Originea fotbalului

A cauta originile fotbalului in trecutul indepartat nu este un lucru prea usor, dar nici imposibil, deoarece civilizatia umana ne-a lasat o seama de marturii care atesta un fapt cert: existenta sferei, obiect natural de joc, cunoscut din cele mai vechi timpuri.

Tribul Taragumara

In America, la indigenii din tribul Taragumara care locuiau pe teritoriul Mexicului de astazi erau caracteristice intrecerile la alergare in directia vest-est, spre tara de rasarit, unde vanatorul regesc (soarele sau luceafarul) stinge, dimineata, stelele care erau reprezentate simbolic printr-un cerb.

Cursa se efectua pe o distanta de 200-300 km, intre doua echipe.

Populatia Maya

joc mayasIn sudul Mexicului, Guatemala, Honduras, Salvador, populatia Maya practica un joc dificil si foarte amuzant: mingea era lovita cu posteriorul corpului astfel incat trebuia sa treaca printr-un inel de piatra aflat la circa 4 metri inaltime deasupra terenului de joc.

Epoca Faraonilor

In epoca faraonilor (2500 – 1500 i.Ch.) egiptenii practicau si ei un joc cu mingea, dovada fiind picturile de la Beni-Hassan si descoperirile arheologice din valea Nilului precum si gasirea unei mingi intr-un mormant din apropierea Tebei.

Tribul Ciokta

La tribul Ciokta se practica un joc cu mingea care se disputa intre doua echipe ce numarau pana la… 1000 de participanti!

Competitorii purtau un echipament special: fiecare jucator era incins cu o centura din coada de cal si tinea in maini doua rachete folosite la lovirea mingii.

Fotbalul in Europa

Cea mai veche marturie europeana despre existenta unui joc asemanator cu fotbalul vine de pe coasta Dalmatiei.

In anul 1975, ziarul iugoslav Vecernje Novosti publica stirea prin care se confirma ca arheologul Josip Britnic a scos la iveala, in urma sapaturilor efectuate in mica statiune Sinji, de pe malul Adriaticii, o marturie din secolul XVII i.Ch., infatisand un jucator de fotbal.

Fotbalul in Grecia

joc in greciaGrecii practicau patru jocuri cu mingi de diferite marimi: episkiros, aporaxis, fenindes si urania.

Jocul cu mingea a fost atribuit, cand lydienilor, cand locuitorilor Corcyr-ului.

Fotbalul in China

Un joc asemanator cu jocul de fotbal este cunoscut in China, unde se foloseste ca mijloc de pregatire complexa, cu reguli stricte transmise peste generatii.
Pe vremea dinastiei Han (206 i.Ch. – 25 d.Ch.), spun izvoarele chinezesti, mingea era lovita cu piciorul intr-un joc numit Tsuh- Kuh, in cadrul pregatirii militare (tsuh = a lovi; kuh = minge de piele umpluta cu iarba sau calti).
Partida, care avea loc cu prilejul zilei de nastere a imparatului, consta in lupta intre doua echipe.
In fata palatului regal se ridicau doua porti din bambus cam de 8 metri inaltime, care se impodobeau cu bucati de matase vopsite in culori stralucitoare, iar intre ele se intindea o plasa din matase cu o deschizatura cam de 30 de centimetri, prin care jucatorii incercau sa treaca mingea.
Se foloseau numai de picioare, iar suturile (se spune ca englezescul shot vine de la chinezescul „kuh”) aveau loc intr-o ordine prestabilita.

Castigatorii primeau premii, iar cei infranti erau … biciuiti de proprii suporteri!

Harpastum

harpastumHarpastum (400 – 500 d.Ch.) era practicat mai ales de militarii romani.

Descoperim in izvoarele documentare si faptul ca in cadrul acestui joc exista in cadrul fiecarei echipe o anumita „diviziune a muncii”, jucatorii fiecarei echipe fiind impartiti in atacanti si aparatori, iar separarea lor in aceste categorii era influentata indeosebi de varsta: cei tineri, mai neexperimentati si mai fricosi, alcatuiau atacul, iar apararea era formata din veterani.

Un adversar putea fi oprit prin trei metode: strangandu-l puternic la piept, atarnandu-te de el sau pur si simplu strangandu-l de gat!

