Cele mai bune aparate de aer conditionat

Cum aleg aparatul de aer conditionat si TOPUL APARATELOR de AER CONDITIONAT

403
32479

Inainte de achizitionarea unui aparat de aer conditionat, trebuie sa stiti cateva detalii legate de fiabilitate, costuri ascunse si randament.

In acest articol voi incerca sa va prezint ce inseamna un aparat de aer conditionat bun si care sunt componentele care ii confera calitatea.

 • ma voi referi in principal la aparate de aer conditionat tip “split” de uz rezidential (7000 – 24000 BTU/h)
 • daca aveti tavan fals (minim 40 cm.) puteti sa luati in calcul si aparate tip caseta (sunt aparatele ideale deoarece jetul de aer rece este suflat in 4 directii, orizontal la nivelul plafonului)
Recomandari 12000 BTU

Suprafata recomandata: 20 – 35 mp

Aer Conditionat Gree Bora Inverter 12.000 BTU/h

 • Aer Conditionat Gree Lomo Inverter R32 12.000btu model GWH12QB-K6DNB8IWiFi ready
 • Refrigerant R32
 • Clasa energetica A++ | A+
 • Filtru Silver Ion
 • Incalzire pana la -15˚C

Gree Bora are incorporat un purificator de aer Cold Plasma, cea mai eficienta solutie de indepartare din aerul incaperii a virusurilor, bacteriilor si alergenilor.

Modulul de conectare la reteaua WiFi se poate achizitiona optional!

Vezi Detalii si Pret

Aparat de Aer Conditionat LG Standard Plus 12.000 BTU/h

 • Aparat de Aer Conditionat LG Standard PlusModel: PC12SQ Dual Inverter
 • Refrigerant R32
 • Clasa energetica A++
 • Modul acces WiFi integrat
 • Compresor Dual Inverter
 • Zgomot redus 19 dB
 • Incalzire pana la -10˚C
 • Auto Diagnoza
 • Auto Curatare

Functia Comfort Air regleaza palele intr-o pozitie presetata ce deviaza aerul furnizat astfel incat sa evite suflarea direct spre ocupantii incaperii.

Vezi Detalii si Pret

Aparat de Aer Conditionat Daikin Sensira M 12.000 BTU/h

 • Aer conditionat Daikin SensiraModel: FTXC35A+RXC35A Bluevolution
 • Clasa energetica A++
 • Nivel redus de zgomot de numai 20 db
 • Gama Bluevolution cu refrigerant R32
 • Auto Diagnoza
 • Filtru aer Titanium Apatit

Filtrul cu apatit de titan retin efectiv praful existent in aerul din incapere, curatindu-l de impuritati.

Aparatul este compatibil cu tehnologia WiFi si se poate conecta la reteaua locala de internet WiFi cu ajutorul modulului optional.

Cu ajutorul acestui modul poti conecta aparatul tau la platforma iFTTT (if this than that), unde poti programa evenimente de genul: daca am plecat de acasa aparatul se va opri in mod automat.

Vezi Detalii si Pret

Capacitatea aparatului: BTU/h sau Kw?

In general, puterea aparatului de aer conditionat este cunoscuta ca „BTU” – BTU/h (British Thermal Units/hour), cu toate ca in standardele internationale puterea se exprima in W sau kW.

capacitate aer conditionatDe regula insa, pe etichete, este inscrisa puterea in kW, iar ca sa facem conversia impartim la 3412 (de exemplu, 9000 BTU/h impartit la 3412 = 2,64 kW termic).

ATENTIE! este vorba de PUTEREA DE RACIRE sau INCALZIRE (si nu consumul de energie electrica)

Pentru consumul de curent, se imparte la COP (ex. COP = 3,6) rezulta 0,73 kw energie electrica la putere maxima (compresorul functioneaza la viteza variabila, iar consumul este adaptat la necesitatile de temperatura din camere).

eficienta energetica aer conditionatPentru comparatie: o aeroterma electrica are COP = 1 deci dintr-un KW electric rezulta un KW termic!

