Care sunt cele mai bune aparate de aer conditionat

Cum aleg aparatul de aer conditionat si TOPUL APARATELOR de AER CONDITIONAT

317
13495

Inainte de achizitionarea unui aparat de aer conditionat, trebuie sa stiti cateva detalii legate de fiabilitate, costuri ascunse si randament.

In acest articol voi incerca sa va prezint ce inseamna un aparat de aer conditionat bun si care sunt componentele care ii confera calitatea.

 • ma voi referi in principal la aparate de aer conditionat tip “split” de uz rezidential (7000 – 24000 BTU/h)
 • daca aveti tavan fals (minim 40 cm.) puteti sa luati in calcul si aparate tip caseta (sunt aparatele ideale deoarece jetul de aer rece este suflat in 4 directii, orizontal la nivelul plafonului)

Despre aparatele de aer conditionat portabile am scris aici…

Capacitatea aparatului: BTU/h sau Kw?

In general, puterea aparatului de aer conditionat este cunoscuta ca „BTU” – BTU/h (British Thermal Units/hour), cu toate ca in standardele internationale puterea se exprima in W sau kW.
De regula insa, pe etichete, este inscrisa puterea in kW, iar ca sa facem conversia impartim la 3412 (de exemplu, 9000 BTU/h impartit la 3412 = 2,64 kW termic).

ATENTIE! este vorba de PUTEREA DE RACIRE sau INCALZIRE (si nu consumul de energie electrica)

capacitate aer conditionat

Pentru consumul de curent, se imparte la COP (ex. COP = 3,6) rezulta 0,73 kw energie electrica la putere maxima (compresorul functioneaza la viteza variabila, iar consumul este adaptat la necesitatile de temperatura din camere).

Pentru comparatie: o aeroterma electrica are COP = 1 deci dintr-un KW electric rezulta un KW termic!

Tabel orientativ cu necesarul de BTU/h pe suprafete (in mod normal trebuie sa se tina cont de o multitudine de alti factori cum ar fi: orientarea camerei, suprafata vitrata – geamurile, nivelul de izolatie al imobilului, tipul de acoperis..etc)

randament aer conditionat
BTU/h 9000 12000 14000 18000 24000
kW 2,5 3,5 4 5 7
Locuinta-mp 18 – 25 24 – 35 28 – 45 40 – 50 60 – 70
Birouri-mp 14 – 22 20 -30 25 – 35 34 – 40 40 – 50

 

Recomandari aparate de aer conditionat 12000 BTU/h (sup. 24 – 35 mp)

Producator COD SCOP CLASA LINK
Aer conditionat Daikin 12000 BTU FTX35KV 4.64 A++
Aer conditionat Gree 12000 BTU - 4 A+

Piese de schimb si garantia aparatului

Garantia sau mai bine spus GARANTIILE sunt date de distribuitor (Ferroli, Daikin Romania… etc) si de montator. Cu alte cuvinte, garantia pe aparat depinde de firma care a facut montajul.

Din pacate sunt comercializate pe piata romaneasca aparate de aer conditionat cu nume sonore, dar fara un Brand in spate (ex. Hyundai – divizia de climatizare este dizolvata).

Furnizarea de piese de schimb este aproape imposibila ( in special placi electronice sau una dintre componentele principale – unitatea de interior sau cea de exterior).

Design aparat

Alaturi de performantele tehnice, designul ocupa un rol important in topul nostru de preferinte. Aparatele de aer conditionat sunt in general de culoare alba cu forme rotunjite insa sunt disponibile pe piata si aparate atipice cu montare pe colt sau cu aspect de tablou.

Recomand simplitatea deoarece un design mai complicat se reflecta imediat in costul aparatului.

design aer conditionat

Filtre aparat

Filtrele unui aparat de aer conditionat au rolul de a filtra aerul circulat, de a opri virusii si microbii sa ajunga in aerul respirat, de ionizare… etc.

Tipuri de filtre pentru aerul conditionat:

 • filtrele clasice de plastic (au rolul de filtrare mecanica grosiera si este indicata spalarea in fiecare sezon de folosinta)
 • filtre HEPA
 • filtre din catechin (tratate cu extract de ceai verde) cu rol de purificare a aerului
 • filtre din carbune activ (elimina mirosuri neplacute)
 • filtre electrostatice (distrug alergenii din aer)
 • filtre de ionizare (retin praful si germenii din aer)

*** filtrele unui aparat de aer conditionat NU impiedica in totalitate patrunderea prafului in aparat, de aceea este indicata o igienizare pentru unitatea interioara la inceput de sezon

Compresorul

Compresorul unui aparat de aer conditionat stabileste si durata de functionare a acestuia. Inlocuirea unui compresor va aduce costuri ce ajung uneori la pretul unui aparat nou! (cost compresor + manopera montaj + freon)..

Pe de alta parte, in intreaga mea activitate nu am gasit decat 5-6 compresoare arse. Din aceasta cauza, garantiile de 5 ani la compresor sunt doar unelte de marketing.

Interesanta ar fi o garantie de 5 ani la placile electronice 🙂

Din punctul meu de vedere, caracteristica importanta a COMPRESORULUI este randamentul acestuia si nu fiabilitatea.

Randamentul unui aparat de aer conditionat este evidentiat de doua valori (SEER si SCOP).

