Ventilatia locuintei

Conditionarea aerului este un mod de a controla clima in interiorul locuintei pentru a asigura un mediu placut.

Cand respiram, inhalam oxigenul de care are nevoie corpul nostru si expiram dioxid de carbon daunator.

In mod normal nu exista riscul de a ramane fara oxigen, deoarece aerul proaspat patrunde prin geamurile deschise si prin usi cand acestea se deschid.
Problemele apar in timpul iernii cand inchidem ferestrele si usile si blocam orice crapatura pentru a impiedica sa intre curentii de aer rece.

Calitatea aerului

Spitalele, fabricile, cladirile de birouri prezinta diferite probleme care sunt rezolvate prin utilizarea aparatelor de aer conditionat.

Cladirile care nu necesita conditionarea completa a aerului, se pot imbunatatii prin instalarea unui sistem simplu de ventilatie.

Necesarul de aer proaspat

Necesitatile de ventilare sunt exprimate in numarul de schimburi de aer necesare in fiecare ora.

De exemplu, intr-o bucatarie avem nevoie de cca. 15 schimburi orare. Presupunand ca dimensiunile acesteia sunt L=3; l=4; h=2,4 – ar necesita o miscare totala de aer de aproximativ 450 m3/ora.

Ventilatia si sanatatea

Ne petrecem aproximativ 90% din timp in spatii inchise, este deci foarte important sa veghem asupra calitatii aerului din interior.

Foarte adesea neglijata, o buna ventilare a locuintei este esentiala.

In mod paradoxal, una dintre exceptionalele calitati ale geamului termopan, si anume asigurarea unei etanseizari de 100% a spatiului dintre fereastra si rama acesteia, poate conduce (in anumite situatii) la anumite necazuri.

Explicatia este simpla: etanseizarea completa a interstitiilor geamurilor anuleaza practic ventilarea naturala a incaperilor.

poluarea la interiorExperienta acumulata in ultimii ani a pus in evidenta destule cazuri in care, in lipsa unei minime ventilari, obtinuta prin simpla deschidere a ferestrelor, au aparut pete de condens pe zidurile exterioare, in zonele in care izolatia termica a peretilor lasa de dorit.

Spre deosebire de cladirile care sunt prevazute cu instalatii specializate de climatizare-ventilare, apartamentele noastre trebuie ventilate obligatoriu.

Sub forma de vapori sau in stare lichida, apa reprezinta o cauza majora in ceea ce priveste problemele de sanatatea casei si a locatarilor.

O mica cantitate de vapori este suficienta pentru a produce efecte neplacute direct sau indirect locatarilor sau cladirii.

Efectul lipsei ventilatiei

In locuintele noi sau in cele care au fost renovate din punct de vedere al izolatiei termice, lipsa ventilatiei asociata cu o buna izolare termica a cladirii pot produce pagube importante datorita umiditatii crescute.

Excesul de umiditate provine in special in urma activitatilor umane: vapori de apa eliminati prin respiratie sau proveniti din activitatile casnice (spalat, prepararea mancarii, uscarea rufelor…) si chiar din cauza prezentei in exces a vegetatiei decorativa.

Ca urmare directa a excesului de umiditate, va avea loc fenomenul de condens pe ferestre sau pe puntile termice, inghetarea acestor vapori si deteriorarea izolatiei de pe pereti.

Poluanti si substante toxice

De asemenea, deteriorarea materialelor de constructii datorita umiditatii excesive are ca rezultat emisia de substante toxice si trebuie luata in considerare ca factor poluant.

Cateva studii efectuate pe plan mondial arata ca in lipsa ventilatiei, in casele noastre sunt prezenti multi poluanti, in special la nivelele superioare.

tipuri de poluare internaProduse care reprezinta o sursa importanta de poluare:

  • vopselurile,
  • parchetul laminat si cel normal,
  • polish-urile,
  • odorizantele,
  • picturile,
  • parfumurile, etc.

De obicei, poluarea este asociata calitatii aerului din zonele limitrofe sau industriale, sau ne gandim la poluarea provocata de autoturisme.

Concluzii

Este absolut necesara studierea calitatii aerului din mediul in care stam mai mult de jumatate din timpul nostru.

Ventilatia determina sanatatea casei si a locatarilor

⚠️ In foarte multe situatii poluarea la nivel de mediu intern (case, birouri), este mai mare decat poluarea mediului exterior.

Sfaturi legate de ventilarea locuintei

  • pentru ca ventilatia sa functioneze bine, nu trebuie sa blocati gurile de aerisire;
  • curatati cu regularitate gurile de absorbtie a aerului si filtrele de aer;
  • aerisiti cel putin 5 minute pe zi camera in care locuiti;
  • evitati fumatul in casa
  • folositi vopseluri cu eticheta eco pentru a decora peretii;
  • evitati parfumurile ambientale care se ard sau se incalzesc;
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
TOP AER CONDIȚIONAT

Vrei să vezi TOPUL celor mai populare aparate de aer condiționat?

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x