Cel mai bun acoperis pentru casa ta

Care este cel mai bun acoperis pentru casa ta?

4
1224

Dezvoltarea constructiilor in Romania a dus si la diversificarea materialelor folosite pentru acoperisuri, facand dificila alegerea unui material cat mai potrivit pentru acoperis.

Pe piata exista mai multe tipuri de materiale, in functie de buget si de nevoie puteti sa alegeti intre:

Tigla metalica: rezistenta, flexibila, usor de montat, greutate redusa, aspect placut si durata de viata de peste 60 de ani puteti alege dintr-un paletar de culori diversificat.

Tigla ceramica sau din beton: termorezistenta, rigida la socuri, cu o durata de viata de aproape 100 de ani insa greutatea sa este un dezavantaj care va forteaza sa creati si un sistem de sustinere suplimentar pentru a nu afecta structura casei.

In acest articol imi propun sa va aduc la cunostiinta tot ce stiu despre tigla metalica.

Sper ca acesta sa va ajute in cazul in care doriti sa va construiti o casa si sunteti indecisi in ceea ce priveste materialul pe care-l veti folosii la realizarea acoperisului.

Caracteristici tigla metalica

Tigla metalica este o metoda eficienta de a imbina aspectul traditional cu orice fel de arhitectura.

In marea majoritate a tipurilor de tigla metalica se foloseste otel DX51D, acoperit cu un strat de zinc la cald de 275g/mp, menit sa protejeze materialul de factorii corozivi, un strat de vopsea poliester lucios sau mat cu grosimea cuprinsa intre 20 si 40 microni, care acopera tigla metalica si nu permite prafului si altor impuritati sa strice aspectul acoperisului, acestea fiind indepartate foarte usor de ploaie.

La interior, tigla metalica este data cu un strat de lac protector de ordinul micronilor.

Grosimea totala a tiglei metalice depinde de conditiile de mediu la care trebuie sa faca fata, cel mai des folosita are grosdimea intre 0,47mm si 0,5mm.

Un fenomen des intalnit in cazul acoperisului realizat cu tigla metalica este condensul.

Pe timp de zi, cel mai frecvent condensarea se produce în decursul serii, când temperatura exterioară scade rapid, cantitatea de umezeală maximă depinzand de temperatura și presiunea aerului.

Noaptea, atunci când aerul cald din interior intră în contact cu panoul rece al acoperișului, crește imediat umiditatea relativă a aerului.

La atingerea punctului de rouă se produce condensul.

De aceea la montarea tiglei metalice este recomandat sa folositi si folii textile anticondens lipite pe spatele tiglei.

Aceste folii pe langa faptul ca evita producerea excesiva a condensului pe tigla, realizeaza si o exceptionala antifonare (atenuarea zgomotelor) si ofera posibilitatea de a monta tigla metalica fara sistemul de sipca, contrasipca.

Toate acestea confera acoperisului protectie impotriva condensului, plus de rezistenta, izolare fonică, reducerea transferului de caldura, protectie ignifuga si rezistenta bacteorologica.

Durata de viata a acoperiselor din tigla metalica este de peste 60 de ani, rezistenta lor fiind testata in conditiile unei clime aspre, acestea aratand ca noi pe toata durata lor de viata.

Tigla metalica se comporta excelent si la solicitari mecanice, nu crapa si nu se sparge.

Materie prima – Otel DX51D
Grosime totala – 0,47mm sau 0,5mm
Strat zinc – 275 g/mp
Strat vopsea poliester lucios exterior – 20 -> 40 microni
Strat lac protector interior – 7 microni
Greutate – 4,2 kg/mp -> 4,5 kg/mp

Aceste valori difera de la model la model si de la producator la producator.

 

Accesorii acoperis

Pentru realizare unui acoperis cu tigla metalica trebuie sa aveti in vedere si accesoriile pe care veti fi nevoiti sa le procurati. Aceste sunt:

Bordura fronton – realizeaza inchiderile exterioare de tip perimetral ale acoperisului imbracand structura din lemn;

Sort streasina = se aseaza sub marginea invelitorii facand legatura cu sistemul de drenaj. Acesta are rolul de a permite scurgerea apei de pe invelitoare in jgheab.

Dolia de horn = are rolul de a etansa imbinarea acoperisului cu un horn (cos de fum) ce trece prin acoperis.

Capac de coama = este folosit pentru a inchide etans coama rotunda pe capetele acesteia.

Coama =  reprezinta elementul de legatura dintre doua ape si este plasat in linie dreapta sau inclinat, unind in partea superiora doua planuri.

Dolie de coama = In zona situata la intersectia dintre doua ape ale unui acoperis, se dispune dolia. Dolia se monteaza pe sipcile suport avand rol colector.