Fiabilitatea aparatului de aer conditionat

Durata de functionare a unui aparat de aer conditionat poate fi intre 7 si 15 ani, in functie de calitatea acestuia si de corectitudinea montajului.

Pentru a exemplifica mai bine costul real al unui aparat de aer conditionat, am ales doua situatii extreme pentru o perioada de 15 ani – capacitate 12000 BTU/h:

 1. APARAT SLAB (doua aparate slabe + doua montaje + un demontaj): 2×1000+2×400+200= 3000 lei
 2. APARAT SUPERIOR (un aparat + un montaj): 1800 +400 = 2200 lei

… si nu am mai pus costuri de reparatie post-garantie (conform legii lui Murphy – aparatele slabe se strica imediat ce ies din perioada de garantie), zecile de telefoane, mizeria, zilele pierdute in asteptarea echipelor si tot stresul

Mentiuni: un aparat de aer conditionat bun nu trebuie sa coste neaparat 1800 lei (vezi si Gree, LDK, etc..).

Montajul aparatului de aer conditionat

Din punct de vedere functional, un aparat de aer conditionat este comparabil cu un radiator (calorifer) si nu cu intreaga instalatie termica!

Pentru atingerea parametrilor optimi de functionare, este recomandat ca aparatul de aer conditionat sa climatizeze o singura incapere!

Montajul unitatii interioare pe hol este o solutie de compromis!

Modul in care este facut montajul, alegerea locului de amplasare a unitatii interne si extern si materialele folosite la instalare sunt cei trei factori care asigura functionarea optima a unui aparat de aer conditionat.

montajul unui aer conditionat

Eficienta Energetice a aparatelor de aer conditionat

Clasificarea energetica a aparatelor de aer conditionat le imparte in grupe conform randamentului: clasa A, B, C.. E, cu cele de clasa E fiind cele mai putin eficiente. O unitate clasificata cu clasa A sau A+ de consum de energie, este mai scumpa decat una cu o clasificare mai mica.

Diferenta intre A+ si A+++ este relativ mica de aceea puteti achizitiona cu incredere un aparat A+

Nivelul de zgomot

O caracteristica deloc de neglijat (in special cand aparatul de aer conditionat este amplasat in dormitor) este silentiozitatea acestuia.

Zgomotul produs de aparat se masoara in decibeli (dB) si are valori incepand cu 19 dB pentru unitatea interioara (la aparatele mai performante).

Zgomotul aparatului este proportional cu viteza fluxului de aer (minim, normal, ridicat). Pentru un somn linistit este recomandata viteza minima.

Aparatele de la Mitsubishi Electric sunt renumite pentru silentiozitate (atat unitatea interioara cat si cea exterioara).

zgomot aer conditionat

Functiile aparatului si telecomanda

Am lasat la urma telecomanda aparatelor pentru ca de cele mai multe ori incurca beneficiarul.

Da, acum avem posibilitatea de a comanda aparatul prin internet cu ajutorul telefonul mobil (WI-FI), dar cele mai multe interventii de service se datorau setarilor incorecte a telecomenzii sau a bateriilor consumate

Cateva functii utile:

 • programator zilnic (pornit/oprit aparat) – foarte util vara sa gasesti racoare cand ajungi acasa de la munca;
 • auto-curatare (unele modele au aceasta optiune);
 • comanda la distanta WI-FI (controlul aparatului prin intermediul internetului);
 • functii de autodiagnoza (depistarea automata a erorilor);
 • “ochiul” magic (scanare 3D a camerei si optimizarea jetului de aer);

Brandul (producatorul aparatului)

Un studiu facut de GFK despre comportamentul de cumparare in Romania spune ca jumatate de romani nu dau doi bani pe branding, se uita doar la cel mai mic pret si de acolo cumpara. Ca dupa aceea au probleme cu garantiile sau sunt nemultumiti de servicii e alta poveste…

Am sa trec foarte rapid peste problema producatorului cu o mica poveste: In trecut un aparat de aer conditionat se repara foarte usor de orice tehnician cu minime cunostinte de electricitate si un pic electronica. Cele mai frecvente probleme, pe vremea aceea, erau: condensatori arsi, freonul pierdut sau placa electronica arsa. Cum majoritatea erau produse in China puteai sa schimbi linistit placi electronice indiferent de model…

Hmmm, acum cu tehnologia INVERTER avem doua placi electronice mult mai complexe (la unitatea interioara si la unitatea externa) si a devenit aproape imposibil sa le mai repari “pe genunchi”, prin urmare ai nevoie de piese de schimb identice (Model/Serie..).

Avantaj au aparatele cu functia de autodiagnoza (Daikin, Mitsubishi, Samsung…), atat pentru depistarea rapida a problemei cat si pentru rapiditatea cu care producatorul poate furniza piese de schimb.

Trebuie sa mai mentionez ca placile electronice se ard de obicei datorita fluctuatilor de tensiune din retea (daca aveti probleme de acest gen – la sate in special – trebuie sa montati un stabilizator de tensiune).

Sa nu va bucurati prea tare ca ati gasit un aparat de aer conditionat la 1200 de lei, de obicei este de unica folosinta; daca se strica – cumparati altul deoarece reparatia poate costa pana la 5- 600 lei si saptamani de asteptare (de obicei exact in mijlocul verii), zeci de telefoane, mizerie si praf….