Bretania

Jocul La Soule jucat in Bretania devine foarte popular in Franta sub domnia lui Ludovic al VII-lea cel Tanar (1137 – 1180). Scopul acestui joc era trimiterea mingii (neaparat rotunda, de cele mai multe ori cu un diametru foarte mare), in „poarta” adversa.
Dupa cum scrie Maurice Colinon in cartea sa „De la Biblie la Marcel Cerdan” (Ed. Spes – Paris; 1949), „Soule” se numea mingea de piele, umpluta cu tarate, cu un diametru de aproape jumatate de metru, care era pusa in miscare dintr-una din pietele satului si pe care oamenii din mahalalele apropiate si-o disputau cu incrancenare.
Mingea revenea celor care treceau cu ea peste un curs de apa ori reuseau s-o introduca in casa unui locuitor din cartierul lor.
Jocul soule patrunde atat de mult in Franta secolului al XVI-lea, incat este jucat si la Curtea Regala, unde avea doi mari sustinatori: regele Henric al II-lea si poetul Pierre de Ronsard.

Cea mai veche atestare scrisa

Cea mai veche atestare scrisa asupra fotbalului dateaza din anul 1175. In acest an, un calugar din Canterbury, pe nume William Fitzstephen, scrie biografia arhiepiscopului de Canterbury – Thomas Becket.

Intr-un pasaj al cartii, autorul se refera la „faimosul joc cu mingea care se disputa in martea dinaintea pastelui („Shrove Tuesday”)”. In acest pasaj, cu toate ca autorul face o sumara si vaga descriere a jocului, fara sa-i mentioneze numele, totusi se deduce ca este vorba de o forma a viitorului joc de fotbal.

Haiti 1493

In septembrie 1493, Cristofor Columb face a doua calatorie a sa in America, prilej cu care, europenii de sub comanda sa au vazut pentru prima oara, in Haiti, mingi facute din latex.

De altfel, Discul din Chikultik, piesa arheologica de pe continentul latino-american, infatiseaza bastinasi ce practicau cu ajutorul unei mingi elastice un joc asemanator fotbalului actual.

Kemari in Japonia

kemari JaponiaKemari este un alt joc considerat a fi un stramos al fotbalului actual.

Practicat in secolul al XV-lea in Japonia, sub imparatii Tenrei si Engi, cerea, dupa cum atesta documentele epigrafice, ca loc de desfasurare: „un patrat cu latura de 14 metri care trebuia sa fie strajuit la nord-vest de un brad, la sud-est de o pajiste, la nord- est de un cires, iar la sud-vest de o apa.”.

Mingea, umpluta cu nisip sau par de cal, avea 22 de centimetri diametru.

Jocul consta dintr-o ceremonioasa trecere a balonului de la un jucator la altul (8 la numar) neexistand nici invingator, nici invins.

Florenta, secolul XVI

In secolul al XVI-lea, la Florenta se joaca primele partide ale unui joc care are asemanari cu fotbalul contemporan, samanta fiind aruncata de Harpastum, practicat de soldatii romani din regiunea Florentia.

Jocul era adaptat, schimbandu-si denumirea in „calcio” si era jucat cu o minge de dimensiuni mai mari pe o pajiste destinata initial exercitiilor militare ale florentinilor.

Iata cateva versuri ce cantau jocul cu mingea pe aceasta pajiste:

„Haideti, baieti, pe pajiste, la jocul cu mingea. Acum cand ea salta mai mult decat oricand,
Nu exista distractie mai frumoasa si mai mareata decat aceasta.”.

Florenta, 17 februarie 1530

1530 FlorentaLa 17 februarie 1530 la Florenta are loc celebra partida de calcio florentin (descrisa de istoricul Benedetto Varchi in „Storia fiorentina”) organizata in timpul asediului orasului de trupele regelui Carol Quintul al Spaniei.

Cea mai veche carte despre fotbal

Cea mai veche carte despre fotbal aparuta in lume este „Trattato del giuoco della palla” (Venetia, 1555) de Antonio Scanio da Salo, in care gasim, in partea a doua, la capitolul LXXII, cateva din regulile jocului: mingea avea 17 centimetri diametru, cantarea 270 de grame, iar campul de joc era aproximativ identic cu cel de astazi – 100m X 70m.

Fotbalul in afara legii

La 27 noiembrie 1572, regina Elisabeta I a Angliei da o proclamatie prin care hotaraste scoaterea balonului rotund in afara legii:
„Nici un joc de fotbal nu va mai fi aprobat in orasul Londra, cei ce se vor abate vor fi pedepsiti cu inchisoarea.”

Anul 1800 este considerat crucial in dezvoltarea jocului de fotbal, deoarece apare mingea umflata cu aer, inventata de englezul William Gilbert.

Diviziunea intre fotbal si rugby

Fotbal RugbyIn a doua jumatate a anului 1823, un elev al scolii din Rugby, pe nume William Webb Ellis, in varsta de 16 ani, devenit mai tarziu pastor la Londra, incalcand regulile jocului si atributiile postului sau (fundas), prinde balonul cu mainile si porneste vijelios spre poarta adversa.