Pazie sub fronton =  element decorativ care imbraca partea din lemn ramasa dupa asezarea inchiderilor laterale.

Pazie sub jgheab = element decorativ care mascheaza streasina din lemn, in acelasi timp oferind protectie acesteia. Se monteaza la capetele grinzilor, in plan vertical, formand un fundal in spatele jgheaburilor.

Glaf perete = Se foloseste la imbinarea invelitorii cu o suprafata verticala. Aceasta asigura inchiderea acoperisului la peretii sau zidurile care marginesc sarpanta.

Opritoare de zapada

 • Liniare = asigura un raport perfect între cantitatea de zapada care aluneca de pe acoperis si cea care ramane, pentru a evita suprasolicitarea invelitorii.
 • Omega = are forma literei grecesti (omega). Aceasta se monteaza paralel cu streasina si are rolul de a preveni caderea brusca a zapezii de pe acoperisul imobilului. Datorita faptului ca au o deschidere mai mica ajuta la “ruperea” stratului de zapada prevenind astfel mentinearea unei cantitati mari de zapada pe invelitoare.

Sistemul pluvial = are rolul de a colecta apa datorata precipitatiilor.

 • Sistemul pluvial pentru acoperis rectangular este complex si este compus din jgheaburi, burlane, elemente de legatura, elemente de sustinere, coturi, colectoare de apa, coltare.
 • Sistemul pluvial semirotund (clasic). Forma funcţională a acestui sistem, curbura şi suprafaţa sa îi conferă acestuia proprietatea de a nu permite colmatarea şi depunerea de reziduri.

 

Elemente de fixare si etansare

 1. Folie anticondens

– este esentiala pentru un acoperis metalic. Rolul ei este permiterea trecerii vaporilor din interiorul locuintei catre exterior, in acelasi timp nepermitand apei rezultate din condensul care ia nastere pe suprafata interioara invelitorii sa patrunda inapoi in locuinta.

 1. Folie Tesuta Lider

– strat portant din tesut de polipropilena poleit cu strat impermeabil cu pigmenti din AL ce reflecta caldura. Datorita puterii stratului portant din polipropilena, folia este de mare rezistenta. Nu este penetrabila la vapori, ca urmare, trebuie creat cu mare atentie stratul de aerisire intre folie si termoizolatie. Stratul aluminizat reflecta din caldura, scazand totodata caldura in mansarda. Caracteristicitehnice:110 g/ m2, rezistenta la rupere (lungime/latime): 820/ 750 N, penetrabilitatea la vapori: 1,77 g/ mp/ 24h. Unitate intreaga de ambalare: 1 sul = 75 mp.

 1. Burete etansare

– sunt elemente din polietilena expandata cu pori inchisi, care copiaza amprenta tiglei metalice pentru a nu permite patrunderea umezelii si a prafului. Se monteaza in coame, streasini sau dolii si au rolul de a impiedica supraventilatia.

 1. Silicon etansat

– se foloseste la etansarea imbinarilor sistemului pluvial.

 1. Suruburi

– pentru tigla metalica se folosesc suruburi autoperforante prevazute cu garnitura de etansare. Toate suruburile sunt livrate in culorile tiglei metalice.

 1. Popnituri

– pentru imbinarea elementelor sistemului pluvial se folosesc popnituri colorate.Toate popniturile sunt vopsite in gama RAL fiind livrate in culorile sunt vopsite in gama RAL fiind livrate in culorile sistemului pluvial.

 1. Spray retus

– este un element special care se foloseste in zona in care tabla a fost taiata sau zgariata.

 

Montajul acoperisului 

Constructia unei case, implicit a acoperisului presupune foarte mare atentie si pricepere.

De obicei putini stiu ce-i asteapta in viitor realizarea unui asemenea proiect.

Fiti foarte atenti la toate detaliile, planificati totul, nu lasati procurarea materialelor pe ultimul moment, caci atunci, presati de timp, veti fi tentati sa acceptati tot felul de compromisuri.

Nu lucrari cu nea’ Nelu care stie EL tot.

Chiar daca vi se pare ca va costa mai mult, angajati o firma specializata in ceea CE DORITI sa realizati, o casa se face pentru o viata si de multe ori si pentru copiii dv.

Acoperisul unei case reprezinta primul element de aparare impotriva capriciilor naturii.

Este recomandat sa lucrati cu o firma specializata in montarea sistemelor de acoperis(o firma trebuie sa aiba un sediu bine configurat, personal angajat si cu toate formele in regula) pentru a beneficia de o garantie reala.

Stricaciunile care pot aparea in urma infiltratiilor prin sistemul de acoperis pot costa mult mai mult decat costul de angajare a unei echipe profesionale.

