Ce este si cum se alege un dezumidificator bun? Cand este nevoie de un dezumidificator? Cate tipuri de dezumidificatoare sunt disponibile in comert? Cat consuma si unde se amplaseaza? Avantajele si dezavantajele unui dezumidificator.

Iata cateva puncte pe care voi incerca sa le lamuresc in articolul de fata:

Un dezumidificator bun este destinat extragerii umiditatii in exces din aer sau din elementele constructiei. De regula, nivelul optim de umiditate a aerului este intre 50 – 55%. Peste aceste valori apare senzatia de disconfort, apare igrasia si mucegaiul, mirosuri neplacute, etc..

Clasificarea Dezumidificatoarelor

In functie de principiul de functionare:

 • dezumidificaror cu condensare (cu compresor)
 • dezumidificaror cu adsorbtie
 • uscator prin condensare prin tehnologie Peltier
Dezumidificatoarele prin condensare:

Aerul umed este aatras de un ventilator, trecut peste o suprafata racita (freon racit de un compresor) unde se produce fenomenul de condens.

Umiditatea ingheata pe suprafata de racire si la anumite intervale de timp, prin functia de dezghetare, apa este colectata intr-un recipient sau evacuata la canalizare (dupa caz).

Cu cat temperatura din incapere este mai ridicata, cu atat randamentul dezumidificatorului este mai mare. Are randament bun la temperaturi de peste 18 °C.

Dezumidificatoarele prin adsorbtie:

Prin absorbtie, umiditatea din aer este atrasa spre un rotor imbracat intr-un material absorbant.

Principiul absorbtiei face posibila nu doar atingerea unei capacitati de dezumidificare inalte chiar si la temperaturi exterioare scazute, ci mai ales atingerea unor puncte de roua mai scazute decat cu dezumidificatoarele prin condensare.

Sunt mai scumpe insa functioneaza si la temperaturi foarte scazute. Un alt avantaj il reprezinta faptul ca sunt mai usoare si mai putin zgomotoase decat dezumidificatoarele prin condensare.

Uscatoare prin efect Peltier:

Dezumidificatoarele de aer Peltier nu utilizeaza pentru dezumidificarea aerului o instalatie frigorifica cu compresor, ci un element Peltier integrat (thermo­electric cooler).

Efectul Peltier: in cazul trecerii unui curent intre cele doua jumatati ale placii elementului, are ca efect incalzirea foarte puternica a unei parti a elementului, in timp ce cea opusa se raceste foarte mult – diferenta de temperatura dintre partea rece si cea fierbinte fiind de pana la 70 °C.

Elementele Peltier sunt ultracompacte si se utilizeaza in mini-frigidere, cutiile frigorifice de camping mobile sau uscatoare de rufe pentru spatii mici.

Se preteaza exclusiv pentru dezumidificarea incintelor inchise de dimensiuni foarte reduse.

In functie de destinatie:

 • dezumidificatoare profesionale
 • dezumidificatoare industriale
 • dezumidificatoare pentru piscina
 • dezumidificatoare casnice

RECOMANDARI

Dezumidificator Profesional

Atunci cand spatiul este mult prea mare sau gradul de umiditate dintr-o camera este mult prea ridicat, ai nevoie de un aparat profesional de dezumidificare.

Aplicatii: garaje, sali de arhive, muzee, depozite, spatii de lucru sau de hale de productie.

Dezumidificator Industrial

Cu ajutorul unui dezumidificator de mare capacitate se poate reduce semnificativ timpul de uscare a peretilor, sapelor sau tavanelor atunci cand sunt realizate lucrari de constructie. Dezumidificarea este garantia ca finisajele vor fi aplicate pe suprafete uscate.

Un spatiu nou construit de aproximativ 50 mp poate contine pana la 250 litri de apa  in sapa si tencuiala.

Pentru a scurta timpul de executie, uneori este nevoie de un Dezumidificator Industrial ce poate extrage pana la 40 de litri de apa pe zi.

In prima faza, dezumidificatorul va extrage umiditatea din aerul camerei (geamurile si usile inchise!). Apoi, aerul uscat va actiona pe post de burete, absorbind umiditatea din structura constructiei.

Cantitatea de apa colectata va scadea in timp, camera fiind considerata uscata in momentul in care se colecteaza aproximativ 1 litru in 24 ore.

Fara o dezumidificare corecta, in timp, pot aparea probleme grave in finisaje: crapaturi, deformarea parchetului, aparitia mucegaiului, un aer greu de respirat, etc.

Dezumidificator pentru Piscine

Alegerea unui aparat de dezumidificare piscine este extrem de importanta, insa nu orice dezumidificator poate face fata conditiilor specifice. De aceea, alegerea trebuie facuta cu grija.

Dezumidificatoarele profesionale pentru piscine trebuie sa fie corect dimensionate in functie de volumul de vapori ce trebuie evacut. Acesta depinde de suprafata piscinei, volumul incaparii, frecventa utilizarii piscinei, diferenta de temperatura intre apa din piscina si aerul din incapere.