Tabel orientativ cu necesarul de BTU/h pe suprafete (in mod normal trebuie sa se tina cont de o multitudine de alti factori cum ar fi: orientarea camerei, suprafata vitrata – geamurile, nivelul de izolatie al imobilului, tipul de acoperis..etc)

BTU/h 9000 12000 14000 18000 24000
kW 2,5 3,5 4 5 7
Locuinta-mp 18 – 25 24 – 35 28 – 45 40 – 50 60 – 70
Birouri-mp 14 – 22 20 -30 25 – 35 34 – 40 40 – 50

 

Piese de schimb si garantia aparatului

Garantia sau mai bine spus GARANTIILE sunt date de distribuitor (Ferroli, Daikin Romania… etc) si de montator. Cu alte cuvinte, garantia pe aparat depinde de firma care a facut montajul.

Din pacate sunt comercializate pe piata romaneasca aparate de aer conditionat cu nume sonore, dar fara un Brand in spate (ex. Hyundai – divizia de climatizare este dizolvata).

Furnizarea de piese de schimb este aproape imposibila ( in special placi electronice sau una dintre componentele principale – unitatea de interior sau cea de exterior).

design aer conditionatDesign aparat

Alaturi de performantele tehnice, designul ocupa un rol important in topul nostru de preferinte.

Aparatele de aer conditionat sunt in general de culoare alba cu forme rotunjite insa sunt disponibile pe piata si aparate atipice cu montare pe colt sau cu aspect de tablou.

Recomand simplitatea deoarece un design mai complicat se reflecta imediat in costul aparatului.

Filtrele unui aparat de aer conditionat

Filtrele unui aparat de aer conditionat au rolul de a filtra partial aerul circulat.

Singurele filtre eficiente sunt sistemul Plasmacluster al aparatelor Sharp și filtrele UV prezente la unele modele High-End.

Tipuri de filtre pentru aerul conditionat:

 • filtrele clasice de plastic (au rolul de filtrare mecanica grosiera si este indicata spalarea in fiecare sezon de folosinta)
 • filtre din catechin (tratate cu extract de ceai verde) – consumabil
 • filtre din carbune activ (elimina mirosuri neplacute) – consumabil
 • filtre electrostatice (distrug alergenii din aer)
 • filtre de ionizare (retin praful si germenii din aer)

Igienizare aparat de aer conditionat *** filtrele unui aparat de aer conditionat NU impiedica in totalitate patrunderea prafului in aparat, de aceea este indicata o igienizare pentru unitatea interioara la inceput de sezon[/caption]

Mai multe detalii despre filtrele aparatelor de aer conditionat AICI.

Compresorul aparatului de aer conditionat

Compresorul unui aparat de aer conditionat stabileste si durata de functionare a acestuia. Inlocuirea unui compresor va aduce costuri ce ajung uneori la pretul unui aparat nou! (cost compresor + manopera montaj + freon)..

Pe de alta parte, in intreaga mea activitate nu am gasit decat 5-6 compresoare arse. Din aceasta cauza, garantiile de 5 ani la compresor sunt doar unelte de marketing. Interesanta ar fi o garantie de 5 ani la placile electronice 🙂

Din punctul meu de vedere, caracteristica importanta a COMPRESORULUI este randamentul acestuia si nu fiabilitatea.

Fiabilitatea aparatului de aer conditionat

Durata de functionare a unui aparat de aer conditionat poate fi intre 7 si 15 ani, in functie de calitatea acestuia si de corectitudinea montajului.

Pentru a exemplifica mai bine costul real al unui aparat de aer conditionat, am ales doua situatii extreme pentru o perioada de 15 ani – capacitate 12000 BTU/h:

 1. APARAT SLAB (doua aparate slabe + doua montaje + un demontaj): 2×1000+2×400+200= 3000 lei
 2. APARAT SUPERIOR (un aparat + un montaj): 1800 +400 = 2200 lei

… si nu am mai pus costuri de reparatie post-garantie (conform legii lui Murphy – aparatele slabe se strica imediat ce ies din perioada de garantie), zecile de telefoane, mizeria, zilele pierdute in asteptarea echipelor si tot stresul

Mentiuni: un aparat de aer conditionat bun nu trebuie sa coste neaparat 1800 lei (vezi si Gree, LDK, etc..).

Montajul aparatului de aer conditionat

Din punct de vedere functional, un aparat de aer conditionat este comparabil cu un radiator (calorifer) si nu cu intreaga instalatie termica!

