Totul despre dezumidificatoare

0
0

Umezeala se prelinge pe pereti … si chesti asta te innebuneste? Putine lucruri fac o casa destul de neplacuta.

Indiferent daca aveti o problema legata de umezeala cu cladirea dvs. sau ca umiditatea provine de la gatit sau uscat rufe in interior (condens), rezultatul poate fi un miros oribil de mucegai, mucegai care se dezvolta pe peretii dumneavoastra (si pe hainele dvs.) si un risc mai mare de boli respiratorii.

efectul mucegaiului

Este nevoie de timp pentru a rezolva o problema legata de umezeala, deci ce faceti intre timp? O solutie este sa investesti intr-un dezumidificator: un dispozitiv electric care elimina umezeala din aer.

Ce este umiditatea?

De cele mai multe ori nu ne-am gandit un singur moment la atmosfera din casele noastre (sau din afara); de ce ar trebui sa facem asta, este invizibila!

Daca nu ne gandim deloc la aceasta, avem tendinta sa ne gandim la ea ca la un gaz. Priveste spre cer si vezi un alt punct de vedere.

Norii care se revarsa deasupra capului sunt un semn sigur ca aerul contine apa, fie sub forma de vapori (daca este uscata) sau sub forma lichida (daca ploua). Dar acelasi lucru este adevarat si in interiorul casei voastre.

S-ar putea sa credeti ca aerul este uscat – si daca aveti incalzire centrala, s-ar putea simti chiar asa – dar exista si o umiditate uriasa in jurul vostru.

Daca spalati rufele in interiorul casei dvs. sau daca gatiti mult la cuptor fara ventilatie adecvata, nivelul de umiditate poate fi surprinzator de ridicat.

Condensarea pe ferestre (sau, chiar mai rau, apa care se scurge pe pereti )– (cum se intampla uneori in bucataria mea) este un semn sigur al unei probleme de umiditate.

De ce conteaza umiditatea interioara?

Suntem ca niste pungi de apa – corpurile adulte sunt, de obicei, 60% apa – dar asta nu inseamna ca si casele noastre ar trebui sa fie ca niste acvarii!

Umiditatea ridicata poate provoca tot felul de probleme.

Poate imbracamintea sa fie mucegaita in dulap, este daunatoare pentru computere (poate cauza rugina sau scurtcircuite in interiorul lor) si echipamente optice (de aceea, lucrurile precum camerele si binoclurile sunt vandute cu pliculete de silicagel absorbante de apa) si este daunator si pentru sanatatea dvs.

Conform unei analize stiintifice a efectelor umiditatii asupra sanatatii publicate in 1986 de Arundel et al, nivelurile ridicate de umiditate interioara pot incuraja o inflorire a bacteriilor, a virusilor, a acarienilor si a ciupercilor si a mai multor infectii respiratorii si a bolilor: efectele cauzate de umiditatea relativa ar fi reduse la minimum prin mentinerea nivelurilor de interior intre 40 si 60%.

bacteriile si umiditatea

 

Ce face un dezumidificator?

Un dezumidificator este asemanator unui aspirator: aspira aerul din camera ta la un capat, scoate umezeala din el si apoi il aduce inapoi in incapere.

Umiditatea se scurge intr-un rezervor de colectare pe care trebuie sa-l goliti din cand in cand.

Cum se elimina umezeala?

Aici un dezumidificator este mai degraba o unitate de climatizare (un aer conditionat), care, in sine, functioneaza putin ca un frigider! Sa ne uitam in interiorul unui dezumidificator si sa aflam ce face fiecare bucata.

Cum functioneaza un dezumidificator

Dezumidificatoarele functioneaza intr-unul din cele doua moduri: prin refrigerare (racirea aerului pentru a indeparta umezeala utilizand o tehnologie similara cu frigiderul) sau prin absorbtie (in cazul in care umiditatea este absorbita pe un material de uscare si apoi indepartata).

Sa aruncam o privire mai atenta la modul in care functioneaza!

Dezumidificatoarele prin refrigerare

1. Aerul cald, umed este aspirat printr-o grila pe o parte a aparatului.
2. Un ventilator electric atrage aerul spre interior.
3. Aerul cald trece peste conductele de racire prin care circula un lichid de racire. (Nota: Am simplificat destul de mult aceasta parte a aparatului. Este ca un mini-aer conditionat sau un frigider al carui agent de racire circula neincetat cu o pompa si un compresor.) In timp ce aerul se raceste, umiditatea pe care o contine se intoarce in apa lichida si picura in jos de pe conducte.
4. Acum, fara umiditate, aerul trece peste un element de incalzire (similar cu cel din incalzitorul ventilatorului) si se incalzeste pana la temperatura initiala.
5. Aerul cald, uscat se intoarce inapoi in camera printr-un alt grilaj.
6. Umezeala care a fost in aer se scufunda initial intr-o tava de colectare (sau galeata) in partea de jos a aparatului.
7. Un flotor de plastic din aparat se ridica cand se umple tava de colectare.
8. Cand tava este plina, flotorul declanseaza un intrerupator electric care opreste ventilatorul si porneste o lumina indicatoare care va spune ca aparatul trebuie golit.

dezumidificator cu compresor

Dezumidificatoare prin Absorbtie

Nu toate dezumidificatoarele functioneaza cu agent de refrigerare.