Sunt branduri de aparate de aer conditionat ce supravietuiesc doar un an-doi. O companie ce produce aer conditionat de peste 10 ani este mult mai experimentata decat o firma/brand “fantoma”. In plus sunt sanse destul de mari sa existe pe piata si peste alti 5-6 ani (pentru furnizarea de piese de schimb).

TARA de origine

Aduc pe scurt in peisaj si tara de origine (tara in care a fost produs cu adevarat aparatul de aer conditionat). Disciplina angajatilor sau dezinteresul acestora poate creea mari diferente in calitate.

Cele mai bune aparate de aer conditionat, la ora actuala, sunt produse in JAPONIA si depasesc 1000 de euro (cele mici de 9000 BTU/h) si din aceasta cauza nu se prea gasesc pe piata romaneasca.

In CHINA este un paradox deoarece chinezii au posibilitatea de a produce calitate asemanatoare Japoniei, dar importatorii vor “cel mai ieftin aparat“. Tin minte ca nu demult, o mare companie romaneasca a negociat la sange pretul per aparat (obtinand un discount de 5 $), aparatele au fost bune, problema era ca tabla de sustinere a unitatii interioare era foarte subtire si nu putea sustine aparatul (trebuia desfacut splitul si prins separat de perete)… in fine, ieftin si bun mai greu de obtinut.

Alt aspect legat de CHINA, daca cumperi peste un anumit numar de aparate (en gros) – poti sa le denumesti cum vrei. Mi-e greu sa tin pasul cu toate modelele importate acum, din aceasta cauza sunt multe aparate de care nu am auzit nici eu.

Topul aparatelor de aer conditionat

 • Daikin 
 • Mitsubishi
 • Toshiba
 • Samsung
 • Fujitsu
 • Panasonic
 • Hitachi
 • Gree 
 • Skyworth
 • Carrier
 • LG
 • LDK
 • Whirlpool
 • Sanyo
 • Sharp
 • Fuji Electric
 • Airwell
 • White Westinghouse
 • Henson
 • Inventor
 • Vortex
 • Osaka
 • Yamato
 • Chigo
 • Midea
 • Zantia
 • Viessmann
 • Beko
 • Electrolux
 • Daewoo
 • Ferroli
 • Gorenje
 • Haier
 • Nordstar
 • Alizee Plus
Chiar daca au preturi prohibitive, va prezint cele mai performante aparate de aer conditionat (12000 BTU/h) disponibile in Romania.

Singurul aparat de aer conditionat (tip Split) ce aduce aer proaspat din exterior (pentru reglarea umiditatii)

Functii Speciale:

 • ochi inteligent
 • flux aer 3D
 • filtru fotocatalitic
 • filtru autocuratare

Filtru Plasma Quad

 • neutralizeaza 99% din bacteri si virusi
 • elimina 94% par de pisica
 • 98% polen

Functii Speciale:

 • senzor 3D I-see
 • aripioare duble pentru dirijare aer

Sisteme de filtrare:

 • Cold Plasma
 • Ionizator cu plasma
 • Autocuratire

Functii Speciale:

 • flux aer 3D
 • Timer cu 28 programe

Mentiuni ***: Unii producatorii din fruntea topului au si modele de calitate medie (ex. Daikin OKI produs in China) la fel cum si producatorii de “mijloc” au produse de varf.

Daikin si Mitsubishi Electric au cea mai buna retea de service la nivel national (un motiv in plus de ai pozitiona in fruntea clasamentului).

 

Topul aparatelor de aer conditionat este strict parerea mea rezultata din experienta de peste 15 ani. Daca aveti alte experiente (placute sau neplacute) cu una dintre marcile de aer conditionat prezentate, sau doriti sa adaugam si alte marci comercializate pe piata romaneasca, va invitam sa trimiteti un mesaj (comentariu mai jos).

317 COMENTARII

 1. Buna ziua,

  As fi tentat la un aparat de aer conditionat modelul Daikin FTX35J3-RX35K Inverter 12000 BTU. Din experienta dumneavoastra, daca este un aparat ok, sau daca cunoasteti un model mai nou de la ei in jurul sumei de 2000 de lei, sunt deschis la sugestii. Dintre functiile pe care le ofera, care ar fi cele care ar trebui urmarite cel mai mult? Am vazut ca unele au senzor de prezenta, altele nu. Credeti ca este acesta un motiv pentru a alege un anumit model?

  Multumesc!

  • Buna ziua,

   Tehnologia costa si se reflecta imediat in pretul aparatului iar ochiul magic de la Daikin ridica pretul aparatului cu aproape 100 euro. Este folositor in cazul persoanelor cu ultrasensibilitate la curentii de aer si pentru economia de energie consumata. Filtrele cu ionizare sau autocuratare pot creste, deasemenea, pretul.
   Nu se justifica banii platiti in plus pentru design, ex. gama ultra-slim (parerea mea).

   FTX35J3 sunt aparate bune din clasa medie.

   La fel de important ca modelul aparatului este calitatea montajului!

 2. Buna seara.
  Pt o camera la ultimul etaj de 21mp cu suprafata vitrata mare, cati btu imi recomandati?
  Daca e sa aleg intre un aer conditionat de la firma York si Samsung care mi-l recomandati? Mi-a zis o cunostinta ca imi da mai ieftin…
  Multumesc anticipat pentru raspuns.

