Calitatea interioara a aerului depinde de factori precum calitatea mediului inconjurator, caracteristicile socio-economice din interior, precum si de activitatea si stilul lor de viata.
Aerul din birourile și casele noastre este, de obicei, mult mai poluat și contaminat cu agenți biologici și chimici decât aerul de afară.
Efectul expunerii individului asupra poluarii interioare depinde in principal de tipul de poluant si durata expunerii. Timpul de raspuns dupa expunere este un factor important in evaluarea efectului. Imediat dupa expunere, se manifesta efecte acute precum iritatii, oboseala, dureri de cap si ameteala.
În acest articol, ne propunem să răspundem la 3 întrebări fundamentale:
- Care sunt sursele de poluare interioară?
- Care sunt măsurile de intervenție pentru reducerea poluării aerului de interior?
- Ce soluții avem pentru propria locuință?
Tipuri de contaminanți
Există multe surse de poluare a aerului interior în orice locuință. Printre acestea se numără sursele de combustie, cum ar fi petrolul, gazul, cărbunele, lemnul și produsele din tutun; materiale de construcție și mobilier atât de diverse precum izolația deteriorată, care conține azbest, covoare umede sau umede și dulapuri sau mobilier confecționat din anumite produse din lemn presat; produse pentru curățenie și întreținere în gospodărie, îngrijire personală sau hobby-uri; sisteme de încălzire și răcire centrală și dispozitive de umidificare; și surse exterioare, cum ar fi radon, pesticide și poluarea aerului exterior.
Poluanți chimici
Avem în casele noastre diferite produse chimice, care pot elibera compuși organici în timp ce sunt folosite, dar, în mod surprinzător, chiar și atunci când sunt depozitate! Suspecții obișnuiți care conțin COV sunt vopselele, detergenții și dezinfectanții, combustibilii depozitați, conservanții pentru lemn și hainele curățate la uscat. Alte produse care pot conține COV sunt materialele de construcție, mobilierul, echipamentele de birou și materialele grafice și de artizanat.
Agenți de curățare
Multe produse de curățenie convenționale conțin substanțe chimice dăunătoare, cum ar fi alcoolul, clorul, amoniacul sau solvenții pe bază de petrol, care pot avea efecte negative asupra sănătății, pot irita ochii sau gâtul sau pot provoca dureri de cap.
Unele produse de curățare eliberează compuși organici volatili (COV) periculoși, care pot contribui la apariția problemelor respiratorii cronice și pot agrava alergiile, astmul și alte boli respiratorii. Printre produsele care conțin COV se numără majoritatea spray-urilor cu aerosoli, înălbitorul cu clor, detergenții pentru covoare și tapițerie, produsele de curățare a mobilei și a podelei și detergenții pentru cuptoare.
Mobilierul care degajă substanțe chimice periculoase
Produsele chimice ignifuge sunt folosite în mod obișnuit într-o mare varietate de articole de uz casnic, cum ar fi mobilierul, aparatele electronice, aparatele electrocasnice și chiar produsele pentru copii.
Produsele ignifuge se găsesc cel mai frecvent în mobilierul care conține spumă poliuretanică, inclusiv canapele și scaune tapițate, futonuri și căptușeală pentru covoare. De asemenea, pot fi găsiți în scaunele de mașină pentru copii, în pernele pentru mesele de schimb, în saltelele portabile pentru pătuț, în saltelele de somn și în pernele de alăptare.
Lumânările și bețișoarele parfumate
Arderea unei lumânări timp de o oră poate produce suficient NO2 pentru a crește concentrația interioară aproape de limita de 200 micrograme pe metru cub (µg/m3).
Lumânările de parafină sunt cele mai rele.
Lacuri și vopsele
Vopseaua conține de obicei COV și poate emana gaze timp de săptămâni, chiar luni după ce o cameră este vopsită. Vaporii de vopsea pot provoca dureri de cap, amețeli, greață, exacerbarea astmului, oboseală, alergii cutanate, confuzie și tulburări de memorie.
