Ce sunt uleiurile esentiale

Uleiurile esentiale sunt substante volatile extrase din plante (radacini, frunza, scoarta sau tulpini de copaci, flori, seminte). Atunci cand mirosim un trandafir sau strangem in mana o frunza de menta, simtim de fapt uleiul esential.

Uleiurile esentiale sunt cunoscute datorita beneficiilor multiple pe care le au pentru sanatatea omului.

La ora actuala specialistii au avansat cercetarile in privinta uleiurilor esentiale, incercand sa descopere ce beneficii au acestea asupra bolilor precum:

  • Cancer;
  • HIV;
  • Astm;
  • Bronsita;
  • Boli de inima.

Majoritatea persoanelor, aleg uleiurile esentiale in functie de proprietatile pe care le au asupra bolilor cu care acestia se confrunta.

Insa, conform specialistilor nu doar proprietatile trebuie sa ne intereseze, ci mai cu seama calitatea acestor uleiuri, intrucat nu toate uleiurile existente la ora actuala pe piata sunt autentice.

Tocmai de aceea trebuie sa optati fara doar si poate pentru cele produse de firme specializate, care va ofera nutrientii necesari in tratarea problemelor aferente.

De asemenea, acum este mult mai usor sa achizitionati produse originale, intrucat exista pe piata magazine certificate, care va ofera produse 100% originale si atent selectionate, provenite de la producatori acreditati.

Magazin Online cu Uleiuri Esentiale

Cum se folosesc uleiurile esentiale

Uleiurile esentiale pot fi utilizate in mai multe moduri:

Prin inhalare. Puteti beneficia de efectul miraculos al uleiului prin simpla inhalare a aburilor unui vas cu apa calda in care au fost adaugate 2-3 picaturi de ulei esential.

Prin vaporizare cu ajutorul unei lampi speciale. In comert au aparut lampi speciale pentru aromoterapie.

Prin lumanari parfumate. Unele lumanari parfumate pot contine uleiuri esentiale. Efectul benefic este mult mai lent.

Prin imbaiere. In cada plina turnati cca. 10 picaturi de ulei esential. NU folositi sapunuri sau sampon, priviti-o ca o baie de sanatate.

Prin masaj. Un masaj in care este folosit si putin ulei esential are dublul rol: de a destinde organismul si de a inviora psihicul.

Cu betisoare parfumate. Puteti gasi in comert betisoare parfumate cu uleiuri esentiale. Atentie la fumul foarte inecacios in incaperi mici.

Parfumuri naturale. Inhalarea directa a parfumurilor realizate din plantele respective are, de asemeni, un efect benefic organismului.

Ce sunt uleiurile esentiale

Calitatea Uleiurilor Esentiale

Nu toate uleiurile esentiale au aceeasi valoare. Astfel, denumirea de ulei esential de cimbru nu este suficienta, caci exista mai multe profiluri chimice ( chemotipuri) de cimbru.

Producatorul trebuie sa precizeze daca e vorba de ulei esential cu timol ( antiinfectios puternic) sau cu linalol ( antiinfectios bine tolerat).

Un ulei farmaceutic de calitate este produs din din plante botanice certificate, cu origine geografica precisa, recoltate in perioada cea mai prielnica pentru obtinerea celor mai bune extracte, printr-o metoda de extractie care protejeaza actiunea compusilor.

Tipuri de uleiuri esentiale

Intrucat la ora actuala exista cel putin 90 de uleiuri esentiale, in continuare va vom prezenta cateva dintre acestea, cu specificatiile aferente fiecarui ulei in parte.

Uleiul esential de musetel

Uleiul esential de musetel, este un antiinflamator exceptional, care ajuta la calmarea durerilor, in special a celor musculare si calmeaza durerile menstruale.

Efect: anti-inflamator, sedativ, calmant, anti-stress, anti-bacterian, analgezic, stimulativ (digestiv).
Recomandari: benefic in cazuri de depresie, indigestie, probleme digestive, migrene, nevralgii, reumatism, anxietate, insomnie.
Actiune: reduce durerile musculare.
Psihic: reduce starile de isterie, grija, nervozitate, frica, iritare, tristete, furie.

Uleiul esential de salvie

Uleiul esential de salvie, este recomandat in relaxarea musculaturii, in ameliorarea spasmelor si in reducerea durerilor premenstruale. Are proprietati antiinflamatorii si calmante. Se utilizeaza in cantitati mici.

Efect: anti-bacterian, dezinfectant, calmant, anti-depresiv, anti-stress.
Recomandari: benefic in cazuri de astm, migrene, insomnie, crampe mensturale, probleme oculare.
Psihic: reduce starea de melancolie, extenuarea nervoasa, senzatia de culpabilitate, grijile, problemele, panica, ostilitatea, obsesiile.
Precautii: a se evita in timpul graviditatii sau de persoanele bolnave de cancer sau cu probleme ovariene, uterine sau de san.

Uleiul esential de rozmarin

Uleiul esential de rozmarin, trateaza excelent durerile de cap, cele musculare si articulare si de asemenea este recomandat in cazul durerilor de spate. Se recomanda utilizarea acestuia in cantitati reduse.

Uleiul esential de maghiran:

Uleiul esential de maghiran cu excelente proprietati sedative, care ajuta la relaxarea musculaturii si la calmarea durerilor musculare, dar si a spasmelor. Si-a dovedit eficienta in cazul persoanelor care sufera de migrene si reumatism.

