftin asa.
  Lungimea tuburilor de la unitatile de AC din dormitoare pana la unitatea externa ar trebui sa fie de 11 -12 m, sau chiar putin mai mult. Credeti ca ar fi prea mult? In specificatiile tehnice ale unor aparate de aer conditionat am vazut ca suporta si distante de 15 m sau chiar mai mari.
  Va rog sa imi spuneti si de ce nu este bine sa se instaleze aerul conditionat cand afara sunt temperaturi cu minus. Stiu ca la minus sau chiar sub +5 grade nu este bine sa se zideasca/tencuiasca/zugraveasca, fiindca s-ar putea sa nu tina. Mai sunt si alte motive legate strict de aerul conditionat?
  Cum blocul este izolat cu polistiren de 10 cm pe exterior, credeti ca ar trebui stricata izolatia pe suprafata pe care se monteaza unitatea exterioara de AC, sau exista suporti cu picioare mai lungi care indeparteaza suficient de mult unitatea externa de perete, incat izolatia termica sa sufere doar cateva gauri?
  In ceea ce priveste amplasarea unitatilor interne in camere, cred ca cele mai potrivite locuri, pentru a nu sufla catre paturi, ar fi deasupra usilor. Acolo am insa luminatoare pe care vreau sa le desfiintez si sa creez perete din gipscarton. Stiti daca unitatile interne se pot prinde in siguranta de placi de gipscarton deasupra usilor, sau daca ar trebui facut zid de BCA (in caz ca e posibil)?

  Va multumesc

  • Buna seara,

   Am sa incerc sa va raspund punctual la intrebari (daca am sa sar vreuna, va rog sa-mi spuneti):

   1. Daikin este un brand foarte bun, aparatele din gama profesionala pot functiona cu trasee de pana la 20 ml lungime – cu suplimentare de freon. Problema ramane estetica la interior, traseul trebuie sa mentina o usoara panta pentru eliminarea condensului. Acest aspect poate fi rezolvat cu o pompa de condens iar traseul poate fi ascuns intr-o mini-scafa de rigips.

   2. Trei aparate de aer conditionat sunt mult mai indicate decat unul singur de 24000 BTU/h. Un Daikin cu trei splituri este in regula, caldura patrunde in locuinta in principal in zona ferestrelor, deci holul se raceste automat.

   3. Aparatul de interior se monteaza fara probleme pe rigips cu ajutorul unor suruburi speciale (melci de rigips). Este indicat dar nu obligatoriu sa se nimereasca si un profil metalic.

   4. Pentru exterior sunt doua variante: decuparea polistirenului si “ingroparea” suportului – caz in care trebuie confectionat un suport “custom made” sau montajul suportului peste izolatie cu distantieri de 10 cm si holsuruburi de 20 cm. Unitatea externa pentru triplu-split este destul de voluminoasa, asadar solutia cea mai buna o da montatorul.

   Cred ca cei de la DAIKIN va pot face o vizita pentru solutia cea mai buna. Cautati un dealer Daikin aici

   Legat de montajul aparatelor la temperaturi negative, am raspuns 2 comentarii mai jos: La temperaturi negative, racordarea conductelor de cupru la unitatea exterioara prin strangerea piulitelor poate fi inselatoare…

   CRACIUN FERICIT!

 52. Nu cumpărați Nordstar, vând produse defecte și refuza sa le repare. Cei care vin sa constate defecțiunea sunt extrem de neserioși și vulgari. FERITI-VA de ei. Garanția la ei este =0. Găsesc orice motiv sa anuleze garanția.

  • Nu putem generaliza calitatea unui brand pe baza unui singur aparat defect (se intampla si la case mai mari). Problema reala apare cand echipa de montaj nu lucreaza legal (adica muncesc la negru) si nu au contract de service sau distributie.

   In acest caz (cum am spus si in articolul de mai sus) garantia este nula.

 53. Buna ziua,

  Mai mult decat interesante cele scrise de Dvs,felicitari pe aceasta cale. Sper sa gasesc timpul necesar sa pot citi absolut tot.

  As dori sa va intreb succint, de ce nu recomandati instalarea unui AC pe perioada iernii/ temperaturi negative? Nu este vorba de pretul lor in comparatie cu sezonul cald,dar asa m au prins lucrarile de amenajare. O alta intrebare, imi puteti spune la ce sa fiu atent cand se prezinta echipa de montaj,mai concret,cum se instaleaza corect si profesional un un aparat? Scuze daca ati mai postat acest subiect,un link sau copy/paste este suficient.
  Ca aparate,am ales un whirlpool a+++ wi fi si heinner a++ cu autodiagnosticare si alerta cand pierde freon,ambele 12.000btu,sper sa fie o alegere buna in timp.

  Multumesc anticipat!

  • Buna ziua,

   La temperaturi negative, racordarea conductelor de cupru la unitatea exterioara prin strangerea piulitelor poate fi inselatoare – chiar folosind cheia dinamometrica (fenomenul de dilatare si contractie). In verile urmatoare se poate pierde o parte din freon si pana ce realizam asta, aparatul iese din garantie ….

   Legat de specialisti, in functie de oras: recomandari din partea prietenilor, firme mai mari din oras, posesia unei pompe de vacuum…

   vacuumare aparat de aer conditionat

   Recomandari punctuale nu mai am voie sa fac.

   Multumesc pentru aprecieri!

 54. Buna ziua,
  Am un apartament situat la etajul 2, bine izolat, cu geamurile pe partea de nord. Doresc sa montez aer conditionat doar pentru racire.
  Schita apartament: https://ibb.co/jJAMSw
  Ma gandeam la un aparat de 18000BTU situat astfel incat sa sufle pe directia holului.
  Multumesc anticipat pentru sfaturi.

  • Buna ziua,

   La prima vedere pare in regula. Depinde totusi de accesul la unitatea externa. Sunt sigur ca o echipa profesionala de montaj va gasi cea mai buna solutie.
   Mentiune: nu recomand (din experienta) montajul aparatului de aer conditionat in perioada cu temperaturi negative.

 55. Buna ziua si multumim pentru cunostintele impartasite.
  Va rog cateva sugestii pt achizitia unui A/C.
  Am un ap. de 4 cam, intentionez sa montez 3 aparate in buget de aprox 2500 lei fiecare (capacit 12000 btu) in perioada urmatoare evitand astf varful de sezon.
  Problema este in bucatarie, care este open-space cu holul + un tavan fals. Singurul loc liber este deasupra geamului unde dispun de doar 34cm (adica ar ramane max 5 cm pt priza de aer). Nu stiu daca va fi o problema pentru functionalitate sau mentenanta. Sau daca exista modele care au fanta pentru aer cu orientare mai oblica? Preferabil cu functie de autocuratare si fara a fi necesar schimbarea filtrelor prea des gen cele cu carbon/ biologice?
  Mentionez ca pe hol nu am posibilitatea montarii (distanta prea mare pana la exterior), iar celelalte vor fi in sufragerie si untr-un dormitor. Va multumesc.

 56. Buna !Daca ma puteti ajuta si pe mine cu o informatie care este cele mai bune aparate de aer conditionat si pt functia de incalzire,intreb pt ca sunt plecat cate o luna de acasa uneori si iarna e mai greu cu incalzirea,am un semineu dar imi trebuie ceva permanent sa incalzeasca !?

 57. Buna ziua,
  Am citit cu interes articolul si comentariile fiind in cautarea unui aparat de aer conditionat pentru o garsoniera de 22mp, aparat pe care intentionez sa il folosesc atat pentru racire cat si pentru incalzire. Dupa mai multe analize, ma gandes sa optez pentru un Gree Lomo, de 12000 BTU

  https://www.emag.ro/aparat-de-aer-conditionat-gree-lomo-gwh12qb-k3dnb8-inverter-12000-btu-clasa-a-g10-inverter-buton-turbo-auto-curatare-auto-diagnoza-display-gwh12qb-k3dnb8d/pd/DXFH53BBM/

  Singura mea grija ar fi ca nu cumva aparatul sa fie prea puternic pentru asa suprafata mica.

  Ca ma sfatuiti?

  Multumesc anticipat,
  Carmen

  • Buna ziua,

   Dimensionarea din articol este strict orientativa! Spre ex. daca locuiti la ultimul etaj, orientare spre sud si bloc fara izolatie termica, un 12000 BTU/h ar fi obligatoriu.

   Debitul de aer este asemanator la aparatele mici de 9000 si 12000 BTU/h (de obicei 12000 are debit mai mare la ultima viteza/treapta de functionare).

   Problema principala este la INCALZIRE, un aparat de aer conditionat sub-dimensionat poate “ingheta” la exterior pe toata perioada cat temperatura este sub -15 °C. Deasemeni la -15 °C, un 12000 BTU/h poate deveni 6000 BTU/h (doar cateva Branduri garanteaza functionarea la -15°C).

   Un exemplu concret de sub-dimensionare aparat gasiti in articolul acesta (aparatul inghetat “bocna”, din primele imagini, se va dezgheta la primavara…).

   In concluzie: daca imobilul este izolat, aveti o varianta alternativa de incalzire pentru lunile foarte friguroase si nu locuiti la ultimul etaj – puteti lua un 9000 BTU/h.

   Eu am fost multumit de calitatea Gree!

   • Multumesc frumos pentru raspunsul prompt!
    Garsoniera este la ultimul etaj intr-adevar, orientare estica, iar blocul este reabilitat termic . In plus tavanul o sa fie placat si izolat cu vata minerala si pe interior. O sa raman la un model de 12000 BTU totusi.
    Pentru montare, pentru unitatea exterioara pot opta intre montare pe fatada sau montare pe acoperis. Eu as prefera fatada, pentru ca mi se pare o zona in care unitatea externa ar fi mai ferita. Pentru unitatea interioara m-am gandit sa o montez pe peretele cu geamul in colt. Sunt sigura ca cei de la compania care asigura instalarea o sa imi spuna cum e mai bine, dar as aprecia mult si parerea dumneavoastra!

    Inca o data multumesc si spor in toate,
    Carmen

    • Este bine ca unitatea exterioara trebuie sa fie cat mai ferita si totodata sa fie acces usor la ea (in special in zona cu tevi si cabluri electrice). Pe exterior sub geam este ok.

     Unitatea interioara se monteaza de obicei cat mai aproape de geam (in dreapta sau stanga acestuia), dar sa nu sufle jetul de aer spre birou, pat, canapea.
     O zi excelenta va doresc si eu.

  • Eu am un aparat Viessmann Vitoclima de 9000 BTU intr-o camera de 20 mp, dar merge pana la 25mp, din cate am inteles. Il mai folosesc ocazional si pentru incalzire in perioadele de trecere cand nu se da caldura;

 58. Buna ziua,
  Apreciez grija şi răbdarea pe care le dovediţi fiecaruia.Bravo!
  Problema mea este urmatoarea: fata mea are sinuzită cronica; până la vârsta de 25-26 de ani suporta bine caldura; din vara aceasta, deja s-au achimbat lucrurile. Doreşte sa îşi cumpere un aparat de aer conditionat!

  Întrebările noastre sunt:
  1. Care model de aparat de aer cond. ar fi cel mai potrivit? Dorim un model care să sufle aerul cât mai puţin deranjant. Suntem dispuşi să achiziţionăm chiar dacă costă mai mult, merită acest efort, deoarece sănătatea este nepreţuită.
  Cel de perete(split am înţeles că se numeşte) prea bate direct de sus, credeţi ca cel tip casetă e bun d.p.acesta de vedere? sau cel de podea?
  2. În Bucureşti ce firmă ne puteţi recomanda, pentru montaj, deoarece am înţeles cât de important este acest aspect, coroborat cu modelul produsului, dacă cumva modelul prodsului este legat de cineva anume care montează.
  Mă scuzaţi dacă nu am pus întrebările prea bine, dar nu mă pricep deloc. De folos mi-au fost întrebările şi răaspunsurile dvs. Dar nu am regasit şi ceea ce mă interesează.
  O zi frumoasă vă urez!
  Gabriela

  • Buna ziua,

   Din punct de vedere a fluxului de aer, cel mai indicat este AC tip Caseta de Plafon (e nevoie de cca. 30 cm tavan fals, sunt foarte scumpe), apoi cel de podea si ultimul recomandat este AC tip split de perete. Aparatele cu montaj pe podea nu se prea folosesc din simplul fapt ca locul ideal de montaj este ocupat deobicei de un radiator (calorifer).

   Ca firme va recomand Climatico, cu toate ca nu-i cunosc personal, am citit lucruri frumoase…

   Nu am pregatire medicala, dar stiu ca sistemele de filtrare ale aparatelor de aer conditionat nu sunt foarte performante – nu se pot compara cu un purificator de aer. Eu as merge pe un aparat de calitate medie si un purificator de aer profesional (5 sisteme de filtrare). Avantajul este ca poate fi folosit in tot timpul anului.

   ATENTIE: un aparat de aer conditionat devine in timp o sursa de virusi si bacterii (este obligatorie igienizarea).

   Din ce am citit, factori de risc: mediul toxic (pulberi, noxe), factori alergeni, frigul, aerul conditionat. Problema aparatelor de aer conditionat este ca “vantura aerul in incapere” (nu lasa praful sa se “aseze”) deci este bine sa folositi aparatul de aer conditionat la viteza/turatie minima.

 59. Bună ziua! Foarte detaliat articolul. Se poate să îmi recomandați un ac pentru o frizerie de 30mp aproximativ de la Daikin? As dori pentru sezonul rece să nu mai folosesc aeroterme etc. și m-am decis să investeasc într-un aer conditionat.Bugetul meu este de maxim 4000 ron. Vă mulțumesc anticipat!

 60. Buna ziua, sunt interesat de achizitionarea unui Aer conditionat dublu split VORTEX VAI-T09/12JA, 9000/12000 BTU, A++/A+, din pacate nu am gasit nici unde detalii despre filtrele pe care unitatile interioare le folosesc.
  Ma puteti ajuta cumva cu acest detaliu

  • Buna ziua,

   Au filtre simple din plastic pentru retinerea prafului.
   Cele mai bune sisteme de filtrare aer sunt filtrele HEPA, filtrele electrostatice si cele prin ionizare, utila este si functia de autocuratare. Din pacate si pretul aparatelor este mai “piperat”.

   Filtrele de catechin si cu carbune activ au efect pe o perioada redusa de timp (sunt “de unica folosinta”).

 61. Un articol plăcut și foarte bun, felicitări!
  Ce ne puteți spune despre noi name urile Vigor de 12000 btu comercializate de Cora? Garanție 10 ani 952 lei aparatul plus 450 lei montaj. A++ răcire și A+ încălzire. Am achiziționat unul. Consum maxim absorbit dîn rețea 1750w declarat însă nu am văzut peste 975w absorbiți cu funcția turbo. Răcește destul de bine dar îmi e teamă de cât mă va ține. Dvs ca profesionist în domeniu ce îmi puteți spune?

  De la magazin au spus că ar fi brandul loc cost Daewoo.

