In Romania, cele mai vandute centrale termice pe gaz nu reflecta neaparat calitatea ci doar un departament foarte bun de marketing.
Deci, ce calitati trebuie sa aiba cea mai buna centrala termica pe gaz?
Voi incerca sa fiu total impartial in analiza celor mai bune marci de centrale termice disponibile pe piata.
Alegerea unei centrale in condensare se poate face doar cunoscand la nivel “BASIC” modul de dimensionare si functionare al unei astfel de centrale.
La intrebarea “Care este cea mai buna centrala termica pe gaz ?” nu putem avea un raspuns universal valabil. Sunt sigur insa ca vei avea o idee mai clara a centralei dorite dupa citirea acestui articol.
ATENTIE:
Cea mai buna centrala termica montata pe o instalatie prost dimensionata si/sau executata (radiatoare prea mici sau prea mari, conducte prea subtiri, lipituri prost realizate, etc), isi pierde fiabilitatea oferita de producator.
ATENTIE! Am intalnit “meseriasi” care nu cunosteau diferenta dintre o centrala clasica si una in condensatie, prin urmare dimensionarea instalatiei se facea la fel ?
Fenomenul de condensare are loc doar atunci cand sistemul de incalzire lucreaza cu temperaturi ale agentului termic de 55 °C pe tur si 35 °C pe retur, iar apa calda menajera sa nu depaseasca 50 °C.
Daca nu sunt respectate aceste conditii de baza, randamentul nominal al centralei termice in condensatie se va apropia de cel al unei centrale termice clasice (model interzis de UE tocmai din cauza randamentului scazut…).
Cum se alege o centrala termica pe gaz
(cum aleg romanii centralele vs. cum ar trebui sa aleaga)
❌ Criterii eronate de alegere a unei centrale
- Pretul Centralei
- Eficienta
- Randament
- Consum
- Marca
- Perioada de Garantie
- Tara de origine
✔ Ordinea corecta a prioritatilor
- Capacitate
- Randament
- Siguranta in exploatare
- Eficienta si consum
- Sistemul de diagnoza
- Perioada de Garantie si Post-garantie
- Pret
Recomandari Centrale Termice pe Gaz
Ghidul Cumparatorului de Centrale Termice
Capacitatea centralei Termice
Cat de mare trebuie sa fie centrala termica? De cati kW am nevoie ?
Aceste calcule sunt destul de complexe si e bine sa fie facute de un specialist.
Cum nu toata lumea isi permite sa plateasca un proiectant, putem lua in calcul niste coeficienti obtinuti empiric, care reprezinta necesarul de putere termica pentru 1 mc incalzit.
Acest coeficient poate varia intre 30 W/mc pentru un imobil foarte bine izolat si 70 W/mc pentru un imobil slab izolat termic.
Pentru un aparatament de 2-3 camere este suficienta o centrala termica de 24 KW.
De retinut ca debitul de apa calda poate sa scada daca apar doi consumatori concomitent (ex. bucatarie + dus). Daca detii doua bai, iti recomand o centrala de 28 kW.
Randamentul centralei termice
Nu stiu exact ce producator a pornit ideea de randament supraunitar, cert este ca toti ceilalti s-au raliat dupa el. De ce sa cumperi o centrala la un randament de 95% cand poti sa iei una la 107%, nu?
Acest perpetuum mobile se obtine adunand puterea calorifica superioara cu puterea calorifica inferioara.
In realitate, o centrala in condensare are un randament de pana la 95% fata de cele clasice care aveau un max. de 80% (nu poti sa aduni mere cu pere).
DAR,
O centrala in condensatie nu va aduce nici un fel de economie fata de una clasica, daca instalatia nu este configurata corect.
La regimul 50/30, ideal pentru condensare, pentru a mentine o tempetarura ambientala de 20°C, ar trebui sa folosim calorifere mult mai mari: de 4 ori mai mari.
Asta inseamna investitii mai mari si pierderi in termeni de spatiu si estetica.
Prin urmare, daca nu sunteti insotit de un inginer de instalatii, sariti peste criteriul randamentului.
Sistemul de Autodiagnoza
Sistemul de diagnoza are rolul de monitorizare a starii de functionare a centralei dar si pe acela de a afisa coduri de eroare, foarte utile pentru remedierea rapida a defectiunilor.
Noile modele de centrale in condensare au afisaj electronic foarte intuitiv si usor de operat.
Perioada de Garantie
Garantia unei centrale termice bune este de 2 -3 ani. Garantii extinse nu sunt decat o unealta de marketing sau, mai rau, o mare teapa gen Baxi.