Gluma sa a dat nastere la doua sporturi diferite: Football (in care nu se folosesc mainile) si Rugby (in care se folosesc mainile).

Pentru aceasta fapta, Ellis este considerat primul care a creat diviziunea intre fotbal si rugby si intemeietorul jocului de rugby.

Primul Club Universitar de Fotbal apare in anul 1846, fiind format din fosti elevi ai colegiilor din Shrewsbury si Eton, atunci studenti la Cambridge.

1848 - Regulile de la Cambridge

In luna octombrie a anului 1848, o consfatuire a reprezentantilor fiecarei scoli, reunita la Trinity College din Cambridge, a reusit sa stabileasca un cod de legi care reprezentau un numitor comun al regulilor de joc. Aceste „Reguli de la Cambridge”, 14 la numar, prevad dimensiunile terenului de joc, ale buturilor, lovitura libera si incercarea.

Se spune ca numarul de 11 jucatori intr-o echipa a fost propus de elevii de la Eton deoarece echipele era alcatuite acolo pe camerele internatului, care aveau fiecare 11 paturi!

1861 - Ridicarea restrictiilor

Anul 1861 aduce ridicarea interdictiei practicarii acestui joc in Anglia, odata cu meciul de fotbal prezidat de regele Carol al II-lea, dintre echipa regelui si cea a contelui Albertmale, meci castigat de echipa contelui si desfasurat pe un teren cu dimensiuni bine stabilite (120 metri x 80 metri), cu cate o poarta la fiecare extremitate, poarta care s-a numit pentru prima oara in istoria fotbalului „goal”.

Prima Asociatie de Fotbal

26 octombrie 1863 este data care a produs o mare transformare a jocului de fotbal din acele vremuri. In acea zi, delegati din 11 cluburi si scoli londoneze au statuat la Freemason’s Tavern din Great Queen Street, Lincoln’s Inn Fields, Londra, nasterea lui „The Football Association” (F.A.), prima federatie de fotbal din lume, care adopta propriul sau regulament de joc, inspirat din „Regulile de la Cambridge”.

Primul meci intre reprezentativele a doua orase

Primul meci din lume intre reprezentativele a doua orase este socotit meciul de la Sheffield (1866), meci castigat de reprezentativa orasului Londra cu scorul de 2 – 0 la goluri si 4 – 0 la tuse!

In 1869 apare regula offside-ului, prin care un jucator este surprins in offside atunci cand are mai putin de 3 adversari intre el si linia de poarta.

In 1870 apare si portarul!

In anul 1870 se introduce in regulament notiunea de „portar” si i se permite acestuia sa joace mingea cu mana pe toata suprafata terenului, ceea ce va duce la abuzuri si in consecinta in anul 1898, dreptul portarului de a juca mingea cu mana se restrange la propria jumatate de teren, pentru ca in anul 1912 regulamentul sa-i acorde dreptul portarului de a juca mingea cu mana numai in propria suprafata de pedeapsa.

Primul meci international 30 noiembrie 1872

Primul meci international disputat pe mapamond s-a desfasurat sambata, 30 noiembrie 1872, la Glasgow, in Scotia, pe terenul lui West of Scotland Cricket Club Patrik, in fata a 4000 de spectatori, intre reprezentativele Scotiei si Angliei, scorul final fiind 0-0.

De fapt, a fost mai mult un joc intre reprezentativa Angliei si echipa scotiana Queen’s Park din Glasgow, intrucat selectionata Scotiei era alcatuita exclusiv din jucatorii acestui club.

La acest joc nu a existat arbitru (pentru simplul motiv ca arbitrajul in fotbal nu va fi introdus decat in 1881) in locul arbitrului functionand doi „oficiali”, cate unul de fiecare parte a terenului.
Terenul era lung de vreo 200 de metri si lat de 73 de metri!

In 1873 se introduce lovitura de la coltul terenului

In 1874 se introduc loviturile libere

In 1875 se reduce inaltimea portii de la 5,5 m la 2,44 m

Primul meci pe nocturna 16 noiembrie 1878

La 16 noiembrie 1878 finala Wanderers – Clapham Rovers s-a disputat in nocturna, partida fiind prima din istoria jocului de fotbal disputata in astfel de conditii.

Desigur, ca spectacol fotbalistic, jocul nu a satisfacut, deoarece instalatia de nocturna era rudimentara: 4 reflectoare mobile alimentate de dinamuri 🙂 si baterii de acumulatoare care nu puteau fi indreptate cu destula promptitudine asupra fazei de joc.

