Care sunt cele mai bune aparate de aer conditionat

Cum aleg aparatul de aer conditionat si TOPUL APARATELOR de AER CONDITIONAT

272
13404

Inainte de achizitionarea unui aparat de aer conditionat, trebuie sa stiti cateva detalii legate de fiabilitate, costuri ascunse si randament.

In acest articol voi incerca sa va prezint ce inseamna un aparat de aer conditionat bun si care sunt componentele care ii confera calitatea.

 • ma voi referi in principal la aparate de aer conditionat tip “split” de uz rezidential (7000 – 24000 BTU/h)
 • aca aveti tavan fals (min. 40 cm.) puteti sa luati in calcul si aparate tip caseta (sunt aparatele ideale deoarece jetul de aer rece este suflat in 4 directii, orizontal la nivelul plafonului)

Despre aparatele de aer conditionat portabile am scris aici…

Capacitatea aparatului: BTU/h sau Kw?

In general, puterea aparatului de aer conditionat este cunoscuta ca „BTU” – BTU/h (British Thermal Units/hour), cu toate ca in standardele internationale puterea se exprima in W sau kW.
De regula insa, pe etichete, este inscrisa puterea in kW, iar ca sa facem conversia impartim la 3412 (de exemplu, 9000 BTU/h impartit la 3412 = 2,64 kW termic).

ATENTIE! este vorba de PUTEREA DE RACIRE sau INCALZIRE (si nu consumul de energie electrica)

capacitate aer conditionat

Pentru consumul de curent, se imparte la COP (ex. COP = 3,6) rezulta 0,73 kw energie electrica la putere maxima (compresorul functioneaza la viteza variabila, iar consumul este adaptat la necesitatile de temperatura din camere).

Pentru comparatie: o aeroterma electrica are COP = 1 deci dintr-un KW electric rezulta un KW termic!

Tabel orientativ cu necesarul de BTU/h pe suprafete (in mod normal trebuie sa se tina cont de o multitudine de alti factori cum ar fi: orientarea camerei, suprafata vitrata – geamurile, nivelul de izolatie al imobilului, tipul de acoperis..etc)

randament aer conditionat
BTU/h 9000 12000 14000 18000 24000
kW 2,5 3,5 4 5 7
Locuinta-mp 18 – 25 24 – 35 28 – 45 40 – 50 60 – 70
Birouri-mp 14 – 22 20 -30 25 – 35 34 – 40 40 – 50

Piese de schimb si garantia aparatului

Garantia sau mai bine spus GARANTIILE sunt date de distribuitor (Ferroli, Daikin Romania… etc) si de montator. Cu alte cuvinte, garantia pe aparat depinde de firma care a facut montajul.

Din pacate sunt comercializate pe piata romaneasca aparate de aer conditionat cu nume sonore, dar fara un Brand in spate (ex. Hyundai – divizia de climatizare este dizolvata).

Furnizarea de piese de schimb este aproape imposibila ( in special placi electronice sau una dintre componentele principale – unitatea de interior sau cea de exterior).

Design aparat

Alaturi de performantele tehnice, designul ocupa un rol important in topul nostru de preferinte. Aparatele de aer conditionat sunt in general de culoare alba cu forme rotunjite insa sunt disponibile pe piata si aparate atipice cu montare pe colt sau cu aspect de tablou.

Recomand simplitatea deoarece un design mai complicat se reflecta imediat in costul aparatului.

design aer conditionat

Filtre aparat

Filtrele unui aparat de aer conditionat au rolul de a filtra aerul circulat, de a opri virusii si microbii sa ajunga in aerul respirat, de ionizare… etc.