Pentru a beneficia de garantie, racordarea la gaz a centralei trebuie realizata de o firma autorizata ANRE iar operatiunile punere in functiune (PIF), autorizare a functionarii (AF) si verificare tehnica periodica (VTP) vor fi realizate de catre firme specializate, autorizate ISCIR.
Este obligatoriu sa pastrati livretul centralei termice care evidentiaza verificarile tehnice periodice, de la prima punere in functiune si pana la scoaterea din uz a acesteia.
Pretul Centralei Termice
Pentru realizarea unui buget realist trebuie sa tii cont de:
- pretul centralei termice
- tariful pentru obtinerea avizelor necesare
- instalatia termica
- montajul intregului sistem.
Pretul centralei termice este dat in principal de calitatea componentelor principale: camera de ardere, arzatorul si automatizarea.
O estimare exacta o poate face doar un instalator autorizat sau un inginer de instalatii.
Producatorul (Brandul centralei termice)
In Romania, cele mai apreciate centrale termice pe gaz sunt produse de: Viessmann, Buderus, Protherm ?, Vaillant, Ferroli, Motan, Immergas si Ariston.
Din punctul meu de vedere, mai important decat brandul (producatorul) sunt partenerii acestuia – mai ales daca nu locuiesti in Bucuresti. Reprezentanta locala te ajuta in caz de probleme (service, piese de schimb, reparatii, etc.).
Avize pentru montaj
Daca nu esti deja bransat la sistemul clasic de incalzire, lucrurile sunt simple. In caz contrar trebuie sa urmezi cativa pasi: sa inaintezi o cerere de debransare la Asociatia de proprietari apoi sa astepti referatul tehnic de specialitate al companiei de termoficare.
In cele din urma, Adunarea generala a Asociatiei de locatari, iti va aproba debransarea.
Mai e nevoie de acordul de proiect al distribuitorului de gaz.
Daca pana acum a fost nevoie doar de rabdare si tutun, abia acum incep cheltuielile: centrala, tevile, calorifere, gauri, praf si bani – multi bani.
MARE ATENTIE: o instalatie efectuata de un zugrav va poate costa mai mult decat cea mai scumpa firma din oras (in exemplul alaturat, a fost inlocuit tot traseul PPR, pana la centrala).
Nicio “cascada” de centrale nu poate incalzi o instalatie prost executata!
Apa Calda Menajera
Dimensionarea orientativa a sistemului de preparare a apei calde menajere pentru locuinţa
Luati in calcul ca un robinet are debit maxim de 10 – 11 litri/minut iar o para de dus 7 – 8 litri/minut. Daca doriti sa aveti apa calda menajera la doi robineti in acelasi timp (spre ex. baie si bucatarie), trebuie sa va orientati spre o centrala de 28 – 30 kW.
Am nevoie de UPS sau regulator de tensiune?
La o centrala termica pe gaz placa electronica este cea care poate sa cedeze la variatii de tensiune. Daca se arde si trebuie sa inlocuiesti acea placa… dai cam cat jumatate din pretul centralei. Care sunt solutiile?
- UPS (Uninterruptible Power Supply – sursa neintreruptibila de tensiune) care se foloseste, in majoritatea cazurilor, la alimentarea calculatoarelor
- Stabilizator de tensiune specializat
Principala diferenta intre cele 2 variante este ca UPS-ul ofera, pe langa stabilizarea tensiunii alternative, alimentarea pentru o perioada de 10-30 de minute in cazul in care “cade” tensiunea din retea.
Care este cea mai recomandata teava pentru instalatia termica?
Tevile pentru instalatia de apa si instalatia de incalzire pot fi tevi de cupru sau polipropilena.
Alegerea materialului se face luand in considerare mai multe aspecte: pretul, rezistenta in timp, randamentul, dar si factorul estetic.
Tevile din polipropilena (PPR) sunt tot mai des utilizate la instalatiile sanitare si de incalzire datorita calitatii, a manevrabilitatii facile si a pretului mic.
Tevile PPR pot fi simple (fara insertie), cu insertie de fibra compozita sau cu insertie de aluminiu. Sunt mai rezistente la coroziunea chimica.
Tevile din cupru sunt alegerea clasica pentru sistemele sanitare si termice.
Foarte rezistente la uzura, la diferentele de temperatura si presiune dintr-o instalatie, dar si la actiuni mecanice externe.
Au caracter antibacterian, fiind o alegere sanatoasa si sigura.
Tevile de cupru arata mult mai bine din punct de vedere estetic, conductele de polipropilena avand un aspect masiv, in special in zonele de imbinare.
O instalatie din tevi de cupru este mai zgomotoasa decat una din tevi de polipropilena, care izoleaza mai bine fonic.