Unele functioneaza prin “colectarea” apei din aer cu un material de mentinere a apei si apoi “stoarcerea” apei pentru a o indeparta.

Actiunea de colectare implica fie absorbtia (in cazul in care apa se scufunda direct in ceva), fie adsorbtia (unde apa este preluata de pe suprafata a ceva).

dezumidificator prin absorbtie

Dezumidificatoarele cu agent de deshidratare

Pentru a fi si mai confuzi, puteti gasi, de asemenea, dezumidificatoare care au revendicarile lor de extractie a apei bazate pe 20 ° C si 60% umiditate relativa.

Dezumidificatoarele cu agent de deshidratare sunt proiectate sa functioneze mai bine la temperaturi si umiditati mai scazute decat modelele cu agent de refrigerare, deci sunt mai potrivite pentru un garaj neincalzit.

Atat dezumidificatoarele cu agent de refrigerare, cat si cele cu agent de deshidratare sunt tiparite in mod obisnuit unul langa celalalt pe site-urile comerciantilor cu amanuntul, adaugand la complicatiile apei pretentiile de extractie.

Astfel este si mai confuz pentru dvs. sa cumparati cel mai bun dezumidificator pentru locuinta.

Nu am reusit sa descopar daca exista un inventator original al dezumidificatorului – cineva care a venit prima data cu ideea de a scoate apa din aer cu un aparat- sau daca ideea a evoluat treptat in timp.

Cum functioneaza?

1. Aerul umed este aspirat din camera printr-o conducta.
2. Aerul se deplaseaza printr-o roata mare rotativa, realizata din material de absorbtie a apei, care indeparteaza umiditatea.
3. Aerul este tras de un ventilator actionat de un motor electric.
4. Aerul uscat este suflat inapoi in camera.
5. O conducta de aer de dedesubt este tinuta la cald de un element electric de incalzire.
6. Roata de absorbtie a umezelii se roteste prin spatiul aerului incalzit si aerul fierbinte este suflat peste el pentru a il usca.
7. Aerul este aspirat de un ventilator si un motor electric asemanator cu cel de mai sus.
8. Aerul fierbinte si umed este suflat prin conducta de evacuare.

Cum sa comparati dezumidificatoarele?

Exista doua masuratori cheie pe care le puteti utiliza:

Apa indepartata pe zi

Cea mai simpla este cantitatea de apa pe care o indeparteaza un dezumidificator, masurata in litri colectata in 24 de ore de functionare continua: aparatele mai mari vor scoate in mod evident mai multa apa decat cele mai mici.

Daca aveti multa apa de schimbat foarte repede, poate ca dupa o inundatie a unui rau, aceasta va fi cea mai buna masura de luat in considerare.

Intr-o situatie de urgenta ca asta, nu va pasa cat de multa electricitate folositi, deoarece (speram) va fi doar pentru un timp destul de scurt.

apa colectata zilnic de un dezumidificator

Eficienta

Daca utilizati un dezumidificator mult mai mult timp (probabil permanent, pentru ca locuiti intr-un subsol umed), va trebui sa studiati cat de mult consuma aparatul.

Cea mai buna masura in acest caz este eficienta aparatului (numita uneori si factorul energetic), care este cantitatea de apa pe care o elimina, impartita la puterea pe care o foloseste, masurata in litri pe kilowatt ora (L/ kWh) .

Cum ramane cu puterea?

Voltajul (consumul de energie electrica) nu va va spune cat de bun este un dezumidificator, dar, in general, un voltaj mai mare inseamna ca aparatul va lucra mai mult si va elimina mai multa apa pe ora.

Tocmai am cautat imagini pentru cateva aparate pentru a face o comparatie directa. Un dezumidificator tipic de tip mic care poate fi pus pe masa utilizeaza aproximativ 20 de wati de putere, extrage 250ml (0.25 litri) de apa pe zi si are o capacitate a rezervorului de 500ml (0.5 litri), in timp ce un dezumidificator tipic, cu durata mare, elimina 50 litri de apa pe zi (de 200 de ori mai mult) si utilizeaza aproximativ 1000 de wati.

Aparatul mare va extrage 50 de litri intr-o singura zi si va folosi 24kWh de energie in acest proces; pentru aparatul mic va dura 4 zile pentru a extrage un litru si 200 de zile pentru a elimina 50 de litri, prin urmare, folosind 200 × 24 ore × 0,02 kW = 96kWh pentru a face acest lucru.

Deci aparatul mare este de 200 de ori mai rapid si de patru ori mai eficient din punct de vedere energetic – ceva ce nu poti spune comparand cele doua cifre ale puterii.

Voteaza si tu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.