Produse cosmetice
Adezivi
Aerosoli
Parfumuri și deodoranți
Praf
Deși mulți poluanți din aerul interior sunt invizibili, am văzut cu toții praf plutind în aer în fața unei ferestre. Acel “praf” este alcătuit din păr, materiale de acarieni, celule de piele și multe altele.
- Praf exterior
- Păr
- Piele
- Acarieni și excremente de acarieni
- Resturi de alimente
- Fibrele de la îmbrăcăminte și mobilier
- Pulberi de la locul de muncă
- Praf de zidărie
- Praf de ardere și funingine
Contaminanți biologici
Contaminanții biologici includ bacterii, mucegaiuri, mucegaiuri, viruși, păr de animale și salivă de pisică, acarieni, gândaci și polen. Există multe surse ale acestor poluanți. Polenul provine de la plante; virușii sunt transmise de oameni și animale; bacteriile sunt purtate de oameni, animale și resturi de sol și de plante; iar animalele de companie sunt surse de salivă și de păr de animale.
- Spori din exterior
- Spori din alimente
- Spori din alte surse interne, cum ar fi umezeala
- Bacterii
- Viruși
Gazele poluante
Monoxidul de carbon
Monoxidul de carbon este un gaz fără gust, incolor și ne iritant produs prin arderea incompleta a materiei organice si este una din principalele cauze ale otrăvirii. Se emite in incinte unde se folosesc aparate de gaz și este prezent de asemenea fumul de tigara. Principalul efect al CO este rezultatul capacității sale de a afecta capacitatea de legare a oxigenului de hemoglobina.
La concentrații ridicate, CO poate fi fatal. La niveluri mai scăzute, CO provoacă simptome precum dureri de cap, amețeli, slăbiciune, greață, confuzie și oboseală. Simptomele intoxicației cu CO sunt uneori confundate cu cele ale gripei sau ale intoxicației alimentare.
Efectul otrăvirii depinde de concentrație și de starea generala de sănătate a persoanei expuse.
Fumul de țigară
Fumul de tutun conține mai mult de 4000 de substanțe chimice sub forma de particule și gaze , dintre care multe sunt cunoscute sub numele de agenți cancerigeni.
Ozonul
Ozonul, un poluant secundar, este in mare parte penetrat din exterior, in special in zilele de vara, in zile insorite, in cladiri situate in apropierea drumurilor cu trafic intens. O sursa importanta pentru ozonul interior este utilizarea purificatoarelor de aer.
Inhalarea ozonului poate afecta plămânii. Inhalarea unor cantități mici de ozon poate avea ca rezultat dureri în piept, tuse, dificultăți de respirație și iritații ale gâtului. De asemenea, ozonul poate accentua bolile respiratorii cronice, cum ar fi astmul. Susceptibilitatea la efectele ozonului variază de la o persoană la alta, dar chiar și persoanele sănătoase pot avea dificultăți respiratorii în urma expunerii.
Radonul
După fumul de țigară, radonul este a doua cauză principală a cancerului pulmonar!
Cea mai frecventă sursă de radon din interior este uraniul din solul sau roca pe care sunt construite casele. Pe măsură ce uraniul se descompune în mod natural, el eliberează radon, care este un gaz radioactiv, incolor și inodor. Gazul radon pătrunde în locuințe prin podelele de pământ, fisurile din pereții și podelele de beton, drenajele din podea și puțurile de scurgere. Atunci când radonul rămâne blocat în clădiri și concentrațiile se acumulează în interior, expunerea la radon devine o problemă.
La începutul anilor 1920, în Europa de Est, s-a constatat că minerii care lucrau în mine cu niveluri ridicate de radon prezentau un risc ridicat de cancer pulmonar, ceea ce sugerează o relație de cauzalitate. Studii ulterioare efectuate pe mineri, inclusiv pe cei care nu au fumat niciodată, au arătat o asociere puternică a expunerii la radon cu riscul de cancer pulmonar.