  • Buna ziua,

   Este suficient un aparat de 12000 BTU/h. Chiar daca, aportul de caldura este foarte mare prin plafon si ferestre (in unele zile de vara), va trebui sa lasati aparatul sa functioneze in continuu. Legat de marca aparatului – si York si Samsung sunt asemanatoare la performante.

   Un exemplu legat de randament: am fost chemat la un magazin cu suprafata vitrata mare (pe partea de sud erau geamuri de sus pana jos) pentru ca aparatul de aer conditionat “nu face fata”. Dupa verificari si chestionari am aflat problema: magazinul se deschidea la ora 11.00 AM cand la interior erau deja 40 grade si aparatul nu reusea sa coboare temperatura pana pe la ora 17.. Problema a disparut in momentul in care aparatul a fost lasat pornit peste noapte. Aparatul de aer conditionat reuseste sa mentina temperatura in acest fel.

 3. Buna ziua!
  As dori sa aflu daca ar fi mai avantajos sa achizitionea MITSUBISHI SERIA MSZ-WN 9.000BTU MSZ-WN25VA+MUZ-WN25VA s au MITSUBISHI HJ INVERTER 12.000BTU MSZ-HJ35VA+MUZ-HJ35VA. Daca merita sa iau seria WN de capacitate mai mica dar poate mai performanta fata de seria HJ de 1200. Multumesc mult!

 4. Buna ziua,
  Am de ales intre:
  1. Aparat de aer conditionat tip inverter Nordstar, capacitate 12000 BTU/h cu kit WiFi inclus
  2. Aparat de aer conditionat tip inverter Gree Bora, capacitate 12000 BTU/h cu kit WiFi inclus
  3. Aparat de aer conditionat tip inverter Yamato, capacitate 12000 BTU/h (nu are kit WiFi)

  Eu personal tind spre Gree Bora pentru un apartament de 40mp. D-voastra ce recomandati?

  Intrebare – pe peretele liber unde as vrea montat aparatul trece teava de gaz (distanta de la AC la teava este de aprox 3 – 4 cm) – pe viitor voi avea probleme? (exemplu rugina din cauza aparatului).
  Multumesc.

  • Buna ziua,
   Eu as alege Gree Bora 12000 BTU/h..
   In ceea ce priveste teava de gaz, la 0,5 m de aceasta se considerata zona de protectie si aveti nevoie de acordul operatorului de gaz. Personal, as cauta un alt perete pentru montaj.

 5. Buna ziua! Apreciez profesionalismul dv. si as dori sa va intreb care dintre firmle de top (MITSUBISHI, PANASONIC, HITACHI) sunt mai bune dpdv al rezistentei la variatiile de tensiune. Daca este musai nevoie sa mi achizitionez si un stabilizator de tensiune. Locuiesc in bucuresti si nu am avut probleme (cu tensiunea de la retea) la alte aparate. Va multumesc!

  • Buna ziua

   Cu cat aparatul este mai “automatizat” cu atat mai sensibil este la oscilatii de tensiune. Oricum, la oras, procentul de aparate cu placi arse este foarte mic datorita sistemului energetic mai bun (am masurat tensiunea unei prize la tara de 175 V).

  • Buna ziua,

   Atat ca consum cat si ca pret de investitie mai bune sunt doua aparate independente decat cu dublusplit. Legat de clasa energetica nu exista diferente mari (de multe ori clasa energetica este relativa – in functie de autoritatea care elibereaza certificatul si tara unde este facut testul COP si SEER).

 6. Buna ziua, mulțumesc pt.raspunsul anterior, vroiam sa vă întreb ce părere aveți despre aparatul de aer condiționat tip Split, 12000 Btu/h, unitate interioara de perete Daikin, model RX35KM, FT35KM, standard, A++ dk este potrivit pt.suprafata de 40 mp2, etj, 4/4.
  O zi buna!

  • Buna ziua,
   Este de ajuns 12000 BTU/h cu toate ca la ultimul etaj este si aportul de caldura prin tavan/acoperis. Chiar daca nu aveti termoizolatie, Daikin este un aparat fiabil si economic si va raci/incalzi suprafata respectiva.

   In zilele foarte calduroase, lasati-l pornit pe toata perioada zilei. Va consuma aceeasi cantitate de energie ca si atunci cand il porniti la ora 15.00 (si 40 gradeC). In acest mod va functiona la turatie redusa si consum minim doar pentru a mentine temperatura optima.

 7. Bună seara!
  Ce părere aveți de modelul de aer condiționat HITACHI Eco-Confort 12000 btu – RAK-35PEC/RAC-35WEC?
  Doresc să-l montez într-o cameră de 18 mp (voi mai deschide ușa pentru a mai trece aerul rece și spre celelalte camere).
  Mulțumesc.

   • Mulțumesc.
    Ce mi se pare interesant este că sunt prea puține păreri privind aerele condiționate produse de Hitachi. Nu prea cumpără lumea acest branduri?

    • Nu au beneficiat de reclame agresive la TV sau radio si nu au nici o reprezentare foarte buna in Romania (precum partenerii Daikin sau Mitsubishi Electric).
     Divizia de aer conditionat a fost asimilata de Johnson Controls prin 2015, poate dureaza un pic organizarea si stabilirea directiilor de viitor… zic si eu.

