Cand un aparat de aer conditionat este stricat ?
Daca aparatul dumneavoastra de aer conditionat scoate zgomote ciudate sau nu raceste indeajuns nu este momentul sa va panicati.
Uneori problema poate fi remediata usor (daca cunoasteti cateva reguli simple).
Lista de Verificare
Ce trebuie sa verificati inainte de a chema o echipa de service pentru aparatul de aer conditionat:
❶ Prezenta tensiunii de alimentare
- testati priza cu un alt aparat electric (uscator de par, radio..)
- verificati daca telecomanda trimite semnal; tastati orice buton tinand telecomanda indreptata spre o camera foto (cea de pe mobil este foarte buna) – pe display-ul telefonului/camerei foto ar trebui sa apara un flash de lumina
❷ Telecomanda
Setarea modului de functionare din telecomanda.
Pe ecranul telecomenzii apare fulgul de nea (pentru racire) sau soarele (pentru functia de incalzire).
Pe langa aceste functii, orice aparat de aer conditionat mai are si: dezumidificare (o picatura), ventilatie (o elice) si AUTO.
Verificati atent daca telecomanda este setata corespunzator (pe dezumidificare, ventilare si in unele conditii AUTO nu se simte racoare).
Verificarea telecomenzii
Verificati daca bateria este descarcata. Inlocuiti bateria.
Verificati daca senzorul telecomenzii este blocat.
Verificati daca aparatul de aer conditionat este plasat langa o lumina puternica.
De cele mai multe ori telecomanda este setata pe functia de incalzire, ventilatie sau dezumidificare. In modul de incalzire, aparatul de aer conditionat nu face decat cald.
Atentie: in functia de dezumidificare aparatul nu raceste.
❸ Filtrele de aer
Praful in exces depus pe filtre poate bloca circulatia aerului prin unitatea interioara a aparatului de aer conditionat.
Lipsa circulatiei aerului prin aparat duce la cresterea temperaturii si presiunii agentului frigorific (a freonului) ducand la aparitia unei erori.
Curatati filtrele aparatului de aer conditionat cu apa calduta. Nu le expuneti la soare si nici nu le spalati cu apa fiarta deoarece se deformeaza!
Imbacsirea filtrelor cu praf, scame..
Cel mai mare inamic al unui aparat de aer conditionat este … fumul de tigara care se combina cu praful din atmosfera rezultand o mâzga greu dizolvabila, chiar si cu solutii puternice!
Cea mai ingrozitoare situatie a fost la un aparat montat intr-o clinica dentara: pe toata suprafata radiatorului unitatii interne (split) era depus un material alb pietrificat (am inteles ca era portelan polizat..)
Solutie: curatare filtre, igienizare intreg aparat (ventola, tavita de condens si radiator) cu substante specifice (dezinfectanti puternici).
La Unitatea exterioara
In zonele cu plopi, in spatele unitatii exterioare se depune “puf” care blocheaza circulatia aerului prin aparat.
Presiunea agentului frigorific creste pana la temperaturi critice.
Rezultat: aparatul nu mai are randament si uneori se opreste dupa cca. 20 minute.
Solutia: se indeparteaza cu atentie praful si materia vegetala depusa (atentie ca lamelele de aluminiu sunt foarte ascutite). Folositi o pensula mai dura.
Daca aparatul nu sufla aer
- Verificati daca temperatura setate este mai mare(mica) decat temperatura curenta.
- Verificati daca ati selectat modul ventilator. Selectati modul racire, incalzire, automat sau deumidificare.
- Verificati daca filtrul de aer este blocat de murdarie. Curatati filtrul de aer cu regularitate.
- Verificati daca unitatea exterioara este acoperita sau blocata de orice obstacol. Indepartati capacul sau obstacolul.
- Verificati daca ati instalat aparatul de aer conditionat sub lumina directa a soarelui.
- Verificati daca porniti aparatul de aer conditionat chiar acum. Dureaza aproximativ 3 minute pentru a raci sau incalzi incaperea.
Miros urat in unitatea interioara
Aparatul de aer conditionat are o forta de absorbtie ce actioneaza si asupra furtunului de condens.
In cazul in care furtunul de scurgere (condens) este bagat in teava de scurgere, aparatul “aspira” mirosurile neplacute si le aduce in locuinta.
O solutie ar fi realizarea unei sifonari pe traseu. Dezavantajul sifonarii este ca in perioada de nefunctionare a aparatului (toamna/iarna/primavara), apa din bucla se evapora.