Pentru atingerea parametrilor optimi de functionare, este recomandat ca aparatul de aer conditionat sa climatizeze o singura incapere!

Montajul unitatii interioare pe hol este o solutie de compromis!

Modul in care este facut montajul, alegerea locului de amplasare a unitatii interne si extern si materialele folosite la instalare sunt cei trei factori care asigura functionarea optima a unui aparat de aer conditionat.

montajul unui aer conditionat

Eficienta Energetice a aparatelor

eficienta energetica SERP si SCOPClasificarea energetica a aparatelor de aer conditionat le imparte in grupe conform randamentului: clasa A+++, A++, A+..

SCOP

SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) repezinta coeficientul de performanta in cazul incalzirii, insa este un coeficient sezonier, care tine cont de energia electrica consumata si energia termica pentru incalzire generata in tot sezonul de incalzire.

SEER

SEER (Seasonal energy efficiency ratio) repezinta rata de eficienta energetica in cazul racirii, insa este o rata sezoniera, care tine cont de energia electrica consumata si energia termica de racire generata in tot sezonul de racire.

Sunt evidente diferentele de performanta, si implicit consum, intre diferitele clase energetice.

Costul aproximativ de producere a 1000 KW Energie Termica cu aparate de clase energetice diferite:

Clasa energetica COP KW LEI
clasa A 3,5 285 154
clasa A+ 4,3 233 126
clasa A++ 4,8 208 112
clasa A+++ 5 200 108

Nivelul de zgomot

O caracteristica deloc de neglijat (in special cand aparatul de aer conditionat este amplasat in dormitor) este silentiozitatea acestuia.

Zgomotul produs de aparat se masoara in decibeli (dB) si are valori incepand cu 19 dB pentru unitatea interioara (la aparatele mai performante).

nivelul de zgomot aer conditionat

Zgomotul aparatului este proportional cu viteza fluxului de aer (minim, normal, ridicat). Pentru un somn linistit este recomandata viteza minima.

Aparatele de la Mitsubishi Electric sunt renumite pentru silentiozitate (atat unitatea interioara cat si cea exterioara).

Functiile aparatului si telecomanda

Am lasat la urma telecomanda aparatelor pentru ca de cele mai multe ori incurca beneficiarul.

Da, acum avem posibilitatea de a comanda aparatul prin internet cu ajutorul telefonul mobil (WI-FI), dar cele mai multe interventii de service se datorau setarilor incorecte a telecomenzii sau a bateriilor consumate

Cateva functii utile:

 • programator zilnic (pornit/oprit aparat) – foarte util vara sa gasesti racoare cand ajungi acasa de la munca;
 • auto-curatare (unele modele au aceasta optiune);
 • comanda la distanta WI-FI (controlul aparatului prin intermediul internetului);
 • functii de autodiagnoza (depistarea automata a erorilor);
 • “ochiul” magic (scanare 3D a camerei si optimizarea jetului de aer);

Un studiu facut de GFK despre comportamentul de cumparare in Romania spune ca jumatate de romani nu dau doi bani pe branding, se uita doar la cel mai mic pret si de acolo cumpara. Ca dupa aceea au probleme cu garantiile sau sunt nemultumiti de servicii e alta poveste…

Am sa trec foarte rapid peste problema producatorului cu o mica poveste: In trecut un aparat de aer conditionat se repara foarte usor de orice tehnician cu minime cunostinte de electricitate si un pic electronica. Cele mai frecvente probleme, pe vremea aceea, erau: condensatori arsi, freonul pierdut sau placa electronica arsa. Cum majoritatea erau produse in China puteai sa schimbi linistit placi electronice indiferent de model…

Brandul (producatorul aparatului)

Hmmm, acum cu tehnologia INVERTER avem doua placi electronice mult mai complexe (la unitatea interioara si la unitatea externa) si a devenit aproape imposibil sa le mai repari “pe genunchi”, prin urmare ai nevoie de piese de schimb identice (Model/Serie..).

Avantaj au aparatele cu functia de autodiagnoza (Daikin, Mitsubishi, Samsung…), atat pentru depistarea rapida a problemei cat si pentru rapiditatea cu care producatorul poate furniza piese de schimb.