     • Mulțumesc.
      M-am uitat pe unele topuri și am văzut că Hitachi se află în partea de sus a acestora.
      Mi se pare interesant că au un consum de energie mai redus decât alte mărci consacrate iar termenul de garanție de 5 ani ar fi o dovadă în plus a calității, sper.

 8. Bună ziua. Pentru un spațiu de 75 mp din care bucătăria și baia izolate prin închiderea ușilor (rămân cam 65mp) aflat la parter umbrit pe geamuri bloc caramida lățime 50 cm/perete credeți ca sunt suficienți 12000 btu ? Mentionez ca vara țin aprox 27 de grade în casa mai mult ptr dezumidificator. De asemenea ce parere aveți despre modelul zantia Vegas? Ma uit la el ptr ca în specificații ar acoperi pana la 60mp plus ca în locul de montaj nu as avea posibilitatea unei alimentari separate necesare ptr compresoare mari. Acest model are putere de aprox 1kw din ce vad în specificații.
  Acum pe 55 mp utili am un ldk de 12000 btu și face fata cu brio. Etaj 4/4 pe vest.

  • Buna ziua.

   Avand aceeasi putere termica (12000 BTU/h) va trebui sa se comporte asemanator cu LDK-ul.
   Suprafetele recomandate de distribuitor nu pot fi decat pur orientative. Pentru un calcul real si exact se tine seama de orientarea camerei (locuintei), termoizolatia, numarul de persoane, componente electronice si electrocasnice, etc.

   • Dra de brandul Zantia modelul Vegas ce imi puteti spune? Pe hartie si pe unele situri sunt pareri destul de bune…..in compareatie cu un Daikin FTX cum s-ar situa? NU gasesc prea multe despre zantia decat in romania ceea ce ma face sa cred ca sunt niste chinezarii….dar asta e cu du-te vino caci si LDK sunt o chinezarie si nu pot spune ca m-a dezamagit. De aceea va cer parerea poate ati intalnit aces model de zantia

 9. Buna ziua, ce parere aveti despre aerele conditionate de la firma T klima ? Am vazut pe Emag la preturi bune si cu specificatii atragatoare. Oare se merita sa cumpar ?

 10. Buna seara,
  Nu sunt cunoscator de AC, de aceea as vrea o parere legata de achizitionarea unui aparat.Colegii mei de servici m-au indrumat catre un Skyworth, de 12000 BTU pt o camera de circa 20 mp.
  Multumesc !

  • Buna ziua,

   Capacitatea este in regula, despre marca respectiva nu cunosc multe detalii, stiu insa ca sunt distribuite in Romania de Mango Plus SRL, o firma serioasa. Deci, da.

 11. Buna ziua, va rog frumos la un apartament de 40 mp2 la etj. 4/4, ce aparat imi recomandați? Precizez că am o fetița de 7 ani alergica la acarieni. Mulțumesc anticipat.
  Multă sănătate!

 12. BUNA ZIUA. VREAU SA CUMPAR UN APARAT DE AER CONDITIONAT CHIGO DE 12000 BTU, SI VREAU SA CUNOSC PAREAREA UNUI SPECIALIST. SUNT BUNE? VA MULTUMESC

 13. Buna seara.
  As vrea sa montez un aparat de aer conditionat la un dormitor de 40 m3,orientat spre V.
  Casa este izolata termic cu polistiren de 5 cm.
  Credeti ca modelul acesta de ap. Mitsubishi MSZ-HJ25V, 9000 BTU ar fi o alegere potrivita?
  Aparatul va fi folosit pentru racit si rareaori pentru incalzire.
  Va multumesc.

 14. Multumesc frumos. La o casa de 90 de m2 cu intrare dintr un hol mare in 2 dormitoare o sufragerie o baie si bucătărie, montarea unui aparat de 12000 BTU este potrivita? Este vorba despre casa in care locuiesc parintii mei si nu ar vrea sa dea mai mult de 2000 RON. Un Vortex este ok? Va multumesc frumos.

  • Modelul este OK, capacitatea este mult sub necesar. Oricat de izolata este locuinta, tot va trebui ca aparatul sa functioneze continuu in zilele caniculare.

   Este posibil ca aparatul sa nu produca indeajuns frig cata caldura intra prin pereti si zona ferestrelor.. daca ati pus limita la 2000 lei nu aveti prea multe optiuni.

   SFAT: in zilele foarte calduroase lasati aparatul in functiune pe toata durata zilei si nu raciti spatiul nefolosit (lasati usile inchise la camerele nefolosite pentru a micsora suprafata).

 15. Buna ziua,
  sunt in cautarea unui aer conditionat pentru un apartament cu 2 camere(suprafata totala 52 m2). apartamentul se afla la etajul 4(ultimul). Nu stiu ce sa fac… sa iau 2 aparate, cate unul in fiecare camera, sau unul dublu split??? Ce imi recomandati???
  Va multumesc anticipat

  • Buna seara,
   Multispliturile sunt o solutie utila atunci cand este dificila pozitionarea mai multor unitati exterioare – de exemplu pereti cortina sau fatade din sticla. Daca este posibil, va recomand sa montati doua aparate independente.

 16. Multumesc pentru ajutor si pentru urari. Craciun fericit!

  Imi puteti recomanda va rog un aparat Daikin din clasa profesionala cu cel putin 3 unitati interne? Sa inteleg ca pentru clasa rezidentiala nu exista unitati externe multi-split?
  Am salvat datele de contact ale partenerilor Daikin, insa am sarit peste cei comerciali. Daca trebuie sa instalez un aparat din gama profesionala, oare ar fi bine sa contactez un partener Daikin comercial si nu unul rezidential?