 62. Am cumparat zilele acestea un Vortex model vai A1217FA ptr o garsoniera de 40m si desi il tin pe 27 grade low fan inghet in casa. Mentionez ca stau la ultimul etaj . Vila izolata termic corespunzator.UI e instalata deasupra ferestei si nu bate direct pe locul unde stam. Va multumesc!

  • Buna ziua,
   Nu inteleg nelamurirea dumneavoastra: aparatul raceste prea mult camera?
   Daca temperatura din camera devine mai rece decat temperatura ceruta din telecomanda este posibil sa fie senzorul de temperatura decalibrat. Alte cauza destul de intalnita este ca senzorul unitatii interioare sa fie “pacalit” cumva de o sursa de caldura (un geam deschis, hota, frigider, TV..etc).

   Orice aparat de aer conditionat trebuie sa se opreasca automat cand atinge temperatura ceruta din telecomanda!

   • Multumesc ptr raspuns. Aparatul functioneaza in parametri normali. Probabil capacitatea lui de 12000 btu. e un pic prea mare ptr camera respectiva. Oricum sunt multumit. Cat despre firma Vortex poate imi spuneti dvs daca sunt bune sau nu…Cu respect.

    • Sunt aparate bune din categoria medie. Probabil cei 40 de metri specificati de dumneavoastra includ si baia, bucataria, hol.. In aceste conditii, camera efectiva este mult mai redusa.

 63. Buna ziua, am nevoie de ajutorul dumneavoastra in alegerea a 2 AC-uri pt 2 camere de 9mp si 20mp.
  In functie de articolul dv si discutiile de mai sus, am facut un filtru pe site-ul emag si am inceput sa le compar.
  In momentul de fata inclin spre modelele de la GREE Lomo (primele din lista), insa daca dv imi spuneti ca ar merita investitia de 200-300 ron in plus/ac pt a alege Daikin sau Samsung, de exemplu, pot face un efort financiar.
  In plus am obs ca modelele de la GREE au kit-ul de instalare inclus..

  Daca nu va cer prea mult, va rog sa imi recomandati 2 modele din lista (9000,12000 btu), pana in bugetul de 1700-1800 ron.

  https://m.emag.ro/search/aparate_aer_conditionat/brand/lg,samsung,toshiba,whirlpool,mitsubishi,daikin,gree,mitsubishi-electric/filter/tip-produs-f6526,standard-v-3846659/capacitate-generala-f7142,10000-btu-v-3862696/capacitate-generala-f7142,12000-btu-v-3848319/capacitate-generala-f7142,9000-btu-v-3847947/aer+conditionat/sort-priceasc/c

  Multumesc!

  • Ok, Merg pe varianta LDK, dar care din alea 2 modele? Ambele sunt de 18.000 cu suprafete de acoperire diferite. Au gresit cei de la eMAG ? sau chiar unul acopera mai bine decat celalalt ?

   • Au gresit cei de la emag, ambele au aceeasi capacitate. Legat de randament nu am gasit SEER si SCOP decat la LDK AEOLUS 18. Nu sunt diferente prea mari, doar pe parte de design..

    • Va rog sa ma scuzati, dar am uitat un aspect important de specificat, pe toate geamuri avem rulouri care sunt trase ziua. Doar usa de la bucatarie nu are rulou.
     In acest caz credeti ca totusi este indicata o clima de 18.000 BTU ?
     Multumesc.

     • Am vazut cazuri cand au fost folosite aparate de 12000 BTU/h pentru suprafete mari: aparatul va merge la turatie maxima, uzura apare mai repede iar temperatura dorita se obtine mai greu.

      Pe langa transferul de caldura prin pereti, geam si pardoseala, mai avem caldura generata de electrocasnice si persoanele ce locuiesc in imobil – deci se aduna frigider, televizor, nr. de persoane…

      Este decizia dumneavoastra.

 64. Buna ziua,

  Felicitari pentru articol. Am citit puhoi de articole legate de AC-uri pana acum, dar niciunul nu mi s-a parut rezultatul unei experiente personale ci pareau copiate unii de la altii, cu mici ajustari de personalizare.

  Mi-am cumparat un AC Gree GWH12QB-K3DNA1D de 12.000, pe care l-am montat in sufragerie, una chiar micuta, de vreo 16mp, cu gandul ca, apartamentul meu fiind vechi, tip vagon, adica din camera in camera, fara hol intre ele, va fi indeajuns ca aerul rece sa racoreasca si dormitorul, care are cam tot atat cat si sufrageria, adica vreo 16mp. Ei bine, nu prea s-a potrivit socoteala, si anume aerul rece nu vrea si pace sa treaca pe sub tocul de sus al usii dintre camere, in sufragerie fiind destul de rece, bine, iar in dormitor in continuare destul de cald.
  Practic parca sunt doua apartamente diferite, fara legatura intre ele.

  Discrepanta mai mare s-a resimtit acum, in aceste zile de foc la rand, cand a trebuit sa forjez la maxim (in turbo) AC-ul, cu scopul de a duce totusi ceva aer rece si in cealalta camera, rezultatul fiind un consum de energie electrica sigur mare, dar nu si o racorire a dormitorului.

  Citind si mai sus, cum ca recomandati pentru eficienta, nu o unitate pentru toata casa, ci cate o unitate pentru fiecare camera, si vazand cu ce ma confrunt eu, inteleg si logica. Si chiar daca ar fi facut fata unul singur, a aparut si un alt aspect mentionat de dumneavoastra: lipsa intimitatii. O singura unitate pentru doua sau mai multe incaperi de locuit, obliga la sederea permanent cu usile deschise ceea ce pe timpul noptii (dar si al zilei) poate crea un alt tip de disconfort fata de cel termic care ar putea fi rezolvat astfel, desi nici el nu este rezolvat, cel putin la mine.

  In consecinta, am luat decizia de a mai monta inca un aparat de aer conditionat si in dormitor, astfel se va simti o racorire si acolo ok, fara efort, si vor sta si usile inchise. Dilema mea este urmatoarea, de ce putere sa fie? Spuneati ca un aparat supradimensionat va avea un randament mai bun si va functiona mai la ralanti, crescand astfel si fiabilitatea, scazand consumul de energie.
  As gresi daca la dormitor as lua unul de 9000BTU?, sau sa iau unul tot de 12.000BTU, supradimensionat fata de necesar?
  Modelul de 9000 vizat de mine ar fi acesta: Daikin FTX25J3-RX25K

  Inca un aspect constatat de mine. Aparent doua aparate de aer conditionat ar trebui sa consume mai multa energie, rezultand o factura mai mare. Insa eu cred ca in fapt lucrurile stau exact invers.

  Pe modul econom, aparatul Gree pe care il am, consuma intre 120-250W/ora, si face fata ok unei camere asa, ca sa o tina racoroasa.
  Daca insa acum cu acest aparat stau in maxim, ca sa ajunga ceva ceva si in dormitor, consumul este la 1100 – 1200W/ora.
  Aparitia inca a unui aparat in dormitor, si pus pe econom, va genera tot un consum de vreo 2-300W/ora, plus inca vreo 2-300W/ora la celalalt aparat, pus si el pe econom, (ca nu ar mai fi motiv sa il fortez, cealalta camera avand pe al ei), ar duce la un total de ~600W/ora consum cu racirea camerelor, fata de … 1200W/ora acum, adica dublu, si fara rezultatele dorite in jumatate din problema.

  Conchid intreband din nou: ce ma sfatuiti sa iau, de 9000BTU pentru cei 16mp ai dormitorului, sau tot unul de 12.000, din considerentul castigului pe randament, fiabilitate, consum energie etc, dat de supradimensionare

  Cu stima
  Nelu.H

  • Buna ziua,
   Un aparat de 9000 BTU/h este de ajuns. Consumul celor doua aparate este proportional necesarul de frig. In acest moment aveti diferenta de cateva grade intre camere, cu 2 aparate nu vor mai fi diferente de temperatura prin urmare consumul va fi aproape acelasi (confortul va fi simtitor mai bun).

   • Buna ziua si multumesc de reply.

    Da, acum sunt cateva grade diferenta intre camere, dar asta pentru ca stau cu usa dintre ele deschisa permanent, si mai am si un ventilator in sufragerie (unde este AC-ul) pus catre usa dintre cele doua camere, pentru a impinge aerul rece si in dormitor, si tot nu se echilibreaza temperaturile. Locuiesc la ultimul etaj, daca asta schimba cumva datele problemei, si as dori sa stau si cu usa inchisa intre cele doua camere. Practic aparatul pe care il pun in dormitorul de 16mp va trebui sa se descurce singur cu camera, fara ajutor din partea celuilalt.

    Astfel, considerati in continuare ca cel de 9000 va fi destul?

    Multumesc

     • Multumesc, oricum sunt genul care nu caut economia in cateva ore de pauza, la mine fiind mereu (cand e jar afara), pornit de la prima ora a diminetii, si ramas asa, pe econom, chiar daca suntem plecati la servici. La fel procedez si cu centrala iarna. Consider un stres mai mare pe echipamente sa le fortez dupa amiaza sa aduca temperatura pierduta de sub control, la valoarea dorita, decat daca ar fi mers lejer continu, la econom, mentinand-o permanent sub control.

      Ok, de 9000 sa fie. Promit sa revin cu un feedback legat de cum se descurca si in ce masura situatia s-a schimbat.

      Tot binele
      Nelu H.

 65. Buna dimineata!
  Va multumesc ptr informatiile utile si ptr amabilitatea si rabdarea cu care raspundeti conentariilor.
  Sunt o persoana in varsta si fara cunostinte tehnice, de aceea as avea mare nevoie de sfatul dvs.
  Doresc sa pun un aparat de aer in hol. Apartamentul are 3 camere, in jur de 60 mp, este situat la etj 1 in bloc izolat, orientat cu ambele dormitoare si balconul spre sud.
  Doresc sa il folosesc doar ptr racire si as opta ptr un produs care se incadreaza in categoria medie. Ce imi recomandati, va rog?

 66. Bună ziua
  Aș avea o întrebare legata de AC-urile marca invertor, sunt în regula,fiabile ,rentabile?
  Caut sa achiziționez un produs și înainte de toate apelez la prieteni 🙂
  Astept cu interes un răspuns
  Mulțumesc!

 67. Buna seara,

  Am citit cu foarte mare interes tot articolul dv + toate comentariile. Ma bucur si va multumesc ca exista oameni ca dv, care scriu asemnea articole si sunt dispusi sa ajute lumea.
  Care model din cele 3 modele din recomandari 2017 mi-ati recomanda pt o casa pe parter cu un living de 20mp , hol de 12mp. si 3 dorimitoare. Clima fiind montata la intrare in casa pe hol. Hol-ul este pe mijloc intre living si dormitoare. Pereti sunt din rigips peste caramida. Tavan rigips cu vata deasupra. Exterior este izolat cu 8 cm de polistiren.

  Va multumesc mult.

  • Buna dimineata,

   Va multumesc pentru aprecieri! Nu sunt deloc de acord cu solutia de climatizare a locuintei cu un singur aparat montat pe hol (indicii de confort greu de realizat, lipsa intimitate, randament scazut..), am sa incerc totusi sa va raspund.

   Nu stiu exact ce dimensiune au dormitoarele asa ca am aproximat la 60 mp intreaga locuinta. Aveti asadar nevoie de un aparat de 18000 BTU/h.

   Cum se monteaza pe hol, nu merita investitia intr-un apartat foarte performant (senzorul de prezenta al unui Daikin costa cca. 150 euro dar nu are nici un efect pe hol).

   Va recomand asadar un aparat din gama medie de 18,000 BTU/h (Gree, Panasonic, LG, Midea, LDK, etc..).

   • Buna ziua,

    Va multumesc din suflet pentru raspuns. Am uitat sa specific, ca as dori, ca clima sa fie si silentioasa.
    In acest link aveti planul casei: http://imgur.com/a/YVeWN
    Este ok cum m-am gandit pentru locatia climei? Daca nu, atunci va rog sa-mi spunei unde ati recomanda dv sa o montez ca o pot schimba nu ar fi problema.

    • Am studiat planul si este in regula deasupra acelui geam, cu conditia sa fie peste 35 cm spatiu liber (ar putea fi o problema cu strapungerea in centura casei – grinzi de rezistenta)..

     Aparatele silentioase: Mitsubishi, Daikin – sunt un pic mai scumpe.

     PS. fiind montat pe hol nu vad zgomotul ca fiind foarte important.

     • Am mai adaugat poze in link-ul http://imgur.com/a/YVeWN
      In exterior intre geam si centura este loc de o caramida, sper sa poata prinda de caramida respectiva, daca nu, atunci se vor chinui cu centura de beton ca si la vecinu 🙂
      In interior, de la perete si pana la usa de la intrare sunt 175cm , iar geamul are 80cm.
      Motiv pentru care as vrea sa fie silentioasa este daca dormim cu usa de la dormitor deschisa, sa nu o auda sotia, ca ei nu ii plac zgomote noaptea:)
      Si atunci sa raman la o clima de 18000 BTU ? sau ar fi buna si Daikin FTX35KM-RX35KM ? Temperatura ma gandeam ca ar fi ok daca as tine la 24,25 sau 26 de grade. La cat de cald este in casa si cand intru intr-un dormitor in care este 27 de grade se simte mai racoare fata de living unde este extrem de cald. Plus, din nou sotia sa nu faca scandal ca este prea frig pt ea sau copil.

      Multumesc frumos!

      • Un aparat subdimensionat va fi folosit continu si se va uza mai repede. 12000 BTU/h “va avea de lucru in zilele cu temperaturi extreme”.
       Nu am inteles totusi cati centimetri sunt de la geam pana la tavan. 17 nu sunt de ajuns!

        • Am uitat sa mai specific ca locatia unde o sa fie montata clima, holul acela, are doar 2m si apoi incepe living-ul.
         Plus doar 1 dormitor o sa aibe usa deschisa noaptea sa intre aerul rece. Iar ziua toate usile de la dormitoare o sa fie inchise.
         Imi cer scuze daca v-am innebunit de cap deja… Am studiat preturile si vreau sa fiu 100% sigur ca merita investitia intr-un AC de 18.000 BTU luand in considerare toate aspectele.
         Multumesc frumos.

        • Am scris de zeci de ori ca: NU RECOMAND MONTAJUL PE HOL (indici de confort greu realizabili, lipsa intimitate, etc), am vazut schitele si am presupus ca ati cititi macar paragraful cu “montajul aparatelor”…

         Daca dvs. ati inceput comentariul cu: “Clima fiind montata la intrare in casa pe hol.”, am presupus ca stiti parerea mea despre montajul pe hol…

         Cu usa inchisa la dormitoare pe timpul zilei, seara veti intra in sauna la somn 🙂

         Recomandarea corecta, d.p.d.v. tehnic, este sa se monteze un aparat in fiecare camera.

