Pesticidele sunt substante toxice, sau altfel spus otravitoare, care au rolul de a ucide insectele si daunatorii.
Asa cum am mentionat si anterior, sunt un tip de otrava, insa in ceea ce priveste efectele acestora pentru oameni, ei bine se pare ca sunt oarecum inofensive si asta pentru ca sistemul imunitar al omului este mult mai puternic, decat al insectelor, sau al altor daunatori. Astfel incat, ceea ce poate ucide insectele, nu are acelasi efecte si asupra omului.
Efectele pesticidelor
Insa, nu inseamna ca trebuie sa facem abstractie de efectele pesticidelor, astfel incat sa sa fie ingerate, sau utilizate in diferite feluri, intrucat poate avea totusi si efecte negative asupra corpului uman, intrucat este totusi o otrava.
De exemplu, pesticidele sunt utilizate in cadrul fermelor, insa exista cateva tipuri de pesticide care pot afecta si alimentele.
In ciuda faptului ca sunt utilizate pentru a distruge anumite plante, astfel incat sa permita altora sa creasca, acesta sunt utilizate de catre fermieri, pentru a permite ca cultura sa creasca sanatos si eficient.
In ceea ce priveste efectele asupra oamenilor, trebuie sa fie tratate cu grija, intrucat pot duce la afectarea sanatatii.
Utilizarea pesticidelor pe termen scurt și în concentrații mici nu vor aduce consecințe grave.
Odată cu creșterea concentrației acestora apare și un dezechilibru al ecosistemelor, inclusiv apariția diferitor boli la om și animale ca :
- DDT-urile – pot provoca boli cronice și cu risc de cancer mamar ;
- Heptaclorul – este o substanță cancerogenă care afectează sistemul imunitar ;
- Aldrinul – provoacă dureri de cap, grețuri, vome, contracții musculare, spasme și convulsii ;
- Endrinul – acțonează asupra sistemului nervos al omului ;
- Hexaclorbenzenul – are efecte nocive asupra sistemului reproductiv ;
- Dioxinele și furanii – substanțe cancerogene pentru om. La animale acestea provoacă reducerea fertilității, defecte genetice și mortalitatea embrionilor.
Trebuie sa stim faptul ca fungicidele au rolul de a ucide ciupercile si mucegaiul, de a proteja plantele din zonele mlastinoase si , pentru a trata animalele care cresc in ferme, pentru a le apara de infectii.
Compozitia pesticidelor
In ceea ce priveste compozitia pesticidelor, se pare ca metalele grele sunt printre compusii pesticidelor. Astfel, vorbim despre metale precum:
- Cadmiu
- Nichel
- Cupru
- Fier
- Cobalt
… periculoase pentru oameni si pentru sistemul imunitar, care pot provoca numeroase efecte adverse precum: caderea parului, cancer, sau malformatii congenitale.
Un alt pericol este faptul ca reusesc sa patrunda in sol, astfel incat sa fie absorbite constant de catre culturi.
Cele mai periculoase tipuri de pesticide disponibile pe piata la ora actuala, sunt insecticidele. Insa, este necesar sa fie indeajuns de puternice pentru a reusi sa ucida insectele si daunatorii.
In timp ce asupra corpului uman efectele nu sunt atat de puternice, in ceea ce priveste culturile se pare ca doza trebuie dublata sau chiar mai rau decat atat. Insa trebuie sa fie utilizate conform recomandarilor aferente fiecarui produs, dar si a celor mentionate de catre lege.
Un exemplu de pesticid daunator este DDT, care de altfel a fost interzis pe piata din Romania de foarte multi ani.
Cateva informatii despre acest pesticid pe care le putem oferi este ca s-a dovedit a fi foarte puternic, provocand malformatii congenitale in randul copiilor, si de asemenea produce probleme serioase in randul solului si a apelor subterane.