VEZI și care sunt cele mai bune aparate de aer condiționat din comert
Probleme atipice intalnite
1. La o intervenție am gasit viță de vie pătrunsă in unitatea de exterior. Motorul nu avea puterea de a invarti elicea ventilatorului.
2. Intr-o locatie, aparatul de aer conditionat mirosea urat (mai degraba putea ingrozitor) si nu pornea. La verificarea unitatii interne am gasit un soricel mort in interior. Inainte sa se curenteze apucase sa roada cateva fire…
3. Un locatar a incercat sa “regleze” ventilatia unitatii interne cu un creion. Rezultatul a fost destul de costisitor. La o turatie de cateva sute de turatii pe minut, o portiune destul de mare din ventola (elicea interna a aparatului de aer conditionat) s-a dezintegrat.
4. Pretul crescut la cupru a dus la un adevarat atac asupra tevilor de la exterior (pentru 3-4 lei, hotii distrug instalatii de mii de lei)
Cand ati verificat toate aceste optiuni este cazul sa solicitati o echipa de service.
Probleme ce necesita un specialist
Placa electronica arsa
Fluctuatiile de tensiune duc, frecvent, la arderea unor componente din placa electronica.
Solutie: inlocuirea placutei electronice
Aparatul a pierdut agentul frigorific (freonul)
Pierderea freonului are mai multe posibile cauze:
- montajul prost facut
- miscarea traseului de diversi factori (apar cazuri frecvente la izolarea cu polistiren a cladirii, meseriasul trage de tevi, freonul distruge stratul de ozon… )
- piesele slab calitative “cedeaza” dupa oscilatii mari de temperatura
Solutie: depistarea si izolarea problemei, vacuumare, inlocuire freon
Decalibrare senzori de temperatura
Un aparat de aer conditionat are printre alte componente si 3 – 4 senzori de temperatura; acestia au valori exacte de rezistivitate, dar in timp se pot decalibra
- senzor de ambient (masoara temperatura aerului)
- senzori de teava (masoara temperatura freonului)
Solutie: inlocuire senzor decalibrat
Unul dintre ventilatoare este ars
Un aparat de aer conditionat dispune de cel putin 2 ventilatoare: unul mic ce actioneaza ventola (palele) – la interior si unul sau mai multe in unitatea exterioara.
Foarte rar unul dintre acestea se poate strica. La modelele mai vechi (non-invertor) era de vina condensatorii.
Solutie: verificare tensiune, inlocuire piesa defecta
Vana cu 3 cai este blocata
O problema ce apare extrem de rar este blocarea vanei cu 3 cai intr-una dintre pozitiile de functionare.
Problema: aparatul de aer conditionat functioneaza bine doar pe una dintre variante racire sau incalzire
Solutie: mai porneste si “batuta” usor cu o cheie, dar indicat sa se inlocuiasca.
Sper ca aceste recomandari o sa te ajute. Iti doresc mult succes!
Daca ti-a fost de folos articolul te invit sa dai Like sau Share, iar daca ai nelamuriri sau intrebari, lasa un comentariu mai jos.
Am uitat sa precizez ca aparatul meu este Gree. Pe aer rece functioneaza normal, doar la aer cald face probleme.
Am o problema cu instalatia de aer cald. dupa ce pornesc aparatul, merge cateva minute si se opreste. Am crezut ca va porni iar dupa o perioada, dar nu mai porneste deloc. Ce ar trebui sa fac?
Am o problema cu instalația de climatizare.Dupa adăugare de freon R 410 A 800 g aparatul funcționa (răcea și nu ventila doar).După o perioada de nefuncționale nu mai răcește și a pierdut freon.Se oprește și gura unitatea externa.Mam gindit că fabricantul nu a încărcat cum trebuia cu R 410 A ci cu R 32 și din această cauză am probleme.Miam cumpărat un nou chit sa schimb țevile și am să golesc tot freonul și o sa reincarc cu R 32 pe care îl suportă.Eu am bateria de manometre pe R 410 A și R 22.Nu știu dacă nu o sa am probleme sau nu se va opri unitatea exterioara pe timpul încercării.Va mulțumesc.
Am un AC Samsung inverter si il folosesc iarna continuu pe incalzire. De cateva zile are următoarea problemă: ii dau drumul, ajunge sa bage caldura, iar dupa 10 minute comuta automat pe 23 sau 24 grade fara a sufla aer, iar apoi bipaie constant. Nu da coduri de eroare. Clapeta se inchide, dispare afisajul si bipaie continuu. Daca incerc sa il inchid din telecomanda nu am niciun rezultat. Trebuie sa il scot din priza cel putin 30 de minute ca sa o iau de la capat, avand acelasi rezultat. Eu banuiesc ca nu reușește sa faca degivrarea, insa nu vad unde este defectiunea. Daca plec cu AC pe functia cool, am acelasi rezultat.
