Tipuri de energie

0
512

energie regenerabila

Cele mai raspandite si uzuale concepte energetice sunt legate de energia chimica, termica, electrica, electromagnetica si nucleara.

Hai sa descoperim impreuna ce inseamna fiecare in parte..

Energia chimica

Energia chimica este inmagazinata in legaturile atomice care formeaza moleculele. Cand diferite elemente chimice reactioneaza intre ele aceste legaturi se rup sau se modifica, adesea generand energie in forma de caldura.

La nivel micro, energia surselor fosile (carbune, petrol, gaze naturale, lemne, etc.) poate fi considerata ca energie potentiala a legaturilor atomice, care la arderea combustibilului se rup, se modifica si se degaja sub forma energetica.

Energia termica

Energia termica este suma energiei cinetice si potentiale ale tuturor atomilor si moleculelor in miscare si care formeaza un corp solid, lichid sau gazos. Cu cat viteza de miscare a atomilor si moleculelor este mai mare, cu atat temperatura corpului va fi mai mare.

Energia electrica

Energia electrica este un flux de particule incarcate cu sarcina electrica. Miscarea particulelor este produsa de forta campului electric cauzata de diferenta de potential. Odata ce purtatorii de sarcina electrica se misca, inseamna, ca ei poseda energie cinetica. La nivel micro, energia electrica este o forma a energiei cinetice.

Energia electromagnetica

Energia electromagnetica este transmisa prin intermediul undelor cu diferite lungimi.

Un exemplu semnificativ de energie electromagnetica este energia solara, care prezinta un spectru de unde electromagnetice de diferite lungimi, cu ajutorul carora energia soarelui prin spatiu ajunge la suprafata pamantului. Dar unda electromagnetica, in acelasi timp, are proprietati de particula, care se misca cu viteza luminii, deci energia electromagnetica este energie cinetica.

Energia nucleara

Energia nucleara este energia obtinuta in urma reactiei de fisiune a nucleului atomic. Fisiune inseamna a scinda, a diviza nucleul atomic in mai multe fragmente. Diferenta de masa a nucleului initial si a sumei maselor fragmentelor se transforma in energie cinetica, iar apoi, in reactorul nuclear se transforma in energie termica.

In procesul de fisiune nucleara se degaja doar 0,1% din energia proprie a atomului, restul de 99,9% ramane inmagazinata in masa fragmentelor nou create.

Conversia diferitelor forme de energie

ENERGIE in Chimica in Termica in Electrica in Electromagnetica in Mecanica
din Chimica plante produse alimentare ardere fermentare anaeroba acumulator celula de combustie radiatia lumanarii fosforescenta muschii
din Termica gazeificare pirolitica pompa de caldura schimbator de caldura termocuplu focul turbina cu gaze turbina cu abur metal cu memorie
din Electrica acumulator electrolizor resou toaster fier de calcat transformator convertor de frecventa bec fluorescent dioda luminiscenta motor electric electromagnet
din Electromagnetica fotosinteza colector solar celula fotovoltaica laser presiunea radiatiei solare
din Mecanica cristalizare frana cu frictiune generator electric cremene roata de apa elicea eoliana

Energie primara

Energia primara constituie toata energia continuta in sursa originala.

 • combustibilii fosili (carbunele, petrolul si gazele naturale)
 • biocombustibili
 • hidraulica
 • geotermala
 • solara
 • eoliana
 • nucleara

Energie regenerabila

energie regenerabila

Energia regenerabila se refera la formele de energie produse prin transferul energetic al energiei rezultate din procese naturale regenerabile.

 • energia eoliana
 • energia solara
 • energia apei
 • energia derivata din biomasa: biodiesel, bioetanol, biogaz

Sursele regenerabile de energie sunt energii obtinute din fluxurile existente in mediul ambiant si care au un caracter continuu si repetitiv.

 

Tipuri de energie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.