Care sunt cele mai bune aparate de aer conditionat

Cum aleg aparatul de aer conditionat si TOPUL APARATELOR de AER CONDITIONAT

372
13666

Inainte de achizitionarea unui aparat de aer conditionat, trebuie sa stiti cateva detalii legate de fiabilitate, costuri ascunse si randament.

In acest articol voi incerca sa va prezint ce inseamna un aparat de aer conditionat bun si care sunt componentele care ii confera calitatea.

 • ma voi referi in principal la aparate de aer conditionat tip “split” de uz rezidential (7000 – 24000 BTU/h)
 • daca aveti tavan fals (minim 40 cm.) puteti sa luati in calcul si aparate tip caseta (sunt aparatele ideale deoarece jetul de aer rece este suflat in 4 directii, orizontal la nivelul plafonului)

Despre aparatele de aer conditionat portabile am scris aici…

Capacitatea aparatului: BTU/h sau Kw?

In general, puterea aparatului de aer conditionat este cunoscuta ca „BTU” – BTU/h (British Thermal Units/hour), cu toate ca in standardele internationale puterea se exprima in W sau kW.
De regula insa, pe etichete, este inscrisa puterea in kW, iar ca sa facem conversia impartim la 3412 (de exemplu, 9000 BTU/h impartit la 3412 = 2,64 kW termic).

ATENTIE! este vorba de PUTEREA DE RACIRE sau INCALZIRE (si nu consumul de energie electrica)

capacitate aer conditionat

Pentru consumul de curent, se imparte la COP (ex. COP = 3,6) rezulta 0,73 kw energie electrica la putere maxima (compresorul functioneaza la viteza variabila, iar consumul este adaptat la necesitatile de temperatura din camere).

Pentru comparatie: o aeroterma electrica are COP = 1 deci dintr-un KW electric rezulta un KW termic!

Tabel orientativ cu necesarul de BTU/h pe suprafete (in mod normal trebuie sa se tina cont de o multitudine de alti factori cum ar fi: orientarea camerei, suprafata vitrata – geamurile, nivelul de izolatie al imobilului, tipul de acoperis..etc)

randament aer conditionat
BTU/h 9000 12000 14000 18000 24000
kW 2,5 3,5 4 5 7
Locuinta-mp 18 – 25 24 – 35 28 – 45 40 – 50 60 – 70
Birouri-mp 14 – 22 20 -30 25 – 35 34 – 40 40 – 50

Piese de schimb si garantia aparatului

Garantia sau mai bine spus GARANTIILE sunt date de distribuitor (Ferroli, Daikin Romania… etc) si de montator. Cu alte cuvinte, garantia pe aparat depinde de firma care a facut montajul.

Din pacate sunt comercializate pe piata romaneasca aparate de aer conditionat cu nume sonore, dar fara un Brand in spate (ex. Hyundai – divizia de climatizare este dizolvata).

Furnizarea de piese de schimb este aproape imposibila ( in special placi electronice sau una dintre componentele principale – unitatea de interior sau cea de exterior).

Design aparat

Alaturi de performantele tehnice, designul ocupa un rol important in topul nostru de preferinte. Aparatele de aer conditionat sunt in general de culoare alba cu forme rotunjite insa sunt disponibile pe piata si aparate atipice cu montare pe colt sau cu aspect de tablou.

Recomand simplitatea deoarece un design mai complicat se reflecta imediat in costul aparatului.

design aer conditionat

Filtre aparat

Filtrele unui aparat de aer conditionat au rolul de a filtra aerul circulat, de a opri virusii si microbii sa ajunga in aerul respirat, de ionizare… etc.

Singurele filtre eficiente sunt sistemul Plasmacluster al aparatelor Sharp și filtrele UV prezente la unele modele High-End.

Tipuri de filtre pentru aerul conditionat:

 • filtrele clasice de plastic (au rolul de filtrare mecanica grosiera si este indicata spalarea in fiecare sezon de folosinta)
 • filtre din catechin (tratate cu extract de ceai verde) – consumabil
 • filtre din carbune activ (elimina mirosuri neplacute) – consumabil
 • filtre electrostatice (distrug alergenii din aer)
 • filtre de ionizare (retin praful si germenii din aer)

Se recomanda spalarea frecventa a schimbatorului de caldura (igienizarea aparatului de aer conditionat) pentru ca substantele ce ajung in unitatea interioara se depun pe fagurii schimbatorului de caldura si pe ventola acesteia iar in timp duc la degajarea de catre aparat a unor mirosuri neplacute.