  Am citit ca pompa de condens se introduce in unitatea interna. Au toate unitatile interne spatiu pentru o pompa de condens? Puteti recomanda o astfel de pompa? Sau eventual imi puteti spune dupa ce principii as putea-o alege?
  Tocmai voi renova in intregime apartamentul si mi-a trecut prin cap ca as putea ascunde tuburile pentru aer conditionat in intregime in tencuiala, dar am citit ca este mai dificil si probabil mai costisitor sa se lucreze daca tevile sunt tencuite. Plus ca nu stiu ce efect ar avea, daca nu vor produce cumva condens, asa ca probabil tot o scafa de gipscarton ar fi mai buna.

  Profilul metalic pentru montarea unitatilor interne pe placa de rigips trebuie sa fie unul aflat in spatele placii, adica in cadrul peretelui, intre cele doua placi de rigips? Nu imi imaginez cum ar trebui sa arate ca sa stiu ce ar trebui sa le spun mesterilor. Poate ca ei stiu deja, dar eu nu. 🙂

  Daca aparatele se vor monta la temperaturi negative si se va intampla cum ati spus, ce efect ar putea avea? Scurgeri de freon? Sau alte probleme? Eu voi putea sa imi dau seama de problema pentru a ii chema sa o repare, sau o sa imi dau seama doar la urmatoarea canicula cand voi folosi aparatele?

  Am si o intrebare despre telecomenzi. Exista o singura telecomanda universala pentru aparatele Daikin, sau sunt mai multe tipuri? Pe mine m-ar interesa una cat mai simpla, ba chiar fara ecran daca s-ar putea, fiindca sunt orb si atunci sigur ar fi mai accesibila. Am instalat de test aplicatia Daikin Online Controller pe iPhone, ca sa vad cam cat este de accesibila, fiindca ma gandesc ca unele setari mai complexe s-ar putea sa nu imi fie accesibile pe telecomanda, dar nu stiu de ce, nu vrea sa treaca de acordul de licenta. Butonul Cancel este activ, pe cand butonul de acceptare este dezactivat. Oricum, in final am inteles ca nu costa suplimentar doar adaptorul online, ci ca mai este nevoie si de un abonament pentru a il folosi.

  • 1. Varianta cu tevile ingropate este ideala in cazul dvs. Tevile ingropate nu fac condens, singura mea observatie ar fi sa se foloseasca teava intreaga, fara inadituri si lipituri.
   2. Daikin are o gama foarte larga de produse, prin urmare au partenerii instruiti pentru montaj/service chillere, pompe de caldura etc. In cazul dvs. puteti opta cu incredere la oricare dintre acestia.
   3. Profilul metalic de care spuneam ca se poate prinde tabla pentru unitatea interioara este cel clasic din tabla zincata folosit pentru structura si sustinerea gips cartonului (CD si UD)
   4. Aparatele de aer conditionat Daikin au senzor pentru pierderea freonului (se afiseaza un cod de eroare). La aparate mai slabute am gasit piulita holender crapata datorita dilatatiei termice, aici nu este cazul.

   Eu ma consider un “medic generalist”. Pentru operatiunea dumneavoastra, este indicat sa apelati la un specialist Daikin. Din aceasta cauza ma opresc aici cu recomandarile si va indemn sa chemati un specialist pentru detalii finale si proiectarea sistemului.

   MULT SPOR IN TOT CE VA PROPUNETI!

 17. Buna ziua

  Va multumesc pentru articolele si comentariile pe care le-ati scris. Deja imi sunt foarte utile.
  Am un apartament cu 4 camere de 81 mp, la etajul 3/4, orientare E-V, izolat termic si cu un hol in forma de U.
  Inainte de a citi articolele dumneavoastra am vrut sa cumpar un aparat de aer conditionat Daikin de 24000 BTU (Bluevolution FTXM71M-RXM71M sau Bluevolution FTXS71G-RXS71F8), care raceste o suprafata de 70 mp, pe care am vrut sa il montez pe hol undeva in zona bazei acestui “U”.
  Acum insa m-am razgandit, fiindca am inteles ca nu este buna idea de a instala aerul conditionat pe hol.
  Ma intereseaza in primul rand silentiozitatea, uniformitatea temperaturii, calitatea si usurinta curatarii/schimbarii filtrelor, de aceea probabil voi alege tot Daikin.
  As dori sa instalez deci 3 unitati interne, una in sufragerie (18 mp, orientare est) si in doua dintre cele 3 dormitoare (10.5 si 11.5 mp, orientare vest). Cel mai cald va fi probabil in zona camerelor dinspre vest.
  Cred ca 3 unitati de cate 9000 BTU ar fi suficiente. Ma insel?
  Credeti ca este bine sa instalez o a patra unitate de AC si pe hol, pentru a raci cat de cat holul, bucataria si baile, sau este suficient aerul conditionat din cele 3 camere?
  Fata blocului este inspre vest si cred ca s-ar cam strica aspectul blocului daca as monta sub doua dintre ferestrele dormitoarelor cutii de AC. De aceea ma intreb daca ar fi posibil sa instalez o singura unitate externa multi-split in partea din spate, spre est, la care sa conectez cele 3 (sau 4) unitati interne. Cred ca ar fi si mai ieftin asa.
  Lungimea tuburilor de la unitatile de AC din dormitoare pana la unitatea externa ar trebui sa fie de 11 -12 m, sau chiar putin mai mult. Credeti ca ar fi prea mult? In specificatiile tehnice ale unor aparate de aer conditionat am vazut ca suporta si distante de 15 m sau chiar mai mari.
  Va rog sa imi spuneti si de ce nu este bine sa se instaleze aerul conditionat cand afara sunt temperaturi cu minus. Stiu ca la minus sau chiar sub +5 grade nu este bine sa se zideasca/tencuiasca/zugraveasca, fiindca s-ar putea sa nu tina. Mai sunt si alte motive legate strict de aerul conditionat?
  Cum blocul este izolat cu polistiren de 10 cm pe exterior, credeti ca ar trebui stricata izolatia pe suprafata pe care se monteaza unitatea exterioara de AC, sau exista suporti cu picioare mai lungi care indeparteaza suficient de mult unitatea externa de perete, incat izolatia termica sa sufere doar cateva gauri?
  In ceea ce priveste amplasarea unitatilor interne in camere, cred ca cele mai potrivite locuri, pentru a nu sufla catre paturi, ar fi deasupra usilor. Acolo am insa luminatoare pe care vreau sa le desfiintez si sa creez perete din gipscarton. Stiti daca unitatile interne se pot prinde in siguranta de placi de gipscarton deasupra usilor, sau daca ar trebui facut zid de BCA (in caz ca e posibil)?