Tipuri de filtre pentru aerul conditionat:

 • filtrele clasice de plastic (au rolul de filtrare mecanica grosiera si este indicata spalarea in fiecare sezon de folosinta)
 • filtre HEPA
 • filtre din catechin (tratate cu extract de ceai verde) cu rol de purificare a aerului
 • filtre din carbune activ (elimina mirosuri neplacute)
 • filtre electrostatice (distrug alergenii din aer)
 • filtre de ionizare (retin praful si germenii din aer)

*** filtrele unui aparat de aer conditionat NU impiedica in totalitate patrunderea prafului in aparat, de aceea este indicata o igienizare pentru unitatea interioara la inceput de sezon

Compresorul

Compresorul unui aparat de aer conditionat stabileste si durata de functionare a acestuia. Inlocuirea unui compresor va aduce costuri ce ajung uneori la pretul unui aparat nou! (cost compresor + manopera montaj + freon)..

Pe de alta parte, in intreaga mea activitate nu am gasit decat 5-6 compresoare arse. Din aceasta cauza, garantiile de 5 ani la compresor sunt doar unelte de marketing.

Interesanta ar fi o garantie de 5 ani la placile electronice 🙂

Din punctul meu de vedere, caracteristica importanta a COMPRESORULUI este randamentul acestuia si nu fiabilitatea.

Randamentul unui aparat de aer conditionat este evidentiat de doua valori (SEER si SCOP).

Fiabilitatea aparatului de aer conditionat

Durata de functionare a unui aparat de aer conditionat poate fi intre 7 si 15 ani, in functie de calitatea acestuia si de corectitudinea montajului.

Pentru a exemplifica mai bine costul real al unui aparat de aer conditionat, am ales doua situatii extreme pentru o perioada de 15 ani – capacitate 12000 BTU/h:

 1. APARAT SLAB (doua aparate slabe + doua montaje + un demontaj): 2×1000+2×400+200= 3000 lei
 2. APARAT SUPERIOR (un aparat + un montaj): 1800 +400 = 2200 lei

… si nu am mai pus costuri de reparatie post-garantie (conform legii lui Murphy – aparatele se strica imediat ce ies din perioada de garantie), zecile de telefoane, mizeria, zilele pierdute in asteptarea echipelor si tot stresul

Mentiuni: un aparat de aer conditionat bun nu trebuie sa coste neaparat 1800 lei (vezi recomandarile de mai jos)

Montajul aparatului de aer conditionat

Din punct de vedere functional, un aparat de aer conditionat este comparabil cu un radiator (calorifer) si nu cu intreaga instalatie termica!

Pentru atingerea parametrilor optimi de functionare, este recomandat ca aparatul de aer conditionat sa climatizeze o singura incapere!

Montajul unitatii interioare pe hol este o solutie de compromis!

Modul in care este facut montajul, alegerea locului de amplasare a unitatii interne si extern si materialele folosite la instalare sunt cei trei factori care asigura functionarea optima a unui aparat de aer conditionat.

Lista firme montaj aparate de aer conditionat…

montajul unui aer conditionat

Eficienta Energetice a aparatelor de aer conditionat

Clasificarea energetica a aparatelor de aer conditionat le imparte in grupe conform randamentului: clasa A, B, C.. E, cu cele de clasa E fiind cele mai putin eficiente. O unitate clasificata cu clasa A sau A+ de consum de energie, este mai scumpa decat una cu o clasificare mai mica.

Diferenta intre A+ si A+++ este relativ mica de aceea puteti achizitiona cu incredere un aparat A+

Nivelul de zgomot

O caracteristica deloc de neglijat (in special cand aparatul de aer conditionat este amplasat in dormitor) este silentiozitatea acestuia.

Zgomotul produs de aparat se masoara in decibeli (dB) si are valori incepand cu 19 dB pentru unitatea interioara (la aparatele mai performante).

Zgomotul aparatului este proportional cu viteza fluxului de aer (minim, normal, ridicat). Pentru un somn linistit este recomandata viteza minima.

Aparatele de la Mitsubishi Electric sunt renumite pentru silentiozitate (atat unitatea interioara cat si cea exterioara).

zgomot aer conditionat

Functiile aparatului si telecomanda

Am lasat la urma telecomanda aparatelor pentru ca de cele mai multe ori incurca beneficiarul.

