Tipuri de centrale termice

Atunci cand alegem o centrala termica trebuie sa avem in vedere combustibilul consumat, care dicteaza in ultima instanta si tipul centralei.

In functie de combustibil acesta poate fi pe:

  • gaz
  • electric
  • motorina
  • combustibil lichid tip M
  • GPL
  • combustibil solid

Tipuri de centrale

Centralele pe gaz

Gazul este deocamdata cel mai ieftin combustibil convetional in Romania (nu am considerat lemnul drept combustibil conventional).

Daca imobilul respectiv este racordat la gaz, o posibila optiune este achizitionarea unei centrale termice murale pe gaz (clasice sau in condensatie), care are avantajul unei exploatari confortabile (necesita lucrari minime de intretinere, curatare etc).

Costuri comparative in cazul incalzirii cu diferiti combustibili:

  • Incalzire electrica = 4-5 ori mai scumpa decat cea pe gaz
  • GPL = de 3-4 ori mai scumpa decat cea pe gaz
  • Motorina = de 3-4 ori mai scumpa decat cea pe gaz
  • Peleti = aproximativ egala cu cea pe gaz

In cazul in care imobilul respectiv nu este racordat la reteaua de gaze naturale, trebuie verificat care este costul lucrarilor de racordare (proiect, manopera etc).

In functie de conditiile locale, aceste costuri pot fi uneori foarte ridicate, astfel incat racordarea sa nu fie rentabila, decat eventual in cazul asocierii mai multor proprietari din zona.

Centrale electrice

Energia electrica este un combustibil scump, dar poate fi in unele cazuri o solutie in cazul in care nu exista gaz natural.

Inainte de achizitionarea unei centrale electrice se va verifica daca instalatia electrica a imobilului este corect dimensionata.

Astfel alimentarea electrica trifazata la centralele de peste 7,5 kW, puterea pe bransament sa corespunda sumei puterilor tuturor consumatorilor din casa, tabloul de alimentare si conductorii electrici sa fie corespunzatori.

Avantaje

  • Nu necesita cos de fum
  • se pot instala in spatii de locuit, sunt ecologice (poluarea locala este inexistenta)
  • confort sporit

Atunci cand alegem o centrala trebuie sa avem in vedere combustibilul consumat, care dicteaza in ultima instanta si tipul centralei.

Tipuri de cazan

Cazanul pe motorina

In cazul cazanului pe motorina (combustibil lichid) combustibilul este destul de scump, acesta necesita camera tehnica separata din motive de siguranta (nu se poate monta in casa asemenea unei centrale murale pe gaz) cu rezervor de zi pentru combustibil si cos de fum.

Cazanul pe GPL

Din punct de vedere al costurilor de exploatare acesta este asemanator cu motorina, dar are avantajul ca se poate monta in casa si nu necesita cos de fum (centrala murala la care s-au montat duze GPL, evacuarea se face prin kit coaxial de perete).

Exceptand costurile cu combustibilul, confortul in exploatare e similar cu cel al gazului natural

Cazanul pe lemne

Daca in zona geografica respectiva lemnele sunt disponibile si accesibile ca pret, acesta poate fi o optiune.

Dezavantajul cazanelor pe lemne sau carbune este exploatarea mai putin confortabila: necesita curatare periodica si alimentare manuala cu combustibil de cateva ori pe zi, au nevoie de camera tehnica separate, cos de fum si alte accesorii.

Tipuri de cazane pe combustibil solid

Cazane clasice (conventionale = fara gazeificare): pot fi din otel sau din fonta. Cele din fonta au rezistenta mai buna la coroziune si durata mai mare de viata.

Unele cazane clasice pot functiona si cu carbune, cocs, tocatura lemnoasa, resturi vegetale, peleti (prin montarea unui arzator pe peleti).

Autonomia de ardere pe lemne a cazanelor clasice este de 3-4 ore, depinde de temperatura exterioara, temperatura interioara dorita, nivelul de izolare termica a cladirii.

Foarte importanta este calitatea lemnului, acesta trebuie sa fie uscat (umiditate max 20%). Principalul avantaj al cazanelor clasice pe lemne il reprezinta pretul accesibil.

Cazane din otel cu gazeificare: functioneaza numai cu lemne tip “bustean”, in general admit si tocatura maxim 10-15%.

Acesta functioneaza pe principiul gazeificarii, fenomenul prin care in procesul de ardere, in conditii speciale (configuratie speciala a focarului, aer introdus controlat etc) lemnul degaja asa-numitul “gaz de lemn” sau gaz de gazogen care dezvolta o mica putere calorifica, care se adauga celei a lemnului, rezultand astfel un combustibil cu putere calorifica totala mai mare.

Avantajele cazanelor cu gazeificare

  • randament mai mare (deci consum mai mic de lemne)
  • autonomie mai mare de ardere (si confort): 8-10 sau 12 ore in cazul cazanelor cu panou de comanda digital.

Dezavantajele cazanelor pe gazeificare

  • costul echipamentului este mai mare decat in cazul cazanelor clasice (aproximativ dublu)
  • sunt mai pretentioase in privinta combustibilului (numai lemn si acesta trebuie sa fie bine uscat)
  • utilizarea lemnului cu umiditate mare (peste 20%) are consecinte grave asupra cazanului (atat clasic, cat si cu gazeificare)
  • lemnul umed se aprinde greu, arde greu si are putere calorifica scazuta, rezultand un consum mare de combustibil
  • determina depuneri de gudron in urma condensarii vaporilor de apa, cu inrautatirea transferului termic si aparitia coroziunii
  • gudronul poate duce la infundarea drumurilor de fum ale cazanului

Cazane pe peleti

In general sunt cazane clasice (fara gazeificare) la care se monteaza un arzator pe peleti si un buncar (rezervor) de peleti.