Termostatul
Termostatul este o investitie care se va amortiza rapid, preturile celor simple merg de la 50 – 60 lei, cronotermostate sau termostate wireless 100 – 300 lei, cele cu comunicare GSM sau internet 700 – 1500 lei
Detectorul de Gaz
Detectorul de gaz este un aparat necesar atat pentru siguranta familiei si a celor din jur cat si pentru integritatea cladirii in care locuiesti.
Detector de gaz portabil alimentat cu baterii, sunt foarte usor de montat.
Detectorul de gaze de perete este conectat printr-un fir (sau wireless) la o electrovana ce se monteaza pe conducta principala de alimentare cu gaz.
Acest model are avantajul ca poate oprii imediat furnizarea de gaze in cazul depistarii de scurgeri.
Radiatoarele (caloriferele)
Radiatoare de aluminiu – un design placut, inertie termica mica (se incalzesc foarte repede – atunci cand puneti in functiune centrala, dar se si racesc mai repede atunci cand nu mai exista agent termic.
Radiatoare din fonta – au un design clasic (radiatoarele de la bloc), inertie termica foarte mare (mentin caldura timp indelungat, dar se si incalzesc mai greu dupa punerea in functiune a centralei).
Radiatoarele din otel – au o inertie termica intermediara intre cele de aluminiu si cele din fonta.)
Dimensionarea corecta a radiatoarelor va permite sa beneficiati de intreg potentialul centralei termice. Altfel spus, puteti pierde pana la 20% din randamentul acesteia, daca nu respectati principiul condensarii!
Siguranta in exploatare
Siguranta in exploatare pentru centrala termica pe gaz
- electrod de ionizare, verifica prezenta gazului si opreste centrala in lipsa acestuia
Siguranta in exploatare pentru instalatia hidraulica
- supapa de siguranta (pentru cazurile cand presiunea in circuitul de incalzire creste peste valoarea admisa)
- vas de expansiune inchis
- presostat pentru verificarea presiunii in instalatie
- senzor de temperatura pentru supraincalzire, daca temperatura in schimbatorul de caldura creste peste o anumita valoare – se opreste centrala.
Siguranta in exploatare pentru instalatia de evacuare a gazelor arse
- presostat ventilator (daca nu se citeste o diferenta de presiune care sa confirme libera circulatie a gazelor de ardere pe circuitul de evacuare se opreste centrala)
Siguranta in exploatare pentru instalatia electrica
Sfaturi Utile
- nu montati o centrala noua pe instalatie veche de RADET
- nu mascati radiatoarele cu mobilier;
- nu montati termostatul de ambient in apropierea ferestrelor de exterior;
- opriti centrala cand nu sunteti acasa;
- opriti incalzirea cand aerisiti apartamentul;
- inchideti caloriferele in camerele in care nu stati;
- reglati termostatul la 20 – 21 grade Celsius pe timpul zilei si 18 – 19 grade Celsius noaptea ( 2 grade Celsius pot insemna o crestere a consumului de 10%);
- setati temperatura apei calde la 48 – 50 grade Celsius;
- alegeti o centrala termica pe gaz de clasa A+;
Inainte de achizitionarea centralei termice, verificati parerile (review-rile) celor ce au cumparat acelasi produs.
Acum puteti cauta pe Google “cea mai buna centrala”. Sunt sigur ca stiti ce pretentii trebuie sa aveti – atat de la centrala cat si de la echipa ce va efectua montajul.
De dragul comparatiei, am facut un calcul cu costul producerii aceleeasi cantitati de energie cu mai multi carburanti (lemn, gaz, peleti, curent electric) si sisteme de incalzire (centrale lemn, gaz, peleti, motorina sau aparate de aer conditionat).
Costul estimativ de producere a 1 MWh energie termica cu diferiti combustibili:
Sistem de incalzire | Combustibil | Consum (1000 kWh termici) | Pret/UM | Cost |
Centrala gazeificare | lemn | 246 kg | 0,5 | 123 LEI |
Centrala clasica lemn | lemn | 300 kg | 0,5 | 150 LEI |
Centrala condensare | gaz metan | 95 mc | 1,63 | 155 LEI |
Aer conditionat | curent electric | 330 kw | 0,54 | 178 LEI |
Centrala clasica gaz | gaz metan | 112 mc | 1,63 | 182 LEI |
Centrala pe GPL | GPL | 86 kg | 2,5 | 215 LEI |
Centrala peleti | peleti | 273 kg | 0,85 | 232 LEI |
Centrala pe motorina | motorina | 100 kg | 5,3 | 530 LEI |
Centrala termica electrica | curent electric | 1000 kw | 0,54 | 540 LEI |
Recomand centrale Ferroli . Gh. Stoian.
ati uitat de protherm care sint cu mult peste ariston,..motan..ferroli..pa..
ce calorifere recomandati cu 1 rand de aripioare sau cu mai multe