8 jucatori in atac (1-1-1-8) sau sistemul T

Acest sistem de joc – 8 jucatori in atac (1-1-1-8) sau sistemul T s-a jucat pentru prima data de echipa Angliei, in anul 1872, la prima intalnire oficiala dintre Anglia si Scotia , la Glasgow, in prezenta a 4.000 de spectatori.
De altfel, aceasta inovatie a condus la distribuirea jucatorilor pe posturi, pentru prima data in istoria fotbalului, in fata portarului fiind asezati un aparator, un mijlocas si opt atacanti.
sistemul 1118

6 inaintasi (1-2-2-6) sau formula scotiana

Sistemul de joc formula scotiana (1-2-2-6) a dainuit aproape un deceniu in insulele britanice.
Acest sistem de joc – numai 6 inaintasi (1-2-2-6) sau formula scotiana s-a jucat pentru prima data de echipa Scotiei, in anul 1872, la prima intalnire oficiala dintre Anglia si Scotia, datorita faptului ca dispunerea englezilor – 1-1-1-8 nu a adus rezultatele scontate.
sistemul 1226

piramida sau triunghiul (1-2-3-5)

Este de fapt sistemul tactic de joc: WM, pe care l-a jucat prima oara echipa engleza Nottingham Forest in anul 1883.
Principala caracteristica tactica a acestui sistem de joc este faptul ca prin asezarea tactica a jucatorilor, jocul se egaleaza cu 5 jucatori in aparare si 5 jucatori in atac, asezare foarte actuala in desfasurarea tactica a fotbalului contemporan.
sistemul 1235

Sistemul de joc dublu M (1-2-3-2-3)

Este sistemul tactic de joc premergator celebrului sistem tactic de joc – WM si s-a jucat prima oara in anul 1925.
Principala caracteristica tactica a acestui sistem de joc este faptul ca prin asezarea jucatorilor in teren se reuseste o acoperire mult mai optima a spatiului de joc, acest lucru contribuind la optimizarea relatiilor de joc sub forma triadelor.
sistemul 12323

Sistemul de joc WM (1-3-2-5)

Este sistemul tactic de joc ce a revolutionat, din punct de vedere tactic, fotbalul de performanta. A fost creat de Herbert Chapman si l-a jucat prima oara echipa Arsenal Londra – Anglia (1930).
In microistoria sistemelor de joc elaborata de catre Allen Wade, se mentioneaza urmatoarele cerinte pe care le avea sistemul WM:
• crearea unei defensive in diagonala, al carei punct forte sa fie mijlocasul central (stoperul);
• organizarea unei aparari puternice, capabila sa initieze actiuni de atac rapide;
• utilizarea unui dispecer care sa controleze construirea actiunilor ofensive;
• prezenta in echipa a unor inaintasi rapizi, puternici si incisivi: extremele si inaintasul central.
sistemul 1325

Sistemul de joc WM – careul magic (1-3-2-2-3)

Aparut in 1930, acest sistem de joc este de fapt o varianta a sistemului WM clasic, care a suferit unele modificari datorita perfectionarii asezarii tactice a jucatorilor.
Concret, jucatorii mijlocasi sunt astfel asezati in teren incat ei formeaza un careu, lucru care a determinat si denumirea acestui sistem tactic de joc. Pentru a fi mai bine intelesi am reprezentat grafic o posibilitate de asezare a jucatorilor in acest sistem de joc – WM – careul magic. Principala caracteristica tactica a acestui sistem de joc este faptul ca prin formarea acestor careuri se intareste zona de la mijlocul terenului – zona de constructie a jocului.
sistemul 13223

Sistemul de joc zidul, peretele sau betonul

Acest sistem tactic de joc (1942) este creatia marelui tehnician Helenio Herrera. A fost folosit pentru prima data de echipa franceza Stade Francaise si reprezinta inceputul tacticilor total defensive in jocul de fotbal.
peretele

Sistemul de joc 4-2-4 ungar

Demonstrat de echipa nationala a Ungariei la Jocurile Olimpice de vara din Helsinki – 1952, a prins foarte repede in Franta si apoi in Belgia, fiind aplicat de celebra echipa Anderlecht intre anii 1956 – 1957.
sistemul 424

Sistemul de joc 4-2-4 varianta braziliana

Este sistemul de joc cu care echipa Braziliei a castigat Campionatul Mondial din Suedia (1958).
Acest sistem de joc s-a nascut din combinatia sistemului de joc 4-2-4 ungar si al sistemului diagonala braziliana.
braziliana

Sistemul de joc catenaccio italian

Este sistemul de joc (1960) cu care celebrul antrenor Helenio Herrera a castigat Cupa Italiei, Cupa Continentala si Cupa Intercontinentala.
sistem italian

Sistemul de joc lacatul elvetian

Este sistemul creat de tehnicianul austriac Karl Rappan, antrenor de fotbal in Elvetia, care urma sa fie modelul inspiratiei pentru Campionatul Mondial din Chile 1962.
sistemul elvetian

4-2-4 varianta coloana vertebrala dubla

Este un sistem de joc pe care il mai practica, in anumite faze ale jocului, multe echipe din fotbalul de performanta actual.
Principala caracteristica tactica a acestui sistem de joc este faptul ca prin asezarea jucatorilor in teren se obtine o evidenta superioritate numerica pe culoarul central (axa centrala) a suprafetei de joc.
sistem coloana

Sistemul de joc cu libero fix

Este un sistem de joc pe care il practica marile echipe ale fotbalului profesionist cand trebuie sa apere un rezultat si se „inchid” in jocul de aparare a portii proprii.
libero fix

Daca v-a fost de folos articolul va invit sa dati un Like sau un Share, iar daca aveti nelamuriri sau intrebari, lasati un comentariu mai jos.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here