Montajul unui acoperis tip tigla metalica se realizeaza in urmatoarele etape:

1.Montajul foliei anticondens si al caroiajului de sipci. Se vor utiliza sipci la 3/4m cu dimensiunea de 2.5x5cm.
2. Se stabilesc scurgerile si se monteaza jgheaburile.
3. Se monteaza ferestrele de mansarda.
4. Se monteaza bordurile streasina si doliile.
5. Se monteaza foile de tigla metalica sau tiglele(beton/ceramica) si se imbraca cosurile.
6. Se monteaza profilele de tinichigerie standard si special (bordure fronton, borduri la perete, coame, capace, atice).
7. Se monteaza burlanele.

 

Intretinere acoperis tigla metalica

– va recomandam ca iarna cand acoperisul este inzapezit sa il curatati ( asta cand conditiile meteo va permit sa o faceti ), deoarece structura acestuia poate ceda sub greutatea zapezii, este bine ca primavara sa controlati intregul sistem de acoperis.

– clima din Romania s-a schimbat in ultimii ani iar efectul se vede si in cazul acoperiselor, vanturile fiind mai puternice va pot smulge parti ale sistemului pluvial, sau chiar bucati de tigla metalica, pentru a nu descoperi prea tarziu va recomandam sa efectuati un control amanuntit dupa fiecare furtuna.

– periodic verificati spatiul de sub acoperis, acesta poate fi un loc foarte propice pentru cuiburile daunatorilor (furnici, gandaci, rozatoare, etc.), unii putand fi daunatori acoperisului iar altii sanatatii, este bine sa te ocupi din timp de deratizare.

– inainte de sezonul ploios, sau in cazul unei avertizari meteo de ploaie verifica sistemul pluvial prin introducerea de apa pentru a vedea daca acesta este infundat.

Intretinerea acoperisului in permanenta te poate scuti de cheltuiala schimbarii acestuia.

Nu garantam ca aceste sfaturi vor functiona in totalitate, suntem siguri ca exista mai multe masuri de intretinere.

 

Concluzii

Avatajele tiglei metalice:

Este mai ieftina decat ceramica sau betonul, nu necesita cheltuieli de intretinere, se monteaza repede si usor, este usoara, necesitand o structura de rezistenta a acoperisului mai mica decat structura pentru tigla de beton sau ceramica.

Este buna pentru zonele ploioase (merge pentru o casa de vacanta la munte).

Exista intro mare varietate de culori si nu dezvolta muschi sau licheni.

„Dezavantajele” tiglei metalice:

In primul rand se „stie” cum ca este mai zgomotoasa decat tigla din celalalte materiale.

Noile materiale de antifonare care se folosesc in prezent (vezi mai sus) au eliminat acest neajuns.

Se poate invoca si un dezavantaj estetic: poate ca nu pare asa naturala ca o tigla ceramica de exemplu.

Acest aspect tine de gusturile fiecaruia si de design-ul casei, cladirii.

Totodata acest „dezavantaj” se poate transforma in avantaj daca tigla ceramica se exfoliaza sau cea de beton se inverzeste si “gazduieste” muschi pe ea.

Tigla ceramica si cea de beton necesita tratamente chimice periodice deoarece acoperisurile realizate din aceste materiale in partea umbrita a casei favorizeaza dezvoltarea muschilor si lichenilor.

Daca folositi aceste materiale (ceramica sau beton) o solutie este realizarea casei, implicit a acoperisului in doua ape, una spre rasarit si una spre apus, astfel existand soare pe intreg acoperisul cate o jumatate de zi.

Mi se pare absurd sa-ti dicteze materialul (ca de… e mai natural) orientarea cladirii.

Un alt dezavantaj consta in faptul ca in timp aceste materiale isi schimba culoarea daca aceasta nu este inglobata in material (ceramica sau beton).

Din cauză că necesită mai multă energie la realizare, tigla ceramica este mai scumpă şi necesită costuri de montaj mai mari.

În fine, la grindină, anumite plăci se pot sparge, ceea ce necesită schimbarea lor.

Tigla veche folosita in constructii pana acum cativa ani are 50kg/mp.

O tigla noua de beton ar fi aprox. 43kg/mp si o tigla noua de ceramica ar fi aprox. 35 kg/m2.

1 tigla de beton 4,3-4,6 kg/buc, cu 1 tigla ceramica 2,6-3,5 kg/buc. 1mp de tigla metalica maxim 4,5 kg.

Diferenta de greutate este de tone!

Cat trebuie sa investiti in structura de rezistenta pentru un moft care in final nu se justifica?

Nu vreau  sa sperii pe nimeni dar ganditi-va la numarul de cutremure care au avut loc si au in prezent, nu numai in Romania.

Voteaza si tu

4 COMENTARII

 1. Bună ziua. Puteți sa mi recomandați un tip de tigla Bună și cu preț accesibil? Casa este într o apa și are 60 metri pătrați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.