Pesticidele sunt utilizate si pentru fructele pe care le consumam in viata de zi cu zi, insa ca o mica comparatie nu sunt absout deloc nocive in comparatie cu grasimea pe care o acumulam din cauza alimentelor procesate, sau a zaharurilor procesate.
Grav este că cei care fac agricultură doar din auzite folosesc cantități mult mai mari de substanțe decât ar trebui și astfel cantitatea de substanțe toxice este, de obicei, mai mare decât în cazul produselor din unitățile agricole mari care nu vor să irosească substanțele respective din trei motive:
- orice cantitate peste cea recomandată reprezintă costuri suplimentare inutile
- folosirea incorectă a pesticidelor și a îngrășămintelor chimice poate duce la scăderea producției și nu la creșterea acesteia
- dacă sunt supuși unui control și produsele lor au substanțe toxice peste limita maximă admisă acestea vor fi distruse.
Acest motiv nu știu dacă este valabil în România ținând cont ca se poate aranja aproape orice.
Tocmai de aceea trebuie sa fim atenti ce alimente consumam, sa ne interesam cat sunt de sanatoase si de asemenea, ce efecte pot avea asupra sanatatii noastre.
Care sunt cele mai toxice pesticide?
Aldrin
Este comercializat sub denumirile: Aldrec, Aldrex, Aldrex 30, Aldrite, Aldrosol, Altox, Compound 118, Drinox, Octalene, Seedrin, HHDN
Aldrin a fost utilizat până în 1980 și interzis începând cu anul 2004.
Aldrin atacă sistemul nervos
Contactul cu cantități mici din această substanță duce la intoxicații cu următoarele semne: dureri de cap, amețeală, greață, vărsături, contracții involuntare ale mușchilor si membrelor, convulsii. Expunerea ocupațională la Aldrin a fost asociată cu o creștere semnificativă a cazurilor de cancer hepatic și biliar, și unele studii afirmă că aldrinul afectează răspunsul imunitar.
Surse de expunere:
Produse animale (lapte, unt, carne) din țări unde această substanță nu a fost încă interzisă (India, Vietnam etc.). Orezul tratat cu aldrin provenit din aceste țări și anumite loturi de pește importate din Egipt.
Aldicarb
…
Clordecon
Comercializat sub denumirile: GC 1189, Kepone, Merex
Clordeconul este un insecticid organoclorurat clasificat ca poluant organic persistent (POP) și interzis de către Convenția de la Stockholm din 2009.
Este utilizat ca insecticid pentru tutun, horticultură, bananieri, citrici si la confecționarea capcanelor pentru gândaci de bucătărie și pentru furnici.
În România: Nu a fost folosit în mod direct dar se poate găsi în bunuri din mase plastice, cauciuc, vopsea și tapet precum și în aparate electrice importate din țări unde acest produs a fost utilizat între anii 1959-1972.
Efecte asupra sănătății:
Efecte acute: Inhibarea producerii de spermă, probleme neurologice (iritabilitate, tremor, probleme de vedere, dureri de cap).
Efecte cronice: cancer de prostată, nașteri premature, feminizare la bărbat (perturbator endocrinian).
Organe țintă: Stomac, intestine, ficat, rinichi, ochi, tiroidă, sistem nervos și sistem reproducător (în special masculin). Cancerigen la animale (cancer la rinichi, ficat, tiroidă și suprarenale) și probabil cancerigen ocupațional la om.
Sursele de expunere:
Ocupațional: Muncitorii care au manipulat această substanță timp îndelungat (peste un an) au suferit de efecte negative asupra sistemului nervos, pielii, ficatului și sistemului reproducător masculin.
Hrană: Prin consumul de pește și de produse animale de la animale care au fost contaminate (apă de băut, hrană tratată), banane, fructe de mare sau creveți din zona Antilelor Franceze – Martinica – Dominica – Haiti.
