Pe cine afecteaza astmul?

Astmul este una dintre bolile des intalnite in zilele noastre, afectand mare parte a populatiei. Este declansata de substante numite alergeni, care afecteaza omul in multiple feluri.

Unii dintre alergenii si iritantii cunoscuti sunt polenul, parul de pisica si de caine si alti alergeni produsi de acestia, acarienii sau fumul de tigara.

fumul de tigara

Ce este astmul?

Astmul este o boala cronica de plamani. Desi in trecut era considerata a fi rara, in prezent este extrem de des intalnita, mai ales la copii. De asemenea este si una dintre cauzele pentru care mare parte a populatiei in intreaga lume lipseste de la serviciu sau scoala, in functie de varsta.

Episoadele severe ale acestei boli pot sa duca la vizite la urgenta si la spitalizari in cazuri mai grave ale momentului.

Cine poate sa fie afectat de astm?

Nu exista o singura varianta de a fi, care sa duca automat la a avea aceasta afectiune.

alergiiPractic cine poate sa aiba astm sunt:

  • Persoanele de orice rasa
  • Persoanele de orice varsta
  • Persoanele de orice sex
  • Persoanele din orice regiune

Cele mai frecvente simptome ale astmului sunt:

  • Tusea
  • Senzatia ca te tine pieptul
  • Senzatia ca nu poti sa respiri

Studiul astmului

Astmul este o boala des intalnita, asadar, studiile pentru a descoperi aspecte ce tin de aceasta afectiune sunt in desfasurare.

Sunt o preocupare activa pentru multi oameni si de aceea in prezent sunt studiate:

  • Factorii declansatori ai astmului si cum anume sunt declansati
  • Studii clinice care examineaza daca reducerea poluarii interioare poate avea un efect pozitiv asupra simptomelor astmului. Poluantii interni pot sa fie cei de tipul fumului de tigara, acarienilor, lipsei de oxigen, substantelor nocive introduse prin ventilatie, prin tevi, sau chiar prin geamul deschis si tinut in interior fara aerisire ulterioara.
  • In SUA sunt tinute studii clinice ce tin de impactul in scoli
  • Cum afecteaza lipsa vitaminei D efectele neplacute ale astmului. Se studiaza sa se observe daca aceasta lipsa agraveaza simptomele deja grave ale bolii.
  • Se studiaza cauza-efect intre poluarea aerului din mediu si modul in care copiii mici, pana in 7 ani, pot sa aiba sau sa dezvolte pana la acea varsta astm.
  • Exista studii pe adolescenti care locuiesc in zone cu poluare mare a aerului si care pot sa aiba hormonii stresului mai afectati decat alti adolescenti din alte zone. Se studiaza aici si raspunsul legat de posibilitatea dezvoltarii astmului ca efect secundar.

Preventia alergenilor

Ce se poate face pentru preventia alergenilor?

Pentru a avea un mediu mai bun fara alergeni se poate sa se curete bine locul, sa se stearga cu o carpa uda praful, sa se schimbe des asternuturile si sa se foloseasca chiar lenjerie anti-acarieni, care ajuta impotriva acestor alergeni.

Daca exista caini sau pisici, este recomandat sa nu se doarma cu ei in pat, iar daca se joaca stapanul cu ei este bine sa se spele bine pe mâini ulterior.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
TOP AER CONDIȚIONAT

Vrei să vezi TOPUL celor mai populare aparate de aer condiționat?

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x