Da, acum avem posibilitatea de a comanda aparatul prin internet cu ajutorul telefonul mobil (WI-FI), dar cele mai multe interventii de service se datorau setarilor incorecte a telecomenzii sau a bateriilor consumate

Cateva functii utile:

 • programator zilnic (pornit/oprit aparat) – foarte util vara sa gasesti racoare cand ajungi acasa de la munca;
 • auto-curatare (unele modele au aceasta optiune);
 • comanda la distanta WI-FI (controlul aparatului prin intermediul internetului);
 • functii de autodiagnoza (depistarea automata a erorilor);
 • “ochiul” magic (scanare 3D a camerei si optimizarea jetului de aer);

Brandul (producatorul aparatului)

Un studiu facut de GFK despre comportamentul de cumparare in Romania spune ca jumatate de romani nu dau doi bani pe branding, se uita doar la cel mai mic pret si de acolo cumpara. Ca dupa aceea au probleme cu garantiile sau sunt nemultumiti de servicii e alta poveste…

Am sa trec foarte rapid peste problema producatorului cu o mica poveste: In trecut un aparat de aer conditionat se repara foarte usor de orice tehnician cu minime cunostinte de electricitate si un pic electronica. Cele mai frecvente probleme, pe vremea aceea, erau: condensatori arsi, freonul pierdut sau placa electronica arsa. Cum majoritatea erau produse in China puteai sa schimbi linistit placi electronice indiferent de model…

Hmmm, acum cu tehnologia INVERTER avem doua placi electronice mult mai complexe (la unitatea interioara si la unitatea externa) si a devenit aproape imposibil sa le mai repari “pe genunchi”, prin urmare ai nevoie de piese de schimb identice (Model/Serie..).

Avantaj au aparatele cu functia de autodiagnoza (Daikin, Mitsubishi, Samsung…), atat pentru depistarea rapida a problemei cat si pentru rapiditatea cu care producatorul poate furniza piese de schimb.

Trebuie sa mai mentionez ca placile electronice se ard de obicei datorita fluctuatilor de tensiune din retea (daca aveti probleme de acest gen – la sate in special – trebuie sa montati un stabilizator de tensiune).

Sa nu va bucurati prea tare ca ati gasit un aparat de aer conditionat la 1200 de lei, de obicei este de unica folosinta; daca se strica – cumparati altul deoarece reparatia poate costa pana la 5- 600 lei si saptamani de asteptare (de obicei exact in mijlocul verii), zeci de telefoane, mizerie si praf….

Sunt branduri de aparate de aer conditionat ce supravietuiesc doar un an-doi. O companie ce produce aer conditionat de peste 10 ani este mult mai experimentata decat o firma/brand “fantoma”. In plus sunt sanse destul de mari sa existe pe piata si peste alti 5-6 ani (pentru furnizarea de piese de schimb).

TARA de origine

Aduc pe scurt in peisaj si tara de origine (tara in care a fost produs cu adevarat aparatul de aer conditionat). Disciplina angajatilor sau dezinteresul acestora poate creea mari diferente in calitate.

Cele mai bune aparate de aer conditionat, la ora actuala, sunt produse in JAPONIA si depasesc 1000 de euro (cele mici de 9000 BTU/h) si din aceasta cauza nu se prea gasesc pe piata romaneasca.

In CHINA este un paradox deoarece chinezii au posibilitatea de a produce calitate asemanatoare Japoniei, dar importatorii vor “cel mai ieftin aparat“. Tin minte ca nu demult, o mare companie romaneasca a negociat la sange pretul per aparat (obtinand un discount de 5 $), aparatele au fost bune, problema era ca tabla de sustinere a unitatii interioare era foarte subtire si nu putea sustine aparatul (trebuia desfacut splitul si prins separat de perete)… in fine, ieftin si bun mai greu de obtinut.

