Covoarele actioneaza ca un filtru urias in favoarea sanatatii noastre, strangand praf, mizerii, bacterii, polen, acarieni, reziduurile acestora si bacteriile care se hranesc cu ele.
Dar, ca orice filtru, covoarele devin de-a lungul timpului imbacsite si ineficiente, si astfel este absolut necesar sa fie supuse unei curatari profesionale, de calitate.
Cinci milioane de acarieni pot trai in covoarele din camera dumneavoastra de zi, daca nu recurgeti la curatare profesionala a covoarelor.
Acarienii se pot multiplica in milioane de exemplare chiar in salteaua si perna ta.
Daca esti alergic la ei si la fecalele lasate de acestia (gasite adesea in particulele de praf), ai mare grija.
Initial te poti confrunta cu nas infundat, dar urmeaza si restul simptomelor: stranutul si lacrimarea ochilor“, sustine medicul alergolog James Sublett.
Indiferent ca esti sau nu alergic, exista un pericol si mai mare: un studiu efectuat la Universitatea Cincinnati a aratat ca, in cazul soarecilor care au inhalat frecvent praf cu dejectii de acarieni, arterele din plamani erau mai inguste – o conditie care poate provoca infarct.
Un studiu publicat recent a aratat ca folosirea huselor antiacarieni pentru saltea, spalarea saptamanala a asternuturilor in apa fierbinte, curatarea intensiva cu aspiratorul si spalarea covoarelor si a canapelelor – toate au ajutat la reducerea cu pana la 95% a numarului de acarieni.
Astfel, poti sa scapi simplu si rapid de aceste creaturi.
Prin curatarea profesionala a covoarelor, eficacitatea este cu 1500% mai mare decat in cazul aspirarii zilnice a acestora.
Aburii de apa fierbinte folositi in curatarea profesionala a covoarelor omoara microbii si bacteriile care se aduna in casa.
Care sunt cele mai bune aspiratoare?
In cazul aspiratoarelor de praf, mai ales pentru resedintele persoanelor alergice, procurati si folositi aspiratoare care utilizeaza:
- filtre de inalta eficienta (HEPA);
- apa ca element de filtrare si spalare a aerului aspirat din incapere; acestea folosesc principiul epuratoarelor de gaze (scrubbers), spaland aerul poluat cu apa prin barbotare (amestecare cu vanturare);
Aspiratoarele cu filtre HEPA sunt mai usor de manevrat, dar necesita o schimbare relativ frecventa a filtrului, mai ales in incaperile cu grad important de murdarire.
Aspiratoarele cu spalare cu apa sunt ceva mai voluminoase, dar apa barbotata de catre aerul poluat este un excelent retinator de agenti poluanti.
[…] material nu favorizeaza dezvoltarea bacteriilor sau a acarienilor deci ar putea fi o alegere buna pentru persoanele care sufera de […]
Mi-se face parul maciuca, e pe bune chestia asta cu monstrii aia mici? Ma apuc sa aspir zilnic!