 68. Buna ziua,
  este adevarat ca aparatele noi de tip ecologic (cu agent frigorific R32) sunt mai putin eficiente ca cele vechi (agent R22, R410, etc). Ma refer la faptul ca nu racesc asa puternic, nu ai senzatia de “inghet” cand setezi aparatul la temp mici (<18 grade). Spun asta pentru ca de curand am achizitionat un aparat Gree Bora Inverter de 12000 BTU cu agent R32 care mi se pare ca nu prea "raceste", adica de ex, il "simt" la 16 grade ca LG-ul lui mama de 10 ani setat la 24 grade. Raceste de racit dar nu are racirea drastica a aparatelor clasice. E adevarat totodata ca temperatura de racire a freonului R32 este de 9-10 grade fata de 2-3 grade pentru tipurile mai vechi de freon? Cineva mi-a zis ca "e normal cu aparatele eco actuale, de unde nene si eco-friendly si eficienta asa buna in consum (A++/A+++) si sa mai si inghete mana?"
  multumesc anticipat,

  • Buna ziua,

   Sunt multe lucruri interesante de spus despre R32: este inflamabil, periculos pentru oameni (contact direct si inhalare), dar randamentul este asemanator cu R410A. Temperatura de racire poate fi cu maxim 20% mai ridicata.
   As vrea sa stiu, daca se poate, ce temperatura aveti in partea de sus a camerei (spre tavan) si cu ce temperatura refuleaza aparatul aerul (viteza aer maxima, fara SLEEP Mode) (puteti folosi orice tip de termometru).
   Multumesc.

   Alti factori care modifica conditiile de comparare:
   – Temperatura interioara si cea exterioara;
   – Modul de operare (viteza ventilator, functie Economic/Sleep);
   – Lungimea traseului frigorific;
   – Pozitionarea Unitatii Externe poate contribui la diferenta de temperaturi (cu cat este mai protejata de razele soarelui, cu atat mai bine);
   – Tensiunea de alimentare (am gasit aparate functionand cu 174 de V..);
   – Depuneri de mizerie, frunze sau praf pe radiatorul unitatii externe (nu este cazul la un aparat nou!)
   – Distanta prea mica dintre Unitatea Externa si perete (ventilatie insuficienta);

   R32 a fost folosit pentru prima data de Daikin si urmat in scurt timp de cei de la Mitsubishi Electric in anul 2015. Este posibil ca tehnologia ce foloseste acest tip de freon sa nu fie indeajuns de bine dezvoltata de catre ceilalti producatori. Problema majora era compatibilitatea uleiului folosit in compresor.

   • am sa revin pe seara sau maine dim cu datele despre temperatura. mentionez ca aparatul este instalat in sufragerie chiar langa geamul care da in afara blocului.este la etajul 1, este pus practic in balcon (am loja, am desfiintat balconul) si lungimea traseului este sub 1.5 m. Este instalat ok zic, picura apa pe furtunul de scurgere, cred ca e ok per ansamblu. L-am testat si pe normal (cooler min, mediu, maxim) si pe modul turbo, diferenta ar fi doar de puterea cooler-ului din ce am observat, ma asteptam ca in modul Turbo sa bage si compresorul aer mai rece.
    Aparatul nu zic ca nu raceste insa spre deosebire de altele (LG-ul mamei vechi de 10 ani de 12.000 btu sau Midea de la birou de 12.000 btu) nu te ingheata, adica nu sufla asa rece gheata. Midea e mai slab la suflat rece decat LG-ul mamei dar tot il simt mai rece la suflat decat Gree-ul meu Bora. Midea e cu agent R410 din ce am vazut (e model 12HRDN1) iar LG-ul mamei o sa revin sa zic ce model e. Eu simt asa: Gree Bora la 16 grade echivaleaza cu Midea de la birou la 22 grade si cu LG-ul mamei pe la 24 grade, adica asa “simt” la mana cand ating in fata fantelor unde sufla.

    balconul fiind loja, l-am izolat bine si l-am inchis cu geamuri termopan, practic nu e nici o diferenta fata de restul camerei (sufrageria). Unitatea externa este chiar pe peretele din afara, pusa chiar sub geamurile termopan, deci foarte aproape de unitatea interna (1 m cred). Cea externa a fost montata si cu amortizori de greutate. Revin cu datele despre temperatura. Temp in tavan o sa o iau inainte sa pornesc aerul. E posibil ca temp din tavan sa fie destul de crescuta pentru ca vecinul de sus nu are balconul inchis ca si mine.

    • am revenit cum am promis. Dupa stat cu mana intinsa langa aparat vreo 15 min de nu mai pot de durere, statia Hama meteo cu termometru electronic incorporat mi-a scazut pana la 13.5 grade (aparatul e setat la 16 grade). Am pus statia inapoi la vreo 2 m de aparat si imi indica 24 grade. Daca mai scadea, nu cred ca mai scadea mult pentru ca pasii erau mult prea mici dar nu am mai rezistat sa tin asta. Tavanul promit ca il masor in alta zi ca aparatul merge si nu cred ca e relevant daca o fac acum.
     Unitatea LG a mamei este modelul ES-H126 LLAO, refrigerant R-410A. Nu am avut termometru sa verific temperatura si la mama.
     Este ok asa sau o avea ceva?De racit raceste insa la mama ingheata mana si chiar si aparatul Midea de la birou parca ingheata mai bine decat Gree-ul de acasa.

     • Va multumesc pentru efort. Pare OK 🙂

      Temperatura jetului de aer suflat de aparat are legatura directa cu temperatura aerului din zona aparatului, probabil la tavan erau cca. 28 grade deci avem o diferenta de aproximativ 15 grade.

      In momentul cand temperatura scade si in partea de sus a camerei va scadea si temperatura aerului refulat (de la 13.5).

      Sfat: lasati aparatul pornit continuu in zilele foarte calduroase (doar in acest mod puteti tine temperatura in camera sub 25 grade si refularea poate ajunge la 10 grade sau chiar mai jos). Consumul nu va fi cu mult mai mare!

      Motivul: dupa masa, aportul de caldura din exterior poate fi aproximativ egal cu capacitatea aparatului si in aceste conditii aparatul nu poate cobora temperatura din camera.

      Se poate ajunge la situatia in care compresorul functioneaza la maxim doar pentru a mentine temperatura de 24 gradeC… am facut si o schita in paint pentru a evidentia un pic deltaT -ul.

      Legat de comparatia dvs. dintre Gree, LG-ul si Midea – este o diferenta majora intre un aparat On/Off (LG-ul sigur, nu stiu Midea) si un aparat tip Inverter (Gree): aparatele tip clasic (on/off) au o singura turatie la compresor (functioneaza la maxim si sufla cel mai rece aer), aparatele cu INVERTER moduleaza frecventa in functie de necesitati (ex. compresorul functioneaza la maxim doar in anumite conditii, singurul mod prin care va puteti da seama este sa ascultati cu atentie unitatea exterioara).

      Acest lucru se intampla la orice aparat Inverter nu doar la cele ce folosesc agent frigorific R32! Cred ca am analizat gresit problema focusat pe tipul freonului, dar de fapt nedumerirea dvs. era datorata tehnologiei INVERTER care este mai “lenesa”.

      • Multumesc si eu.

       Inteleg ca e ok aparatul. Chiar nu stiam ca temp refulata de aparatare legatura foarte mare cu temp din tavan deasupra lui. E drept ca la mine e in balcon (sufragerie acum) dar la vecinul sus nu e inchis balconul, deci posibil sa am temp mare in tavan cum spuneti. La mama sau la birou nu e asa mare temp deasupra in tavan pt ca la mama e pe holul dintre camere montat (sus e tot hol interior fara perete exterior) iar la birou e la fel in interior, cu temp a tavanului mai scazuta. Practic, de-asta nu a scazut si temp refulata pt ca am in tavan temp destul de mare ziceti. Habar nu am avut.termometrul a mai scazut pe la 23.8 dar cam aici a insistat. L-am oprit intre timp.

       Multumesc mult, bine ca nu are nimic.

   • Probabil ca veti gasi un aparat un pic mai bun la aceeasi bani sau mai putin. Nu stiu exact.

    Dar, fiabilitatea unui aparat de aer conditionat este data de trei factori: aparatul propriu-zis, calitatea montajului (pompa vacum, loc amplasare, holenderele stranse corespunzator) si materialele folosite.

    Ce vreau sa subliniez inca odata este ca un aparat mai slabut dar montat bine este mai bun decat un aparat foarte bun montat prost!

     • Pai prima alegere a dvs. este foarte buna. Probabil gasiti un aparat cu caracteristici asemanatoare si mai ieftin cu 50 – 70 de lei, nu sunt atat de bun sa cunosc toate caracteristicile tuturor modelelor.

 69. Am de ales dintre două optiuni, un aparat de aer condiționat performant de 12000BTU clasa A+++ răcire și A++ încălzire între acest model : Panasonic KIT-XZ12SKE și modelul LG LG Prestige H12AL ceva mai scump dar cu un coeficient randament la încălzire mai mare A+++ SCOP=5.19 vs.Panasonic A++ SCOP=4.90, as înclina spre Panasonic pentru că japonezii sunt mai seriosi dar am nevoie de un aparat de aer conditionat care sa-l folosesc și la încalzire, de aceea LG oferă un randament mai bun A+++ pe partea de încălzire, nu știu cât este adevăr și cât este marketing la LG ! Ce mă sfătuiți să aleg dintre cele două aparate ? care ar fi opțiunea cea mai eficientă și trainică ?

  • Buna ziua,

   SCOP-ul se calculeaza foarte diferit pe trei zone climatice (cald, mediu, rece – in functie de producator), prin urmare este o masura de comparare empirica.

   La -15 gradeC problema poate sta cu totul altfel decat in brosuri.. Nu pot sa va incurajez spre nici unul dintre cele doua aparate. Am facut cateva analize aici..

   Sunt putine modele de aparate de aer conditionat tip split in care sa va bazati la -15 gradeC (fara solutii alternative de incalzire..).

   • Ce aparat de aer condiționat îmi recomandați în prețul de max. 40 mil lei vechi ? Am citit și analiza aparatelor de aer conditionat cu pompă de căldură unde mi-a sărit în ochi Daikin Professional FTXS35K-RXS35L3 din clasa A++ pe încălzire și răcire, dar mă mai gândesc și la Panasonic fiind totuși un model 2017 ! Nu voi folosi exclusiv încălzirea de la aerul condiționat dar mai sunt zile nefericite când centrala termică a orașului ne mai lasă câte o zi, două fără căldură până cârpesc gaura, din cauza conductelor vechi din anii 60” care se sparg cam des în ultimii ani exact când este mai ger afară !

    • In acest caz este in regula Panasonic-ul! Eu recomand Daikin, Mitsubishi, Samsung si LG mai mult pentru reteaua de service la nivel national…
     Panasonic foloseste R32 – noul agent frigorific – un lucru bun!

     • Îmi este teamă că dacă iau Panasonic-ul cu noul agent frigorific R32, nu găsesc nici un instalator în Motru jud. Gorj cu scule dedicate pentru acest gaz frigorific special și mulți care au folosit aceeași tehnică ca la R410 au distrus aparatele ca de exemplu : https://www.facebook.com/luca.corsini.9/posts/1123201924385688 pentru că unitatea externă o montez eu pe suportul solid construit de mine, inclusiv cu acoperiș pentru protecție la ploi și ninsori abundente, fiind de meserie lăcătuș mecanic/sudor ,dar mai departe cu montajul țevilor și dat-ul în funcțiune las pe alții să-și facă meseria .

 70. Buna ziua,

  Cauze posibile:
  1. zgomot in sistemul de tuburi capilare din unitatea interna (la aparate mai slabe..);
  2. lipirea/inadirea tevilor de cupru prost executata;
  3. In trecut, am observat un zgomot asemanator la aparatele ce au fost completate cu un alt tip de freon decat cel din fabrica..

 71. Buna ziua,
  As dori sa achizitionez pentru incalzire un aparat de aer conditionat de 12000 btu.
  Ce imi recomandati intre Gree U-Crown si Daikin Bluevolution FTXM35M+RXM35M9?

 72. Buna ziua! As dori sa achizitionez un aparat de aer conditionat intr -un apartament cu o suprafata de 65 m.p. la etajul IV izolat. Doresc sa montez aparatul pe holul apartamentului care se afla pe mijlocul apartamentului de 3 camere.Mi-ar fi de mare ajutor sfatul dvs in legatura cu marca aparatului si puterea.Multumesc.

 73. Buna ziua,

  Am scris cateva lucruri (sper eu utile) despre incalzirea cu aparate de aer conditionat aici.

  Functionarea la temperaturi negative (pe incalzire) depinde mai mult de randamentul aparatului si mai putin de capacitatea acestuia. Ex.: un 12000 btu/h la -15 gradeC poate deveni 5000 btu/h (la un aparat mai slabut..).

  PS. aparatul inghetat bocna din imagine este Hitachi (era subdimensionat). Prin urmare as merge pe Daikin..

 74. Buna ziua,

  M-am orientat spre acest model de AC: VORTEX A1217FDW (1300-1400 lei)
  Ulterior, am pus ochii si pe acesta: Vivax ACP-12CH35AERI R-Design (1900 lei)

  Care credeti ca ar fi o achizitie mai buna? Credeti ca se justifica diferenta de pret? Acel filtru “bio” e cu adevarat util, sau e marketing?
  Orice alta sugestie in categoria asta de pret e utila (prefer variante cu wi-fi, ca sa il pot porni de la distanta fara a fi nevoit sa stau foarte mult in bataia unui jet puternic de aer).

  Multumesc!

  • Buna ziua,

   Vivax are un plus pentru: randament (SEER 6,8 fata de 6,1), functia de autocuratare, detectare pierderi freon si autodiagnoza.
   Wi-fi ready inseamna ca este posibila conectarea modulului de comanda la distanta (nu intra in pret): “Modulul M-Smart Wi-Fi este optional si se poate achizitiona separat.
   Filtru Bio este consumabil si nu mai gasiti pentru inlocuire.

 75. Buna dimineata,

  Sigur, Osaka sunt aparate fiabile. 12000 BTU/h trebuie sa fie indeajuns pentru aceasta suprafata.
  Sfat: in zilele de cod rosu-portocaliu, lasati-l pornit inca de dimineata. Consumul nu este mult mai mare, insa va mentine mai usor indicii de confort.

 76. Buna ziua , mai am si eu o intrebare va rog frumos, kitul , conductele cele 2 cred ca tur si retur spune vanzatorul ca sunt 3 m dar dupa o mica vizionare cu ochiul liber mai mult de 1,50 fiecare nu au ,asa trebuie sa fie sau am luat plasa . Asta inseamna ca mai mult decat sa traversezi zidul nu poti sa faci nimic . Multumesc!

  • Buna ziua,

   Kitul de teava vine, de obicei, in colac. 3 ml reprezinta o spira cu diametrul de cca. 1 metru..
   Este dificil de montat un aparat si cu 3 metri de traseu, cu mai putin de atat – nici o sansa..

   • Buna ziua din nou, am masurat si a iesit 3.20 m imi pre rau ca am sarit la corectitudinea vanzatorului da stau prost cu aproximatia din vedere a dimensiunilor. Multa sanatate si faceti o treaba buna ca ne informati si putem sa luam decizii bune.
    Multumesc!