Alt aspect legat de CHINA, daca cumperi peste un anumit numar de aparate (en gros) – poti sa le denumesti cum vrei. Mi-e greu sa tin pasul cu toate modelele importate acum, din aceasta cauza sunt multe aparate de care nu am auzit nici eu.

Topul aparatelor de aer conditionat

 • Mitsubishi
 • Daikin 
 • Toshiba
 • Samsung
 • Fujitsu
 • Panasonic
 • Hitachi
 • Gree 
 • Carrier
 • LG
 • LDK
 • Whirlpool
 • Sanyo
 • Sharp
 • Fuji Electric
 • Airwell
 • White Westinghouse
 • Henson
 • Inventor
 • Vortex
 • Osaka
 • Yamato
 • Chigo
 • Midea
 • Zantia
 • Viessmann
 • Beko
 • Electrolux
 • Daewoo
 • Ferroli
 • Gorenje
 • Haier
 • Nordstar
 • Alizee Plus

Chiar daca au preturi prohibitive, va prezint cele mai performante aparate de aer conditionat (12000 BTU/h) disponibile in Romania.

Singurul aparat de aer conditionat (tip Split) ce aduce aer proaspat din exterior (pentru reglarea umiditatii)

Functii Speciale:

 • ochi inteligent
 • flux aer 3D
 • filtru fotocatalitic
 • filtru autocuratare

Filtru Plasma Quad

 • neutralizeaza 99% din bacteri si virusi
 • elimina 94% par de pisica
 • 98% polen

Functii Speciale:

 • senzor 3D I-see
 • aripioare duble pentru dirijare aer

Sisteme de filtrare:

 • Cold Plasma
 • Ionizator cu plasma
 • Autocuratire

Functii Speciale:

 • flux aer 3D
 • Timer cu 28 programe

Mentiuni ***: Unii producatorii din fruntea topului au si modele de calitate medie (ex. Daikin OKI produs in China) la fel cum si producatorii de “mijloc” au produse de varf.

Daikin si Mitsubishi Electric au cea mai buna retea de service la nivel national (un motiv in plus de ai pozitiona in fruntea clasamentului).

 

Topul aparatelor de aer conditionat este strict parerea mea rezultata din experienta de peste 15 ani. Daca aveti alte experiente (placute sau neplacute) cu una dintre marcile de aer conditionat prezentate, sau doriti sa adaugam si alte marci comercializate pe piata romaneasca, va invitam sa trimiteti un mesaj (comentariu mai jos).

272 COMENTARII

 1. Buna ziua,
  sunt in cautarea unui aer conditionat pentru un apartament cu 2 camere(suprafata totala 52 m2). apartamentul se afla la etajul 4(ultimul). Nu stiu ce sa fac… sa iau 2 aparate, cate unul in fiecare camera, sau unul dublu split??? Ce imi recomandati???
  Va multumesc anticipat

  • Buna seara,
   Multispliturile sunt o solutie utila atunci cand este dificila pozitionarea mai multor unitati exterioare – de exemplu pereti cortina sau fatade din sticla. Daca este posibil, va recomand sa montati doua aparate independente.

 2. Multumesc pentru ajutor si pentru urari. Craciun fericit!

  Imi puteti recomanda va rog un aparat Daikin din clasa profesionala cu cel putin 3 unitati interne? Sa inteleg ca pentru clasa rezidentiala nu exista unitati externe multi-split?
  Am salvat datele de contact ale partenerilor Daikin, insa am sarit peste cei comerciali. Daca trebuie sa instalez un aparat din gama profesionala, oare ar fi bine sa contactez un partener Daikin comercial si nu unul rezidential?