Dezumidificator Casnic

In interiorul locuintei, functia de dezumidificare poate fi preluata de un aparat de aer conditionat.

Excesul de umiditate in locuinta a venit odata cu avansata tehnologie de usi si geamuri ce izoleaza perfect.

De ce se intampla toate acestea? Ramele de geam din lemn se uscau si permiteau aerului sa circule usor. Acum gata, avem PVC iar umiditatea este “captiva” in interior.

Se recomanda un dezumidificator casnic in locuintele nou construite.

Un dezumidificator casnic reprezinta o solutie provizorie pentru eliminarea umiditatii. Adevarata rezolvare o reprezinta depistarea sursei de umiditate si eliminarea acesteia (ventilatie bai si bucatarie, uscarea hainelor in interior, lipsa aerisire).

Dezumidificator casnic pentru uscare rufe

In cazuri mai speciale, dezumidificatorul casnic poate fi folosit si la uscarea rufelor. Pentru acest lucru, aveti nevoie de o debara sau magazie de dimensiuni reduse unde rufele sunt intinse pe suport fara a acoperi dezumidificatorul.

La ce foloseste un Dezumidificator

Rolul principal al dezumidificatoarelor este acela de a reduce umiditatea din aer prevenind astfel aparitia bacteriilor, microbilor sau mucegaiului. Alte aplicatii:

 • uscarea unei constructii noi;
 • eliminarea umezelii din locuinta;
 • controlul umiditatii din crame, beciuri si subsoluri;
 • reducerea umiditatii in barci, iahturi;
 • pentru sali de motoare ale navelor;
 • industria alimentara si farmaceutica;
 • dezumidificatoare piscine;
 • uscarea in urma inundatiilor;
 • uscarea rufelor;
 • dezumidificare arhive, depozite, tipografii, sere, etc.

Mucegaiul

Cauza principala a aparitiei  mucegaiului este umiditatea crescurta (peste 60%). Mucegaiul poate cauza probleme de respiratie, care uneori pun viata in pericol.

Un dezumidificator programat sa mentina umiditatea la un nivel de 45% – 55% va rezolva problema mucegaiului.

Uscarea unei constructii noi

Am observat frecvent in constructii noi tendinta de usca camerele cu tun de caldura lasat peste noapte pornit fara dezumidificator. O solutie gresita, umiditatea ramane constanta in acea locuinta.

Eliminarea umezelii

Uscarea dupa inundatii

….

Cand ai nevoie de un Dezumidificator (5)

Semne care indica nevoia de dezumidificare a aerului:

 • mucegai sau igrasie
 • mirosuri neplacute (de la mucegai)
 • senzatii de disconfort (ameteli, dureri de cap, stranut)
 • picaturi de pondens pe geamuri sau pereti.

Aparate de masura pentru umiditate

 • Higrometru este aparatul cu care se poate verifica nivelul de umiditate din incapere.
 • Termohigrometru masoara umiditatea si temperatura aerului.

Cum alegi cel mai bun Dezumidificator

Iata elementele principale ce confera calitate si fiabilitate unui dezumidificator:

Capacitatea de dezumidificare

Deoarece consumul de energie electrica si zgomotul compresorului sunt proportionale cu capacitatea aparatului, este important sa alegem dezumidificatorul corect.

Capacitatea maxima de dezumidificare zilnica poate fi intre 9 litri (dezumidificatoarele casnice) si 150 litri (gama industriala). Pentru un calcul rapid, debitul de aer al dezumidificatorului trebuie sa fie aproximativ egal cu Volumul incintei inmultit cu 3 – 5 (in functie de gradul de umiditate).

Exemplu de calcul:

 • camera de 6 x 5 metri cu inaltimea de 2,5 metri
 • volumul: 6 x 5 x 2,5= 75 m³
 • debit dezumidificator: 75 x 4 = 300 m³/h

Debitul de aer circulat

Ca orice ventilator, si acest tip de aparate poate produce curenti de aer ce pot deranja persoanele din apropierea lui.

Nivelul de zgomot

Un dezumidificator are in componenta sa si un compresor (ca cel de la frigider sau aer conditionat), iar compresoarele sunt galagioase.

Pentru aplicatii casnice, verificati atent numarul de decibeli (maxim 55 dB) sau cumparati multa aspirina.

Functii Speciale

Unele modele de dezumidificatoare au incorporat un higrostat ceea ce face posibila setarea umiditatii dorite si functionarea aparatului doar pana la atingerea valorii cerute.

Dezumidificatoarele fara higrostat vor functiona continu, si doamne fereste sa-l uitati pornit o saptamana..

Alte optiuni utile:

 • timer
 • telecomanda
 • auto-restart
 • night mod (mod silentios)
 • indicator de nivel condens
 • ionizare

Capacitate de stocare condens

Volumul recipientului pentru colectarea condensului este un alt factor important. Este recomandat sa racordati dezumidificatorul la reteaua de canalizare (sa eliminati condensul direct), altfel tavita de condens trebuie golita manual.