 77. Buna seara,

  Nu cunosc ambele modele, deci nu pot sa va ajut prea mult. Imi pare rau.
  Am remarcat insa consumul pe racire: Vortex – 1130W; Rowa – 1550W (undeva la clasa B de energie..)

 78. Buna ziua..Va rog sa ma ajutati sa aleg un aparat de aer conditionat mobil care sa asigure un spatiu de 45 mpatrati..am vz ca nu recomadati aparate mobile dar nu am posibilitatea de a sparge peretii…am apelat la dv pt ca sunt novice in acest domeniu..va multumesc anticipat

 79. Buna ziua,

  Nu am auzit de aceasta marca (pana azi). Am sa raspund cu un comentariu preluat de pe emag:

  “Avand si un Gree, pot sa il compar doar cu Gree. Si pe langa Gree e slab. Raceste, dar greu. Sa zicem 20 minute o camera? Gree are turbo… Care face minuni in zilele toride.”Review adaugat de crisa822001 acum 3 zile

  Undeva in articol am specificat ca in 15 ani nu am gasit decat 5 -6 compresoare arse, majoritatea defectiunilor sunt cauzate de placile electronice sau montajului defectuos. Prin urmare o garantie de 5 ani la compresor este doar o unealta de marketing…

  Trebuie sa recunosc insa ca este un aparat ieftin…

 80. Buna ziua,

  Montarea unui aparat de aer conditionat pe hol nu este o solutie tehnica recomandata. Daca constientizati ca trebuie sa aveti in permanenta toate usile deschise, daca apartamentul este izolat termic si nu va asteptati sa aveti 20 grade C cand afara sunt 40, atunci da este OK.

  Am accentuat toti acesti daca si in articolul de mai sus..

 81. Buna seara, Daikin are un sistem mai bun de filtrare si purificare. Deasemeni are reprezentante cam in toate orasele (in caz de “doamne fereste”). Randament si fiabilitate asemanatoare…
  Daikin este oarecum superior.

   • Din pacate nici un aparat de aer conditionat nu exceleaza in filtrare. Mai mult, curentii de aer “vantura” praful prin incapere.

    Modelul de care ati pomenit “se lauda” ca: Filtrul de aer incorporat indeparteaza 97% din alergeni.
    Greu de crezut, dar laudabil!

    Solutii complementare
    – Curatenia trebuie facuta mult mai des (sters praful) si nu uitati ca un aparat de aer conditionat doar raceste (sau incalzeste) aerul, nu il si improspateaza. Aerisiti zilnic locuinta.
    – Filtrare maxima o poate face un purificator de aer profesional ce are 6 -7 tipuri de filtrare si poate retine particule microscopice. Din pacate este la fel de scump ca un aparat de aer conditionat..

    Pentru alergii, indiferent de marca aparatului, trebuie sa folositi aparatul de aer conditionat cu moderatie.

 82. Buna ziua!
  Informatiile prezentate sunt foarte utile, de un real ajutor in alegerea unui aparat de aer conditionat plecand de la zero cunostinte in domeniu. Multumim!
  Va rog sa ma ajutati cu o recomandare, in cazul unui apartament mai “atipic” de tip open space. Este construit nou, cu izolatie foarte buna, nu am avut probleme iarna. Ca suprafata este de 45 mp impartita pe 2 nivele, cu inaltimea de 5 m, iar dormitorul este pe supanta, deasupra livingului cu bucatarie open. Tot acest spatiu dormitor-living-bucatarie este comun. Oare este de ajuns un aparat de 12000 BTU sau ar trebui 18000? Intentionez sa folosesc un singur aparat in toata casa, si nu doresc o putere prea mare de racire.

  • Buna ziua,

   Daca suprafata totala este de 45 mp si izolatia este buna, este de ajuns un aparat de 12000 BTU/h. In zilele cu temperaturi extreme lasati-l sa mearga pe toata durata zilei. Daca il porniti dupa masa, va raci mult mai greu locuinta. Fiind in functiune de dimineata, va trebui doar sa mentina temperatura de confort..

  • Buna ziua,

   Gree Viola este foarte asemanator cu Gree Lomo (are in plus posibilitatea de control la distanta wi-fi). Diferenta de pret cca. 150 lei.
   In concluzie ambele variante sunt alegeri bune.

   • Va multumesc foarte mult pentru raspunsul rapid.
    Din pacate nu mai gasesc Viola pe stoc asa ca am sa merg pe varianta recomandata in articol : LOMO.

 83. Buna ziua!
  Va multumesc pentru articol, m-a ajutat sa imi fac o parere despre instalarea aparatelor de aer conditionat intr-un apartament (inainte ma gandeam ca e mai bine sa iau o singura unitate de 18000 BTU pe care sa o montez in hol, acum sunt tot mai hotarat sa iau cate un aparat pentru fiecare camera).
  Am nevoie de un sfat, in schimb:
  Am un apartament de 3 camere la etajul 9/10, deci nu am probleme cu terasa. In schimb, cele doua dormitoare si bucataria sunt cu vedere spre Vest, asa ca seara e o “placere” cand apune soarele si imi face sauna in casa. Sufrageria este amplasata spre Est, nu ar fi probleme aici. Dormitoarele au vreo 12-13mp, iar sufrageria vreo 20.
  Ma gandeam sa pun cate un Daikin de 9000 BTU in fiecare dormitor, iar in sufragerie unul de 12000 BTU. Dar am citit despre Gree Lomo, despre care am vazut ca nu este nici foarte scump (cel de 12000BTU costa aproximativ 1550 lei), motiv pentru care ma gandesc serios la 2xGree de 9000BTU + 1xGree de 12000BTU.
  Nu stiu daca schimba cu ceva, dar am si un caine care lasa destul de mult par prin toata casa (Golden Retriever).
  Multumesc!

  • Buna ziua,

   Gree reprezinta o alegere foarte buna, iar dimensionarea este corecta. Daca termoizolatia este buna puteti achizitiona 3×9000 BTU/h.
   Mentiune: in zilele cu temperaturi de peste 35 gradeC, lasati cel putin un aparat sa mearga continu – chiar daca nu sunteti acasa. Consumul de energie va fi aproape acelasi in schimb temperatura optima se realizeaza mult mai repede..
   Parul de caine nu prea are cum sa ajunga la aparat, oricum este nevoie de curatarea anuala a filtrelor.

   • Multumesc de raspuns!
    Blocul inca nu este izolat termic, ne tot mint astia ca “o sa fie reabilitat curând”, dar tot astept de ceva vreme.
    Multumesc de sfaturi, chiar m-au ajutat in luarea unei decizii .

 84. Buna ziua,

  Detin un apartament de 45 mp, 2 camere si doresc sa achizitionez un aparat multisplit (toate conductele si circuitele sunt deja trase prin casa). Ce imi recomandati? Am vazut ca Daikin ar fi cel mai ok, insa pretul urca undeva la 1500 euro pt doua unitati. Am vazut un sistem de la Vortex pe la 800 euro.

  Ce recomandare ati avea avand in vedere un buget totusi mai redus?

  Multumesc,
  Cristi

  • Sunt aparate bunicele si la acest pret chiar merita investitia.

   Traseul existent (tevile de cupru) este nou? A fost capsulat (de obicei se ingramadesc o gramada de insecte si paienjeni in ele)? Tevile sunt de 6/10 mm? Din cate imi amintesc, alimentarea electrica se face si la split-uri (in casa) si la exterior.

   Sunt deci cateva aspecte deloc de neglijat. Rugati un specialist sa vina la o mica verificare inainte de a investi…

   PS. Montajul unui aparat de aer conditionat ce are tevile ingropate in perete este aproape de doua ori mai greu decat montajul standard. Este posibil sa va coste mai mult..

 85. Buna ziua,

  Va rog sa ma sfatuiti cum sa aleg un aparat de aer conditionat si incalzire in urmatoarea situatie:

  Sotul meu si-a amenajat pe balcon ( 5 m lungime si 1,5 m latime) biroul. Munceste de acasa si are un program prestabilit. Balconul este izolat pe interior , avem si un calorifer montat. Cu toatea acestea este foarte frig iarna si vara foarte cald. Ne gandeam sa achizitionam un aparat de aer conditionat portabil care sa raceasca vara si sa incalzeasca iarna. Ce ne sfatuiti sa achizitionam in cazul acesta? Mentionez ca nu putem raci sau incalzi balconul prin intermediul camerei de langa, intrucat pe perioada in care lucreaza are nevoie de liniste si concentrare,si, cum avem 2 copii mici …nu prea se poate. In apartament mai avem 2 aparate de aer contionat, daca lasam usa deschisa la balcon se raceste si acolo, insa din motivele enuntate mai sus, nu putem.
  Multumesc

 86. Eu sunt foarte multumit de aparatul Viessmann Vitoclima 200. Am montat in dormitor unul de 9000 de BTU si este extrem de silentios, noaptea dorm fara probleme ca nici nu se aude. Apreciez modul turbo de incalzire/racire rapida

 87. Buna ziua,

  Va multumesc pentru aprecieri. Nu cunosc toate trei modelele sa pot face comparatii, dar in cazul in care nu aveti nevoie de incalzire sau racire – va recomand un purificator de aer Daikin. Este si un filmulet interesant in acea pagina.. Un asemenea purificator de aer este “specializat” in filtrarea aerului (6 tipuri de filtrare) si nici nu trebuie instalat 🙂 (are ionizator cu plasma). Cel alb are aceleasi functii cu cel negru si scump (singura diferenta notabila este un rezervor de apa pentru umidificare aer iarna..).

  Alte avantaje ale purificatorului de aer:

  • este mobil (il puteti muta in orice camera)
  • este silentios (de la 16dB)
  • consum scazut (65 W pe TURBO)
  • il puteti folosi 365 de zile pe an
  • are 6 tipuri de filtrare
  • nu este nevoie de instalare (montajul unui AC este cca. 400 lei)
 88. Va salut,
  Am de racit un apartament mansardat, sa zicem 4 camere de 30 + 20 + 20 + 15 mp (in total ar fi vre-o 6 camere dar nu vreau sa pun peste tot). Izolatie termica si tzigla pe acoperis. Am gasit niste configuratoare destul de bune pentru Daikin, dar am cateva intrebari: 1. e o idee buna sa instalez un splitter cu 4 sau 5 UIs? 2. Ma gandeam sa fac o evaluare de splitter cam 40K BTU (ex Daikin 4MXM68M) si sa pun la inceput poate numai 2 UIs iar in timp sa instalez mai multe UIs in functie de necesitate, e o idee buna? Fireste ca unitatea exterioara o sa fie dimensionata ptr capacitatea finala (si e o chestie negativa cu manopera de instalare de 2 ori…) 3. partea care ma roade cel mai tare este unde pun unitatea exteroara, oricum o invart fireste ca ies cu diverse lungimi de conducte. Si asta ma face sa ma gandesc daca e mai bine sa iau mai multe unitati exterioare? poate tot in regim de splitter.

  • Buna seara,

   Daikin este o alegere exceptionala, sistemul multisplit are totusi si cateva dezavantaje:

   • la un defect la unitatea exterioara, intreg sistemul este inoperabil;
   • in caz de utilizare asimetrica (ex.:aparatul din living utilizat mai mult) se vor defecta pe rand
   • dupa cum ati spus, distantele de traseu suplimentar costa cca. 85 lei/ml
   • sistemele multi-split sunt folosite pentru cladiri cu pereti cortina (sticla sau alucobond) unde nu este spatiu pentru montaj mai multe unitati exterioare

   Eu prefer unitati independente… DAR, la mansarda poate fi mai dificil de montat 4 – 5 unitati exterioare. Va recomand sa invitati un reprezentant DAIKIN sa faca o analiza inainte de achizitionarea aparatelor.

   • Multumesc Daniel ptr raspuns. cateva comentarii la ce ai spus:
    * fara sa fiu specilist, nu vreau sa ma sperii de defectarea unitatzii exterioare, pana la urma se poate defecta orice 🙂
    * poti sa detaliezi de ce la o utilizare asimetrica, se vor defecta pe rand UI? Asta pentru ca o sa am cu sigurana o utilizare asimetrica, locatia nu este folosita in totalitate, si deci unele aparate vor functiona ocazional. Sigur, se poate pune intrebarea de ce le instalez? buna intrebare :). Deci din cele 4 unitazi, cam 2 vor fi forjate mai des. asta ar putea sa duca si la concluzia sa pun 2 splitere, insa pentru cele 2 unitazi care le forjex mai tare spatiile sunt mici 20 + 20.
    * referitor la costuri suplimentare, banuiesc ca pentru conducte sunt pretusi cum ai spus, za zice 100 RON lm. Poti sa-mi dai o idee despre manopera? Poate fi calculata x% din costul aparatelor? unde x este, 20, 30 %?
    * intr-adevar ma gandesc sa vorbesc cu un reprezentat Daikin care sa-mi faca o vizita si o oferta pentru ce vreau sa fac. Dar e bine sa am si opinia mea, multumesc inca odata pentru raspunsuri!

    • 1. Ce incercam sa va spun e ca in mijlocul verii e de preferat sa ramaneti “in pana” de un aparat din patru decat sa nu functioneze nici unul (cazul unei defectiuni la multisplit). Orice defectiune aparuta se rezolva cel mai devreme in 2-3 saptamani, iar in miezul verii conteaza..

     2. Legat de pret, orice firma are propriile tarife de montaj si nu vreau sa creez precedente. Traseul este cca 85 RON+TVA /ml (aproximati dvs. distantele dintre UI si UE – ex: (4+4+5)*85*19%..)

     3. Cum am mai spus pe undeva, sfatul meu este sa va grabiti un pic sau sa amanati pe toamna..

     4. Daikin are, probabil, cei mai pregatiti specialisti atestati de cursuri si certificari, va recomand sa aveti incredere in parerea dansilor. Eu nu pot sti amplasamentul camerelor din locuinta dvs, cate gauri de strapungere aveti nevoie, pe unde va trece traseul frigorific ( cu o mica panta) si cat de estetic va fi.

     Va multumesc pentru intelegere.

 89. Buna ziua,

  As dori sa instalez aparate de aer conditionat in apartament si mi-ar fi de mare ajutor sfatul dumneavoastra.
  Apartamentul este in Bistrita, la etajul unu, are 4 camere, blocul este din caramida, neizolat si nu sunt probleme mari cu caldura decat in scurtele perioade de canicula.
  Eu m-am gandit sa pun cate un aparat in fiecare camera si in bucatarie, deci 5 aparate. Sufrageria are 18mp, dormitoarele au aproximativ 13mp fiecare, iar bucataria are doar 9mp. Avem si un bebe de 6 luni, deci as vrea ceva care sa ii asigure un confort cat mai bun, dar si siguranta. In ce priveste bugetul, as vrea sa ma incadrez in 10-20 de mii de lei pentru tot apartamentul. Ce mi-ati recomanda?

  Multumesc!

  • Buna ziua,

   Cel mai ieftin aparat bun este de la Gree (cca. 1400 lei fara montaj). Pentru camera bebelusului va recomand un purificator de aer Daikin MC70LVM ( FILM YOUTUBE ) pentru curatarea aerului. Mai multe detalii despre purificatoare am scris aici..