Trebuie sa mai mentionez ca placile electronice se ard de obicei datorita fluctuatilor de tensiune din retea (daca aveti probleme de acest gen – la sate in special – trebuie sa montati un stabilizator de tensiune).

Sa nu va bucurati prea tare ca ati gasit un aparat de aer conditionat la 1200 de lei, de obicei este de unica folosinta; daca se strica – cumparati altul deoarece reparatia poate costa pana la 5- 600 lei si saptamani de asteptare (de obicei exact in mijlocul verii), zeci de telefoane, mizerie si praf….

Sunt branduri de aparate de aer conditionat ce supravietuiesc doar un an-doi. O companie ce produce aer conditionat de peste 10 ani este mult mai experimentata decat o firma/brand “fantoma”. In plus sunt sanse destul de mari sa existe pe piata si peste alti 5-6 ani (pentru furnizarea de piese de schimb).

TARA de origine

Aduc pe scurt in peisaj si tara de origine (tara in care a fost produs cu adevarat aparatul de aer conditionat). Disciplina angajatilor sau dezinteresul acestora poate creea mari diferente in calitate.

Cele mai bune aparate de aer conditionat, la ora actuala, sunt produse in JAPONIA si depasesc 1000 de euro (cele mici de 9000 BTU/h) si din aceasta cauza nu se prea gasesc pe piata romaneasca.

In CHINA este un paradox deoarece chinezii au posibilitatea de a produce calitate asemanatoare Japoniei, dar importatorii vor “cel mai ieftin aparat“. Tin minte ca nu demult o mare companie romaneasca a negociat la sange pretul per aparat (obtinand un discount de 5 $), aparatele au fost bune, problema era ca tabla de sustinere a unitatii interioare era foarte subtire si nu putea sustine aparatul (trebuia desfacut splitul si prins separat de perete)… in fine, ieftin si bun mai greu de obtinut.

Alt aspect legat de CHINA, daca cumperi peste un anumit numar de aparate (en gros) – poti sa le denumesti cum vrei. Mi-e greu sa tin pasul cu toate modelele importate acum, din aceasta cauza sunt multe aparate de care nu am auzit nici eu.

Cele mai bune aparate de aer conditionat
Chiar daca au preturi prohibitive, va prezint cele mai performante aparate de aer conditionat (12000 BTU/h) disponibile in Romania.

Daikin Ururu Sarara

Daikin Ururur SararaSingurul aparat de aer conditionat (tip Split) ce aduce aer proaspat din exterior (pentru reglarea umiditatii)

Functii Speciale:

 • ochi inteligent
 • flux aer 3D
 • filtru fotocatalitic
 • filtru autocuratare
Vezi Detalii si Pret

Mitsubishi Electric Kirigamine

Mitsubishi Electric KirigamineFiltru Plasma Quad

 • neutralizeaza 99% din bacteri si virusi
 • elimina 94% par de pisica
 • 98% polen

Functii Speciale:

 • senzor 3D I-see
 • aripioare duble pentru dirijare aer
Vezi Detalii si Pret

Toshiba DaiSekai

Toshiba DaisekaiSisteme de filtrare:

 • Cold Plasma
 • Ionizator cu plasma
 • Autocuratire
Vezi Detalii si Pret
Topul aparatelor de aer conditionat

Criterii clasament: fiabilitatea produselor; vechimea pe piata, reviewuri cumparatori si din propria experienta

 1. Mitsubishi Electric  Detalii si pret
 2. Daikin  Detalii si pret
 3. Toshiba  Detalii si pret

Mentiuni:

Unii producatorii din fruntea topului au si modele de calitate medie (ex. Daikin OKI produs in China) la fel cum si producatorii de “mijloc” au produse de varf.

Daikin si Mitsubishi Electric au cea mai buna retea de service la nivel national (un motiv in plus de ai pozitiona in fruntea clasamentului).

Topul aparatelor de aer conditionat este strict parerea mea rezultata din experienta de peste 15 ani.

Daca aveti alte experiente (placute sau neplacute) cu una dintre marcile de aer conditionat prezentate, sau doriti sa adaugam si alte marci comercializate pe piata romaneasca, va invitam sa trimiteti un mesaj (comentariu mai jos).

