Care sunt efectele mercurului asupra sanatatii? Te-am facut curios? Citeste articolul …
Mercurul (υδράργυρος, greacă Hydrargyros, latină „argentum vivum”, „vif argent”, „argento vivo” sau argintul viu) este un element chimic reprezentat prin simbolul Hg și care are numărul atomic 80.
De asemenea, mercurul reprezintă unul din cele 6 elemente care sunt lichide la o presiune și temperatură apropiată de cea a camerei.
La ora actuala, mercurul [Hg] este foarte usor de gasit, mai ales ca acesta se afla in mediul inconjurator. Insa, trebuie sa mentinam faptul ca adesea este foarte bine pozitionat in minerale, iar specialistii spun ca nu prezinta riscuri majore.
Principala problema se datoreaza fara doar si poate activitatilor savarsite de catre oameni, intrucat adesea acestea duc emisia mercurului in mediul inconjurator in cantitati industriale. Ulterior acest mercur poate circula liber o perioada lunga de timp, poate chiar sute si mii de ani.
Conform specialistilor, problema principala consta in prezenta mercurului in apa si sedimente, intrucat, acesta este gasit intr-o forma toxica si poate fi ingerat cu usurinta de catre animale, care ulterior poate ajunge in alimentatia noastra de zi cu zi prin intermediul lantului trofic.
Avand in vedere cele mentionate anterior, sa vedem si cata cantitate de mercur se gaseste la ora actuala in mediu.
Cantitatea de mercur din mediu
Activitatile umane de la ora actuala exercitate de catre om, au dus la cantitati imense de mercur in mediu.
Ca sa fim mai expliciti, nivelul substantei in atmosfera este de aproximativ 500% mai mare decat cele naturale.
Cum este utilizat mercurul?
In ceea ce priveste utilizarea mercurului, acesta variaza de la o tara la alta. De exemplu, in Europa, este foarte putin utilizat, iar conform spuselor specialistilor, in viitor vor fi utilizate in plombe dentare, intrucat in ultima perioada a fost interzisa utilizarea in catitati mari. Insa, in alte tari, acesta este utilizat in diferite activitati indiferent de cantitatea utilizata, fara nicio restrictie.
Surse de poluare cu mercur
Sa vedem si care sunt sursele de poluare cu mercur. Ei bine, se pare ca una din cele mai mari surse de poluare este arderea combustibililor de tipul: carbunilor, a lemnelor, tuberlor si lignitului, in orice modalitate.
In ceea ce priveste acesti combustibili, ei au cantitati foarte mici de mercur, care in momentul arderii sunt eliberati in mediu.
Efectele mercurului asupra sanatatii
Am ajuns si la aceasta etapa importanta in care analizam cat sunt oamenii de expusi la efectele nocive ale mercurului si de asemenea, ce efecte are asupra sanatatii.
Cel mai frecvent mod de expunerea al oamenilor la mercur este prin intermediul alimentatiei, mai exact prin carnea de peste si prin fructele de mare.
De exemplu, in momentul in care animalele absorb mercurul, acesta adesea ramane in organism, iar de-a lungul timpului se acumuleaza. Acest lucru este valabil in special in cazul pestilor, tocmai de aceea consumul de peste rapitor, poate duce la ingerarea unor cantitati imense de mercur, in special consumul de pesti de dimensiuni mari.
Insa, in ceea ce priveste sanatatea, efectele negative depind in mare parte de doza ingerata, iar cele mai negative efecte ale mercurului se indreapta catre copiii mici, intrucat sunt mult mai sensibili, si de asemenea, organismul nu este pe deplin dezvoltat. Astfel afectiunile pot fi un pic mai grave.
De asemenea, mercurul poate afecta considerabil si sanatatea creierului si a sistemul nervos in cazul copiilor.
Asadar, trebuie sa aveti grija in special in ceea ce ii priveste pe copii, intrucat afectiunile pot fi grave.
Cum sa limitezi expunerea la mercur?
Putem reduce emisiile de mercur renunțând la arderea combustibililor solizi pentru încălzirea locuinței.
Evita consumul excesiv de peste care contine cantitati mari de mercur: pestele spada, macroul, tonul sau rechinul.
Nu contează modul de preparare: fie că este crud sau gătit, nivelul de mercur rămâne acelaşi. O listă, în limba engleză, cu nivelul de mercur regăsit la diverse specii de peşte şi crustacee poate fi consultată aici.
sursa: wikipedia
Intoxicatia cu mercur
Calea de intrare a toxicilor cu mercur poate fi cutanata, digestiva sau inhalatorie (la 18 grade C mercurul incepe sa se evapore si poate fi absorbit pe cale respiratorie)
In trecut, intoxicatia cu mercur purta denumirea de „boala palarierului nebun”, intrucat aceasta profesie utiliza mercurul topit in procesul de productie si lucratorii prezentau simptome neurologice, deoarece inhalau cantitati mari de vapori de mercur.
Tratamentul de eliminare a mercurului din organism nu este unul 100% eficient, motiv pentru care este importantă prevenirea si evitarea contactului cu aceasta substanta.
Detoxifierea
Chiar daca e doar o banuiala, detoxifierea de metale grele implica vitamina C, legume cu frunze verzi si coriandru proaspat. Coriandrul si patrunjelul stimuleaza productia de enzime detoxifiante si ajuta la eliminarea metalelor grele si a toxinelor din corpul uman
In cazul femeilor care doresc sa aiba copii. In cazul unui nivel ridicat de mercur in corp, ar fi indicat sa se amane conceptia pana cand corpul se curata de mercur.
STIATI CA:
- Cea mai importantă cale de expunere a omului la mercur este prin carnea de pește și fructe de mare?
- Expunerea la mercur poate apărea și în uter, dacă mama consumă pește sau fructe de mare?
- Principalele efecte ale mercurului în organismul uman privesc afectarea sistemului nervos.
- Chinezii considerau că medicamentele pe bază de mercur sau cinabru pot prelungi viața. Câțiva împărați, printre care și Huangdi, au decedat în încercările lor de a fi nemuritori.