  Va multumesc

  • Buna seara,

   Am sa incerc sa va raspund punctual la intrebari (daca am sa sar vreuna, va rog sa-mi spuneti):

   1. Daikin este un brand foarte bun, aparatele din gama profesionala pot functiona cu trasee de pana la 20 ml lungime – cu suplimentare de freon. Problema ramane estetica la interior, traseul trebuie sa mentina o usoara panta pentru eliminarea condensului. Acest aspect poate fi rezolvat cu o pompa de condens iar traseul poate fi ascuns intr-o mini-scafa de rigips.

   2. Trei aparate de aer conditionat sunt mult mai indicate decat unul singur de 24000 BTU/h. Un Daikin cu trei splituri este in regula, caldura patrunde in locuinta in principal in zona ferestrelor, deci holul se raceste automat.

   3. Aparatul de interior se monteaza fara probleme pe rigips cu ajutorul unor suruburi speciale (melci de rigips). Este indicat dar nu obligatoriu sa se nimereasca si un profil metalic.

   4. Pentru exterior sunt doua variante: decuparea polistirenului si “ingroparea” suportului – caz in care trebuie confectionat un suport “custom made” sau montajul suportului peste izolatie cu distantieri de 10 cm si holsuruburi de 20 cm. Unitatea externa pentru triplu-split este destul de voluminoasa, asadar solutia cea mai buna o da montatorul.

   Cred ca cei de la DAIKIN va pot face o vizita pentru solutia cea mai buna. Cautati un dealer Daikin aici

   Legat de montajul aparatelor la temperaturi negative, am raspuns 2 comentarii mai jos: La temperaturi negative, racordarea conductelor de cupru la unitatea exterioara prin strangerea piulitelor poate fi inselatoare…

   CRACIUN FERICIT!

 18. Nu cumpărați Nordstar, vând produse defecte și refuza sa le repare. Cei care vin sa constate defecțiunea sunt extrem de neserioși și vulgari. FERITI-VA de ei. Garanția la ei este =0. Găsesc orice motiv sa anuleze garanția.

  • Nu putem generaliza calitatea unui brand pe baza unui singur aparat defect (se intampla si la case mai mari). Problema reala apare cand echipa de montaj nu lucreaza legal (adica muncesc la negru) si nu au contract de service sau distributie.

   In acest caz (cum am spus si in articolul de mai sus) garantia este nula.

 19. Buna ziua,

  Mai mult decat interesante cele scrise de Dvs,felicitari pe aceasta cale. Sper sa gasesc timpul necesar sa pot citi absolut tot.

  As dori sa va intreb succint, de ce nu recomandati instalarea unui AC pe perioada iernii/ temperaturi negative? Nu este vorba de pretul lor in comparatie cu sezonul cald,dar asa m au prins lucrarile de amenajare. O alta intrebare, imi puteti spune la ce sa fiu atent cand se prezinta echipa de montaj,mai concret,cum se instaleaza corect si profesional un un aparat? Scuze daca ati mai postat acest subiect,un link sau copy/paste este suficient.
  Ca aparate,am ales un whirlpool a+++ wi fi si heinner a++ cu autodiagnosticare si alerta cand pierde freon,ambele 12.000btu,sper sa fie o alegere buna in timp.

  Multumesc anticipat!

  • Buna ziua,

   La temperaturi negative, racordarea conductelor de cupru la unitatea exterioara prin strangerea piulitelor poate fi inselatoare – chiar folosind cheia dinamometrica (fenomenul de dilatare si contractie). In verile urmatoare se poate pierde o parte din freon si pana ce realizam asta, aparatul iese din garantie ….

   Legat de specialisti, in functie de oras: recomandari din partea prietenilor, firme mai mari din oras, posesia unei pompe de vacuum…

   vacuumare aparat de aer conditionat

   Recomandari punctuale nu mai am voie sa fac.