Cele mai bune aparate de aer conditionat

403 COMENTARII

 1. Va salut ! As dori sa va intreb care este consumul aproximativ pe racire in cazul unui aparat de 12.000 BTU ? Am instalatia electrica veche din aluminiu si nu stiu daca face fata consumului acestuia ! Multumesc si astept raspunsul dvs !

  • La turație maxima se apropie de 1 kW. Pentru a functiona la turatie mica, lasati-l pornit pe tot parcursul zilei.
   Nu îl legați la siguranța mașinii de spălat (cel mai mare consumator casnic).

 2. Buna ziua! Ma puteti lamuri va rog in legatura cu diferenta in ceea ce priveste filtrarea dintre modelele Gree Bora A4, A2 si Fairy A1? Pe site-ul Climatico, dar si pe altele, apare ca A2 golden are cold plasma iar cel white, nu are. Pe alte site-uri apare ca doar Fairy ar avea cold plasma. In acelasi timp, A2 ar avea filtu fotocatalitic, A4 silver ion, care este mai bun? Sunt consumabile? Modelul A1 cred ca are cold plasma dar filtru de carbon. Se vede diferenta cold plasma in incapere sau nu merita banii in plus? Si tot nu am inteles daca este exista vreun buton special pentru asta, ca sa-mi dau seama ca este activat sau nu? Am tot cautat, dar, din pacate, nimeni nu a comentat experienta avuta in ceea ce priveste purificarea aerului cu ac. Sunt interesat de o filtrare cat mai buna, mai ales a mirosurilor, ce imi puteti recomanda la 12000 btu, pana in 2000 lei? Modelul sharp recomandat de dvs. nu-l gasesc nicaieri. Va multumesc!

 3. Buna ziua
  Imi puteti spune care ar fi alegerea dvs intre
  Aparat de aer conditionat Electrolux EPS18V38HW Inverter, 18000 BTU si
  Aparat de aer conditionat York Pyrenees YHKF18YEEBMHO-X, 18000BTU? Eu as fi optat pt electtolux datorita filtrelor.
  Va multumesc anticipat

 4. buna ziua. in iunie 2014 am instalat un aparat Daewoo dsb-f1276lh-v 12.000 btu. a fost folosit moderat, dar in toamna (2018) ziua cand batea soarele pe compresor se oprea unitatea interioara, fara sa reporneasca. Pe timpul noptii mergea perfect. Am chemat o firma de profil si imi spun ca, compresorul este stricat si nu se merita reparat. dumneavoastra ce parere aveti ? tinand cont ca la acest model compresorul este Toshiba(conform datelor producatorului). va multumesc

  • Daca era compresorul, nu mai pornea deloc. Probabil presiune prea mare —> creste temperatura foarte mult pe retur si decupleaza termicul compresorul. Alte posibile cauze: aparatul a fost incarcat cu alt tip de freon, ventilatorul de la unitatea externa este defect, puf sau frunze blocate in spatele unitatii externe, tensiune scazuta de la retea, etc.

   Stiu ca este vara si echipele se grabesc, incercati sa gasiti pe cineva mai rabdator.

 5. Buna seara! Va rog sa mi spuneti daca merita din punct de vedere al consumului , performantei si fiabilitatii York Pyrenees 12000 BTU , pt. un apartament de 3 camere in care mai functioneaza un Westinghaus de 12000 in sufragerie? Va fii folosit in special pt cele 2 dormitoare! Stima!

  • York sunt aparate bune, nu stiu suprafata apartamentului si nici conditiile specifice (pozitionare, suprafata vitrata, etajul, etc) pentru o parere pertinenta. In principiu, daca nu locuiti la ultimul etaj, ar fi de ajuns.

 6. Buna ziua,
  As dori sa va intreb ce imi recomandati raport calitate pret intre seriile HJ, WN si SF de la Mitsubishi si daca exista diferente intre seriile WN si SF. Camera este de 18m2 orientata spre soare mai tot timpul zilei.

  Multumesc mult!

  • Buna ziua,

   HJ sunt modele mai slabute, ordinea ar fi urmatoarea:

     1. SF – SEER 7,6; SCOP 4,4; Clasa A++/A+
     2. WN – SEER 6,2; SCOP 4,2; Clasa A++/A+
     3. HJ – SEER 5,1; SCOP 3,8; Clasa A/A

   Randamentul este cel mai bun la gama SF..
   Legat de pozitionarea camerei, un 9000 BTU/h cred ca este ok. Daca aveti suprafata vitrata mare (geamuri mari), mergeti pe un 12000 BTU/h.