Exista modele de cazane clasice cu kit de transformare reversibil (usa dubla) care permit trecerea rapida de pe peleti pe lemne si invers, fara a fi necesara demontarea arzatorului.

Avantajele cazanelor pe peleti

  • Eligibile pentru Programul Casa Verde (rambursarea este variabila de la an la an)
  • Exploatare confortabila: autonomie de ardere 3-5 zile, fata de 3-4 ore la cazanele clasice sau 8-10 ore la cazanele cu gazeificare
  • intretinere (curatare) mai usoara decat cazanele pe lemne
  • Functionarea este complet automatizata: aprinderea, alimentarea arzatorului cu peleti, adaptarea sarcinii arzatorului la necesarul termic al instalatiei.
  • Confortul in exploatare si costurile cu combustibilul sunt apropiate de cele ale gazului. Spre deosebire de cazanul pe lemne clasic sau cu gazeificare, datorita autonomiei de 3-5 zile
  • cazanul pe peleti permite proprietarului sa lase imobilul nelocuit cateva zile (peste week-end, cateva zile de concediu etc.) fara a exista pericolul inghetului iarna.

Dezavantaje cazanelor pe peleti

  • ca orice cazan pe combustibil solid, necesita camera tehnica separata si cos de fum.

Atunci cand alegem o centrala trebuie sa avem in vedere combustibilul consumat, care dicteaza in ultima instanta si tipul centralei.

Termoseminee pe peleti

Sunt centrale termice pe peleti complet echipate (pompa, vas de expansiune, termostate, presostate etc). Incalzesc prin radiatie incaperea in care sunt montate, iar restul camerelor prin circuitul de radiatoare la care se conecteaza.

Avantajele termosemineelor pe peleti

  • Eligibile pentru Programul Casa Verde (rambursare 6.000 RON)
  • Nu necesita camera tehnica separata! Se pot monta in spatii de locuit (living etc)
  • Creaza o ambianta placuta, fiind un produs premium cu valente estetice deosebite
  • Exploatare confortabila: autonomie de ardere 1-3 zile, fata de 3-4 ore la cazanele clasice sau 8-10 ore la cazanele cu gazeificare;
  • intretinere (curatare) mult mai usoara decat cazanele pe lemne
  • Usor de instalat: contin pompa de circulatie, vas expansiune, supapa de siguranta, termostate, presostate etc, fiind practic centrale termice pe peleti complet echipate
  • Functionarea este complet automatizata: aprinderea, alimentarea arzatorului cu peleti, adaptarea sarcinii arzatorului la necesarul termic al instalatiei
  • Randament termic deosebit: 91-93%, deci functionare economica
  • Reprezinta o alternativa convenabila pentru zonele unde nu exista gaz

Cum aleg puterea cazanului?

Se recomanda consultarea unui specialist (proiectant) pentru determinarea necesarului termic al imobilului si intocmirea proiectului tehnic al instalatiei.

Orientativ, pentru un imobil de locuit bine izolat termic (pereti din caramida eficienta cu camere, izolatie exterioara din polistiren de 10 cm, ferestre termopan eficiente, fara suprafete vitrate foarte mari etc.) se poate considera un necesar termic de 45-50 W/mc de cladire.

Aceasta e o valoare pur informativa si nu tine loc de proiect tehnic.

Montarea si punerea in functiune a cazanului / centralei termice, precum si punerea in opera a intregii instalatii trebuie realizata de o firma de instalatii autorizata ISCIR.

Echipamente si accesorii necesare pentru cazane si centrale

In general, centralele murale pe gaz/GPL vin complet echipate: pompa de circulatie, vas de expansiune, supapa de siguranta etc, la fel si termosemineele pe peleti (acestea necesita cos de fum).

Apa calda menajera (ACM) se poate produce in regim instantaneu (la centralele “combi” pentru incalzire + ACM) sau prin racordarea unei centrale “numai incalzire” la un boiler cu acumulare extern.

La cazanele pe combustibil solid sau lichid e nevoie de pompa de circulatie, vas de expansiune, supapa de siguranta, cos de fum, pompa de by-pass sau ventil termic de amestec pentru mentinerea temperaturii de minim 60 C pe retur etc. si, cum am mai spus, camera tehnica separata.

Atentie! Camera tehnica trebuie sa indeplineasca cateva conditii: sa fie ventilata (o grila de transfer in perete sau un geam deschis pe pozitia “batant”) si sa fie ferita de inghet, in general temperatura interioara sa nu coboare sub 10 grade C.

In cazul cazanelor pe combustibil solid, a.c.m. se produce in general cu un boiler termoelectric: acesta are o rezistenta electrica si o serpentina de agent termic alimentata de cazan.

Boilerul termoelectric se conecteaza la un radiator, nu necesita pompa dedicata;

Agentul termic trece permanent prin serpentina cat timp functioneaza incalzirea, iar vara (cand cazanul e oprit) boilerul functioneaza cu rezistenta electrica.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
TOP AER CONDIȚIONAT

Vrei să vezi TOPUL celor mai populare aparate de aer condiționat?

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x