   Personal nu recomand aparat de aer conditionat in camera copiilor pana la varsta de 7-8 ani (aerul rece sa vina din camera cea mai apropiata cu o viteza scazuta si la o temperatura optima..).
   In cazuri extreme (apartament la ultimul etaj, cladire neizolata termic, etc..) se poate monta pe hol sau in cea mai indepartata zona (fata de patut) un aparat ce va fi folosit la viteze mari doar atunci cand copilul este afara la plimbare..

   Aerisiti frecvent camerele pentru ca nici aparatul de aer conditionat nici purificatorul de aer nu IMPROSPATEAZA AERUL..

   • Multumesc mult pentru sfaturi! Aerisim tot timpul, indiferent cat de rece este afara.
    Nu ar fi mai potrivit un purificator Daikin Ururu Sarara MCK75J?

    • Umidificarea este buna, insa dezvolta usor bacterii (daca uitati sa-i schimbati apa de exemplu..).

     Mentiune: MCK75J este doar URURU, adica doar umidifica aerul in perioada iernii). Diferenta dintre cele doua este data de un recipient de 4 litri cu apa pentru umidificarea aerului, design si alte aspecte minore (MC70L are mod sleep, e mai usor, etc). — pe eMAG este numele gresit

     In perioada verii aveti nevoie de SARARA – dezumidificare (uscarea aerului prin eliminarea umiditatii in exces din aer) ..

 90. Buna seara,detin un multisplit panasonic CS-V9BKPG montat in urma cu 3 ani,foarte multumit de el,doar ca anul acesta i-am dat drumul si una din unitatile interioare elimina un miros urat,am curatat unitatea cu solutii din comert dar mirosul nu a disparut si ma gandesc ca filtrele trebuiesc inlocuite.Problema este ca nu gasesc sa cumpar filtrele.Va rog sa ma ajutati daca aveti cunostinte despre vreo firma care comercializeaza asa ceva.Va multumesc.

  • Buna seara,

   Nu cred ca sunt de vina filtrele (in 3 ani nu pot emana miros decat in cazul in care se fumeaza foarte mult in zona..)

   Aveti cumva furtunul de scurgere legat la instalatia de canalizare? Aparatul are o forta de absorbtie (absoarbe aer prin furtunul de condens si il sufla in camera), probabil undeva pe traseul de evacuare condens sunt depuneri (in acest caz trebuie facuta o “sifonare” pe traseul de evacuare condens).. In unele cazuri sifonarea exista doar ca apa se evapora in perioada de nefunctionare..

   Incercati sa luati legatura cu o firma pentru verificare…
   Pe langa subiect, intr-un magazin am gasit si un soricel micut decedat in interiorul aparatului 🙂

 91. Buna Ziua,
  Pentru o suprafata de 130 mp cu inaltimea de 5m, este vorba de o sala de sport, cate ac-uri ar trebuii si de cati BTU?
  Va multumesc anticipat!

  • Buna ziua,

   Nu va pot ajuta, in calcul trebuie sa se tina seama de izolatia salii de sport, numarul maxim de persoane, orientarea salii si tipul acoperisului – variabile pe care nu le cunosc.
   Va recomand sa luati legatura cu un inginer de climatizare, nu pot “arunca” o cifra doar pe baza acestor date… Necesarul maximal corect de frig al unei incaperi poate fi stabilit cu exactitate doar de catre un specialist atestat.
   Pe langa necesarul de frig aveti nevoie si de putere electrica instalata (pentru 30 kw de frig veti avea nevoie de cca. 10 kw putere instalata). Am vazut cazuri cand utilaj foarte scumpe/mari nu puteau fi pornite datorita lipsei de tensiune din retea..

 92. Buna ziua, am facut candva o analiza a aparatelor Vivax. Sunt aparate bune.

  Legat de aer conditionat de pardoseala, sunt doua tipuri: aer conditionat mobil si aer conditionat clasic (format din doua parti – interior/exterior) la care unitatea interioara se monteaza pe pardoseala.

  Probabil ca va referiti la cel mobil deoarece varianta a doua este de puteri mari (> 18000 BTU/h), caz in care, dupa cum am mai spus, NU recomand decat in situatia in care va mutati foarte des.

 93. Buna ziua,

  Locuiesc la ultimul etaj al unui bloc nou cu 3 nivele, izolatie de 10 cm. Deasupra mea este tavan fals si vreo 20 cm de vata de sticla, capriori, ciolofan etc si pod gol inchis complet + acoperisul din tabla. Apartamentul are 54 mp. Ma intereseaza sa racesc dormitorul de 12 mp care are balcon pe peretele cu geamul si este destul de umbros (Vara maxim 2-3 saptamani cand afara sunt 40 grade constant la noi sunt 29-30 ). Am si livingul care este open space cu holul in forma de L. Livingul este mai racoros tot timpul cu 2-3 garde fata de dormitor tot timpul anului. Livingul are 5m/3 m + Holul de aprox 10 mp. Inaltimea apartamentului este de 2.3 m. apratmentul este orientat catre N-NV. Dupa orele 18-19 nu mai bate soarele pe acoperisul blocului.
  Puteti va rog sa imi spuneti daca este mai bine cu 2 aparate independente de 9000BTU pt fiecare camera (la maxim 3m fiecare de unitatea ext) sau unul de 12000 in HOL pt ambele camere la vreo 6m de unitatea ext?

  • Buna ziua,

   Va recomand sa montati doua aparate de 9000 BTU/h. Daca este prea costisitor, puteti lua unul anul acesta si pe al doilea in 2018.. Eu sunt impotriva aparatelor montate pe hol.

   O zi excelenta!

 94. Buna ziua ! Cu respect am o intrebare , apartament 3 cam suprafata utila 95mp bloc nou izolat polister 10cm geamuri destul de mari fata de cele obisnuite , instalatia trasa deja prin pereti de constructor , living 20mp , dormitor 17mp perete comun cu instalatie trasa . Pot sa montez un A/c cu doua unitati interiore ? Si de cit btu sa fie ? Pe hol ar fi suficient unul de 18000 btu ? Multumesc frumos !!!

  • Buna ziua, daca apartamentul este compact si nu locuiti la ultimul etaj – va recomand sa montati doua aparate (9000 si 12000 BTU/h) sau un dublusplit (cu toate ca recomand varianta cu 2 aparate independente).

   Ce ma ingrijoreaza este mentiunea dvs. ca aveti instalatia trasa de constructor. Fiecare model de aer conditionat are anumite dimensiuni la tevile de Cu, nr. de cabluri, stil de alimentare (interior sau exterior), etc.. De regula 9-12000 au tevi de dimensiunea 6/10 mm, 18000 – 6/12 mm samd.

   Trebuie sa chemati un specialist in climatizare sa vada exact ce aveti nevoie.

 95. Buna ziua,
  Am citit prezentarea dv. si mi se pare foarte pertinenta. As dorii si eu cateva indicatii. Am doi copii mici si locuiesc la ultimul etaj intr-un bloc nou destul de bine izolat orientat E-N-V cu soare dimineata si seara. Un dealer mi-a recomandat sa instalez in living room acest aparat (Aer conditionat Daikin Bluevolution FTXM42M-RXM42M Inverter 15000 BTU). Studiind mai mult piata m-am gandit ca in locul acestui hybrid de AC cu functie de purificator as putea instala acest aparat de aer conditionat Daikin FTX35J3.-RX35K Inverter 12000 BTU, Clasa A++, Wi-Fi Ready pentru a face rece in casa si aditional sa achizitionez si un Purificator de aer Daikin MC70L sau Daikin Ururu MCK75J care are rolul de purifica aerul din locuinta. Cum considerati ca ar fi bine? Multumesc.

  • Buna ziua,

   PRO/CONTRA

   Bluevolution

   – Are avantaj fata de restul aparatelor de aer conditionat ca “aduce aer proaspat” din exterior (pentru umidificare) printr-o conducta speciala.
   – Daca in exterior (in locul unde se va monta unitatea exterioara) exista o zona verde sau mai putin circulata de automobile – aerul introdus de Ururu Sarara (Bluevolution) pentru umidificare este curat, altfel nu se justifica functia respectiva (umidificare cu aer din exterior) ….
   – Costul aparatului este foarte ridicat, la fel si costul montajului.

   Purificatorul de aer

   – Purificatoarele de aer de la Daikin au 6 tipuri de filtrare si elimina mult mai bine virusuri, bacterii, alergeni si praf. Curatarea/Igienizarea se face mult mai usor fiind o unitate mobila.
   – Dezavantajul lor este ca filtrele trebuie schimbate la un an si ceva si costa ceva bani…

   CONCLUZIE PERSONALA: In UI (unitatea interioara), umiditatea provenita din condens dezvolta foarte usor diverse bacterii – la circa 4 ani un aer conditionat devine o “bomba bacteorologica” si trebuie curatat si igienizat cu mare atentie. Purificatorul de aer dezvolta mult mai greu bacterii si este mai usor de curatat/igienizat (si mult mai ieftin).

   Personal as merge pe varianta AC + Purificator + aerisirea locuintei dimineata sau seara tarziu (cand este mai racoare)..

  • Montajul unui aparat trebuie stabilit de un specialist la fata locului. Sunt multe aspecte de luat in calcul: distanta dintre UI-UE (lungimea traseului frigorific), grinzi, instalatii electrice, mobilier, zona de lucru, etc.

   Din aceste motive nu va pot ajuta.
   Totusi pe un hol micut aerul rece suflat de aparat se intoarce in aparat iar senzorul de temperatura considera ca a “racit” intreaga casa..

 96. buna ziua, gasesc opiniile dumneavoastra clare, usor de inteles. prospectez pentru a raci un living si un dormitor cu aparatul pus in dormitor, pe peretele opus, in dreptul usii de trecere catre living (printr un hol de 1m lungime, fluxul de aer in linie dreapta, de la aparat in leaving 8 m). Am inteles dezavantajele, daca totusi ar fi sa aleg aceasta dolutie, ce recomandati si de ce:

  http://www.emag.ro/aparat-de-aer-conditionat-whirlpool-inverter-12000-btu-clasa-a-al-6-lea-simt-filtru-hd-carbon-auto-restart-autocuratare-dezumidificare-spiw-412l/pd/DVDTCMBBM/?ref=similar-exp_center-1_4&recid=j1zg3sud-d6cpxumgzsg-C.c17_a185.S.SIMILAR-1n004wk
  http://www.emag.ro/aparat-de-aer-conditionat-gree-viola-12000-btu-control-wi-fi-tehnologie-inverter-clasa-a-gwh12ra-k3dna5m/pd/D9S2J7BBM/

  Pe de alta parte am un samsung 12000 BTU in aceeasi pozitie, montat din 2006, dar din 2013 a inceput s ascada randamentul, acum abia d emai raceste raceste putin , omul de la service a zis ca si-a cam trait viata compresorul..apartamentul e pe sud, bate soarele toata ziua, noaptae in casa sunt 30 C vara. Credeti ca mai e ceva de facut?

  si ultima intrebare, credeti ca gasesc aparate de 7000 BTU, cu unitate interioara pe podea, la preturi decente (sub 1500 lei)?

  Multumesc pentru sfaturi!

 97. Buna ziua . As dori o parere in ce priveste alegerea unui aparat, locul de montare si puterea. Detin un ap. suprafata 68 mp ,3 camere si as dori sa stiu daca ar avea o buna performanta la montarea pe hol ,deasupra usii baii pt racirea a 2 dormitoare, bucatarie si living . Va multumesc

  • Buna ziua,

   Daca ati citit parerea mea legata de montajul aparatului de aer conditionat pe hol si sunteti constient de dezavantajele acestei solutii, un 18000 BTU/h este de ajuns (exceptand cazul in care locuiti la ultimul etaj de bloc..).

 98. Buna ziua,
  Am revenit cu o intrebare referitoare la intentia mea de a cumpara un aer conditionat. Acest aparat de aer conditionat Gree Viola GWH12RA-K3DNA5M 12000 btu , control Wi-Fi , tehnologie inverter , clasa A++ reuseste sa faca fata la ce v-am scris in postul vechi “Doresc sa-l montez in living si sa mai racesc un hol si un dormitor (poate bucatarie si baie), cu o suprafata de 37 mp (48 mp total)”? M-am reorientat asupra producatorului, deoarece nu am resuit sa aflu prea multe informatii despre produsul vizat anterior, Vivax ACP‐18CH50AEMI M-Design Wi-Fi Ready, Inverter, 18000 BTU/h, Clasa A++!
  Multumesc

  • Buna ziua,

   Gree este un producator de sisteme de climatizare cu vechime. Scurta colaboarare cu Daikin i-a conferit si tehnologie de top… deci eu cred in Gree!

   Referitor la 12000 BTU/h (3,5 KW), este mai complicat. EX: intr-o zi de vara cu temperatura exterioara de 40 gradeC, daca-l porniti la ora 14.00, va racii intreaga casa tocmai seara tarziu… De asemenea, daca locuiti la ultimul etaj, caldura prin plafon poate depasi capacitatea aparatului.

   CONCLUZIE: daca nu va asteptati sa aveti 18 grade in mijlocul verii (la 40 grade exterior), este in regula un 12000. FOARTE IMPORTANT – in zile cu temperaturi extreme trebuie sa-l lasati pornit cat mai de dimineata deoarece scaderea de temperatura se face treptat (aparatul poate mentine temperatura de 20 grade de dimineata, dar nu poate cobora de la 40 grade la 20 prea repede).

 99. Buna ziua domnule Daniel,

  apreciez foarte mult site-ul dumneavoastra si consider ca-i ajutati in mod efectiv pe cei care au nevoie de un sfat competent in ceea ce priveste aerul conditionat.
  Ma numesc Florian si locuiesc in Timisoara. Casa mea este in stadiul final si ma gandesc sa montez un aparat de aer conditionat (Daikin sau Mitsubishi). Casa are un parter tip “spatiu deschis”de aproximativ 70 metri patrati si un etaj cu 3 camere de aproximativ 60 metri patrati. Constructorul casei mi-a spus ca alti proprietari de acelasi model de casa au montat un aparat de aer conditionat pe peretele casei scarilor, astfel putand sa raceasca parterul sau (si) etajul. As vrea sa fac si eu la fel si am nevoie de un sfat competent : ce putere ar trebui sa aibe aparatul de aer conditionat. mantionez in plus ca , dupa parerea mea acesta nu va fi folosit in mod intensiv, temperaturi excesiv de ridicate fiind rare si numai pentru cateva zile la noi. Pe de alta parte casa este bine izolata termic.
  Va multumesc si va urez o zi excelenta!
  Florian Trandafir

  • Montajul unui singur aparat pe hol poate fi o “solutie” (cu care eu nu prea sunt de acord) daca flapsurile (aripioarele de directionare aer) pot dirija aerul sus la etaj (deoarece aerul cald este mai usor iar temperatura aerului este mai mare la etaj).