  Am citit ca pompa de condens se introduce in unitatea interna. Au toate unitatile interne spatiu pentru o pompa de condens? Puteti recomanda o astfel de pompa? Sau eventual imi puteti spune dupa ce principii as putea-o alege?
  Tocmai voi renova in intregime apartamentul si mi-a trecut prin cap ca as putea ascunde tuburile pentru aer conditionat in intregime in tencuiala, dar am citit ca este mai dificil si probabil mai costisitor sa se lucreze daca tevile sunt tencuite. Plus ca nu stiu ce efect ar avea, daca nu vor produce cumva condens, asa ca probabil tot o scafa de gipscarton ar fi mai buna.

  Profilul metalic pentru montarea unitatilor interne pe placa de rigips trebuie sa fie unul aflat in spatele placii, adica in cadrul peretelui, intre cele doua placi de rigips? Nu imi imaginez cum ar trebui sa arate ca sa stiu ce ar trebui sa le spun mesterilor. Poate ca ei stiu deja, dar eu nu. 🙂

  Daca aparatele se vor monta la temperaturi negative si se va intampla cum ati spus, ce efect ar putea avea? Scurgeri de freon? Sau alte probleme? Eu voi putea sa imi dau seama de problema pentru a ii chema sa o repare, sau o sa imi dau seama doar la urmatoarea canicula cand voi folosi aparatele?

  Am si o intrebare despre telecomenzi. Exista o singura telecomanda universala pentru aparatele Daikin, sau sunt mai multe tipuri? Pe mine m-ar interesa una cat mai simpla, ba chiar fara ecran daca s-ar putea, fiindca sunt orb si atunci sigur ar fi mai accesibila. Am instalat de test aplicatia Daikin Online Controller pe iPhone, ca sa vad cam cat este de accesibila, fiindca ma gandesc ca unele setari mai complexe s-ar putea sa nu imi fie accesibile pe telecomanda, dar nu stiu de ce, nu vrea sa treaca de acordul de licenta. Butonul Cancel este activ, pe cand butonul de acceptare este dezactivat. Oricum, in final am inteles ca nu costa suplimentar doar adaptorul online, ci ca mai este nevoie si de un abonament pentru a il folosi.

  • 1. Varianta cu tevile ingropate este ideala in cazul dvs. Tevile ingropate nu fac condens, singura mea observatie ar fi sa se foloseasca teava intreaga, fara inadituri si lipituri.
   2. Daikin are o gama foarte larga de produse, prin urmare au partenerii instruiti pentru montaj/service chillere, pompe de caldura etc. In cazul dvs. puteti opta cu incredere la oricare dintre acestia.
   3. Profilul metalic de care spuneam ca se poate prinde tabla pentru unitatea interioara este cel clasic din tabla zincata folosit pentru structura si sustinerea gips cartonului (CD si UD)
   4. Aparatele de aer conditionat Daikin au senzor pentru pierderea freonului (se afiseaza un cod de eroare). La aparate mai slabute am gasit piulita holender crapata datorita dilatatiei termice, aici nu este cazul.

   Eu ma consider un “medic generalist”. Pentru operatiunea dumneavoastra, este indicat sa apelati la un specialist Daikin. Din aceasta cauza ma opresc aici cu recomandarile si va indemn sa chemati un specialist pentru detalii finale si proiectarea sistemului.

   MULT SPOR IN TOT CE VA PROPUNETI!

