Dioxinele sunt componente chimice care afecteaza functionarea normala a anumitor sisteme ale organismului. Acestea rezulta prin procese industriale de ardere si polueaza mediul inconjurator, avand un efect de lunga durata si aflandu-se peste tot in jurul nostru. Dar, care sunt efectele dioxinei asupra sanatatii noastre?
Substanta ajunge, in deosebi, in sol, dupa care se transmite mai departe in plante, apa si aer.
Aceasta componenta chimica se regaseste in toata materia de pe pamant. Ajunge in corpul uman prin mancare, in special din proveniente animale.
Fiind un compus chimic, dioxina este depozitata in tesuturile grase ale carnii animale.
Odata ingerata, componenta chimica ramane in organism pentru o perioada lunga de timp, de ordinul anilor.
Contactul cu apa, solul si aerul este o alta modalitate de contaminare cu dioxina.
Cum influenteaza dioxinele mecanismele corpului uman?
Exista o lista consistenta de afectiuni medicale cauzate de dioxina, printre care se afla cancerul sau probleme serioase cu reproducerea, dezvoltarea normala a celulelor si a sistemului imunitar.
Indiferent de afectiunea de care suferi, aceasta trebuie mentinuta sub control si tratata corespunzator.
Modul in care dioxina dauneaza organismului tau
Dioxina influenteaza in mare parte declansarea celulelor cancerigene, diabetului si produce un dezechilibru in nivelul hormonal al organismului.
O expunere fizica indelungata la aceasta componenta chimica poate duce la boli ale pielii, care se nasc pe fata sau pe alte parti descoperite ale corpului. In general, acest fapt are loc in cazuri speciale si accidente.
In plus, dioxina este o componenta chimica periculoasa, in deosebi, pentru copii. Printr-un continut generos de dioxina in organism, se poate ajunge la probleme in dezvoltarea normala a copilului. In cazul femeilor insarcinate, poate duce la avorturi spontane.
Modalitati prin care poti reduce nivelul de expunere la dioxina
Desi este aproape imposibil sa nu fii supus contactului cu aceasta componenta chimica, exista diverse situatii in care poti reduce sansele si prin care poti tine nivelul de dioxina sub cel recomandat.
Deoarece dioxina este continuta in tesutul gras, prin inlaturarea acestuia in timpul gatitului poti reduce concentratia existenta in carne.
In cazul pestilor, este important sa inlaturi pielea.
Atat untul, cat si laptele gras, contin dioxina, drept urmare, privarea de aceste alimente reprezinta un lucru favorabil tratarii.
Prin introducerea in viata de zi cu zi a unei diete axata pe fructe si legume, se reduce proportia de grasime animala, si deci de dioxina.
La nivel national, o incinerare corecta este modalitatea cea mai eficienta de prevenire a expunerii la dioxina. Acest lucru poate avea loc la o temperatura deosebita, peste 850 grade Celsius.
Materialele contaminate deja necesita o temperatura considerabila, peste 1000 de grade. Astfel incat, prin controlarea productiilor industriale, se poate reduce nivelul de dioxina din mediul inconjurator.
In zilele noastre, cresterea nivelului de dioxina din mediul inconjurator este constanta, in special in tarile dezvoltate. In plus, din cauza degradarii sale intarziate, in ani de zile, este evident faptul ca este dificil sa o elimini din sistem.
Motiv pentru care, trebuie avuta o grija deosebita la pastrarea componentei chimice intr-o limita acceptabila in organismul tau.
Modurile prin care poti reduce riscul de crestere sunt accesibile si usor de realizat.