Cele mai bune usi: Cum alegem usa de la intrare?

0
1226

Materialul din care este realizata usa de la intrarea in locuinta, designul si culoarea acesteia contribuie semnificativ la aspectul general al casei sau apartamentului. O usa de calitate, frumos accesorizata si bine securizata, va sugera invitatilor ca sunt bineveniti.

Totusi, aceasta “urare de bun venit” nu trebuie sa fie o invitatie adresata oricui, ci mai degraba un privilegiu rezervat celor apropiati.

In fapt, alegerea usii de la intrare nu consta in cautarea unei simple foi de usa care sa poata fi montata in spatiul de la intrare.

De regula, usa de la intrare presupune existenta unui sistem complet, care inglobeaza canatul, tocaria, pragul, accesoriile de prindere in pereti si sistemele de inchidere si securizare precum cilindrii, broaste, yale etc.

Toate aceste componente sunt fabricate si gandite sa mearga impreuna si sa se potriveasca pentru a forma un sistem eficient de protectie si controlare a intrarii si, implicit, a intregii case.

Iata cateva aspecte care trebuie sa primeze in alegerea adecvata a unei usi de intrare in locuinta.

Protectia termica, fonica si antiefractieinainte de cumparare, cereti cat mai multe informatii referitoare la compozitia si structura usii.

Toate materialele folosite la fabricarea acesteia, cat si modalitatea de dispunere a acestora vor determina rezistenta si stabilitatea in timp a usii achizitionate.

Acesoriile pentru securizarea intrarii trebuie sa fie alese o data cu achizitionarea usii, eventual de la acelasi furnizor.

Astfel, se evita situatiile cand usile nu permit instalarea dispozitivelor de protectie cumparate separat de la un alt furnizor.

Usa de la intrare nu este un simplu panou care desparte interiorul casei de exterior, ci ea trebuie sa izoleze termic si fonic cele doua medii, protejand in acelasi timp accesul in locuinta.

Izolarea termica se poate realiza prin folosirea unor placi din PAL triplustratificat sau prin tapetarea panoului usii cu vata minerala. in evaluarea coeficientului de izolare termica vor conta tipul, structura si grosimea placilor intrebuintate la fabricarea usii, gradul de izolare a golurilor de usa si etansarea adecvata a tocariei si pragurilor.

Pentru izolarea fonica, usile de exerior au interiorul panoului umplut cu spuma poliuretanica de inalta densitate si ignifugata sau panouri din PAL perforat.

Aspectul estetic-decorativ al unei usi

Aspectul usii nu trebuie deloc neglijat.

Este recomandat ca inclusiv stilul arhitectonic al casei sa-si gaseasca corespondent in stilul si accesoriile usii de la intrare.

Prin culoare si model, aceasta trebuie sa fie in ton cu intreaga amenajare, ba chiar sa-i adauge un plus de valoare prin calitatile sale decorative.

Daca intrarea in casa este mai putin luminata, putem alege panouri laterale si supralumini.

Geamurile acestora sunt securizate si pot fi alese in variante transparente sau opace, sablate. Criteriul decorativ nu trebuie sa primeze insa, in detrimentul securitatii.

Rezistenta si durabilitate unei usi de intrare

Deoarece sunt expuse conditiilor dificile existente la exterior, usile de intrare isi pierd aspectul initial mult mai repede decat cele din interior, care sunt mult mai bine protejate.

Daca puneti accent pe decorul in stil clasic sau traditional, alegeti o usa din lemn.

Pentru siguranta si protectie insa va puteti orienta spre o usa metalica. Aceasta este, de regula, protejata cu folii de tabla galvanizata dispuse pe structuri din lemn sau otel.

Miezul panoului poate fi tip fagure de stabilizare, din placi de PAL plin, perforat sau triplustratificat, adesea ranforsate suplimentar cu bare de otel.

Materialele amintite sunt apoi furniruite sau acoperite cu placi din lemn de rasinoase care pot fi usor confundate cu lemnul masiv.

Asadar, atentie!

Calitatea materialelor pentru usa

Daca in trecut era simplu de recunoscut materialul din care sunt fabricate usile, in zilele noastre, acest aspect nu mai poate fi apreciat doar la o prima impresie.

Au aparut materiale noi si combinatii realizate cu scopul de a valorifica la maximum avantajele fiecarui material in parte.

Lemnul este folosit pentru placarea usilor la exterior; iar miezul panoului se fabrica din materiale dure sau semidure.

Se pastreaza astfel avantajul decorativ al lemnului, in timp ce rezistenta si stabilitatea usii sunt asigurate de structura dura, eventual blindata cu o folie metalica din otel.

Calitatea si functionalitatea usii

Reprezinta aspecte care pot fi evaluate si determinate doar in raport cu urmatoarele criterii:

  • performanta materialelor folosite la fabricarea usii
  • conditiile climatice
  • gradul de uzura preconizat, intervalul de timp in care sunt necesare interventiile pentru reconditionare sau reparatii
  • garantia si asistenta tehnica periodica, asigurata chiar de firma care le comercializeaza

Instalarea usii

Asigurati-va in primul rand ca instalarea usii este posibila si ca aceasta se poate realiza fara probleme (interventii de spagere sau zidire a peretilor).

Usa trebuie bine fixata in zidarie. Dupa instalare, verificati daca usa poate fi fortata sau scoasa din balamale.

Costul initial si intretinerea

Proprietarii sunt mai interesati de costul initial al unei usi decat de cel pe care-l va avea in viitor pentru o intretinere adecvata.

Acest aspect este rareori luat in considerare, motiv pentru care apar situatii cand o usa mai ieftina va necesita in timp tot atatia bani cat o usa scumpa, de calitate.

De regula, usile scumpe comercializate de producatori renumiti necesita mai putine interventii in ceea ce priveste intretinerea.

Usile din lemn

Usile din lemn au un aspect cald, placut, natural, motiv pentru care sunt preferate de multi proprietari pentru a decora zona de intrare a locuintei.

Totusi, din perspectiva rezistentei, lemnul expus la exterior este mai sensibil in comparatie cu alte tipuri de materiale.

Sub actiunea ploilor, razelor ultraviolete, a zapezilor, lacul de protectie aplicat pe suprafetele din lemn se subtiaza in timp si permite patrunderea apei in fibra lemnoasa si deteriorarea acesteia. Fara o intretinere periodica adecvata, usile din lemn isi pierd usor calitatile de izolare si protectie.

Usile din metal

Usile din metal sunt mult mai rezistente, dar au un aspect mai rece si mai putin natural.

Astfel, producatorii de usi au gasit o solutie optima in acest sens: fabricarea unor usi care au interiorul din metal, iar suprafata furniruita sau placata cu lemn.

La achizitionare, verificati:

  • Calitatea materialelor, pentru a stabili rezistenta si durabilitatea
  • Gradul de uzura preconizat (cat de des vor fi folosite)
  • Rezistenta materialelor si accesorizarea pentru securitate
  • Izolarea termica si fonica
  • Instalarea facila
  • Costul initial si cel in ceea ce priveste intretinerea
Voteaza si tu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.