 7. Buna ziua,

  Pentru un birou ( 1 camera ) cu suprafata utila de 33 mp ar merge un AC de 12000 BTU pentru racire/incalzire?

  Ce parere aveti despre Carrier IPLUS Wi-Fi, 12000 BTU?

  Multumesc!

 8. Buna seara .
  As dori dacă se poate sa ma ajutați cu un sfat in alegerea aparatului de climatizare .
  Pentru un apartament la mansarda cu o suprafața a livingului de 45 m2 , cu 10 ml geamuri termopan , plus 1 dormitor de 20m2 ar fi suficient un aparat de 18.000 BTU ?
  Ca și modele :
  1. Gree Bora GRS-181EI/JBR-N3 18.000 btu
  2. Gree Bora A5 GWH18AAD-K3DNA5E 18.000 btu
  3. Gree Bora A4 R32 GWH18AAD-K6DNA4B 18.000 btu
  4. Omnia ECO O3MVI32-18WIFIR 18.000 btu
  5. Midea Blanc R32 MA-18NXD0-MA-18N8D DC 18.000 btu
  Sau aveti o alta recomandare . Daikin ? Mitsubishi ? As prefera sa ma încadrez intr-un buget de 3000 de RON .
  Mulțumesc .

  • Buna seara,

   Sunt doua aspecte foarte importante pe care nu le cunosc: tipul acoperisului si orientarea suprafetei vitrate (cei 10 ml termopan). Din propria experienta, stabilirea necesarului de capacitate pentru climatizarea ultimului etaj este destul de dificila.

   Este in regula in cazul in care:

   1. nu va doriti sa aveti 18 gradeC cand la exterior sunt 40 gradeC
   2. geamurile sa nu fie orientate spre Sud..

   Legat de modele de aparate nu mai am voie sa (dez)avantajez producatori…

   • Buna seara ,

    Orientarea geamurilor este către est .
    Nu se poate face nici o sugestie legat de modelele prezentate .
    Oricum decizia finala îmi aparține .
    Eu optez pe Gree dar prietena mea insista pe Omnia , dar eu sunt mai sceptic deoarece nu am găsit multe comentarii despre acest produs .
    Mulțumesc si o seara plăcută .

 9. Va salut.
  Puteti sa imi faceti o recomandare,va rog,care ar fi mai bun dintre cele 3?
  O sa fie folasit in principal pentru incalzire spatiu 20 mp.
  1.Franke FR12BW
  2.Gree Lomo Eco GWH12QB-K6DNB8I
  3.Cooper&Hunter ARCTIC INVERTER CH-S12FTXLA
  Multumesc

  • Aveti nevoie de cca. 12000 BTU/h. Legat de model nu vreau sa dezavantajez nici un model prin recomandari punctuale, in functie de orasul in care va aflati (prezenta unui distribuitor autorizat), functiile dorite…

 10. Buna ziua. Vreau sa achizitionez doua aparate de aer conditionat model Gree Bora A5 GWH09AAB-K3DNA5A. Cum se comporta acest model din punct de vedere al fiabilitatii? Sa ma reorientez catre alta firma si alt model? Camerele au 13 mp fiecare.

 11. Buna ziua,
  Oscilez intre doua aparate destul de apropiate ca specificatii
  – Aparat de aer conditionat Whirlpool SPIW 318L, 18000 BTU, Clasa A++, 6Th Sense, Filtru HD + Active Carbon, R32
  – Aparat de aer conditionat LG Standard Dual Inverter S18EQ, 18000 BTU, Clasa A++, Filtru protectie Dual, Controlul energiei active, Afisare consum energie, R32

  Ma puteti va rog indruma catre unul din ele?
  Va multumesc frumos!

 12. Buna ziua,
  Puteti sa ma ajuti cu o parere/sfat in legatura cu Multisplit R-Design 4x 9000 BTU/h, Vivax, Clasa A++.
  Nu am gasit nimic relevant pana in acest moment despre brand si nu stiu daca are sens sa achit cu aproape 3000 ron in plus ca sa merg pe ceva similar de la Mitsubishi.
  Va multumesc anticipat.

