Se gaseste arsenic in apa potabila?

0
18

Apa pe care o bem este importanta pentru sanatatea noastra si precum si alegerea locurilor de unde o procuram. Compozitia ei poate sa difere in functie de locul de unde este extrasa si de tratamentul sau ulterior.

Intre elementele existente este si arsenicul care are cantitati mai mici sau mai mari. Iata ce este arsenicul si cum putem sa aflam cantitatea sa din apa potabila:

Ce este arsenicul?

Arsenicul este un element gasit natural peste tot pe suprafata pamantului. El se gaseste in apa, aer, mancare, sol. De asemenea sunt doua forme de arsenic despre care se vorbeste: arsenicul organic si cel  inorganic.

Oamenii de stiinta, pediatrii si persoanele care se ocupa de sanatatea populatiei sunt semnificativ ingrijorati de efectele pe termen lung ale expunerii la arsenic, mai ales in ceea ce priveste copiii mici, sugarii.

Acestia observa ingerarea prin apa si anumite tipuri de mancare, precum cele legate de preparate cu orez, mai ales in perioadele de dezvoltare.

Unde se gaseste arsenicul in jurul nostru?

Arsenicul este un element gasit peste tot. El se gaseste in apa, care ajunge sa aiba arsenic din cauza rocilor de la baza extractiei si a pamantului, se gaseste in pesticide si in conservantii folositi pentru mancare, in tutun. De asemenea se raspundeste in aer prin eruptii vulcanice si procedeele miniere.

Cel mai adesea ajunge in organismul uman atunci cand mancam sau bem apa.

Tarile cu exces si care sunt considerate a fi in risc mai mare sunt China, Vietnam, SUA, Taiwan, India, Chile, Bangladesh.

Arsenicul si apa potabila

Arsenicul se ingereaza cel mai adesea prin apa potabila.

arenic

Arsenicul este fara miros, fara gust si nu se simte in nici un fel atunci cand este baut. De aceea este periculoasa cresterea nivelului pentru populatie. Astfel ca sunt necesare masuri speciale.

Cum se poate afla nivelul de arsenic dintr-o apa?

Pentru ca nu are miros sau gust, ori culoare, cel mai simplu si sigur mod de a afla nivelul de arsenic este testarea prin metode specifice.

Apa este dusa la un centru care verifica nivelul de arsenic existent. Sunt zone din Bangladesh unde a fost descoperit un nivel de 3000 de unitati pe bilion, ceea ce depaseste cu mult nivelul de 10 unitati admis maxim.

Se poate indeparta arsenicul din apa?

Nu este recomandat sa incercati sa faceti acest lucru. Astfel ca nu puteti sa il indepartati, iar daca incercati sa puneti clor sau alte substante, nu veti reusi decat sa stricati si mai mult calitatea apei pe care o beti. Nici atunci cand fierbeti apa nu se va micsora nivelul de arsenic din apa.

Singura optiune ramane filtrarea prin osmoza inversa.

Cum afecteaza arsenicul sanatatea omului?

Omul poate sa fie afectat prin multe forme:

  • Prin sistemul respirator
  • Prin sistemul circulator
  • Piele
  • Sistemul nervos
  • Ficat, prostata, rinichi
  • Sistemul imunitar
  • Sistemul endocrin
  • Procesele de dezvoltare, mai ales la copii.

 

Daca v-a fost de folos articolul va invit sa dati un Like sau un Share, iar daca aveti nelamuriri sau intrebari, lasati un comentariu mai jos.

Bună! Numele meu este Daniel, sunt specialist în instalații termice, aer condiționat și sisteme de ventilație, cu peste 16 ani de experientă, iar pe blog scriu pe baza studiilor făcute împreună cu partenerii de afaceri. Îmi place să călătoresc și să ajut oamenii să facă alegeri corecte.