 3. Buna ziua

  Va multumesc pentru articolele si comentariile pe care le-ati scris. Deja imi sunt foarte utile.
  Am un apartament cu 4 camere de 81 mp, la etajul 3/4, orientare E-V, izolat termic si cu un hol in forma de U.
  Inainte de a citi articolele dumneavoastra am vrut sa cumpar un aparat de aer conditionat Daikin de 24000 BTU (Bluevolution FTXM71M-RXM71M sau Bluevolution FTXS71G-RXS71F8), care raceste o suprafata de 70 mp, pe care am vrut sa il montez pe hol undeva in zona bazei acestui “U”.
  Acum insa m-am razgandit, fiindca am inteles ca nu este buna idea de a instala aerul conditionat pe hol.
  Ma intereseaza in primul rand silentiozitatea, uniformitatea temperaturii, calitatea si usurinta curatarii/schimbarii filtrelor, de aceea probabil voi alege tot Daikin.
  As dori sa instalez deci 3 unitati interne, una in sufragerie (18 mp, orientare est) si in doua dintre cele 3 dormitoare (10.5 si 11.5 mp, orientare vest). Cel mai cald va fi probabil in zona camerelor dinspre vest.
  Cred ca 3 unitati de cate 9000 BTU ar fi suficiente. Ma insel?
  Credeti ca este bine sa instalez o a patra unitate de AC si pe hol, pentru a raci cat de cat holul, bucataria si baile, sau este suficient aerul conditionat din cele 3 camere?
  Fata blocului este inspre vest si cred ca s-ar cam strica aspectul blocului daca as monta sub doua dintre ferestrele dormitoarelor cutii de AC. De aceea ma intreb daca ar fi posibil sa instalez o singura unitate externa multi-split in partea din spate, spre est, la care sa conectez cele 3 (sau 4) unitati interne. Cred ca ar fi si mai ieftin asa.
  Lungimea tuburilor de la unitatile de AC din dormitoare pana la unitatea externa ar trebui sa fie de 11 -12 m, sau chiar putin mai mult. Credeti ca ar fi prea mult? In specificatiile tehnice ale unor aparate de aer conditionat am vazut ca suporta si distante de 15 m sau chiar mai mari.
  Va rog sa imi spuneti si de ce nu este bine sa se instaleze aerul conditionat cand afara sunt temperaturi cu minus. Stiu ca la minus sau chiar sub +5 grade nu este bine sa se zideasca/tencuiasca/zugraveasca, fiindca s-ar putea sa nu tina. Mai sunt si alte motive legate strict de aerul conditionat?
  Cum blocul este izolat cu polistiren de 10 cm pe exterior, credeti ca ar trebui stricata izolatia pe suprafata pe care se monteaza unitatea exterioara de AC, sau exista suporti cu picioare mai lungi care indeparteaza suficient de mult unitatea externa de perete, incat izolatia termica sa sufere doar cateva gauri?
  In ceea ce priveste amplasarea unitatilor interne in camere, cred ca cele mai potrivite locuri, pentru a nu sufla catre paturi, ar fi deasupra usilor. Acolo am insa luminatoare pe care vreau sa le desfiintez si sa creez perete din gipscarton. Stiti daca unitatile interne se pot prinde in siguranta de placi de gipscarton deasupra usilor, sau daca ar trebui facut zid de BCA (in caz ca e posibil)?

  Va multumesc

  • Buna seara,

   Am sa incerc sa va raspund punctual la intrebari (daca am sa sar vreuna, va rog sa-mi spuneti):

   1. Daikin este un brand foarte bun, aparatele din gama profesionala pot functiona cu trasee de pana la 20 ml lungime – cu suplimentare de freon. Problema ramane estetica la interior, traseul trebuie sa mentina o usoara panta pentru eliminarea condensului. Acest aspect poate fi rezolvat cu o pompa de condens iar traseul poate fi ascuns intr-o mini-scafa de rigips.

   2. Trei aparate de aer conditionat sunt mult mai indicate decat unul singur de 24000 BTU/h. Un Daikin cu trei splituri este in regula, caldura patrunde in locuinta in principal in zona ferestrelor, deci holul se raceste automat.

   3. Aparatul de interior se monteaza fara probleme pe rigips cu ajutorul unor suruburi speciale (melci de rigips). Este indicat dar nu obligatoriu sa se nimereasca si un profil metalic.

   4. Pentru exterior sunt doua variante: decuparea polistirenului si “ingroparea” suportului – caz in care trebuie confectionat un suport “custom made” sau montajul suportului peste izolatie cu distantieri de 10 cm si holsuruburi de 20 cm. Unitatea externa pentru triplu-split este destul de voluminoasa, asadar solutia cea mai buna o da montatorul.