Clordan
Comercializat sub denumirile: Aspon, Belt, Chloriandin, Chlorkil, Chlordane, Corodan, Cortilan-neu, Dowchlor, HCS 3260, Kypchlor, M140, Niran, Octachlor, Octaterr, Ortho-Klor, Synklor, Tat chlor 4, Topichlor, Toxichlor, Veliscol-1068
Clordan este un insecticid de contact de spectru larg, foarte toxic, clasificat ca poluant organic persistent (POP) și interzis de către Convenția de la Stockholm din 2001.
În România: A fost utilizat ca insecticid, în prezent este interzis incepând cu 2004, conform celui de-al treilea raport de țară al României către Secretariatul Convenției de la Stockholm (2014).
Efecte asupra sănătății:
Este iritant și toxic prin înghițire, inhalare sau absorbție prin piele; efectele toxice sunt cumulative. Prin încălzire se descompune în vapori toxici de monoxid de carbon, acid clorhidric, clor, fosgen.
Efecte acute: vedere încețoșată, confuzie, ataxie, delir, tuse, dureri abdominale, greață, vomismente, diaree, iritabilitate, tremor, convulsii, anurie. La animale este toxic pentru plămâni, ficat și rinichi.
Efecte cronice: toxic pentru sistemul nervos cu simptome precum alterări ale memoriei și funcției motorii. Probleme de dezvoltare la copii, inclusiv autism la copii născuți din mame expuse ocupațional la clordan.
Pe termen lung s-au înregistrat diabet, rezistență la insulină, migrene, infecții respiratorii, alergii, anxietate, depresie, vedere încețoșată, confuzie, contracții musculare și leziuni neurologice permanente.
Organe țintă: ochi, sistem nervos, rinichi, plămâni, ficat. Cancerigen la animale (cancer hepatic) și probabil cancerigen ocupațional la om (limfom non-Hodgkin, leucemie, mielom multiplu, cancer testicular, de sân, de prostată, tumori cerebrale).
Sursele de expunere:
Ocupațional: Persoanele care lucrează în agricultură (administrarea de insecticide) sunt cele mai expuse, dacă folosesc clordan și derivate ale acestuia (datorită inhalării și contactului cu pielea).
Hrană: Produse animale (lapte, unt, carne) prin bioacumulare, în cazul în care animalele au consumat furaje sau turtă de oleaginoase din culturi tratate cu clordan. Peștele pescuit din canalele de irigație și râurile din zone unde se folosește clordan pentru tratarea culturilor.
In pește se poate acumula până la concentrații de 37 800 mai mari decât în apă – astfel acesta devine toxic pentru consum, chiar dacă concentrația de clordan în apă nu era toxică sau detectabilă.
Aer: în urma tratării lemnului împotriva termitelor și în urma tratamentelor aplicate în locuințe (principala sursă de contaminare cu clordan în SUA și Japonia).
Clordimeform
…
DBCP
…
DDT
Diclor-difenil-tricloretanul sau DDT, cum este universal cunoscut, este un insecticid organoclorurat.
Comercializat sub denumirile: Agritan, Anofex, Arkotine, Azotox, Bosan Supra, Bovidermol, Chlorophenothan, Chloropenothane, Clorophenotoxum, Citox, Clofenotane, Dedelo, Deoval, Detox, Detoxan, Dibovan, Dicophane, Didigam, Didimac, Dodat, Dykol, Estonate, Genitox, Gesafid, Gesapon, Gesarex, Gesarol, Guesapon, Gyron, Havero-extra, Ivotan, Ixodex, Kopsol, Mutoxin, Neocid, Parachlorocidum, Pentachlorin, Pentech, PPzeidan, Rudseam, Santobane, Zeidane, Zerdane.
DDT-ul este un insecticid utilizat pe scară largă începând cu cel de-al Doilea Război Mondial, încă în uz, atât pentru combaterea malariei și tifosului exantematic și ciumei bubonice cât și pentru protecția culturilor vegetale (cartof, porumb, bumbac etc.).
