Afara e frig si ce poate fi mai placut decat mult doritele seri linistite petrecute intr-un loc calduros, cu o cupa de vin aromat si o carte buna? Unde ar fi acest loc potrivit, daca nu in fata unui semineu? Care este cel mai bun Semineu?
Focul, caldura si lumina acestuia aduce in orice camin o atmosfera de poveste, specifica lunilor de iarna.
Contrar aparentelor un semineu bine construit are un randament mai bun, pana in 85%-90% decat orice soba de teracota sau soba normala 55%-60%.
Asta din simplul motiv ca soba radiaza caldura pe cand un semineu produce circularea aerului in incapere, luand aerul rece de jos il trece pe langa focar si-l refuleaza pe sus.
Cum alegem un semineu?
Un semineu bun trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- sa faca caldura
- sa fie sigur in exploatare
- sa arate bine
- sa fie usor de folosit
- sa aiba un cost decent
- incalzirea rapida a camerei;
- un rol estetic;
- randament mai bun decat o soba clasica;
- randamentul semineelor este sub cel al centralelor pe lemne;
- pot prezenta risc pentru incendiu;
Tipuri de seminee
Semineul innobileaza locuinta sau biroul – dar de ce nu, pentru cei pretentiosi , contribuie din plin la atmosfera familiara de acasa si asigura o caldura placuta si un confort sporit.
Fie ca sunt o necesitate, un element de incalzire a spatiului, fie ca sunt o tendinta a momentului, de recuperare a valorilor autentice si astfel devin obiecte decorative, semineele au tot mai multi pretendenti.
In functie de stil:
- semineu clasic
- rustic
- modern
In functie de combustibilul folosit:
- seminee pe lemne
- seminee electrice (aeroterma cu ecran LSD)
- seminee pe gaze
- seminee pe etanol (rol decorativ)
Seminee pe lemne
- seminee deschise
- seminee cu focar
- seminee combi
- sobe cu acumulare
- seminee cu convectie
1. Semineele pe lemne cu foc deschis sunt construite din caramizi si placi de samota. Au rol decorativ, o mare parte din caldura pierzandu-se pe cos.
Avantajul semineelor deschise este dat de sunetul si mirosul bustenilor arzand. Sunt utile mai mult pentru a starni romantismul decat pentru incalzirea incaperii!
2. Semineul cu focar genereaza rapid cantitati mari de aer cald. Sunt ideale in incaperi cu cerere mare de energie termica.
Curentul de aer generat poate fi privit si ca un dezavantaj. Miscarile aerului antreneaza praf si alergeni.
3. Semineele combi stocheaza energia in placile acumulatoare, si o elibereaza treptat in timp. Caldura este data de intreaga suprafata a semineului. Din acest motiv nu creeaza curenti neplacuti de aer si nu apare riscul de a supraincalzi camera.
4. Sobe cu acumulare au eficienta maxima in arderea lemnului. In privinta designului, nu exista limite. Partea mai neplacuta o reprezinta lipsa geamului si imposibilitatea de a fi fascinat de flacari.
5. Focarul cu convectie incalzeste aerul din incapere in zona focarului, apoi il livreaza prin grile si conducte in incapere. Elibereaza caldura foarte rapid insa se raceste si mai repede decat cele de mai sus.
Seminee electrice
Aspectul estetic si sunetul sunt singurele avantaje ale unui semineu electric. In realitate este doar o aeroterma cu display. Nu are nevoie de cos, intretinere, etc. Plug&Play!
Un alt avantaj il reprezinta lipsa gazelor de ardere sau a noxelor.
La dezavantaje avem consumul exagerat de energie electrica.
Semineele pe gaze
Semineele pe gaze pot folosi gaz de la retea sau butan. Au un bun raport randament/pret.
Pentru siguranta sistemului se monteaza un detector de gaz ce intrerupe alimentarea in cazul in care flacara se stinge accidental.
Nu au nevoie de curatare si mentenanta deoarece nu se depune zgura ca in cazul semineului pe lemne.
Seminee cu bioetanol
Biosemineele sau semineele cu bioetanol au doar un rol estetic. Nu emana bioxid de carbon, nu au nevoie de cos sau intretinere si pot fi mutate usor.
Avantajul acestui tip de semineu il reprezinta usurinta exloatarii si posibilitatea de a fi folosit si in celelalte anotimpuri.
Ca forme constructive nu au limitari, intalnim seminee rorunde, rectangulare, dreptunghiulare, etc.
Semineul deschis
Semineul deschis este mai romantic dar mai putin eficient.
Randamentul sau nu depaseste 10% si poate ajunge chiar si la valori negative.
Acest tip de semineu foloseste aerul din incapere, care va fi inlocuit de aerul rece de afara si la final, temperatura ambianta poate scadea.
In acelasi timp contribuie la degradarea calitatii aerului interior: o parte din emisiile poluante nu se evacueaza pe horn si se raspandesc in interior.
Variante inrudite
- focar simplu
- soba
- termosemineul
Unde se monteaza
Locul de montaj al semineului tine de aspectul estetic al camerei si de gradul de confort necesar. In comert, gasesti modele de sine statatoare, ce se pun pe pardoseala, pe colt, cu stand sau incorporabile, de perete.
Modelele incorporabile se pot monta in perete sau pe suprafata acestuia, avand de multe ori un profil subtire.
Caracteristici constructive
Puterea termica
Puteti gasi in comert seminee pe lemn sau gaz cu putere termica cuprinsa intre 5 si 25 kW.
Calculul necesarului de putere:
Se calculeaza Volumul camerei = Lungime x latime x inaltime
In functie de izolatia casei, se imparte volumul la un coeficient de izolatie (10, 15, 20), astfel: pentru o casa foarte bine izolata termic – 20, termoizolatie medie – 15, termoizolatie slaba – 10.
Exemplu de calcul:
Pentru o locuinta cu Volumul de 100 m³, termoizolatie medie veti avea nevoie de un semineu de cca. 6 KW (100:15).
Puterea termica pentru semineele electrice este aceeasi cu puterea absorbita din retea (1500 W, 2000 W, 2500 W, etc…)
Functii aditionale
Unele seminee au telecomanda pentru setarea temperaturii, termostat reglabil, etc.
Sticla
Sticla unui semineu trebuie sa reziste atat la valori extreme de temperatura (cca. 800°) cat si la socuri si lovituri accidentale.
Design
Un semineu va trebui sa se incadreze in stilul camerei in care e construit/amplasat. In functie de stilul ales, puteti opta pentru seminee clasice, rustice sau moderne.
Semineele se confectioneaza de regula din piatra in combinatie cu marmura sau caramida.
Ca material piatra este foarte buna pentru seminee. Ea poate fi de mai multe feluri cum ar fi: piatra poroasa care are in componenta si scoici si alte animale marine care uneori nu sunt apreciate la adevarata lor valoare. Sau piatra lisa care permite o foarte buna prelucrare cu o suprafata care se poate slefui aproape de lustruire.
Galeria cu seminee