Un dezumidificator bun are un sistem plutitor care opreste automat aparatul in momentul in care vasul de colectare condens este plin (protectie la preaplin).

Condensul poate fi evacuat si direct la reteaua de canalizare prin cadere libera.

Filtre de Aer

Unele dezumidificatoare au incorporat filtre de particule cu ajutorul carora se realizeaza si purificarea aerului din incapere.

Filtrele pot fi permanente sau consumabile (se schimba la un anumit interval de timp).

Sisteme de filtrare si purificare aer circulat:

 • filtru carbon ( neutralizeaza fumul, substantele chimice, gazele si mirosurile neplacute)
 • filtru HEPA ( indepartarea virusilor si bacteriilor, polen, resturi de acarieni, spori de mucegai si alti alergeni)
 • ionizator (purifica aerul de substantele nedorite si imbunatateste calitatea aerului)
 • lampa UV (elimina microorganismele daunatoare)
 • filtru lavabil (plastic)

Dimensiuni

Dimensiunile unui dezumidificator sunt importante, in special pentru aplicatii casnice. Este recomandat sa fie usor manevrabil iar dimensiunile sa fie cat mai reduse.

Un dezumidificator mic este si mai putin zgomotos! Dezavantajul este ca va functiona mai mult timp pentru a evacua cantitatea de umiditate din incapere.

Pret

Pretul unui dezumidificator este influentat de:

 • capacitatea de absorbtie si evacuare a umiditatii
 • prezenta unui higrostat
 • tehnologia folosita la dezumidificare (condensare sau adsorbtie)

Temperatura minima de functionare

Cat consuma un Dezumidificator

Consumul este proportional cu capacitatea dezumidificatorului. Daca un aparat casnic consuma cca. 300 Watt, unul profesional poate ajunge si pana la 2 KW.

Unde se amplaseaza un Dezumidificator

Orice tip de dezumidificator este destinat unei singure incaperi. Usile si geamurile vor trebui sa fie inchise pentru a limita volumul de aer prelucrat. Se poate amplasa in apropierea zonei afectate de umiditate.

Datorita principiului de functionare, in incinta in care este montat un dezumidificator prin condensare este nevoie de o temperatura de peste 18 °C.

Nu uita sa verifici regulat vasul de condens si sa-l igienizezi in momentul in care apar depuneri de mizerie si mucegai.

Intretinerea si Mentenanta

Intretinerea aparatului este destul de simpla. Filtrele de plastic se spala odata pe luna iar tavita de colectare condens (in cazul in care nu evacuati apa la reteaua de canalizare) se spala cu apa si substante dezinvectante la acelasi interval de timp, sau ori de cate ori apar depuneri verzui.

Cele mai populare Marci

 • Trotec
 • Meaco
 • Honeywell
 • Argo
 • Haier
 • Whirlpool
 • Woods
 • Rowenta
 • Vortice
 • DeLonghi
 • Electrolux
 • Gree
 • Inventor

Inchirierea unui Dezumidificator

Inchirierea unui dezumidificator profesional sau industrial este viabila atunci cand

Alte sisteme cu functie de dezumidificare

Cum functioneaza un dezumidificator

Cele mai performante dezumidificatoare functioneaza pe principiul condensarii: aerul umed este absorbit de un ventilator, trecut peste o suprafata racita (freon racit de un compresor) unde se produce fenomenul de condens. Umiditatea ingheata pe suprafata de racire si la anumite intervale de timp, prin functia de dezghetare, apa este colectata intr-un recipient sau evacuata la canalizare (dupa caz).

Cu cat temperatura din incapere este mai ridicata, cu atat randamentul dezumidificatorului este mai mare.

Ce este umiditatea

Umiditatea se masoara cu ajutorul unui Higrostat. Valoare optima pentru o locuinta este intre 35 – 50%.

O umiditate crescuta poate duce la:

 • aparitia mucegaiului pe peretii uscati insufucuent;
 • un mediu propice pentru bacterii, microbi si virusuri;
 • deformarea parchetului;
 • deformarea usilor de interior;
 • condens in exces pe geamuri;
 • mucegairea mobilelor;
 • un aer greu respirabil si un miros respingator;

O umiditate sub 30% are ca efect:

 • uscarea mucoaselor nazale
 • alergii si iritatii la nivelul pielii
 • afectiuni respiratorii

Pentru a rezolva problema unui aer uscat pe timpul iernii este recomandat un umidificator casnic.

Concluzii

 Un dezumidificator incalzeste usor aerul din incaperea unde este in functiune (cu cca. 2 grade).

In spatii cu umiditate scazuta se folosesc umidificatoare de aer.

Surse:

 1. www.alecoair.ro
 2. www.thewirecutter.com

 

Daca v-a fost de folos articolul va invit sa dati un Like sau un Share, iar daca aveti nelamuriri sau intrebari, lasati un comentariu mai jos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here