 13. Buna ziua.
  De cateva zile ma uit dupa aparate de aer conditionat. M-am oprit la 2-ua:
  Aparat de aer conditionat LG Deluxe DM24RP, 24000 BTU, Clasa A++, Wi-Fi Control, Plasmaster Ionizer Plus, Filtru antibacterian, Controlul energiei active, Afisare consum energie
  Aparat de aer conditionat Mitsubishi Electric MSZ-HJ71VA-MUZ-HJ71VA Inverter Smart 24000 BTU, Clasa A+, Programator zilnic, Auto-curatare, Auto-restart, Auto-diagnoza.
  Stiu ca mitzu e spuma, dar ma ajuta functia wifi mult.
  Casa este parter, foarte bine izolata. Vreau doar sa schimb aerul in casa, in sensul eliminarii aerului si caldurii ce o produc pe timp de zi. Un 26 grade dar cu aer uscat este arhisuficient. Pe caldurile astea stau destul de comod la 27 de grade in casa.
  De ce asa mare? Sper sa ajunga la toata casa. Nu mi-am pregatit trasee. Spatiul este desdul de deschis. Este suficient sa-mi schimbe aerul in toata casa.
  Un sfat ar fi foarte bine venit.
  Multumesc.

  • Buna seara, MSZ-ul este clasa medie de la Mitsubishi, LG-ul are un plus prin sistemul de filtrare si purificare aer (in plus are si posibilitatea de comanta de la distanta WiFi)…

   • Multumesc pentru raspunsul promt.
    Pot merge pe Lg linistit atunci?
    MSZ-ul la aceeasi calitate este mult peste bugetul meu.
    Gree am vazut iarasi…dar parca tot Lg ma atrage.

 14. MITSUBISHI DM35 FUNCTIONEAZA PANA LA -10 GRADE ,PE INCALZIRE ,DACA TRECE DE ACEASTA TEMPERATURA CUM SE COMPORTA?MERITA CUMPARAT PENTRU A-L FOLOSII PENTRU CALDURA?

 15. Despre vortex 12000 btu vis a vis de beko tot 12000 ce parere aveti?
  As vrea sa-mi cumpar in curand si nu stiu pt ce sa oipte..cu dezumificator!
  Multumesc!

 16. Bună seara! Am cumpărat un aparat De la o marcă ce nu se află în topul Dvs. Și nu sunt mulțumit de o chestie! Nu are suflu destul de Puternic chiar dacă ventilatorul e dat pe High. Am observat la descriere ca apare undeva că ar avea 4 trepte la ventilator, iar altele acum când m-am documentat mai bine, tot de 12.000 btu, aceeași capacitate, ar avea 12 trepte. Mă refer la mărcile heinner Vs vivax. Ambele sunt Destul de scumpe, nu am căutat ieftine. Am ales aceasta varianta, adică heinner deoarce are un design futurist, vivax ul era mai scump puțin, câteva sute de lei, singura diferența acum Comparându-le ar fi numărul la trepte de la ventilator. Aștept un răspuns. Va mulțumesc pentru timpul acordat!

  • Buna ziua,

   Marcile de top nu au decat 4 viteze la ventilator. Un 12000 BTU/h are debit maxim de aer undeva la 750 m³/h si oricate viteze am avea, tot 750 ramane maxima.
   Legat de design futurist, am scris pe undeva prin articol ca designul nu se reflecta in fiabilitate. Un aparat de aer conditionat trebuie sa raceasca/incalzeasca camera.

 17. Buna seara!ce părere aveți de Romsal?a fost soțul meu la o firmă și au spus că o să ne aducă Romsal,sincer nu prea sunt incantata ,avem un apartament de 78metri pătrați și am fi vrut să îl punem pe hol mare la intrare,am putea pune de 12000Btu?

  • Buna ziua,
   De Romsal nu am auzit, probabil este vorba de un aparat de aer conditionat cumparat de la Romstal (Habitat, Vision sau Midea).

   In ce priveste suprafata, am pus un tabel la inceputul acestui articol cu necesarul de putere raportat la suprafata – 12000 BTU este prea putin pentru 78 mp. Asa cum am mai spus de multe ori: un aparat de aer conditionat este echivalentul unui calorifer si nu al unei centrale termice – este indicat sa se monteze cate unul in fiecare camera spre geam.