Prezența naturală a radonului în mediile interioare, inclusiv în locuințe, reprezintă, prin urmare, o problemă de sănătate publică. Numeroase studii au arătat că radonul reprezintă un risc la orice nivel de expunere, indiferent de fumat.
După fumatul de țigări, radonul este a doua cauză principală a cancerului pulmonar la populația generală care nu este expusă la locul de muncă și este o cauză bine stabilită a cancerului pulmonar la persoanele care nu au fumat niciodată.
- Dioxidul de azot
- Dioxidul de sulf
- Radicalii liberi
Surse de poluare a aerului din interior
Pentru a ne face o idee despre proveniența poluanților, să luăm în considerare câteva dintre diferitele zone cu probleme…
Baia
Umiditatea încurajează dezvoltarea bacteriilor și a mucegaiului
Produsele aerosol eliberează gaze nocive
Gazele degajate de produsele cosmetice și agenții de curățare
Tragerea apei de la toaletă eliberează picături în aer care conțin bacterii
Dormitor
Aburi chimici degajate de hainele curățate la uscat și de produsele cosmetice
Acarienii de praf există peste tot, dar se concentrează adesea în lenjeria de pat
Garaj
Gazele de eșapament de la mașini și alte motoare rămân în aer pentru perioade lungi de timp
Aburi de la bidoanele de gaz depozitate vopsea, solvenți, materiale de curățare, pesticide și substanțe chimice
Magazie
Solvenții, vopselele, adezivii, produsele epoxidice etc. eliberează gaze nocive
Prafurile de la prelucrarea lemnului, ciment și scule electrice pot declanșa probleme respiratorii.
Bucătărie
Produsele de curățenie de uz casnic degajă vapori nesănătoși
Umiditatea încurajează dezvoltarea bacteriilor și a mucegaiului
Dulapurile din lemn presat sunt o sursă de formaldehidă și alți vapori
Living
Șemineele, sobele și produsele din tutun produc poluanți de ardere și particule nocive
Covoarele, perdelele, lambriurile de mobilier și materialele laminate, toate acestea emană gaze toxice.
Animalele de companie lasă alergeni, cum ar fi părul, penele sau pielea.
Cum testam calitatea aerului din interior?
Detector de Radon (eMAG)
Un detector de radon smart care funcționează cu sau fără smartphone. Pur și simplu mișcați mana deasupra detectorului pentru o indicare vizuala a concentrației de radon din aerul pe care îl respirați.
Alarma detector de fum si monoxid de carbon (eMAG)
Dispozitiv de detectare a fumului si a monoxidului de carbon ce poate fi montat în dormitoare, holuri sau camere de copii. Detectorul funcționează pe baza de baterie integrata, nedetașabila, pe baza de litiu, cu o durata de viata de 10 ani, fapt ce elimina necesitatea de înlocuire a acesteia pe toată durata de viata a dispozitivului.
Aparat de măsură a calității aerului (eMAG)
Acest aparat permite detectarea rapida si usoara a conditiilor de mediu afisand date despre:
- PM2.5 – particule in aer (< 2.5 microni)
- PM10 – particule in aer (< 10 microni)
- CO2 – concentratia de CO2
- TVOC – compusi organici volatili
- HCHO – concentratiile de formaldehida
- Nivelul de poluare
Cum putem îmbunătăți calitatea aerului din interior?
Controlul sursei
De obicei, cel mai eficient mod de a îmbunătăți calitatea aerului interior este eliminarea surselor individuale de poluare sau reducerea emisiilor acestora. Unele surse, cum ar fi cele care conțin azbest, pot fi izolate sau eliminate; altele, cum ar fi sobele cu gaz, pot fi ajustate pentru a reduce cantitatea de emisii. În multe cazuri, controlul surselor este, de asemenea, o abordare mai eficientă din punct de vedere al costurilor pentru a proteja calitatea aerului interior decât creșterea ventilației, deoarece creșterea ventilației poate crește costurile energetice.
