Schimbarile climatice reprezinta o problema reala si cu consecinte grave asupra vietii contemporane. Acest fapt este cauzat de aparitia unui dezechilibru in temperatura planetei.
Deoarece efectele negative nu se resimt pe moment, tindem sa le ignoram sau sa nu le oferim importanta. Insa, trebuie retinut ca daunele rezultate din schimbarile climatice se resimt, in deosebi, la nivelul sanatatii noastre.
Cresterea constanta si rapida a temperaturii va deveni din ce in ce mai periculoasa pentru fiecare dintre noi, dar in special pentru copii, batrani si persoanele care lucreaza in exterior si sunt supuse direct caldurii.
Prin diverse conditii medicale, schimbarile climatice isi face aparitia in viata oricui si cauzeaza mai multe sau mai putine probleme. Drept urmare, trebuie sa fii constient de existenta lor si sa ai grija de tine, de cei din jurul tau si de planeta pe care locuiesti.
Cum este afectata populatia de schimbarile climatice?
Modalitatile prin care schimbarile climatice dauneaza
Desi consecintele incalzirii globale nu se resimt pe moment, acestea au un impact puternic asupra populatiei si pot, in cazuri speciale, sa afecteaza ireversibil sanatatea oamenilor.
Una dintre cele mai periculoase consecinte este reprezentata de valurile de caldura. Acestea cauzeaza conditii medicale care pot fi mentinute sub control, dar pot deveni o cauza directa a moartii unei persoane daca nu sunt luate masuri de preventie.
In plus, temperatura ridicata din exteriorul locuintei este daunatoare si bolnavilor cardiovasculari, in special din cauza calitatii nefavorabile a aerului.
Caldura duce la o crestere consistenta in numarul de insecte care transporta boli, cum ar fi tantarii, puricii si paduchii. Desi se intampla mai rar, unele dintre conditiile transmise oamenilor sunt lyme si malaria.
Mai mult decat atat, schimbarile climatice reprezinta sursa aparitiei unor fenomene meteorologice in zone in care nu au mai existat pana acum. Printre exemple se afla si cresterea nivelului marii, precipitatiilor, aparitia tsunamiului si altele asemenea.
Pasii pe care trebuie sa ii luam pentru a ne proteja de schimbarile climatice
In general, actiunile care trebuie luate nu tin doar de indivizi, ci de asociatii si organizatii axate strict pe studiul schimbarilor climatice.
In primul rand, trebuie inteleasa modalitatea prin care cresterea caldurii afecteaza atat planeta, cat si oamenii. Iar apoi, trebuie facute cercetari prin care sa fie redusa incalzirea globala.
Desigur, o singura persoana nu poate face o diferenta uriasa, insa lucrand impreuna, sub forma unei comunitati, si luand parte la informarea celorlalti despre aceasta situatie reprezinta un pas in plus care poate duce la schimbari comportamentale favorabile mediului.
Organizatiile nationale si internationale axate pe incalzirea globala poate realiza mai multe schimbari daca oamenii implicati sunt in numar mare.
Desi se poate dovedi a fi dificil sa controlam schimbarile climatice, acest fapt devine, cu fiecare zi care trece, o necesitate.
Efectele si consecintele negative pe care generatiile actuale si urmatoare vor trebui sa le suporte reprezinta motive principale pentru care sa schimbam situatia starii climatice.
Lucrurile sunt puse deja in miscare, noi trebuie sa le indreptam in directia potrivita.