În România: a fost utilizat încă din anii ’40 și interzis începând cu 1985.
Efecte asupra sănătății:
La expunere cronică la doze mici: imunotoxicitate, posibil perturbator al sistemului endocrin fiind slab estrogen și perturbator al tiroidei și hipofizei, tulburări de reproducere, renale şi neurotoxice, cancerigen (cancer la sân și nu numai).
Efectele neurotoxice au fost legate de un nou sindrom neuropsihiatric debilitant (sindromul X) atât la om cât și la vite.
La expuneri acute: hipersensibilitate la stimulare cutanată, senzații de înțepătură sau furnicături pe piele, dureri de cap, parestezii, prurit, dureri de ceafă și rigiditate a gâtului, senzația de nod în gât.
Dureri de gât, tuse persistentă, senzație de apăsare și dureri puternice în brațe, durere articulară, slăbiciune musculară generalizată, oboseală extremă, anxietate, amețeală, greață, vărsături, lipsă de coordonare a membrelor, tremor, tresăriri involuntare, confuzie, hiperexcitabilitate, convulsii, atacuri, comă și stop respirator.
Clorbenzilat
..
Dieldrin
Comercializat sub denumirile: Alvit, Dieldrite, Dieldrix, Illoxol, Panoram D-31, Quintox Dieldrin; Insectlack; Dieldrex; Dielmoth; Dildrin, Latka 497, Termitox, Dorytox, Illoxol, Octalox, Shelltox, Red Shield, Compus 497, Moth Snub D, Panoram D-31, SD 3417.
Dieltrin este un insecticid organoclorurat foarte toxic, clasificat ca poluant organic persistent (POP) și interzis de către Convenția de la Stockholm din 2001.
A fost utilizat la combaterea insectelor purtătoare de boli tropicale, a lăcustelor, a termitelor.
În România e interzis din anii 1980.
Efecte asupra sănătății:
Este iritant și toxic prin înghițire, inhalare și absorbție prin piele.
Efecte acute: amețeală, dureri de cap, greață, vomismente, stare de rău, transpirație abundentă, spasm muscular involuntar, mișcări necontrolate ale membrelor, convulsii cu și fără pierderea cunoștinței, comă.
Alte efecte înregistrate: leucocitoză, hipertensiune arterială, tahicardie, acidoză metabolică, tulburări de somn și de memorie, hematurie (sânge în urină), albuminurie.
Efecte cronice: cancerigen (cancer la plămâni, ficat și căi biliare), induce impotență și sterilitate tranzitorie, la copii – otită medie. Dezvoltare anormală și toxicitate intrauterină la animale. Toxic pentru păsări și mediul acvatic.
Organe țintă: piele, sistem nervos, rinichi, ficat. Cancerigen la animale (cancer la plămâni, ficat, tiroidă și suprarenale) și probabil cancerigen ocupațional la om.
Sursele de expunere:
Ocupațional: Persoanele care lucrează în agricultură (administrarea de insecticide) sunt cele mai expuse, dacă folosesc stocuri vechi de pesticide pe bază de dieldrin (datorită inhalării, ingestiei accidentale a pulberii formate și contactului cu pielea).
Hrană: Produse animale (lapte pasteurizat, unt, carne, cârnați, ouă) prin bioacumulare, în cazul în care animalele au consumat furaje sau turtă de oleaginoase din culturi tratate cu dieldrin.
Peștele pescuit din canalele de irigație și râurile din zone unde s-a folosit pentru tratarea culturilor (în pește se poate acumula până la concentrații de 13 000 ori mai mari decât în apă – astfel acesta devine toxic pentru consum, chiar dacă concentrația de dieldrin în apă nu era toxică sau detectabilă).
Este găsit, în doze mici, în produse de origine animală din Egipt, Statele Unite și Canada, India, Vietnam dar și Spania.
Fluoracetamidă
…
sursa: ulbsibiu.ro