Apa potabila de la robinet este cu adevarat potabila? Conditii de calitate pentru apa potabila.
Apa destinata consumului uman nu trebuie sa contina nici un fel de substante chimice sau organisme care sa aduca prejudicii sanatatii. Sistemele de alimentare cu apa potabila trebuie sa asigure nu numai o apa lipsita de risc de contaminare ci si o apa “atractiva” pentru baut:
- o temperatura mai scazuta
- lipsa turbiditatii
- lipsa culorii sau a oricarui gust si miros neplacut
O apa potabila trebuie sa fie conforma normelor de potabilitate.
Indicatori de potabilitate a apei:
- indicatori sau proprietati organoleptice;
- indicatori sau proprietati chimice;
- indicatori sau proprietatifizice;
- indicatori sau proprietati bacteriologice;
- indicatori sau proprietati biologice;
- indicatori sau proprietati radioactive;
Stim toti ca sanatatea este o comoara nepretuita, sursa a bunastarii si fericirii noastre. Si chiar daca banii nu pot cumpara fericirea, pot sa te ajute sa o obtii investind in sanatate.
Unele din premisele cele mai importante ale fericirii sunt un corp si o minte sanatoasa.
Cateva din avantajele epocii moderne sunt multitudinea de posibilitati de filtrare si curatare a apei, izvor esential de sanatate.
Cu toate acestea, majoritatea persoanelor nu beau suficienta apa.
Acest fapt poate avea consecinte asupra organismului nostru atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.
Fiecare sistem al corpului nostru depinde de apa!
Lipsa apei in organism
Lipsa apei poate provoca deshidratarea, afectiune ce apare atunci cand organismul nu are suficienta apa pentru a isi indeplini functiile normale.
Pentru a preveni deshidratarea si a va asigura ca organismul dvs. primeste fluidele necesare, alegeti apa ca bautura preferata, beti cel putin 2-3 l pe zi de apa filtrata de la robinet.
Calitatea apei de baut determina calitatea vietii
Apa este o conditie esentiala pentru toate formele de viata, apa curata este fundamentala vietii, iar calitatea apei pe care o beti va afecteaza direct sanatatea si, ca atare, calitatea vietii.
Chiar daca apa paraseste statia de tratare in stare sigura, trebuie sa strabata o retea de conducte subterane de alimentare adesea vechi, ce pot fi fabricate din plumb sau cupru.
Apa fluorizata poate fi daunatoare pentru copilul dumneavoastra, fiind necesar sa folositi apa de la robinet filtrata pentru a prepara laptele sugarului.
Pesticidele, plumbul, azbestul, nitratii– toate aceste substante sunt dizolvate in apa pe care o beti.
Peste 800 de impuritati prezente in apa au fost deja identificate.
S-a demonstrat ca expunerea redusa la multe substante contaminante frecvente are efecte periculoase asupra sanatatii oamenilor, inclusiv disconfort, varsaturi, afectiuni hepatice sau nervoase si chiar cancer.
Problema apei imbuteliate
In majoritatea cazurilor, apa imbuteliata NU este mai curata decat cea de la robinet.
- Este mai scumpa decat apa de la robinet;
- Este greu si incomod de transportat acasa;
- Pentru mancare, cafea, etc. folositi tot apa de robinet;
Efectele duritatii apei
In cazul instalatiilor de incalzire si preparare apa calda sau abur, depunerea de calcit (CaCO3), de pe elementele de incalzire se comporta ca un izolator termic.
Acesta impiedica trecerea caldurii de la elementul de incalzire la agentul termic afectand randamentului transferului termic si in consecinta cresterea consumului energetic aproximativ 20 si 28% pe an.
Cu aceeasi cantitate de energie electrica sau gaze avem din ce in ce mai putina caldura sau apa calda.
Utilizarea apei dure conduce la depunerea de “piatra” pe interiorul conductelor de apa calda, diminuand sectiunile de curgere si determinand astfel aparitia caderilor de presiune sau chiar obturarea acestora.
Alte efecte ale depunerilor de calcar sunt:
- problemele de sanatate;
- aspectul neplacut si deteriorarea obiectelor sanitare;
- deteriorarea aparatelor electrocasnice care utilizeaza apa (masini de spalat, centrale termice si boilere, etc.);
- cresterea consumului de detergenti si substante chimice de curatare;
- ingalbenirea lenjeriei si a obiectelor vestimentare.
- in contact cu detergentii, apa dura formeaza o pelicula/strat, un precipitat galbui care se depune pe conducte, se fixeaza pe piele si in straturile tesaturilor.
Beneficiile apei tratate
Totul este mult mai gustos:
- Apa curata, proaspata pentru baut si gatit totul avand un gust mult mai bun!
- Mai ales cafeaua, ceaiul, sucurile si supele.
- Eliminarea gustului, mirosului si a altor multi contaminanti.
Frumusete:
- Faceti cea mai curata baie sau dus pe care le-ati facut vreodata!
- Apa va catifela pielea dumneavoastra si va va relaxa ca niciodata pana acum…
Indici de calitate a apei
Valorile principalilor indicatori de calitate ai apei potabile:
Substante | UM | Valori MAX. |
---|---|---|
Miros | Grade, max | 2 |
Gust | Grade, max | 2 |
Ioni de hidrogen (pH) | Unitati de pH | 6,5 – 7,4 |
Turbiditate | FTU | 5 |
Aluminiu | mg/L | 0,05 |
Amoniac | mg/L | ❌ |
Azotati | mg/L | 45 |
Azotiti | mg/L | ❌ |
Bariu | mg/L | ❌ |
Calciu | mg/L | 100 |
Cloruri | mg/L | 250 |
Cupru | mg/L | 0,05 |
Fier | mg/L | 0,1 |
Fosfati | mg/L | 0,1 |
Magneziu | mg/L | 50 |
Mangan | mg/L | 0,05 |
Sulfati | mg/L | 200 |
Zinc | mg/L | 5 |
Clor | mg/L | 0,28 |
Arsen | mg/L | 0,05 |
Cadmiu | mg/L | 0,005 |
Cianuri | mg/L | 0,01 |
Crom | mg/L | 0,05 |
Fluor | mg/L | 1,2 |
Mercur | mg/L | 0,001 |
Nichel | mg/L | 0,1 |
Plumb | mg/L | 0,05 |
Seleniu | mg/L | 0,01 |
Uraniu natural | mg/L | 0,021 |
Streptococi fecali in 100 mL | ❌ |
Care sunt cele mai bune filtre de apa din comert? Am inteles ca osmoza inversa nu este o solutie, este adevarat?
Sunt dispus sa dau ceva bani pe o chestie care chiar functioneaza si nu pe balarii de la TV..