Ce este acrilamida si cum ne afecteaza sanatatea

Mancarea pe care o consumam in prezent are multe chimicale, iar alegerea unora dintre variantele semi-preparate care sunt prajite, ridica riscul de a face anumite tipuri de boli. Insa, ce este acrilamida si cum ne afecteaza sanatatea?

Prin prajirea anumitor alimente, precum cartofii, rezulta o chimicala numita acrilamida, care poate sa duca la aparitia unor boli grave daca este in cantitati mari.

Iata cateva lucruri importante de stiut despre acrilamida si ce anume putem sa facem pentru a reduce expunerea la aceasta:

Ce este acrilamida?

Acrilamida este un compus chimic des regasit in fabricarea hartiei, vopselei si altor produse industriale.

acrilamida in cartofii prajiti

De asemenea aceasta se formeaza in timpul coacerii sau prajirii anumitor alimente la temperaturi inalte.

Sunt cateva alimente care produc acrilamida la nivel ridicat, iar printre acestea cartofii sunt de luat in seama.

Fie ca alegi sa faci cartofi prajiti sau chipsuri, vei avea cel mai probabil acrilamida la un nivel important.

De retinut este ca acrilamida se  regaseste si in fumul de tigara pe langa alimentele prajite sau coapte la temperaturi mari. Astfel incat fumatorii sunt si ei expusi la aceste lucruri, si, de asemenea, si fumatorii pasivi, care stau mult timp in preajma celor ce au acest obicei.

Cum se formeaza chimic acrilamida?

Practic, in momentul in care mancare este prajita sau gatita la temperaturi mari, zaharul din mancare, precum fructoza sau glucoza, reactioneaza impreuna cu amino acizii liberi.

Astfel incat se formeaza acrilamida ca parte a reactiei chimice, numita reactia Maillard. In timpul acestei reactii se formeaza sute de chimicale, acrilamida fiind doar una dintre acestea.

Cum putem sa reducem expunerea intregii familii la acrilamida?

Este importanta sanatatea noastra si a familiei noastre, asadar putem sa tinem cont de anumite informatii pentru a reduce cat se poate de mult expunerea la produsi chimici daunatori. In ceea ce priveste acrilamida, poti sa:

  • Prajesti mancarea la sub 170 de grade Celsius, sau chiar la mai putin.
  • Poti sa prajesti cartofii sau sa faci chipsuri pana cand au culoarea galben auriu, mai degraba decat sa aiba o crusta maro-roscat.
  • Painea prajita trebuie sa fie facuta pana cand capata o usoara culoare aramie, nu pana cand devine arsa.
  • Cartofii pot sa fie tinuti in apa sub forma de felii aproximativ 15, pana la 30 de minute. Apoi sunt scosi si uscati si dupa pot sa fie prajiti. Acest procredeu ajuta impotriva formarii acrilamidei.
  • Tot legat de cartofi, o regula importanta este ca ei sa nu fie stocati in frigider in forma lor necoapta.

Cand a inceput studiul legat de acrilamida?

Acrilamida a inceput sa fie studiata atunci cand s-au observat anumite anomalii si probleme de sanatate la soareci. Soarecii au facut cancer si tumori.

acrilamida

Desi s-a intamplat acest lucru, totusi la specia umana nu sunt studii care sa demonstreze efectele clare, insa cercetatorii din domeniu iau in calcul riscurile expunerii la aceasta substanta.

Sanatatea este importanta pentru oricine si de aceea este bine ca oricine sa se protejeze mancand sanatos si gatind la temperaturile corecte.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
TOP AER CONDIȚIONAT

Vrei să vezi TOPUL celor mai populare aparate de aer condiționat?

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x