Cum functioneaza un Dezumidificator

0
153

Toate dezumidificatoarele disponibile pe piata: uscatoare prin refrigerare, uscatoare prin condensare, dezumidificatoarele de aer prin condensare sau dezumidificatoarele Peltier, functioneaza pe principiul condensarii.

Principiul condensarii :

Aerul umed este aspirat cu ajutorul unui ventilator, i se scade umiditatea prin condensare si apoi este eliberat in incapere unde se amesteca cu aerul mai umed. In timp, in acest mod, umiditatea relativa scade pana la atingerea nivelului dorit.

Condensul

Conform curbei de saturatie, capacitatea de inmagazinare a apei in aer depinde in mod exclusiv de temperatura aerului.

Cu cat temperatura este mai redusa, cu atat aerul poate inmagazina o cantitate mai mica de apa iar umiditatea excedentara condenseaza pe suprafete mai reci.

Temperatura limita la care vaporii de apa condenseaza se numeste punct de roua.
Exemple: dupa baie, vaporii de apa condenseaza pe oglinda din baie.

cum se formeaza condensul

1. Dezumidificator prin condensare cu compresor

Dezumidificatoarele au doar cateva componente si funcţionează pe un principiu similar cu frigiderele, congelatoarele sau aparatele de aer conditionat.

Mai există dezumidificatoarele cu silicagel, mult mai costisitoare, a căror funcţionare se bazează pe principiul adsorbţiei, principala lor caracteristica fiind ca pot functiona la temperaturi mult mai scazute decat cele cu circuit frigorific.

Principalele componente ale unui dezumidificator in condensare sunt:

  • Compresorul – ” inima” circuitului frigorific, care este antrenat de un motor electric silentios. Acesta functioneaza atat timp cat umidistatul (senzorul de umiditate) solicita o scadere in nivelul de umiditate;
  • Condensatorul – care este similar unui radiator si care de obicei este amplasat in apropierea ventilatorului;
  • Evaporatorul – pozitionat in zona din spatele dezumidificatorului, chiar deasupra rezervorului pentru condens, fiind asemanator cu un sistem de tuburi spiralate;
  • Ventilatorul – care forteaza aerul sa treaca printre elementele evaporatorului si ale condensatorului.cum functioneaza un dezumidificator

Cand higrostatul detecteaza o umiditate peste valoarea dorita (setata) se pun in functiune compresorul si ventilatorul.

Aerul este recirculat continuu printre elementii evaporatorului si ale condensatorului.

Datorita elementilor reci ai evaporatorului, umezeala din aer condenseaza – fenomenul fiind similar cu condensul umiditatii din aer, pe exteriorul unei sticle cu lichid rece, dupa ce o scoatem din frigider, intr-o zi calduroasa.

Picaturile mici de apa rezultate din condens, sunt colectate in rezervor sau direct la canalizare, daca dezumidificatorul este prevazut cu sistemul drenaj continuu.

Aerul traverseaza apoi elementii condensatorului cald si ajunge din nou in incapere mai cald si cu umiditate redusa. Procesul se repeta pana cand se ajunge la umiditatea dorita.

ATENTIE! nu folositi apa rezultata din condens in activitatile din gospodarie, deoarece in tava de colectare, daca nu este curatata periodic de specialisti, se pot dezvolta diverse bacterii, care nu sunt benefice pentru organism.

Domeniul de functionare

La temperaturi scazute (sub 16 gradeC), gheata formata pe suprafata vaporizatorului nu mai poate fi topita.
Aparatul va functiona mai mult in mod de dejivrare (dezghetare) decat dezumidificare.

Pentru domenii de temperaturi mai scazute (5 – 15 gradeC), sunt folosite dezumidificatoare cu dejivrare cu gaz fierbinte.

2. Dezumidificator cu tehnologie Peltier

Pentru realizarea suprafetei reci in interior este folosit un element Peltier sau TEC (thermoelectric cooler).

Efectul Peltier: trecerea unui curent intre cele doua jumatati ale elementului, are ca efect incalzirea foarte puternica a unei parti a elementului, in timp ce partea opusa se raceste foarte mult.

Sunt limitate in functionare datorita capacitatii reduse de deumidificare. Se preteaza pentru dulapuri de haine sau incaltaminte, camari de alimente, spatii reduse fara geamuri.

Elementele Peltier sunt folosite si la racitoare de camping, mini-frigidere, cooolere pentru calculatoare, etc.

Dezumidificatoarele cu efect Peltier sunt silentioase deoarece nu folosesc compresor la sistemul de racire.

Dezumidificator Peltier

Au un consum triplu de energie electrica per litru de condens dezumidificat, fata de cele prin condendensare cu compresor.

Dezumidificatoarele Peltier sunt aparate de jucarie! Capacitatea de colectare este de cca. 1/2 litri apa in 24 de ore.

3. Dezumidificator cu absorbtie

Sunt in general folosite in domeniul industrial. Uscarea aerului are loc intr-un tambur cu ajutorul unor substante absorbante (desicante).

Au un consum mai mare fata de cele prin condensare cu compresor, insa, au randament bun la temperaturi mai scazute.

Componentele de baza ale unui dezumidificator cu agent de deshidratare (fara compresor) este rotirea acestuia la viteza mica. Aerul umed trece prin acest agent de deshidratare unde umiditatea este retinuta.

4. Dezumidificatoare cu granule

Granulele absorbante sunt folosite, in special, pentru pastrarea in bune conditii a marfurilor in timpul transportului (pliculetele din incaltamintea noua).

Se preteaza oarecum pentru spatii mici si racoroase.

Aceste uscatoare de aer sunt foarte scumpe in raport cu capacitatea lor de uscare. Au nevoie de completare regulata de granule desicante (absorbante).

Alegerea unui dezumidificator

Peltier Condensare Absorbtie
Spatii mici
0 ÷ 8°C
8 ÷ 35°C
[poll id=”2″]
Voteaza si tu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.