Cum influențează ventilația la locul de muncă productivitatea angajaților?

Îmbunătățirea productivității angajaților este un obiectiv cheie pentru aproape toate corporațiile mari și, de asemenea, pentru multe altele mai mici.

Dacă vă ocupați de facilități și căutați modalități prin care spațiile de lucru pot sprijini acest lucru, este inteligent să îmbunătățiți ventilația la locul de muncă pentru a spori calitatea aerului din birouri.

Potrivit unui raport al Centrului pentru mediul construit, salariile angajaților reprezintă mai mult de 90 la sută din costul total de operare al spațiilor comerciale de birouri. Acesta este motivul pentru care atât de multe companii caută să îmbunătățească productivitatea angajaților, nu doar ca o modalitate de a realiza mai mult, ci și ca o modalitate de a cheltui mai puțin.

Așadar, pentru managerii de personal care au sarcina de a controla cheltuielile de exploatare, este esențial să caute modalități de îmbunătățire a productivității angajaților.

Nu este niciun secret că mediul înconjurător are un impact mare asupra lucrătorilor; de fapt, angajații identifică o temperatură inconfortabilă în birou ca fiind o distragere majoră a atenției. Cu toate acestea, este important să realizăm că temperatura nu este singura componentă a calității aerului din birouri care are impact asupra productivității.

Nivelurile ridicate de umiditate împiedică confortul și concentrarea, iar nivelurile ridicate de CO2 reduc funcția cognitivă.

Haideți să analizăm de ce s-a întâmplat acest lucru, descoperirile recente despre calitatea aerului și productivitatea și ce puteți face pentru a remedia situația.

De ce este ventilația la locul de muncă o problemă atât de gravă?

Problema calității slabe a aerului din clădirile de birouri își are rădăcinile în perioada comunismului. În efortul de a economisi energie, clădirile au fost etanșate pentru a reduce pierderile de aer încălzit și răcit către exterior.

Ratele de ventilație la locul de muncă au fost, de asemenea, reduse pentru a diminua consumul. Din nefericire, aceste acțiuni au creat o nouă problemă: o acumulare de poluanți în aerul interior și o creștere a simptomelor de “clădire bolnavă” pentru ocupanți.

De la izbucnirea epidemiei de COVID-19, ventilația deficitară la locul de muncă este o problemă și mai mare, deoarece clădirile închise ermetic rețin particulele de virus în aer. Una dintre strategiile de atenuare a COVID pe care le recomandă experții este adăugarea unei ventilații exterioare mai mari pentru a dilua particulele de virus.

Chiar și în lipsa unui focar de COVID sau a sindromului clădirii bolnave, ventilația deficitară poate avea un impact asupra randamentului de lucru. Atunci când oamenii nu se simt bine la locul de muncă, cunoașteți deja rezultatul: absenteism, niveluri reduse de energie și concentrare și productivitate redusă a angajaților.

Cercetarea privind ventilația la locul de muncă și productivitatea angajaților

Numeroase studii au descoperit legături între ventilația necorespunzătoare, calitatea aerului interior și sănătate.

Cu toate acestea, o cercetare publicată recent în Harvard Business Review a făcut un pas mai departe, demonstrând o relație clară între o ventilație îmbunătățită și îmbunătățirea funcției cognitive (și chiar a procesului decizional) din partea lucrătorilor.

ventilatia si sanatatea angajatilor

Cercetătorii au efectuat un studiu cu lucrători într-un mediu controlat, în care au variat condițiile de calitate a aerului (de la condiții tipice care abia respectau standardele minime la condiții “optimizate”, cu niveluri de ventilație dublate) și au măsurat schimbările de comportament și randament.

Mai exact, au variat nivelurile de COV și de dioxid de carbon din aer pentru a vedea cum au afectat schimbările funcția cognitivă a lucrătorilor. Deloc surprinzător, au constatat că luarea deciziilor, elaborarea strategiilor și planificarea s-au îmbunătățit atunci când lucrătorii respirau un aer mai bun.

Cercetătorii și-au extins studiul pentru a măsura performanța angajaților în clădiri “certificate verzi” care asigurau atât o bună eficiență energetică, cât și o bună ventilație, precum și în clădiri cu medii mai tipice. Ei au constatat că lucrătorii din clădirile “verzi” au avut din nou performanțe mai bune la testele cognitive.

Îmbunătățirea ventilației la locul de muncă: este prea scumpă?

Costurile de îmbunătățire a locurilor de muncă pot fi ridicate.

Companiile cheltuiesc milioane de euro pentru a renova spațiile pentru a adăuga lumină și confort la locul de muncă care sporește implicarea. Cu toate acestea, îmbunătățirea calității aerului prin creșterea ventilației se poate face la un cost relativ scăzut.

De fapt, cercetătorii au constatat că costul dublării ventilației pentru a atinge niveluri optime de calitate a aerului ar fi de sub 200 de lei pe persoană pe an și ar putea fi chiar sub 50 de lei pe persoană cu utilizarea unor sisteme de climatizare de înaltă eficiență.

Comparați acest cost cu salariul mediu pe an pe persoană, pe care cercetările arată că societățile ar putea să-l câștige în ceea ce privește îmbunătățirea productivității prin simpla dublare a ventilației la locul de muncă.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
TOP AER CONDIȚIONAT

Vrei să vezi TOPUL celor mai populare aparate de aer condiționat?

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x