Randamentul unui aparat de aer conditionat

Cat de economic este un aparat de aer conditionat?

2
2408

Clasificarea energetica a aparatelor de aer conditionat le imparte in grupe conform randamentului: clasa A, B, C.. E, cu cele de clasa E fiind cele mai putin eficiente.

O unitate clasificata cu clasa A sau A+ de consum de energie, este mai scumpa decat una cu o clasificare mai mica.

Diferenta intre A+ si A+++ este relativ mica de aceea puteti achizitiona cu incredere un aparat A+

Diferenta dintre clasa A si A+++

Exemplu de consum pe clase de energie (1000 kW energie termica) 

Clasa energetica COP KW LEI
clasa A 3,5 285 154
clasa A+ 4,3 233 126
clasa A++ 4,8 208 112
clasa A+++ 5 200 108

***  0,54 costul kW energie electrica

Clasa de eficienta energetica

Modelele de tip split cu un nivel de eficienta inferior clasei B (racire) / A (incalzire) nu mai sunt permise pe piata din luna ianuarie 2014.

Consumul anual de energie electrica pentru racire / incalzire

Consumul anual de energie electrica pentru racire si, respectiv, incalzire, exprimat in kWh/an, conform Etichetei Energetice:

Se estimeaza un numar de 350 de ore de racire si de 1400 de ore de incalzire pe an (intr-o zona cu conditii climatice medii).

Coeficientul de performanta COP

COP (Coefficient of Performance) – coeficientul de performanta, este raportul dintre puterea electrica absorbita si puterea termica de încalzire generata.

Eficienta functiei de racire EER

EER (Energy Efficiency Ratio) – rata de eficienta energetica, este raportul dintre puterea electrica consumata si puterea de racire generata.

COP si EER sunt marimi similare, dar sunt folosite pentru incalzire sau pentru racire.

Mai nou, au fost introdusi termenii de SCOP si SEER.

randament aer conditionatSCOP

Coeficientul sezonier de performanta (Seasonal Coefficient of Performance)la fel ca si COP, repezinta coeficientul de performanta in cazul incalzirii, insa este un coeficient sezonier, care tine cont de energia electrica consumata si energia termica pentru incalzire generata in tot sezonul de incalzire.

Aceasta se calculeaza prin analogie cu SEER.

Cu cat valoarea SCOP este mai mare, cu atat produsul este mai eficient.

SEER

(Seasonal Energy Efficiency Ratio)

Rata de eficienta energetica sezoniera (SEER) indica eficienta energetica a functiei de racire.

Aceasta se calculeaza pe baza mai multor masuratori la sarcina partiala, conform regulamentului referitor la Etichetarea energetica.

Cu cat valoarea SEER este mai mare, cu atat produsul este mai eficient.

Acest coeficient este cel mai important, din punctul nostru de vedere, motiv pentru care am atasat mai jos si un tabel comparativ, ca sa va faceti o idee privind diferentele de performanta, si implicit consum, intre diferitele clase energetice.

Clasa energetica Coeficient SEER
A+++ >8.5
A++ >6.1
A+ >5.6
A >5.1

Legatura dintre kW, BTU, h si COP

Puterea aparatului de aer conditionat este cunoscuta ca „BTU” – BTU/h (British Thermal Units/hour), cu toate ca in standardele internationale puterea se exprima in W sau kW.

De regula insa, pe etichete, este inscrisa puterea in kW, iar ca sa facem conversia impartim la 3412 (de exemplu, 9000 BTU/h impartit la 3412 = 2,64 kW termic).

ATENTIE! este vorba de PUTEREA DE RACIRE sau INCALZIRE (si nu consumul de energie electrica)

Pentru consumul de curent, se imparte la COP (ex. COP = 3,6) rezulta 0,73 kw energie electrica la putere maxima (compresorul functioneaza la viteza variabila, iar consumul este adaptat la necesitatile de temperatura din camere).

Pentru comparatie: o aeroterma electrica are COP = 1 deci dintr-un KW electric rezulta un KW termic!

copExemplu de scadere a randamentului

Exemplu de randament al aparatelor de aer conditionat la temperaturi minime

Aparat de aer conditionat – 12000 BTU/h, clasa energetica A+

 • la +7 °C da 3,5 kw caldura la un COP de 3,71
 • la -7 °C da 2,48 kw caldura la un COP de 2,22
 • la -15 °C da 1,99 kw caldura la un COP de 2,12

Consum pe sezon de iarna 966 kw/h

Aparat de aer conditionat – 12000 BTU/h, clasa energetica A++

 • la +7 °C da 4,0 kw caldura la un COP de 4,02
 • la -7 °C da 2,48 kw caldura la un COP de 2,68
 • la -15 °C da 1,65 kw caldura la un COP de 1,92

Consum pe sezon de iarna 845 kwh

Daca v-a fost de folos articolul va invit sa dati un Like sau un Share, iar daca aveti nelamuriri sau intrebari, lasati un comentariu mai jos.

Bună! Numele meu este Daniel, sunt specialist în instalații termice, aer condiționat și sisteme de ventilație, cu peste 16 ani de experientă, iar pe blog scriu pe baza studiilor făcute împreună cu partenerii de afaceri. Îmi place să călătoresc și să ajut oamenii să facă alegeri corecte.
 • In afara de confuzia intre Energia si Puterea elactrica …totul frumos.
  Energia Electrica este ‘W’ si se masoara in ‘KW x h’….. KWh si nu in Kw/h.

  La producatorii de AC care se respecta, exista o pagina la sfarsitul Manualului de Instalare al aparatului care contine ceva tabele si curbe de consum pe langa alti parametrii monitorizati.

  Temperaturea din Interior(C) si Exterior sunt corelate(C) cu consumul electric al aparatului in conditiile amintite. Instalatorii de AC din pacate raman neprofesionisti bine intentionati dar desigur goana dupa castig usor ii face sa confunde instalarea AC cu montajul fizic. Desigur ca banii pe care ii cer se refera instalare si punere in functiune ‘in parametri’. Montajul pe pozitie e 30% din cost dar fara ‘in parametrii’ consumul aparatului va fii exagerat si folosirea AC devine o durere de cap gandindu-ne la costuri.

  Vara cand AC ar trebui sa consume cel mai putin (fiind apropiat de conditiile din Exterior) va consuma de fapt ca Iarna.
  Adica maximum(peste 1KWh) constant. Este si vina furnizorilor de AC care nu furnizeaza cursurile necesare ..’doar vand’.

  Cumva este o politica proasta deoarece clientul va evita acizitionarea de mai multe sau noi AC din cauza consumului enorm.

  Desigur ca mai intai este bine a se face distinctia intre AC si ventilator. AC inseamna temperatura constanta la interior (comfort termic) pe tot parcursul zilei nu doar …..’da drumul Gica la AC pt o ora doua ca mi-e cald’.

  AC nu e ventilator sau geamul deschis pt a face curent de aer in casa.

  Multumesc.
  Cristian

  • Intru-totul de acord cu dumneavoastra. Problema unui montaj defectuos are (dupa parerea mea) doua cauze principale: lipsa de profesionisti si montajul in graba.
   Un montaj dezastruos impreuna cu folosirea in conditii extreme a aparatului de aer conditionat (pornit doar cand in casa s-au facut 40 gradeC), fac ca durata de viata a unui aparat sa scada sub 7 ani..
   Am rectificat scaparea kw 🙂