Ozonul are rolul de a proteja planeta de radiatiile nocive, care sunt daunatoare adesea. De asemenea, rolul acestuia este de a purifica aerul pe care il respiram, de a purifica apa care o bem si de altfel acelasi lucru este valabil si in cazul hrănii.
Ce este ozonul
Specialistii au utilizat ozonul si in domeniul medical, intrucat este un excelent bactericid si anti-viral, iar in ceea ce priveste mucegaiul il elimina fara doar si poate. In ceea ce priveste compozitia acestuia, ei bine este alcatuit in 3 molecule de oxigen, prescurtat O3.
Dezavantajul este ca ozonul devine adesea instabil, astfel incat se poate transforma in O2, in maxim 30 de minute.
Cum se produce ozonul?
Există două metode uzuale de producere a ozon:
- ultra-violete
- descărcare electrică
Descărcarea electrica creează ozon prin aplicarea de înaltă tensiune într-o grilă metalică prinsă între două zone electrice.
Ultra-violetele (UV) creează ozon atunci când o lungime de undă de la 254 nm (nanometri) lovește un atom de oxigen.
Ambele procese combină atomul de O cu molecula de oxigen (O2) pentru a forma ozon (O3).
Ozonul, benefic ori ba?
In cantităţi mici şi corect administrat, ozonul poate fi un agent terapeutic util (inclusiv şi pentru tratarea cariilor dentare), pe când în concentraţii mari în aerul respirat devine generator de maladii.
Pe de altă parte, dincolo de toxicitatea ozonului atmosferic, apare şi posibilitatea ca tratamentele cu ozon să fie folosite incorect de către „pseudomedici“.
Din această cauză, în unele state din America şi din Europa, această terapie este privită cu scepticism şi supusă unor reglementări stricte.
Există, de asemenea, informaţii, că expunerea îndelungată la ozonul din mediu poate determina apariţia astmului la bărbaţi adulţi.
Cum se formeaza ozonul?
Ei bine, de exemplu, in natura ozonul este format datorita razelor ultraviolete, a soarelui, dar si a descarcarilor electrice care au loc in timpul furtunilor. Stim bine ca, ozonul este unul din cei mai puternici oxidanti si dezinfectati.
Singurul motiv pentru care ozonul nu este utilizat, este ca acesta nu poate fi depozitat, asadar acesta trebuie sa fie atat generat, cat si folosit imediat.
In ceea ce priveste tratarea apei potabile, ozonul poate transforma materiile refractare in materii biodegradabile. Astfel, prin combinarea acestora, apa poate sa aiba concentratii minime, de compusi organici, iar costurile sunt relativ reduse.
Proprietatile ozonului
Sa vedem in continuare care sunt propriettile principale pe care ozonul le are:
In primul rand are proprietati antibacteriene, si de sterilizare, insa de asemenea, mentine cu succes prospetimea.
Oxideaza si descompune urmele de insecticide de antibiotic si hormoni, din cadrul fructelor, a carnurilor, dar si a pestilor.
De asemenea, distruge cu succes bacteriile nocive precum: streptococii, colibacilii, si virusii hepatitei A si B.
PRO
Ei bine, se pare ca pentru tinerele doamne si domnisoare care se bucura de o podoaba capilara impresionanta, utilizarea apei bogate in ozon pentru spalarea parului este excelenta pentru a mentine culoarea parului, a recapata stralucirea de odinioara si de asemenea, elimina matreata cu succes.
Un alt beneficiu major este ca ajuta la imbunatatirea starii fizice, activeaza functiile de la nivel celular si stimuleaza benefic organismul. Este un foarte bun tratament pentru bolile sexuale, si cele de piele.
Este cunoscut ca un excelent bactericid, extrem de eficient in orice situatie.
Ca o mica comparatie este mult mai eficient decat clorul, intrucat omoara bacteriile cu rapiditate in cateva secunde. Este recomandat in utilizarea substantelor care au mirosuri neplacute, astfel incat inlatura mucegaiul si mirosul de diluant sau vopsea.
CONTRA
Respirația în aer care are ozon poate dăuna sănătății umane.
Persoanele care trăiesc cu astm bronșic și copiii, care nu au dezvoltat complet plămâni, prezintă un risc ridicat de efectele poluării aerului cu ozon.
Alte grupuri care suferă mai mult includ persoanele care lucrează sau petrec mai mult timp în aer liber, persoanele cu un aport scăzut de nutrienți, inclusiv vitamina C, și cei cu anumite caracteristici genetice.
Efectele asupra sănătății generate de poluarea aerului cu ozon includ dificultăți de respirație și durere în respirații profunde.
Ozonul poate provoca tuse, dureri în gât și boli pulmonare cronice.
Ozonul este responsabil si de daune produse vegetației prin atrofierea unor specii de arbori din zonele urbane.
Efectele asupra sanatatii
In conditiile in care acesta intra in contact cu gura sau nasul, provoaca uscaciuni la nivelul gurii, ajungandu-se pana la iritarea mucoasei nazale, imposibilitatea de a respira in parametrii normali, de asemenea provoaca dureri de cap si febra.
Un alt efect negativ, este ca irita ochii, provocand inflamarea si lacrimarea acestora
In cazul in care va loviti de astfel de situatii, este recomandat sa:
- Fie aerisita incaperea;
- In ceea ce priveste ochii se recomanda spalarea imediata cu apa curata, acelasi lucru fiind valabil si in cazul pielii, sau a nasului. Se recomanda prezentarea imediata la medic.
La ce este folosit ozonul?
Utilizări comune ale ozonului sunt:
- distruge bacteriile și virușii
- oxidează compușii organici
- oxidează metale grele (fier și mangan), care să le permită să fie filtrate
- elimină culoarea din apă (de exemplu, cum ar fi culoarea gălbuie cauzată de tanin)
- elimină mirosul din apă (cauzate de hidrogen sulfurat)
- elimină mirosurile neplăcute din aer
- elimină miros fum de ţigară și miros de foc și ars.
- distruge agenţi patogeni: E-coli, Listeria
- distruge mucegaiul și sporii de mucegai
- distruge ciupercile
Cu ozon, bacteriile, virușii,ciupercile, mucegaiul, mirosurile nu sunt pur și simplu mascate sunt structural distruse.
Ozonul are miros?
Ozon are miros de ierburi. Este mirosul dintr-o pădure după o furtună.