Efecte: anti-bacterian, dezinfectant, calmant, anti-reumatic,  anti-depresiv, anti-stres, anti-afrodisiac

Recomandari: benefic in cazuri de astm, bronsita, tuse, raceala, migrene, hipertensiune, insomnie, crampe menstruale, nervozitate, dureri, constipatie, gaze, colici, indigestie, lumbago, reumatism, artrita.

Actiune: reduce tensiunea musculara, mareste pofta de mancare, relaxeaza, tonifica, limpezeste mintea.

Psihic: reduce obsesiile, starile de isterie, furie, izolare.

Precautii: a se evita in timpul sarcinii!

Uleiul esential de lavanda

Uleiul esential de lavanda, este fara doar si poate printre cele mai accesate si recomandate uleiuri pentru masaj, care ajuta la relaxare si calmeaza cu succes durerile, datorita proprietatilor antiinflamatorii si sedative de care dispune. Eficient in tratarea durerilor de cap.

Efect: anti-depresiv, anti-inflamator, dezinfectant, antiseptic, energizant, calmant.
Recomandari: benefic in cazuri de insomnie, raceala, gripa, laringita, sinuzita, astm, bronsita, tuse, hiper-tensiune, palpitatii, tahicardie, colici, lumbago, dureri reumatice, migrene, insomnie.
Actiune: echilbreaza emotional, reduce migrenele si tensiunea, imbunatateste respiratia, relaxeaza muschii, reduce durerile, relaxeaza, tonifica, revigoreaza, clarifica mintea.
Psihic: comate starile de depresie, stress, agitatie, dispozitie proasta, manii, obsesii, fobii, panica, teama, nesiguranta, trauma, griji. Alunga moliile. Induce un sentiment de fidelitate, dragoste, pace, fericire, protectie.

Uleiul esential de menta

Uleiul esential de menta, ajuta la calmarea durerilor articularea, dar si a celor musculare, reuseste sa calmeze duerile de cap, sau nevralgiile.

Efect: stimulativ, racoritor, anti-inflamator, antiseptic, antibiotic, odorizant, dezinfectant.
Recomandari: benefic in cazuri de raceala, constipatie, gaze, indigestie, hemoroizi, lumbago, migrene, nevralgii, hipotensiune, reumatism, sinzita, dureri de dinti, dureri abdominale sau musculare, stari de voma.
Actiune: energizeaza, racoreste, stimuleaza, relaxeaza, revigoreaza, ajuta la concentrare, limpezeste mintea. Alunga furnicile si tantarii.
Psihic: combate starile de soc, extenuare, apatie, deznadejde. Induce dragoste, trezirea constiintei, pasiune, energie, protectie.
Precautii: a se evita in timpul sarcinii, de catre hipertensivi sau de catre cei care urmeaza tratamente homeopate!

Uleiul esential de eucalipt

Uleiul esential de eucalipt, este foarte cunoscut datorita proprietatilor antiinflamatorii, intrucat are efecte analgezice. Trateaza eficient durerile musculare, iar in ceea ce priveste utilizarea sunt recomandate cantitatile mici.

Efect: stimulativ, analgezic, anti-inflamator, antiseptic, antiviral, anti-bacterian, dezinfectant
Recomandari: benefic in cazuri de astm, spasme, reumatism, migrene, dureri, sinuzita, crampe menstruale, bronsita, raceala, gripa
Actiune: decongestioneaza, energizeaza, reduce starile de iritare. Alunga insectele
Psihic: induce protectie, purificare
Precautii: a se evita de hiper-tensivi, epileptici sau de catre cei care urmeaza tratamente homeopate. A nu se inghiti!

Uleiul esential de coada-soricelului

Uleiul esential de coada-soricelului, este cunoscut datorita proprietatilor antiinflamatoare, avand in acelasi timp si efecte analgezice excelente. Se maseaza usor pielea in cazul durerilor musculare si articulare.

Uleiul esential de ienupar

Uleiul esential de ienupar, cu multiple proprietati, printre cele mai cunoscute fiind cele antispastice. Un foarte bun ameliorator in cazul durerilor articulare si a celor musculare, insa este benefic si pentru nevralgii sau spasme.

Efect: revigorant, stimulativ, antiseptic, anti-inflamator, dezinfectant, anti-stress, sedativ, afrodisiac.
Recomandari: benefic pentru digestie, in cazuri de gaze, indigestie, colici, crampe, cistita, raceala, gripa, tuse, reumatism, artrita, guta, insomnie.
Actiune: limpezeste mentalul, mareste pofta de mancare, purifica aura, improspateaza, revigoreaza, tonifica, purifica, stimuleaza circulatia sangvina.
Psihic: reduce starile de anxietate, tensiune nervoasa, stres, culpabilitate, insatisfactie.
Precautii: a se evita in timpul sarcinii sau la boli de rinichi!

Uleiul esential de vetiver

Uleiul esential de vetiver, mai putin cunoscut, insa se pare ca la ora actuala se gaseste cu usurinta in magazinele naturiste, care are puternice efecte antiinflamatorii si antiseptice. De asemenea, este un excelent cicatrizant.

Ulei esential de patchouli

Ulei esential de patchouli este utilizat ca cicatrizant, diuretic si fungic, are beneficii multiple asupra sanatatii si trateaza excelent depresia.

De asemenea, ajuta la tratarea ranilor infectate, si in vindecarea afectiunilor sexuale.

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
TOP AER CONDIȚIONAT

Vrei să vezi TOPUL celor mai populare aparate de aer condiționat?

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x