   Ca dimensionare, pentru 130 mp (presupunand ca aveti instalatii casnice obisnuite) aveti nevoie de un aparat cu minim 18000 BTU/h montat cat mai sus (practic sa “sufle” aerul la etaj), dar in acelasi timp sa aveti oarecum acces la aparatul din interior pentru curatare/service (sa nu aveti nevoie de schele pentru curatarea filtrelor) …

   Va multumesc pentru aprecieri! O zi excelenta va doresc si eu!

   • Va multumesc inca o data pentru raspunsul dumneavoastra obiectiv. Nici mie nu-mi place sa montez un a/c pe hol dar as strica design-ul casei montand mai multe aparate …

    O zi excelenta si un weekend insorit si reconfortant va doresc!
    Florian Trandafir

 100. Astazi am cumparat un AC Vortex 12000 BTU inverter, recunosc pretul a fost punctul forte. Maine vreau sa mai cumpar unul. La un pret apropiat aveau si Midea. Ce sa fac sa mai iau un Vortex sau Midea ?
  P.S. Aveti montaj in zona Constanta ?

 101. Buna Am un apartament cu suprafata de 82 mp si m-am orientat la 2 modele de 2400 BTU. Intrebarea mea este strict legata de BRAND fiindca m-am orientat spre modelul Gree GWH24MD-K3DNC9G Inverter 24000 BTU si LDK DeLuxe 24, Inverter Plus, Clasa A++, 24.000 BTU, Wi-FI Ready, cel din urma mi-ar placea mai mult, insa am am inteles ca LDK e o firma Romaneasca nu ma gandesc ca nu avem produse de calitate, dar iau in calcul posibilitatile de a gasi piese de schimb (in cazul in care e nevoie). Am cautat modele de 24000 BTU si la marcile profesionale insa preturile sunt cu mult mai mari si de aceea am inclinat spre o firma de calitate medie in speranta ca am gasit un produs de top. Accept si alte sugestii eu am apreciat ca aceste 2 modele sunt aproximativ ceea ce caut.

  • Buna ziua,

   Ambele branduri sunt bune. LDK este produs tot in China si adus in Romania de TONIS, o firma cu vechime din Constanta (din 1994). Dintre cele doua as alege Gree cu prioritate pentru design-ul mai simplu.

   La dimensionarea corecta a unui sistem de climatizare trebuie sa tineti cont de suprafata vitrata, termo-izolatia, aportul de caldura prin tavan si puterea aparatelor electrice din locuinta. Asadar, in cazul in care nu locuiti la ultimul etaj, alegeti doua aparate de 180000 BTU/h.

   Mentiuni: lasati cel putin un aparat in functiune in zilele caniculare, montati-le pe siguranta separata in tablou.

   • Am mai gasit pe emag un model care ar promite multe insa nu inteleg cum e posibil la aceasi capacitate sa poata acoperi o suprafata mai mare ma refer la modelul Zantia Havai Super Inverter, 24000 btu/h care acopera o suprafata de 100 mp si are nivel de zgomot de 35 db sau cel putin asa apare pe site-ul de prezentare.

    • Cu cat am mai multa experienta privind cazurile particulare de montaj, cu atat imi este mai greu sa recomand o anumita putere pentru o suprafata data.

     Cateva exemple:
     1. Intr-un birou de 9 mp, un 12000 btu/h nu reusea sa raceasca! (spre sud, intreg peretele era din geam – cca. 9 mp suprafata vitrata la 50 de gradeC, masurat!);
     2. Un client mi-a comandat un “9000” ca-i ajunge pentru 20 mp. La 70 de kilometri distanta constat ca dorea montajul in living, dar care era comun cu holul si bucataria…
     3. Un domn a vrut sa faca 16 grade in casa (VARA). I-am explicat ca este imposibil, dar el nu si nu..

     Concluzia mea este ca nu poti sa arunci un numar de kW pe metru patrat si sa scapi… Sunt solutii particulare ce pot sa-ti dea peste cap “calculele”.

     Va recomand sa invitati un inginer de climatizare la “fata locului” sa va ajute cu o parere obiectiva.

     In teorie, daca aveti usa de la intrare si geamurile inchise (geamuri Low-e) – si un 12000 btu/h poate reusi sa mentina temperatura de dimineata (functionand la maxim – nonstop).

 102. Buna seara,

  In primul rand va felicit pentru ca ne impartasiti aceste sfaturi cu privire la achizitionarea de echipamente de aer conditionat.
  Doresc sa schimb vechiul aparat de aer conditionat (on/off) cu unul cu functia inverter de 12000 BTU. Am un apartament (izolat pe exterior) de 2 camere cu suprafata de 44 m2 orientat catre SV. Aparatul va fi montat in sufragerie si folosit doar pentru racire. Buget pentru aparat aprox 1500-1600 lei. Ce puteti sa-mi recomandati dintre cele de mai jos ?

  Aer conditionat Gree Lomo GWH12QB-K3DNB8D Inverter 12000 BTU
  Aer Conditionat Osaka Nordic Inverter OHW12LT 12000 BTU
  Aer conditionat Inventor Omnia O1MVI-12WFR-O1MVO-12 Inverter Wi-Fi Ready 12000 BTU
  Midea Blanc MSMABU-12HRDN1, 12000 BTU

  Multumesc.

 103. Salut
  In gama de aer conditionat de 12000 BTU ce recomanzi in intervalul 2000-2900 ron ? Ordinea importantei Filtrarea cit mai buna, silentiozitatea si service post garantie. Montarea se va cu 2 bucati de unitati de aer conditionat pe holul unui apartament cu 3 camere 65m2, aflat la etajul 3. Daca poti specifica exact modelul.
  Multumesc anticipat

  • Buna ziua,

   Pentru filtrare, Samsung cu Virus Doctor se comporta foarte bine. Totusi, nici un aparat de aer conditionat nu are ca rol principal filtrarea aerului. Un purificator de aer de la Daikin, de exemplu, are 6 – 7 tipuri de filtre in comparatie cu un aer conditionat cu 1 – 2 tipuri de filtrare (… plasa de plastic pentru praf nici nu as numi-o filtru).

   Ca silentiozitate, Mitsubishi Electric (19 dB) si Daikin (21 dB) – unitatile interne.

   Din punct de vedere al reprezentantei pentru service post-garantie, depinde de judet… Daikin, Mitsubishi Electric, Hitachi au service in majoritatea judetelor.

   Un factor decisiv in functionare, randament si fiabilitatea aparatului de aer conditionat il constituie MONTAJUL (echipa, amplasamentul si materialele).

   Un mic exemplu: 1 – 2 picaturi de apa patrunse in sistem in timpul montajului (daca ploua de ex. in momentul montajului) pot duce la scaderea drastica a randamentului si chiar injumatatirea duratei de viata a aparatului.

   Daca va recomand un Mitsubishi Electric, dar montajul este necorespunzator – cine este vinovat? Din aceasta cauza nu recomand punctual un model de aparat.

 104. Va rog sa-mi spuneti parerea dvs.pentru un aer Yamato de 12000 ? Am un apartament de 60 mp, am un aer conditionat in dormitor si vreau sa instalez si in sufragerie unul. Cel din sufragerie as vrea sa acopere o suprafata de aproximativ 40 mp. (Sufragerie, hol, bucatarie ). Ce imi recomandati, raport calitate_pret ?

  • Yamato sunt aparate fiabile. Pentru aceasta suprafata, in functie de izolatia cladirii (polistiren, izolatie pod, etc), este recomandat un aparat de 14000 – 18000 BTU/h. Si 12000 btu reuseste racirea apartamentului cu exceptia celor cateva zile pe an cand temperatura exterioara se apropie de 40 gradeC…

  • Izolatia este completa, cu polistiren de 10. Va multumesc mult si va doresc o zi buna ! Este un site extraordinar de bun, unul din putinele lucruri cu adevarat bune si utile dupa net !

 105. Buna Daniel ,

  As avea si eu o intrebare, doua trei 🙂
  Calitativ care sint cele mai bune sisteme multisplit? Nu sunt familiara cu marcile din Romania , prea mult si nu am vazut nici unde un system central ( Carrier sau Trane pt case ) Care au garantia cea mai buna? Bugetul nu este piedica , dar nici nu as plati mai mult decit merita ( max $1500 USD), caliatatea, garantia si eficienta aparatului da.

  Incerc sa determin , la o casa cu 4 dormitoare si un hol central lung 10 metri si de vreo 2 metri de lat ..

  Casa are la vreo 100-120 mp

  • Buna ziua,

   Si la sistemele multisplit se aplica acelasi clasament al producatorilor.
   Posibile probleme (de analizat atent si nu dupa ureche din forumuri..):

   • izolatia generala a casei, podul, subsolul, tamplaria
   • doriti si incalzire sau doar racire?
   • care este cea mai mare distanta dintre unitatea exterioara si cel mai indepartat split

   In concluzie, va recomand sa luati legatura cu un inginer de climatizare pentru a nu arunca banii pe fereastra.
   Daikin si Mitsubishi au reprezentanti locali in majoritatea judetelor (spre deosebire de Carrier si Trane).

 106. salut, as vrea si eu sa achizitionez un aparat zantia 27000 btu multisplit cu 3 unitati interne, este mai bun decat Vortex VAI-A18ASWM 18000 btu care de pe la 5 grade in functie de umididate este in degivrare non stop si de pe la -5 nu mai da caldura? va multumesc anticipat

  • Salut,

   Zantia este pe piata româneasca de anul acesta. Nu cunosc performantele si mai ales fiabilitatea acestui produs. Ati verificat presiunea de freon la Vortex? Cu toate ca sunt aparate de clasa medie, trebuie sa “faca fata” la -5 gradeC…

   Din pacate la aparatele de aer conditionat din gama medie, randamentul scade la temperaturi negative (exemplu: 100% la 0 gradeC, 50% la -10 grade .etc.). Practic, la -10gradeC, un aparat mai slab calitativ consuma la fel de mult curent precum un radiator electric.

   Doar cativa producatori garanteaza randament maxim la -15 gradeC (Daikin, Mitsubishi, Toshiba, Hitachi). Din aceasta cauza incalzirea cu “aer conditionat” este mai mult o solutie de tranzit in perioada de toamna – iarna sau primavara devreme.

   PS. Conteaza si: zona geografica in care va aflati deoarece randamentul aparatului de aer conditionat este in stransa legatura cu temperatura exterioara, amplasarea unitatii exterioare intr-un loc mai ferit.

 107. Buna ziua. Ma puteti ajuta cu un sfat. Doresc sa achizitionez un aparat de AC pentru o sufragerie in ap (20-25mp). Vreau sa-l montez in mijlocul camerei, astfel incat sa trimita aer si pe hol. Nu vreau sa mai pun un AC in dormitoare sau pe hol, nefiind expuse soarelui. Am avut, in alt ap, un AC whirlpool amd032 care si-a facut treaba excelent (folosit 2-3 luni vara cate 3-5 ore si 1 luna toamna pentru caldura). Acum, nu stiu care ar fi mai bun intre un Whirlpool Spin 412L si Midea MSY 12HRN1-QC2. Din ce am vazut, cele 2 AC au functii similare. Am citit ca Midea sunt foarte bune iar multe din AC au componente de la ei. Multumesc.

  • Buna seara,

   Midea
   este fiabil, economic si cu un design reusit iar Whirlpool are functii mai avansate cu renumitul lor al 6-lea simt si in plus au o experienta mai mare in sisteme de clima.
   Sincer eu as merge pe Midea pentru fiabilitatea demonstrata in timp (este o opinie personala).

 108. Salut Daniel, am si eu o intrebare mai atipica… Vreau sa construiesc o mica salina artificiala intr-un fost garaj, am ca sursa de incalzire o soba mica, problema care o am, este ca exista cam multa umezeala de cand am izolat interior-exterior peretii 70-80 %, lucru daunator blocurilor de sare pe care vreau sa le zidesc. Ca sa incalzesc-racesc si dezumidific m-am gandit la un aer conditionat. Crezi ca mediul salin l-ar efecta ? Am vazut saline in care foloseau a.c. Am vrut sa iau un dezumidificator, dar scria ca e de evitat mediul salin. Ar fi vorba de vreo 20 m patrati. Ce-mi recomanzi, ca si aer ma gandesc la Daikin sau Mitsubishi de 9000. Am vazut si un Osaka de 9000 la pret bun, dar, nu prea am vazut recenzii. Multumesc mult, astept un raspuns.

  • Buna seara,

   Ca experienta personala, in Constanta am montat aparate de aer conditionat si pe barci pescadoare (ganditi-va cate valuri spala unitatea externa si in plus mediul sarat in care functioneaza).

   Singurul efect vizibil in cca. 4 ani era coroziunea suportilor de la unitatea exterioara (vopseaua practic se exfolia) si la unele modele de aparate chiar la carcasa unitatii externe (din aceasta cauza recomandam Samsung sau Mitsubishi Electric cu carcasa de plastic). In acelasi timp era afectata si placa electronica.

   Problema principala, din punctul meu de vedere, o reprezinta corodarea placii electronice. Probabil nu va puteti bucura de un aparat de aer conditionat mai mult de 7 – 8 ani in aceste conditii.

   1. pentru dezumidificare sunt foarte bune modelele specificate de dvs.. 9000 BTU/h
   2. orientati-va totusi spre un producator de renume (mai direct renuntati la Osaka) astfel incat peste 7 – 8 ani sa gasiti o placa electronica de schimb …

   La aparatele mai vechi de aer conditionat era foarte simplu sa repari o placa electronica si sa schimbi un condensator, acum la invertere se schimba toata placa.

   • Daniel, te mai deranjez cu o intrebare, vazand ca stii bine principiile de functionare a aparatelor, fiind vorba de cele cu compresor. Daca as achizitiona un dezumidificator Trotek de exemplu, ce risc ar fi de a se strica, functionand in mediul salin de care spuneam, e vorba despre o incapere tapetata cu bulgari de sare, fara halogenerator care “sufla” particole de sare. Ma gandeam ca intr-un fel, seamana cu principiul aerului conditioanat folosit pe dry. La noi in tara e cam pionerat cu salinele artificiale, si nu prea am de unde sa ma documentez. Multumesc mult, si scuza-ma ca te “zapacesc” cu intrebarile mele…dar te vad foarte documentat si amabil !!!

    • Pai dezavantaje:

     – aceeasi problema la placa electronica (corodare/oxidare). Cu cat este mai “fina” placa electronica (conexiuni microscopice) cu atat mai repede se distruge
     – golirea tavitei de apa (nu am vazut astfel de modele insa apa este colectata undeva..)
     – cantitatea de apa “colectata” este mica (trebuie verificat daca modelul ales are furtun pentru evacuare apa)
     – nu au clima (cald / rece)

     Sfat: Cu toate ca este interzisa comercializarea unor aparate On/Off de aer conditionat, poate mai gasiti ceva second-hand (de preferat cu freon R410) – este posibil sa mai fi ramas unul prin vre-un depozit/pivnita… Eu as suna la cateva firme de aer conditionat sa intreb (explicand la ce-mi trebuie model on/off). As suna chiar si la cateva saline de suprafata – gasiti telefon cu GOOGLE.