In 1883 se introduce aruncarea de la margine

In 1902 se delimiteaza suprafata de pedeapsa, precum si punctul din care se executa lovitura de pedeapsa – penalty

1907 – modificarea offside-ului, prin care se considera ca un jucator nu este offside daca este in propria lui jumatate de teren

1916 - Confederatia Sud-Americana de Fotbal

Primul razboi mondial face ca in Europa activitatea fotbalistica sa fie practic paralizata. In schimb, in anul 1916, in capitala Argentinei – Buenos Aires, este fondata Confederatia Sud-Americana de Fotbal care grupeaza federatiile existente in America de sud si care dispune organizarea, din trei in trei ani, a unui Campionat Continental al Americii de Sud.
Cea dintai invingatoare: Uruguay.

1920 - Jocurile Olimpice

La Jocurile Olimpice din anul 1920, in finala disputata la Anvers, in fata a 50.000 de spectatori, Belgia conduce Cehoslovacia cu 2 – 0, dar eliminarea jucatorului cehoslovac Steiner provoaca retragerea de pe teren a echipei Cehoslovaciei.

1923 se hotaraste ca la executarea loviturii de pedeapsa, toti jucatorii sa se afle la minim 9,15 m pana ce mingea este lovita

1925 se modifica din nou regula offside-ului, care sustinea ca un jucator nu este in offside daca are cel putin 2 adversari intre el si poarta

1937 se introduce arcul de cerc la suprafata de pedeapsa cu raza de 9,15 m cu centrul in punctul de 11 m

1951 – se sanctioneaza obstructia cu lovitura libera indirecta

Prima finala a Cupei Campionilor Europeni - Paris 1956

La Paris, in anul 1956, are loc prima finala a „Cupei Campionilor Europeni”: Real Madrid – Stade de Reims (4 -3).

Prima transmisie televizata in direct 1957

Prima transmisie televizata in direct din „Cupa Campionilor Europeni” a avut loc la 11 aprilie 1957 cu prilejul semifinalei editiei 1956-1957: Real Madrid – Manchester United (3-1).

Cupa U.E.F.A.

Cupa U.E.F.A. a intrat in circuitul intrecerilor europene in1957 sub denumirea de „Cupa Oraselor Targuri”, din 1965 avand actuala titulatura.

Aceasta cupa este organizata pentru echipele de club europene clasate dupa castigatoarele campionatului si cupei tarilor respective.

1966 Ken Aston a inventat cartonasele galben si rosu. Ideea cartonaselor i-a venit la semafor: galben – incetineste si rosu – opreste

1966 - dispare Cupa Jules Rimet

cupa julesLa 20 martie 1966, inainte de disputarea turneului final din Anglia, la Londra, in ciuda precautiilor exceptionale care fusesera luate pentru a se preveni un eventual furt, „Cupa Jules Rimet” (care cantarea 4 kilograme din care 1,8 kilograme aur pur) dispare din vitrina in care fusese expusa la Westminister Hall.

O saptamana mai tarziu, marinarul David Corbett, care isi plimba catelul in imprejurimile cartierului Nordwood, din Londra, gaseste pretiosul trofeu ascuns intr-un boschet, invelit in hartie de ziar.

1958 - tragedie aviatica

Anul 1958 a ramas marcat in istoria fotbalului prin tragicul accident aviatic de la München in care si-au gasit sfarsitul o parte din componentii echipei Manchester United, care se intorceau de la Belgrad dupa o victorie asupra Stelei Rosii in cadrul Cupei Campionilor Europeni.

1970 s-au folosit pentru prima oara cartonasele la un campionat mondial Mexic. Au fost introduse echipamentele negre pentru arbitrii

Steaua Bucuresti vs. F.C. Barcelona

7 mai 19867 mai 1986, este data care va ramane in istoria fotbalului romanesc datorita succesului obtinut de echipa Steaua Bucuresti impotriva echipei F.C. Barcelona in finala Cupei Campionilor Europeni, dupa prelungiri si executarea loviturilor de departajare.

1970 - Campionatului Mondial de Fotbal din Mexic

romania in mexic 70Una dintre cele mai reusite editii ale Campionatului Mondial de Fotbal s-a disputat in 1970, in Mexic, unde reprezentativa Romaniei a participat alaturi de Anglia, Brazilia si Cehoslovacia in grupa de la Guadalajara.

Retragerea lui Pele

peleIn anul 1977 are loc retragerea lui Pele din fotbalul de mare performanta in cadrul unei partide organizata la East Ruthrford (S.U.A.), disputata intre Cosmos New York (ultima echipa in care a jucat Pele) si F.C. Santos.

Daca v-a fost de folos articolul va invit sa dati un Like sau un Share, iar daca aveti nelamuriri sau intrebari, lasati un comentariu mai jos.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here