   Cred ca cei de la DAIKIN va pot face o vizita pentru solutia cea mai buna. Cautati un dealer Daikin aici

   Legat de montajul aparatelor la temperaturi negative, am raspuns 2 comentarii mai jos: La temperaturi negative, racordarea conductelor de cupru la unitatea exterioara prin strangerea piulitelor poate fi inselatoare…

   CRACIUN FERICIT!

 4. Nu cumpărați Nordstar, vând produse defecte și refuza sa le repare. Cei care vin sa constate defecțiunea sunt extrem de neserioși și vulgari. FERITI-VA de ei. Garanția la ei este =0. Găsesc orice motiv sa anuleze garanția.

  • Nu putem generaliza calitatea unui brand pe baza unui singur aparat defect (se intampla si la case mai mari). Problema reala apare cand echipa de montaj nu lucreaza legal (adica muncesc la negru) si nu au contract de service sau distributie.

   In acest caz (cum am spus si in articolul de mai sus) garantia este nula.

 5. Buna ziua,

  Mai mult decat interesante cele scrise de Dvs,felicitari pe aceasta cale. Sper sa gasesc timpul necesar sa pot citi absolut tot.

  As dori sa va intreb succint, de ce nu recomandati instalarea unui AC pe perioada iernii/ temperaturi negative? Nu este vorba de pretul lor in comparatie cu sezonul cald,dar asa m au prins lucrarile de amenajare. O alta intrebare, imi puteti spune la ce sa fiu atent cand se prezinta echipa de montaj,mai concret,cum se instaleaza corect si profesional un un aparat? Scuze daca ati mai postat acest subiect,un link sau copy/paste este suficient.
  Ca aparate,am ales un whirlpool a+++ wi fi si heinner a++ cu autodiagnosticare si alerta cand pierde freon,ambele 12.000btu,sper sa fie o alegere buna in timp.

  Multumesc anticipat!

  • Buna ziua,

   La temperaturi negative, racordarea conductelor de cupru la unitatea exterioara prin strangerea piulitelor poate fi inselatoare – chiar folosind cheia dinamometrica (fenomenul de dilatare si contractie). In verile urmatoare se poate pierde o parte din freon si pana ce realizam asta, aparatul iese din garantie ….

   Legat de specialisti, in functie de oras: recomandari din partea prietenilor, firme mai mari din oras, posesia unei pompe de vacuum…

   vacuumare aparat de aer conditionat

   Recomandari punctuale nu mai am voie sa fac.

   Multumesc pentru aprecieri!

 6. Buna ziua,
  Am un apartament situat la etajul 2, bine izolat, cu geamurile pe partea de nord. Doresc sa montez aer conditionat doar pentru racire.
  Schita apartament: https://ibb.co/jJAMSw
  Ma gandeam la un aparat de 18000BTU situat astfel incat sa sufle pe directia holului.
  Multumesc anticipat pentru sfaturi.

  • Buna ziua,

   La prima vedere pare in regula. Depinde totusi de accesul la unitatea externa. Sunt sigur ca o echipa profesionala de montaj va gasi cea mai buna solutie.
   Mentiune: nu recomand (din experienta) montajul aparatului de aer conditionat in perioada cu temperaturi negative.

 7. Buna ziua si multumim pentru cunostintele impartasite.
  Va rog cateva sugestii pt achizitia unui A/C.
  Am un ap. de 4 cam, intentionez sa montez 3 aparate in buget de aprox 2500 lei fiecare (capacit 12000 btu) in perioada urmatoare evitand astf varful de sezon.
  Problema este in bucatarie, care este open-space cu holul + un tavan fals. Singurul loc liber este deasupra geamului unde dispun de doar 34cm (adica ar ramane max 5 cm pt priza de aer). Nu stiu daca va fi o problema pentru functionalitate sau mentenanta. Sau daca exista modele care au fanta pentru aer cu orientare mai oblica? Preferabil cu functie de autocuratare si fara a fi necesar schimbarea filtrelor prea des gen cele cu carbon/ biologice?
  Mentionez ca pe hol nu am posibilitatea montarii (distanta prea mare pana la exterior), iar celelalte vor fi in sufragerie si untr-un dormitor. Va multumesc.