Îmbunătățiri ale ventilației
O altă abordare pentru a reduce concentrațiile de poluanți din aerul interior din locuința dumneavoastră este de a crește cantitatea de aer exterior care intră în locuință. Majoritatea sistemelor de încălzire și răcire a locuinței nu aduc mecanic aer proaspăt în casă. Deschiderea ferestrelor și a ușilor atunci când vremea permite crește rata de ventilație exterioară. Ventilatoarele din baie sau bucătărie care evacuează în exterior elimină contaminanții direct din încăperea în care este amplasat ventilatorul și, de asemenea, cresc rata de ventilație a aerului exterior.
Este deosebit de important să luați cât mai multe dintre aceste măsuri în timp ce sunteți implicat în activități pe termen scurt care pot genera niveluri ridicate de poluanți – de exemplu, vopsirea, decaparea vopselelor, gătitul sau angajarea în activități de întreținere și hobby, cum ar fi sudarea, lipirea sau șlefuirea. De asemenea, ați putea alege să desfășurați unele dintre aceste activități în aer liber, dacă puteți și dacă vremea vă permite.
Purificatoarele de aer
Pe piață există multe tipuri și dimensiuni de purificatoare de aer, de la modele de masă relativ ieftine până la sisteme sofisticate și costisitoare. Unele aparate de curățare a aerului sunt foarte eficiente în ceea ce privește eliminarea particulelor, în timp ce altele sunt mult mai puțin eficiente.
În general, purificatoarele de aer nu sunt concepute pentru a elimina poluanții gazoși.
Eficacitatea unui aparat de curățare a aerului depinde de cât de bine colectează poluanții din aerul interior (exprimat ca rată de eficiență procentuală) și de cantitatea de aer pe care o atrage prin elementul de curățare sau filtrare (exprimată în metri cubi pe ora).
Un alt factor important în determinarea eficacității unui filtru de aer este puterea sursei de poluare.
În ultimii câțiva ani, au existat unele reclame care sugerează că s-a demonstrat că plantele de apartament reduc nivelurile unor substanțe chimice în experimentele de laborator. Cu toate acestea, nu există în prezent nicio dovadă că un număr rezonabil de plante de apartament elimină cantități semnificative de poluanți din locuințe și birouri.
Aspirarea locuinței
Aspirarea este extrem de importantă pentru a îmbunătăți calitatea aerului din interior, mai ales dacă aveți covoare și animale de companie. Se recomandă să aspirați de cel puțin 3 ori pe săptămână pentru a menține nivelurile de praf la un nivel scăzut.
REZUMAT
Aerul exterior, cu mult vânt, ploaie și soare, este în continuă mișcare, se curăță și se purifică singur. În schimb, aerul din interior nu este așa. Motivul principal pentru care acești poluanți rămân în interior este faptul că, din ce în ce mai mult, clădirile noastre sunt închise ermetic și slab ventilate, astfel încât poluanții se acumulează fără a fi eliberați în exterior. Acest lucru este excelent pentru eficiența energetică, dar reprezintă o potențială problemă pentru sănătatea ocupanților.
Probabilitatea apariției unor reacții imediate la poluanții din aerul interior depinde de mai mulți factori. Vârsta și afecțiunile medicale preexistente sunt două influențe importante. În alte cazuri, dacă o persoană reacționează la un poluant depinde de sensibilitatea individuală, care variază enorm de la o persoană la alta.
Ventilația necorespunzătoare poate crește nivelul de poluanți din interior prin faptul că nu aduce suficient aer exterior pentru a dilua emisiile de la sursele din interior și prin faptul că nu transportă poluanții din aerul interior în afara locuinței. Nivelurile ridicate de temperatură și umiditate pot, de asemenea, să crească concentrațiile unor poluanți.