     Concluzie: Cu cat are mai putina automatizare cu atat este mai bine (aparate de aer conditionat On/Off).

     De pe net (imagini diverse dezumidificatoare): http://www.floodsupply.org/ (dezumidificatoare simple, mult plastic, fara alte functii de gen timer, al 16-lea simt, etc..)

     Incerc sa-mi amintesc unde am vazut o salina de suprafata in Constanta, am sa merg un pic sa ma uit cum fac fata acestor probleme.

     Cu placere 🙂

 109. Buna seara

  Doresc sa cumpar un aparat de aer conditionat pentru un spatiu de 29 m2 apartament cu 2 camere tip garsoniera este situat la ultimul etaj, apartamentul este izolat cu vata in pod apartamentul este compus din 2 camere una de aproximativ 10m2 baia de 2,5m2 si pana la 29 o camera in care este si bucataria doresc sa fac caldura cu el in momentul cand nu este asa de frig afara (atunci pornesc caloriferul cu ulei) doresc sa montez aparatul pe hol pentru a incerca sa fac caldura si in dormitor si in “sufrabucataria mea “” nu stiu ce sa cumpar dar din ce am studiat sunt dispus sa cheltui pana la 2000 cu tot cu montaj doresc sa pun unitatea exterioara in pod podul este acoperit cu tabla este indicat vara sa il pun acolo pentru ca temperatura este foarte mare sau este bine exterior poate aveti cateva produse care se pot cumpara pana la 2000ron

  • Am raspuns cam tarziu datorita unor probleme de ordin tehnic.. deci, un aparat de 12000 btu/h este in regula (350 -400 lei montajul). Trebuie sa va orientati spre un aparat de 1600 lei (conform bugetului)… Unitatea externa nu se monteaza in pod, balcon inchis, sau alte spatii unde nu se face racirea corespunzator..

  • Diferenta intre ele este infima. Dimensionarea corecta, locul unde se face montajul si modul in care este executat acesta fac diferenta de care trebuie sa tineti cont mai mult!

   CONCLUZIE: Producatorul si tara de fabricatie au o importanta de 40% in alegerea unui aparat de aer conditionat, 60% ii revine echipei de montaj (calitatea montajului: calitatea materialelor, locul de amplasare UI si UE, dimensionarea corecta)! – parerea mea

 110. Doresc sa cumpar un aparat aer conditionat pentru doua dormitoare , 1-10mp, 2- 12mp , inaltimea 2,5 m . Va rog sa-mi dati un sfat ce aparat sa cumpar cu doua unitati interior, pentru cele doua dormitoare ? Mentionez ca apartamentul are patru camere, insa as dori sa am aer conditionat macar in doua camere . Apartamentul este foarte bine izolat , cu pereti de 60 cm +10 cm izolatia , geamuri si usi termopan de la firma Izotec Neamt, cu 5 camere si 3 sticle . Camere se afla la nord , totusi seara soarele lumineaza la geamurile celor doua dormitoare . Va multumesc anticipat . C.V.

  • Pentru fiecare dormitor aveti nevoie de cate un aparat de 9000 BTU/h (cele mai mici din comert). In ce priveste alegerea intre doua aparate individuale sau un multisplit .. e mai complicat de explicat in cateva cuvinte (avantaje/dezavantaje). Prima conditie ar fi ca dormitoarele sa fie lipite (perete comun), in acest fel traseul de conducte/cabluri sa nu implice costuri prea mari.

   Eu personal recomand dublu-split doar acolo unde nu aveti posibilitati prea multe de montaj unitatea exterioara (pereti cortina, spatiu mic) sau daca doriti sa mutati „zgomotul” spre bucatarie (in cazul aparatelor mai galagioase)..
   Mai trebuie sa stiti ca pretul montajului unui dublusplit este acelasi cu 2x montaj standard..

   In ceea ce priveste marca aparatului si caracteristici cred ca am pus in aceasta pagina toate informatiile de care aveti nevoie..

 111. Admir cu deosebit respect ca din multele site uri pe care am cautat sunteti singurii ce dati pareri obiective si corecte profesional . Astfe ca , va solicit : am gasit un aparat de 12000 btu numit Vivax ACP-12CH35AERI GOLD R-Design Wi-Fi, Inverter, 12000 BTU/h, Clasa A++, Ionizator, I feel, Autodiagnoza, Autocuratare, Autodetectie scurgeri freon, filtru Bio, filtru Anti-Praf, ECO-Mode . arata f bine iar functia wi fi este f atragatoare . Nu am reusit sa gasesc mai nimic despre el , desi am rascolit net ul ….doar ca e din China ceea ce nu este tocmai un inconvenient . Si Gree ul este tot China si e apreciat . Va rog sa mi spuneti parerea dvs fata de acest aparat . multumesc

  • Buna seara,

   Din pacate nu cunosc detalii despre acest aparat. Este produs pentru o firma Croata..

   Trebuie sa verificati daca modulul M-Smart Wi-Fi este inclus in pret.. (pe eMag apare „Modulul M-Smart Wi-Fi este optional si se poate achizitiona separat.„)

   Interesante si utile: Auto Diagnoza, Auto Curatare, Detectare scurgere Freon;
   Ciudat ca are si functia I feel – denumire ca/dupa Daikin
   Pare un aparat bun, aveti grija si la montaj…

   Va multumesc pentru aprecieri!

 112. Buna! Vreau sa achizitionez un aparat de aer conditionat de cel putin 12000 btu pentru casa cu 3 camere+hol+bucatarir. Ce imi recomandati? Buget pana in 2500 lei. Astept un raspuns, multumesc

  • Buna ziua,

   Daca camerele sunt grupate si casa este bine izolata, un aparat de 12000 BTU/h se incadreaza la limita. Trebuie sa tineti cont si de costul montajului!
   Gree, MIDEA, LDK, OSAKA… Singurul lucru care conteaza cu adevarat este un montajul atent.
   Sincer nu stiu din mesajul dvs. nici suprafata totala a casei, nici ce doriti mai mult de la un aer conditionat (zgomot redus, filtre performante, consum redus..) asa ca raspunsul meu poate parea cam vag..

 113. Buna ziua,

  Va multumesc foarte mult pentru ca impartasiti experienta dvs cu noi.

  Bineinteles..am si eu nevoie de un sfat. Am un apartament cu 3 camere, izolat exterior. Am si un aer conditionat Nordstar in sufragerie. Insa, as vrea sa montez inca doua in bucatarie(9 metrii patrati) si unul din dormitoare(12 metrii patrati). Ma puteti ajuta, va rog, cu un sfat legat de capacitatea acestora, eventual o marca pe care o considerati superioara?

  Va multumesc mult!
  Numai bine!

  • Buna ziua,

   Aparate de 9000 BTU/h.
   Doua dezavantaje pentru montajul aparatului de aer conditionat in bucatarie:
   – uleiurile si grasimile rezultate la gatit ajung si in aparat (chiar daca hota este la viteza maxima). Acum conteaza si cat de des se gateste…
   – cand gatiti peste (de exemplu) si aveti geamul deschis, trebuie oprit aerul conditionat

   Ca modele nu va mai pot da recomandari. Achizitionati unul mai silentios pentru dormitor (Mitsubishi Electric, Daikin, Gree, Samsung..)

   Cu placere!
   Va doresc o zi minunata!

 114. Buna,

  Ce ati cumpara intre:
  -Aer Conditionat Fujitsu ASYG12LLCC-AOYG12LLCC Inverter 12000 BTU 2150ron (5ANI GARANTIE)
  -Aer conditionat Daikin FTXB35C-RXB35C Inverter 12000 BTU 2150ron
  -Aer conditionat Mitsubishi Electric MSZ-HJ35VA-MUZ-HJ35VA Inverter Smart 12000 BTU 2050 ron

  -Aer conditionat Gree LOMO INVERTER A1 GWH12QB-K3DNA1C Kit Inclus, 12000BTU 1450ron

  Multumesc

 115. Buna dimineata!
  As dori sa cumpar un aer conditionat de 12 000 BTU si nu stiu ce sa aleg. Bugetul este de apromaximativ 2300 lei.
  Ce mi-ati putea recomanda (din punct de vedere al fiabilitatii, calitatii, filtrelor, eficientei etc)?
  Va multumesc pentru ajutor!

  • Mitsubishi Electric, Daikin.. ambele au randament bun si sunt silentioase. Nu sunt convins de lotul din Turcia al Daikin-ului.. inca..

   Dpdv al eficientei nu trebuie sa va cumparati un A+++, si A+ este in regula..

   Legat de filtre: cel mai curat aer este dat de un aparat curat la interior (bine’nteles unitatea interna), dupa 1-2 ani aparatul devine o fabrica de bacterii si este obligatoriu sa-i faceti o igienizare completa.

   Tot la capitolul eficienta, cel mai performant aparat clasa A+++ devine clasa G daca se pierde freon la montaj, sau traseul este obturat/strangulat..

   Per ansamblu alegerea unui aer conditionat are 3 parametrii (model aparat – calitate, echipa de montaj – profesionalism, amplasare/pozitionare corecta – randament)

   Sa tineti cont si de faptul ca montajul este cca. 350 lei in limita a 3-4 metrii liniari!

 116. Buna ziua,

  As dori sa cumpar un aparat de aer conditionat de pus pe hol intr-un apartament cu 3 camere. Nu tin sa obtin o temperatura prea scazuta pentru ca mama mea care este o persoana in varsta raceste usor.

  As vrea sa stiu care este cel mai performant aparat de aer conditionat valabil pe piata din Romania? Am auzit ca Daikin ar fi cu 2 variante, din care una facuta in Cehia. este adevarat?

  Multumesc!

  • Daikin are in Europa linie de productie in Cehia, Turcia, Germania (ROTEX) si Belgia. Pe piata romaneasca mai gasim modele din China.
   De obicei tara de origine este mascata de un CE (pentru productia din Europa) asa ca este cam dificil si delicat sa facem o clasificare in privinta tarii de origine.
   Indiferent de tara de origine, Daikin ramane totusi una dintre cele mai bune marci in aer conditionat si sunt sigur ca-si supervizeaza productia chiar si in Turcia!

 117. Buna ziua,
  Suntem in cautarea unui aparat de AC pana in 2000 ron si din informatiile gasite pe internet ne-am gandit la urmatoarele 2 optiuni:
  1. Aparat de aer conditionat Whirlpool SPIW 412L Inverter, 12000 BTU, Clasa A+
  2. Aparat de aer conditionat Daikin FTXB35C 12000 Btu/h Inverter, Clasa A+
  Din articolul de dvs vad ca Daikin ar face parte din categoria produselor profi, in vreme ce Whirlpool e incadrat la medii, insa ne gandim si la probleme ulterioare ca ar putea aparea dupa (piese de schimb, service)
  Pe care dintre cele 2 l-ati recomanda?
  Cu multumiri,

 118. Care sunt diferentele intre aparatele de aer conditionat din clasa low cost si cele din gamele medium/profesional?
  Am gasit o oferta VORTEX la ALTEX (s-a discutat mai sus), foarte convenabila ca pret dar nu-mi dau seama de ce e asa ieftin comparativ cu cocnurenta.
  Vreau sa stiu ce compromisuri fac daca aleg ceva low cost si daca merita intr-adevar sa cumpar ceva superior calitativ.
  Multumesc.

  • Aparatele din gama profesionala au randament de 100% la temperaturi extreme, spre exemplu putine aparate pot „produce” frig cand afara sunt temperaturi negative (racirea camerelor de servere pe timpul iernii), perioada de degivrare (dezghetul unitatii externe) este mai mica, eficienta energetica este crescuta (consum mai mic), nivelul de zgomot mai mic (ajunge chiar pana la 19 dB – aproape imperceptibil), fiabilitate mai mare…

   Legat de cost, in pretul unui aparat de renume sunt incluse si taxe de publicitate/marketing/branding/comision…

 119. Buna ziua,
  Doresc un AC de 9000 BTU pt sufragerie care sa fie cat mai silentios si slim…
  Vreau ca jetulnde aer pe treapta cea mai mica sa fie ca o adiere de vant…
  Multumesc

 120. Buna ziua!
  Va scriu pentru ca am nevoie de sfatul unui specialist. Dupa ce am cercetat informatiile de pe net in vederea achizitionarii unui aparat de aer conditionat, imi dau seama ca sunt mai nelamurita decat eram cand am purces in misiune. Situatia sta in felul urmator: locuiesc intr-o casa care are doar parter. Este o casa tip vagon, cu un hol lung (20 m) orientat sud-vestic, deci cu soare din plin de la pranz pana seara. Fiind singura sursa de lumina naturala, holul dispune o suprafata vitrata semnificativa. E vorba de mai multe ferestre termopan cu geam low-e, fiecare de circa 5 metri patrati. In acest hol dau toate incaperile casei. De cand am montat geamurile termopan casa e in general racoroasa. Aerul conditionat ar fi folosit doar in conditiile de canicula prelungita cand in interior apare disconfortul termic. Mi-as dori montarea unui aparat de aer conditionat pe acest hol cu supratafa de circa 35 de metri patrati si inaltime de 3,2m. Ma astept sa fie folosit pentru crearea unei bariere termice intre exterior si camere. Nu ma intereseaza racirea intregii case. Obisnuiesc sa inchid toate usile camerelor de la pranz pana seara mentinand astfel o temperatura accepatbila. As vrea ca AC-ul sa completeze treaba pe care o face deja termopan-ul si sa mentina un 25-26 de grade pe hol. Sunt asteptarile mele realiste? Poate montarea unui aparat pe hol sa faca asta? Daca da, ce putere ar trebui sa aiba? (18 mii, 21 de mii btu sau mai mult?) are impact semnificativ faptul ca holul e sectionat in doua de o usa? Si nu in ultimul rand ce marca / model ati recomanda? Evident ca as vrea ca raportul calitate-pret sa fie cat mai avantajos insa mai intra in discutie si fiabilitatea produsului, si usurinta cu care se gasesc piesele de schimb la nevoie.
  Va multumesc anticipat!

  • Buna seara,

   In primul rand nu aveti nevoie de un aparat foarte silentios, nici cele cu sisteme avansate de filtrare nu va avantajeaza prea mult. Deci puteti cumpara orice model din gama medie calitativa.
   Lungimea holului este insa o problema. Fiind destul de ingust (1,7 m ?), in imediata apropiere a aparatului (2 – 3 metri in fata) se realizeaza foarte repede temperatura ceruta (sa spunem 24 grade) si senzorul de pe aparat (un cititor de temperatura) OPRESTE aparatul crezand ca a racorit intreaga camera… Circulatia aerului este dificila, aerul rece este mai greu si practic „se aseaza” in imediata apropiere a aparatului.
   In functie de gradul de izolatie a ferestrelor (3 camere, 5 camere…. geam triplu, …) si de intreaga suprafata vitrata (cat de inalte sunt geamurile si cat reprezinta in procente din suprafata totala de 64 mp?) aveti nevoie de 12000 – 18000 btu/h.