 8. Buna !Daca ma puteti ajuta si pe mine cu o informatie care este cele mai bune aparate de aer conditionat si pt functia de incalzire,intreb pt ca sunt plecat cate o luna de acasa uneori si iarna e mai greu cu incalzirea,am un semineu dar imi trebuie ceva permanent sa incalzeasca !?

 9. Buna ziua,
  Am citit cu interes articolul si comentariile fiind in cautarea unui aparat de aer conditionat pentru o garsoniera de 22mp, aparat pe care intentionez sa il folosesc atat pentru racire cat si pentru incalzire. Dupa mai multe analize, ma gandes sa optez pentru un Gree Lomo, de 12000 BTU

  https://www.emag.ro/aparat-de-aer-conditionat-gree-lomo-gwh12qb-k3dnb8-inverter-12000-btu-clasa-a-g10-inverter-buton-turbo-auto-curatare-auto-diagnoza-display-gwh12qb-k3dnb8d/pd/DXFH53BBM/

  Singura mea grija ar fi ca nu cumva aparatul sa fie prea puternic pentru asa suprafata mica.

  Ca ma sfatuiti?

  Multumesc anticipat,
  Carmen

  • Buna ziua,

   Dimensionarea din articol este strict orientativa! Spre ex. daca locuiti la ultimul etaj, orientare spre sud si bloc fara izolatie termica, un 12000 BTU/h ar fi obligatoriu.

   Debitul de aer este asemanator la aparatele mici de 9000 si 12000 BTU/h (de obicei 12000 are debit mai mare la ultima viteza/treapta de functionare).

   Problema principala este la INCALZIRE, un aparat de aer conditionat sub-dimensionat poate “ingheta” la exterior pe toata perioada cat temperatura este sub -15 °C. Deasemeni la -15 °C, un 12000 BTU/h poate deveni 6000 BTU/h (doar cateva Branduri garanteaza functionarea la -15°C).

   Un exemplu concret de sub-dimensionare aparat gasiti in articolul acesta (aparatul inghetat “bocna”, din primele imagini, se va dezgheta la primavara…).

   In concluzie: daca imobilul este izolat, aveti o varianta alternativa de incalzire pentru lunile foarte friguroase si nu locuiti la ultimul etaj – puteti lua un 9000 BTU/h.

   Eu am fost multumit de calitatea Gree!

   • Multumesc frumos pentru raspunsul prompt!
    Garsoniera este la ultimul etaj intr-adevar, orientare estica, iar blocul este reabilitat termic . In plus tavanul o sa fie placat si izolat cu vata minerala si pe interior. O sa raman la un model de 12000 BTU totusi.
    Pentru montare, pentru unitatea exterioara pot opta intre montare pe fatada sau montare pe acoperis. Eu as prefera fatada, pentru ca mi se pare o zona in care unitatea externa ar fi mai ferita. Pentru unitatea interioara m-am gandit sa o montez pe peretele cu geamul in colt. Sunt sigura ca cei de la compania care asigura instalarea o sa imi spuna cum e mai bine, dar as aprecia mult si parerea dumneavoastra!

    Inca o data multumesc si spor in toate,
    Carmen

    • Este bine ca unitatea exterioara trebuie sa fie cat mai ferita si totodata sa fie acces usor la ea (in special in zona cu tevi si cabluri electrice). Pe exterior sub geam este ok.

     Unitatea interioara se monteaza de obicei cat mai aproape de geam (in dreapta sau stanga acestuia), dar sa nu sufle jetul de aer spre birou, pat, canapea.
     O zi excelenta va doresc si eu.

Lasă un răspuns