Cum functioneaza un aer conditionat?

Un aparat de aer conditionat raceste si dezumidifica aerul care trece peste o suprafata (schimbator/ serpentina) rece.

Principiul de functionare al aparatelor de aer conditionat are la baza schimbul de temperatura care se realizeaza intre doua medii diferite cu ajutorul unor lichide cu proprietati deosebite, denumite generic, agenti frigorifici.

Partile functionale principale:

  • compresorul (aflat in unitatea exterioara)
  • condensatorul (schimbatorul de caldura aflat in unitatea exterioara)
  • ventilatoarele (in ambele unitati)
  • vaporizatorul (schimbatorul de caldura aflat in unitatea interioara)
  • partea de comanda-control (placi electronice, senzori de temperatura si presiune, telecomanda ..)cum functioneaza un aer conditionat

Freonul este o substanta cu proprietati speciale care trece din starea solida la starea gazoasa in anumite conditii, fapt care faciliteaza transferul de caldura de la cald la rece.

Transferul de caldura

Serpentina din interior este un schimbator de caldura aer-lichid, cu randuri de tuburi prin care trece lichidul prin serpentina.

Lamelele conectate la aceste tuburi cresc suprafata totala de racire sporind astfel caracteristicile de transfer de caldura intre trecerea aerului deasupra schimbatorului si trecerea lichidului prin schimbator.

Tipul de lichid folosit depinde de sistemul selectat.

  • Expansiune directa (DX) echipament ce utilizeaza agent frigorific ca mediu lichid (freoni)
  • Racite cu apa (CW) poate fi de asemenea folosit ca mediu lichid.

Cand temperatura necesara unui sistem utilizand apa racita este aproape de punctul de inghet al apei, o protectie la inghet se adauga sub forma de glicoli sau saruri. Indiferent de mediul lichid utilizat, lichidul este livrat la serpentina de racire la o temperatura rece.

In cazul echipamentelor cu expansiune directa, trecerea aerului peste serpentina de racire interioara incalzeste agentul frigorific lichid rece. Incalzirea agentului frigorific provoaca fierbere si transforma agentul frigorific dintr-un lichid rece, intr-un gaz cald.

Acest gaz cald (sau vapori) este pompat din serpentina de racire spre compresor printr-un tub de cupru (conducta de aspiratie a compresorului) unde este comprimat gazul cald.

In unele cazuri, un acumulator este plasat intre serpentina de racire si compresor pentru a capta agentul frigorific lichid neutilizat si se asigura ca doar vaporii intra in compresor. Procesul de comprimare creste presiunea vaporilor agentului frigorific si creste semnificativ temperatura vaporilor.

Compresorul

Compresorul pompeaza vaporii printr-un alt schimbator de caldura (condensator de exterior), unde caldura este evacuata, iar gazul fierbinte este condensat intr-un lichid cald de inalta presiune.

Acest lichid cald de presiune ridicata este pompat printr-un tub de cupru mai mic (linia de lichid) la un filtru (sau filtru / uscator) si apoi la un dispozitiv de expansiune, in care lichidul de presiune ridicata este redus la un lichid rece, de joasa presiune. Lichidul rece intra serpentina de racire din interior, iar procesul se repeta.

Deoarece acest lichid trece prin serpentina de racire din interior pe partea interioara a schimbatorului de caldura, se intampla doua lucruri cu aerul care trece peste suprafata serpentinei pe partea exterioara a schimbatorului de caldura.

Temperatura aerului este scazuta (racire sensibila) si umiditatea din aer este eliminata (racire latenta) in cazul in care punctul de condensare a aerului din interior este mai mare decat temperatura suprafetei serpentinei.

Racirea totala (capacitatea) a unui sistem este suma de racirii sensibile si latente. Exista multi factori care influenteaza capacitatea de racire a unui aparat de aer conditionat DX. Racirea totala este invers proportionala cu temperatura exterioara.

Pe masura ce creste temperatura in exterior , capacitatea totala este redusa.

Debitul de aer peste serpentina de racire interioara afecteaza, de asemenea, capacitatea serpentinei si este direct proportionala cu capacitatea totala a unui sistem de aer conditionat.

Pe masura ce creste debitul de aer, capacitatea totala, de asemenea, creste. La viteze mai mari de curgere a aerului capacitatea latenta a serpentinei de racire este mai redusa. Temperatura interioara si umiditatea afecteaza, de asemenea, capacitatea totala a sistemului de AC.

Odata cu cresterea temperaturilor de interior, capacitatea de racire sensibila, de asemenea, creste. In mod similar, cand umiditatea relativa din interior creste, capacitatea latenta asistemului de AC creste.

Producatorii de echipamente de AC ofera de obicei o ”harta de performanta”, a echipamentelor pentru a arata modul in care capacitatea totala, sensibila si latenta se schimba odata cu modificarea temperaturii si umiditatii interioare si exterioare.

 

DISTRIBUIȚI

Lasă un răspuns