   Acum, ca sunt destul de scumpe si bugetul nu permite, este o alta poveste…

 18. Buna ziua! Imi puteti spune, va rog, la ce se refera “Temperatura minima/maxima de operare racire/incalzire”? Am gasit acest specificatii la mai multe aparate, printre care si Gree Bora A5, pe care am vazut ca il recomandati si dvs. Pentru acest model specificatiile sunt:
  Temperatura minima de operare racire (-°C) 15
  Temperatura maxima de operare racire (°+C) 24
  Temperatura minima de operare incalzire (°-C) 15
  Temperatura maxima de operare incalzire (+°C) 43

  Va multumesc!

  • Buna ziua, este vorba de temperatura exterioara la care aparatul poate functiona in parametri optimi. Probabil ati copiat invers valorile de temperatura (un AC trebuie sa faca rece daca afara sunt temperaturi mari +43 °C) ?!

   Situatii particulare unde aceste valori extreme conteaza:

   • in camera serverelor split-ul trebuie sa poata “sufla” aer rece chiar daca afara sunt -20°C
   • in cazul in care aparatul este cumparat special pentru incalzirea locuintei, trebuie sa poate functiona pe mod incalzire si la – 15°C (sau chiar -20°C cele profesionale).
   • Multumesc mult pentru raspuns! Intradevar valorile scrise de mine sunt inversate, le-am copiat de pe site-ul emag, unde sunt puse gresit. Pe site-ul producatorului apar corect (Temperatura exterioara minima functionare pe racire -15°C / Temperatura exterioara maxima functionare pe racire +43°C / Temperatura exterioara minima functionare pe incalzire -15°C / Temperatura exterioara maxima functionare pe incalzire +24°C).

 19. Buna Ziua, traiesc la sat in casa cu camera la mansarda, 15-16mp..ce aer conditionat imi puteti recomanda dintre Gree Bora A5 GWH09AAB-K3DNA5A Inverter 9000 BTU si LDK AEOLUS 9 INVERTER, pretul difera doar cu 90 de lei dar aparatul gree bora are kitul de instalare inclus in pret

 20. Ce parere aveti despre ARGO? Nu apare in topul producatorilor din articol si totusi au oferta buna la dublu split pe anumite site-uri (cel.ro /domo)

  • Buna ziua,
   Este un nume nou pe piata de aer conditionat, Brandul/Firma Argo a aparut in 2016. Nu am destule informatii pentru o concluzie personala (poate doar pe parte de design). Din specificatiile tehnice gasite pe siteul producatorului, totul este ok: ultima tehnologie, freon R32, functii speciale…

   • Buna ziua! Va multumesc pentru raspuns. Aveti vreo recomandare in ceaa ce priveste dublu split? Apartamentul este la etajul 4, blocul nu este anvelopat, soarele bate direct toata ziua in cele doua dormitoare de 11 mp, respectiv 9mp. Singura problema este amplasarea balconului in continuarea dormitorului mare, lucru ce nu permite amplasarea unei unitati exterioare pentru fiecare camera. Gresesc? Se poate monta pe lateralul balconului? Se pot monta doua unitati exterioare la aceeasi fereastra? S-ar vedea destul de urat iar in practica nu am mai vazut.
    Astept cu interes parerea dvs. avizata.
    Multumesc

    • Rolul unui multisplit este tocmai acela de a ingloba toate unitatile externe intr-una singura. Sistemul este recomandat pentru camere invecinate. In ceea ce priveste balconul, nu va pot ajuta intrucat nu stiu din ce este construit. O “externa” de dublu-split este mult mai grea decat o unitate simpla, iar in cazul in care balconul este zidit din BCA de 10 cm devine periculos.

     Prima regula de montaj a unitatii exterioare este acela de a avea acces facil la ea (in cazul unui service sa nu ai nevoie de alpinisti).

     Legat de modele, nu (mai) am voie sa-mi exprim pareri punctuale.

     Cel mai bine este sa invitati un instalator la fata locului pentru o analiza mai atenta.

    • eu am Viessmann Vitoclima cu Inverter, multisplit, o singura unitate externa, dar ideal este sa fie montata pe perete nu pe balcon!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.