   Daca aveti posibilitatea, montati 2 de 9000 btu/h in ambele capete ale holului, sau un singur aparat pe hol in partea mai importanta a casei ( spre dormitoare, living). Cum am incercat sa explic mai sus, e o situatie atipica. Spuneati ceva de o usa… situatia era foarte delicata si fara acea usa..

   Am uitat sa va spun ca trebuie cautate si solutii alternative cum ar fi storuri la geamuri, copertine sau cultivare vita de vie si copaci pentru blocarea soarelui…

   • Va multumesc foarte mult pentru sfat. Imi e de mare ajutor. M-ati pus un pic pe ganduri. Desi constructia casei stil vagon e una des intalnita la casele vechi in zona mea geografica, Intr-adevar cand vina vorba de amplasarea aerului conditionat apar multe inconveniente, solutia nu se incadreaza in tipare. Aveti dreptate, holul e foare ingust, 1,7m. Suprafata vitrata e foarte mare 35 de metri patrati in 7 geamuri uriase expuse sud-vestic plus un intreg perete termopan, capatul holului, alti 5,5 metri patrati de structura termopan care incorporeaza usa. Fiind in situatia ca mai mult de jumatate din suprafata peretilor exteriori sa fie suprafata vitrata am ales profile Salamander cu 5 camere de izolare cu geam dublu low-e. Am luat in calcul observatiile ce le-ati facut si am ajuns la concluzia ca un singur aparat puternic nu va da, in conditiile mele, randamentul de care e in stare. Cred ca solutia cea mai eficienta e amplasarea a doua aparate in cele doua parti ale holului. Va spuneam ca, pe langa ca e lung si ingust, holul mai e si sectionat in doua de o usa care va face ca circulatia aerului sa fie ingreunata. Holul nu e impartit insa egal. O parte are doar 8 metri lungime, deci aproximativ 14 metri patrati, cealalta are 12 metri lungime, deci cam 20 de metri patrati. Suprafata vitrata insa e aproape egala, de circa 20 de metri patrati (intr-o parte din hol fiind 4 dintre geamuri, iar in cealalta restul de 3 geamuri si peretele cu usa). Intrebarea este daca in ambele parti ale holului e suficient cate un AC de 9000 btu.
    Va multumesc mult pentru promptitudine si profesionalismul de care dati dovada.

    • Doua aparate de 9000 BTU/h sunt suficiente.

     Un mic „secret”: un aparat de aer conditionat realizeaza scaderea progresiva a temperaturii aerului (ex. intra prin partea de sus a unitatii interne aer cu 32 grade si este suflat cu 27). Daca este pornit la ora 14.00 cand pe hol s-au facut 35 de grade, va functiona probabil 2 ore doar pentru a ajunge la 24 grade deci se face seara pana se raceste tot holul.

     SFAT: In zilele foarte calduroase este important ca aparatul (aparatele) sa fie pornit(e) inca de dimineata, in acest fel au nevoie de o energie mica pentru a mentine temperatura setata pe parcursul zilei.

     Cu placere!
     Va doresc o zi minunata!

     • Multumesc inca o data pentru lamuriri. Mi-au fost foarte folositoare urmand sa le pun in aplicare. Apreciez si referirile la solutiile alternative ce pot contribui la imbunatatirea situatiei. Uitasem sa precizez ca folosesc (cu mult succes in zilele fierbinti si mai putin in perioadele caniculare) ca modalitate de obturare a radiatiei solare directe jaluzele verticale la toate geamurile. E singura solutie simpla si flexibila, care corespunde particularitatilor casei mele. Actioneaza numai cand e necesar, in restul timpului nu diminueaza deloc cantitatea de lumina naturala de care beneficiez doar de la aceste ferestre.
      Un sfarsit de saptamana placut si odihnitor va doresc!

 121. Salut, te rog sa ma ajuti si pe mine dintre cele 2 modele ce sa iau: Fujitsu ASYG09LMCA-AOYG09LMCA sau LG Deluxe Smart Inventer D09RN.ambele sunt de 9000 BTU.Multumesc anticipat

  • Dificil de raspuns: randament mai bun la LG, deasemeni filtre speciale pot fi un plus.. Fujitsu este un brand mai puternic, reprezantat foarte bine in Romania de ASTON are reprezentanti in fiecare judet…

   In cazul de fata, inclin usor balanta spre LG – depinde si in ce judet/oras locuiti!

 122. Buna ziua, vreau sa cumpar un aer conditionat pentru o sufragerie de 18,5 mp cu geamurile pe sud (bate soarele de la ora 8 la 17 ? ). Ce capacitate ar fi mai potrivita 9.000 (consum mai mic in fisa tehnica dar poate ar lucra mai mult) sau 12.000 BTU?
  Ca marca m-am oprit la Gree insa va rog sa-mi spuneti daca stiti sa fie diferenta intre modelele : Gree Lomo GWH12QB-K3DNB8C si Gree GWH12QB-K3DNA1C ? Am gasit pe diferite site-uri modelul Gree Lomo GWH12QB-K3DNB8C, la care se precizeaza ca are compresor Daikin, este model 2016 (insa nu il gasesc pe site-ul gree.ro) iar la zgomot unitate interna este trecut 20-30 db. Gree GWH12QB-K3DNA1C este tot model 2016? Ce compresor are (in unele locuri am gasit Lomo – este facut de Gree? ) Foloseste acelasi tip de filtru?

  Va multumesc.
  Cu stima,
  Florin F.

 123. Buna seara!!
  Va rog mult sa ma ajuati.
  As dori sa cumpar un A.C. dar nu am nicio idee in domeniu.Am un apartament de app 80 de mp.Ma gandeam ca as putea cumpara unul de o putere mai mare(24000 btu) care sa faca fata la tot ap.,nu as vrea sa pun unul separat in dormit.
  Acum intervine partea cu pretul si modelul..as vrea ceva pana in 3500lei.Ce am gasit la o prima cautare pe site.uri sunt 2 modele pt care m.as incadra ca pret:
  Osaka ohw24s4
  Kyato 24hr
  Ambele sunt A++
  Va multumesc anticipat si as fi recunoscator daca as primi un sfat

  • Cred ca Osaka este in regula (ref. la calitate si piese de schimb).

   Incerc sa va prezint dezavantajele/riscurile de a monta un singur aparat de 24000 btu/h:
   1. Tarif montaj mare; montajul standard la aparate de 24000 btu/h este de cca 500 lei in limita a 4 ml. fiecare metru in plus inseamna inca 100 si ceva de lei, gaura suplimentara 50-100 lei…
   2. daca este montat intr-un hol mic, aerul rece se ‘intoarce’ imediat in senzori si opreste aparatul (considera ca a realizat temperatura ceruta la telecomanda)
   3. debitul de aer este foarte mare si in loc de adiere veti avea un vant in toata regula
   4. traseul (teava CU, cabluri electrice si furtun de condens) trebuie sa aiba o panta pentru scurgere a condensului si nu se ingroapa in pereti; daca trece printr-o alta camera nu este estetic
   5. vor exista diferente de 3-4 grade intre temperatura din jurul ap. si cea mai indepartata camera
   6. daca este in apropierea baii, un aer rece dupa un dus fierbinte nu e tocmai indicat de doctori
   7. lipsa intimitate, toate usile trebuie sa fie deschise

   Eu as lua in calcul si varianta de a monta un aparat anul acesta si altul in 2017..

   In rest, spor la cumparaturi!

 124. Buna ziua,

  Am pus aici: http://prntscr.com/b5ga6g o schita a ceea ce vreau sa fac. Daca aveti timp va rog sa aruncati un ochi si sa-mi spuneti daca este posibil si cam ce btu mi-ar trebui. Mentionez ca este un bloc nou izolat si este orientat spre vest. Cel mai mult ma intereseaza racirea camerei 3 din schita.
  Multumesc.

  • teoretic se poate monta un 18000 btu/h pentru cca 45 mp util (2 camere si holul), va recomand totusi un aparat mai bunicel pentru ca traseul de teava poate depasi 10 metri.
   – cel mai mare dezavantaj este costul montajului (gauri suplimentare, traseul..) si nu vad un geam de acces la unitatea exterioara (daca este parter sau I este in regula..).
   – sa nu uitati de sifonare la scurgere; o zi excelenta!

   • Multumesc pentru raspuns. Ma gandesc la „Daikin FTXB35C+RXB35C”, este de 12.000 dar camerele nu vor fi racite concomitent. Suntem doar doua persoane in apartament, de asta nu as vrea sa pun unul in fiecare camera..
    Scurgerea as vrea sa o trag prin perete sau canal de cablu direct intr-un rezervor de wc, cum am aratat in poza..

  • Da. Aceasta operatiune presupune demontarea unitatii interioare (decuplat tevi, cabluri..) si montaj in noua locatie.
   Observatie: Este un serviciu costisitor (demontaj + montaj).

 125. Va rog sa-mi spuneti ce modele au modul economic de functionare pentru limitarea consumului de genul:
  -” Modul economic va permite sa limitati consumul maxim al aparatului de aer conditionat, in cazul in care aveti probleme cu intrerupatoarele de circuit care se declanseaza prea des daca mai multe aparate (aspirator, cuptor cu microunde, etc.) functioneaza in acelasi timp, sau doriti doar sa limitati consumul electric”

  • Destul de multe aparate au mod ECONOMIC de functionare foarte asemanator cu modul SLEEP.. Hitachi (Functia ECONO), Mitsubishi (ECONO COOL), Daikin. Toate acestea sunt din gama Premium-Profesonal.. Nu stiu bugetul de care dispuneti.

   O mica remarca: aparatele de puteri mari (>12000 BTU/h) de regula se alimenteaza pe siguranta separata (cel putin asa este indicat)

 126. Buna ziua,

  Incerc sa ma decid intre un Gorenje KAS35 DCINV FA si un Gree GWH12QB-K3DNB8. Nehotararea vine din faptul ca am o parere ft buna despre electrocasnicele gorenje, doar ca nu sunt specializati pe AC si nu gasesc pe tot internetul niciun review despre aparat. Fata de gree are avantajele unor filtre mai performante si un nivel de zgomot redus, adica exact aspectele care ma intereseaza. O alta dilema este capacitatea, vreau sa il montez intr-o garsoniera cu o suprafata totala de 37mp, din care 21mp camera in care il voi instala. 12000 BTU este supradimensionat? Ma puteti ajuta cu o recomandare? Multumesc!

 127. Buna ziua.
  Am la dispozitie un buget de max. 2300 lei(exclusiv kit si montaj) si vreau sa iau un aparat de 12.000 BTU cu care sa racoresc un openspace de 28 mp(bucatarie+ living) si 2 camere de 7 mp si 10 mp aflate de-o parte si alta a livingului(fara hol intermediar). Nu ma intereseaza o racorire excesiva, ci o temperatura constanta de 24-25 grade, avand in vedere ca am un copil de 1 an(care este si alergic). Acesta este si motivul pentru care ma intereseaza foarte mult si calitatea si proprietatile filtrelor.

  Am gasit ceva variante:
  – Mitsubishi Electric MSZ – HJ35VA-MUZ-HJ35VA Inverter Smart(2049 lei);
  – Samsung AR12KSFHBWKNZE(2180 lei);
  – LG Standard Inverter V E12EM (2200 lei);

  Ce imi recomandati? Evntual si alte modele pana in 2300 lei. multumesc!

  • Buna ziua,

   Asa cum am spus mai sus, la sisteme de filtrare, Samsung pare cel mai inovativ cu sistemul Virus Doctor. Din pacate, modelul respectiv este 2800 lei – (AR12KSWSBWKNZE).

   Cautati pe internet, sigur gasiti mai ieftin!

 128. Ati putea, va rog, sa ma ajutati sa aleg intre urmatoarele aparate?

  1. Gree 12000
  2. Osaka 12000
  3. Whirlpool 12000
  4. LG 12000

  Daca aveti si alte recomandari, as fi foarte recunoscatoare. Am nevoie de doua aparate pentru un apartament de 110 mp. Totusi, datorita bugetului, as prefera sa fie sub 2000 de lei fiecare pentru ca trebuie sa am in vedere si montajul.
  Va multumesc mult!

  • Gree sau Whirlpool, eu personal am cateva semne de intrebare legate de Osaka…

   Trebuie sa repet totusi ca felul in care este executat MONTAJUL este foarte important: daca diferenta dintre modele este de 5- 10 dB, 1-10 kW.. sau 1 an in plus ca fiabilitate… diferenta dintre un montaj ca la carte si unul rapid in graba poate sa insemne scurtarea duratei de viata a aparatului cu 4- 5 ani si costuri de reparatii, constatari, reglari, mizerie, deranj, programari telefoane, stres…..etc de sute de lei..

   Va recomand alegerea atenta a echipei de montaj.

 129. Salut!

  am de ales intre Gree si Daikin: intr-o camera imi trebuie un aarat de 9.000 BTU si in cealalta de 12.000 BTU. Am observat ca la Gree ca e aceeasi unitate externa si pt unitatea de 9 si cea de 12.000 btu.

  Tinand cont si de diferenta de pret, ce imi recomandati?

  • Daikin este printre singurele companii care isi produc toate componentele (inclusiv freonul pentru aparate!). Cu toate ca in ultimii ani, problemele care au lovit Japonia (cutremure, tsunami..) au fortat Daikin-ul sa incheie parteneriate de productie cu China, R. Ceha, Taiwan, etc.. ramane totusi un jucator important pe piata.

 130. Buna seara,
  Vreau sa cumpar un aer conditionat AER CONDITIONAT LG INVERTER STANDARD V 12.000BTU MODEL P12RL si sa il montez in sufragerie care are 15mp
  Doresc cu el sa racesc si 2 dormitoare(unul de 9mp si unul de 12mp)
  Credeti ca face fata?

  • Este un pic cam mic pentru cca 40 mp (am pus si hol..). Va functiona relativ ok, exceptand cele cateva zile din an cand temperatura exterioara depaseste 40 grade (capacitatea unui aparat nu trebuie insa raportata doar la suprafata, orientarea camerelor, izolatia peretilor si suprafata vitrata jucand un rol important!).

 131. Intre Daikin FTXB35C/RXB35C care este dintre cele mai ieftine Daikin si apatele Gree asta pentru nu stiam ca au parteneriat cu Daikin? Ma intereseaza sa si purifice aerul, sa nu trosneaca unitatea interioara dar si calitatea per ansablu?

  • Chiar daca aparatele de aer conditionat au filtre pentru purificare aer cu catechin, electrostatice, fotocatalizatoare, etc, vorbim despre acelasi aer racit si recirculat.

   O parte din filtrele de purificare sunt de unica folosinta (dupa cca un sezon isi pierd proprietatile..).

   Singurul aparat care aduce un aport de aer proaspat din exterior este Daikin URURU SARARA, dar este un pic mai scump.

   PS.: Parteneriatul dintre Daikin si Gree nu a durat mult, dar a fost foarte benefic pentru cei de la Gree

 132. Buna ziua.As dori sa cumpar un aer conditionat de 24 000 BTU si nu stiu ce sa aleg.Bugetul este de apromaximativ 4000 lei.Ce mi-ati putea recomanda? Va multumesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.