   Multumesc pentru aprecieri!

 20. Buna ziua,
  Am un apartament situat la etajul 2, bine izolat, cu geamurile pe partea de nord. Doresc sa montez aer conditionat doar pentru racire.
  Schita apartament: https://ibb.co/jJAMSw
  Ma gandeam la un aparat de 18000BTU situat astfel incat sa sufle pe directia holului.
  Multumesc anticipat pentru sfaturi.

  • Buna ziua,

   La prima vedere pare in regula. Depinde totusi de accesul la unitatea externa. Sunt sigur ca o echipa profesionala de montaj va gasi cea mai buna solutie.
   Mentiune: nu recomand (din experienta) montajul aparatului de aer conditionat in perioada cu temperaturi negative.

 21. Buna ziua si multumim pentru cunostintele impartasite.
  Va rog cateva sugestii pt achizitia unui A/C.
  Am un ap. de 4 cam, intentionez sa montez 3 aparate in buget de aprox 2500 lei fiecare (capacit 12000 btu) in perioada urmatoare evitand astf varful de sezon.
  Problema este in bucatarie, care este open-space cu holul + un tavan fals. Singurul loc liber este deasupra geamului unde dispun de doar 34cm (adica ar ramane max 5 cm pt priza de aer). Nu stiu daca va fi o problema pentru functionalitate sau mentenanta. Sau daca exista modele care au fanta pentru aer cu orientare mai oblica? Preferabil cu functie de autocuratare si fara a fi necesar schimbarea filtrelor prea des gen cele cu carbon/ biologice?
  Mentionez ca pe hol nu am posibilitatea montarii (distanta prea mare pana la exterior), iar celelalte vor fi in sufragerie si untr-un dormitor. Va multumesc.

 22. Buna !Daca ma puteti ajuta si pe mine cu o informatie care este cele mai bune aparate de aer conditionat si pt functia de incalzire,intreb pt ca sunt plecat cate o luna de acasa uneori si iarna e mai greu cu incalzirea,am un semineu dar imi trebuie ceva permanent sa incalzeasca !?

 23. Buna ziua,
  Am citit cu interes articolul si comentariile fiind in cautarea unui aparat de aer conditionat pentru o garsoniera de 22mp, aparat pe care intentionez sa il folosesc atat pentru racire cat si pentru incalzire. Dupa mai multe analize, ma gandes sa optez pentru un Gree Lomo, de 12000 BTU

  https://www.emag.ro/aparat-de-aer-conditionat-gree-lomo-gwh12qb-k3dnb8-inverter-12000-btu-clasa-a-g10-inverter-buton-turbo-auto-curatare-auto-diagnoza-display-gwh12qb-k3dnb8d/pd/DXFH53BBM/

  Singura mea grija ar fi ca nu cumva aparatul sa fie prea puternic pentru asa suprafata mica.

  Ca ma sfatuiti?

  Multumesc anticipat,
  Carmen

  • Buna ziua,

   Dimensionarea din articol este strict orientativa! Spre ex. daca locuiti la ultimul etaj, orientare spre sud si bloc fara izolatie termica, un 12000 BTU/h ar fi obligatoriu.

   Debitul de aer este asemanator la aparatele mici de 9000 si 12000 BTU/h (de obicei 12000 are debit mai mare la ultima viteza/treapta de functionare).

   Problema principala este la INCALZIRE, un aparat de aer conditionat sub-dimensionat poate “ingheta” la exterior pe toata perioada cat temperatura este sub -15 °C. Deasemeni la -15 °C, un 12000 BTU/h poate deveni 6000 BTU/h (doar cateva Branduri garanteaza functionarea la -15°C).

   Un exemplu concret de sub-dimensionare aparat gasiti in articolul acesta (aparatul inghetat “bocna”, din primele imagini, se va dezgheta la primavara…).

   In concluzie: daca imobilul este izolat, aveti o varianta alternativa de incalzire pentru lunile foarte friguroase si nu locuiti la ultimul etaj – puteti lua un 9000 BTU/h.

   Eu am fost multumit de calitatea Gree!

   • Multumesc frumos pentru raspunsul prompt!
    Garsoniera este la ultimul etaj intr-adevar, orientare estica, iar blocul este reabilitat termic . In plus tavanul o sa fie placat si izolat cu vata minerala si pe interior. O sa raman la un model de 12000 BTU totusi.
    Pentru montare, pentru unitatea exterioara pot opta intre montare pe fatada sau montare pe acoperis. Eu as prefera fatada, pentru ca mi se pare o zona in care unitatea externa ar fi mai ferita. Pentru unitatea interioara m-am gandit sa o montez pe peretele cu geamul in colt. Sunt sigura ca cei de la compania care asigura instalarea o sa imi spuna cum e mai bine, dar as aprecia mult si parerea dumneavoastra!

    Inca o data multumesc si spor in toate,
    Carmen

    • Este bine ca unitatea exterioara trebuie sa fie cat mai ferita si totodata sa fie acces usor la ea (in special in zona cu tevi si cabluri electrice). Pe exterior sub geam este ok.

     Unitatea interioara se monteaza de obicei cat mai aproape de geam (in dreapta sau stanga acestuia), dar sa nu sufle jetul de aer spre birou, pat, canapea.
     O zi excelenta va doresc si eu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here