Buna ziua.Aparatul meu de aer nu pornește și pe display-ul aparatului apere codul F1.Cum trebuie să procedez și ce pot face pentru a îl repune în funcțiune?
Codurile de eroare variază în funcție de producător (marca aparatului). Odată depistata problema se iau masurile de rigoare..
Buna ziua,
Acum 3 ani am cumparat un aer conditionat Samsung, montajul a fost asigurat de o echipa cu care Flanco avea un ctr de colaborare.
A venit un baiat care a montat aerul, acest aer a functionat cateva ore pe rece.
Am chemat echipa de la Depanero care a introdus freon, a functionat cateva zile pana a pierdut freonul.
Anul trecut a venit o alta echipa care a schimbat furtunul si a introdu freon.
Si acesta s-a pierdut, acum aparatul doar ventileaza.
Din ce m-am interesat este posibil sa fie de vina butelia din aparatul exterior.
Nu stiu la cine sa mai apelez.
Daca ma puteti auta cu sfaturi?
Multumesc !
Nu pot pune o prognoza corecta de la distanta. Problema cu pierderea freonului (daca e adevarat) este mai greu de rezolvat, insa nu imposibil (detector de freon, vidare – pompa vacuum, etc). In practica am intalnit aparate Samsung Smart Inverter cu placa electronica defecta – functiona o perioada apoi nu mai da comanda la compresor… Acum, daca a fost constatata lipsa freonului, trebuie gasit porul pe unde se pierde freon. Fara sa depisteze locul pe unde se pierde freon nu are rost sa-l reincarcati …
aqv12vbe acum am curatat si unitatea exterioara amigenizato . pe rece a mers cam 1 ora iar pe cald a mers cam 25 minute .o singura data adt un e 4 da parca alae zici ca arata 64 pe urma e4 si da semnalu cu muzicuta lui probabil ca semnalizeaz acyustic ca ceva e in neregula cu el si se inkide automat .ce sa mai aibe acum.
Ati miscat cumva tevile aparatului? Este posibil sa fi pierdut agentul frigorific. Trebuie verificat freonul.
Aveti nevoie de o echipa de frigotehnisti pentru aceste verificari.
va salut .azi am facut si igenizarea unitatii exterioare de afara .lam curatat cu solutie pt asa ceva .lam pornit .pe cald savad dk baga ceva .plimbind mina pe linga alea care coboara in sus si jos sufla f putin aer asa f amortit .a mers putin asa si dupa vreo 10 minute asa de mers a inceput sa bage aer cald cam un minut sa zic dupa care nu a mai bagat de loc aer cald .afara se aude ca merge ventilatorul si la turatie mica si mare depinde cum il dau eu. se opreste si dupa aia se aude mergind cred comprrrrrrrrrresoru si pe urma se opreste dupa f putin timp si ramin alea deskise aratind tot .temperatura in grde arata toate pe panou .rece merge bine numai pe cald e problema ca nu baga aer cald . ce mai poate sa fie la el.este samsung inverter mpi vivace split aqv12vbe
Este foarte probabil ca senzorul de pe unitatea interna sa “vada” ca este prea cald si sa nu dea voie aparatului sa porneasca pe incalzire. Incercati intr-o zi mai racoroasa.
Aeru conditionat Samsung AQV12VBEUnitatea interioară din casa nu bagă aer cald . Pe rece la Setare din telecomanda bagă aer rece da pe aer cald cind îl dau se inkide automat și arată cod eroare E1 01 .Lam igienizat cu Clinex pt așa ceva și degeaba . Merge ce merge adică sta deskis și nu bagă aer după care se inkide automat . L-am dat și înainte cu 3 grade și înapoi și degeaba tot așa sta . Pe rece merge . Sufla aer rece in casa da pe cald nu . Am auzit ca sint niște coduri de deblocare da cum fac ? Nu ma pricep . Ajutați-ma va rog !
Este foarte probabil ca senzorul de pe unitatea interna sa “vada” ca este prea cald si sa nu dea voie aparatului sa porneasca pe incalzire. Incercati intr-o zi mai racoroasa.
Este putin probabil sa mearca doar pe “rece”. Va poate insela aerul suflat din aparat pe functia de racire. Porneste compresorul la exterior – un bazait ascutit, diferit de ventilatorul de afara?
Chemati o echipa pentru verificarea aparatului.