*** filtrele unui aparat de aer conditionat NU impiedica in totalitate patrunderea prafului in aparat, de aceea este indicata o igienizare pentru unitatea interioara la inceput de sezon

Compresorul

Compresorul unui aparat de aer conditionat stabileste si durata de functionare a acestuia. Inlocuirea unui compresor va aduce costuri ce ajung uneori la pretul unui aparat nou! (cost compresor + manopera montaj + freon)..

Pe de alta parte, in intreaga mea activitate nu am gasit decat 5-6 compresoare arse. Din aceasta cauza, garantiile de 5 ani la compresor sunt doar unelte de marketing.

Interesanta ar fi o garantie de 5 ani la placile electronice 🙂

Din punctul meu de vedere, caracteristica importanta a COMPRESORULUI este randamentul acestuia si nu fiabilitatea.

Randamentul unui aparat de aer conditionat este evidentiat de doua valori (SEER si SCOP).

Fiabilitatea aparatului de aer conditionat

Durata de functionare a unui aparat de aer conditionat poate fi intre 7 si 15 ani, in functie de calitatea acestuia si de corectitudinea montajului.

Pentru a exemplifica mai bine costul real al unui aparat de aer conditionat, am ales doua situatii extreme pentru o perioada de 15 ani – capacitate 12000 BTU/h:

 1. APARAT SLAB (doua aparate slabe + doua montaje + un demontaj): 2×1000+2×400+200= 3000 lei
 2. APARAT SUPERIOR (un aparat + un montaj): 1800 +400 = 2200 lei

… si nu am mai pus costuri de reparatie post-garantie (conform legii lui Murphy – aparatele slabe se strica imediat ce ies din perioada de garantie), zecile de telefoane, mizeria, zilele pierdute in asteptarea echipelor si tot stresul

Mentiuni: un aparat de aer conditionat bun nu trebuie sa coste neaparat 1800 lei (vezi si Gree, LDK, etc..).

Montajul aparatului de aer conditionat

Din punct de vedere functional, un aparat de aer conditionat este comparabil cu un radiator (calorifer) si nu cu intreaga instalatie termica!

Pentru atingerea parametrilor optimi de functionare, este recomandat ca aparatul de aer conditionat sa climatizeze o singura incapere!

Montajul unitatii interioare pe hol este o solutie de compromis!

Modul in care este facut montajul, alegerea locului de amplasare a unitatii interne si extern si materialele folosite la instalare sunt cei trei factori care asigura functionarea optima a unui aparat de aer conditionat.

montajul unui aer conditionat

Eficienta Energetice a aparatelor de aer conditionat

Clasificarea energetica a aparatelor de aer conditionat le imparte in grupe conform randamentului: clasa A+++, A++, A+..

Costul aproximativ de producere a 1000 KW Energie Termica cu aparate de clase energetice diferite:

Clasa energetica COP KW LEI
clasa A 3,5 285 154
clasa A+ 4,3 233 126
clasa A++ 4,8 208 112
clasa A+++ 5 200 108

Nivelul de zgomot

O caracteristica deloc de neglijat (in special cand aparatul de aer conditionat este amplasat in dormitor) este silentiozitatea acestuia.

Zgomotul produs de aparat se masoara in decibeli (dB) si are valori incepand cu 19 dB pentru unitatea interioara (la aparatele mai performante).

Zgomotul aparatului este proportional cu viteza fluxului de aer (minim, normal, ridicat). Pentru un somn linistit este recomandata viteza minima.

Aparatele de la Mitsubishi Electric sunt renumite pentru silentiozitate (atat unitatea interioara cat si cea exterioara).

zgomot aer conditionat

Functiile aparatului si telecomanda

Am lasat la urma telecomanda aparatelor pentru ca de cele mai multe ori incurca beneficiarul.

Da, acum avem posibilitatea de a comanda aparatul prin internet cu ajutorul telefonul mobil (WI-FI), dar cele mai multe interventii de service se datorau setarilor incorecte a telecomenzii sau a bateriilor consumate

Cateva functii utile:

 • programator zilnic (pornit/oprit aparat) – foarte util vara sa gasesti racoare cand ajungi acasa de la munca;
 • auto-curatare (unele modele au aceasta optiune);
 • comanda la distanta WI-FI (controlul aparatului prin intermediul internetului);
 • functii de autodiagnoza (depistarea automata a erorilor);
 • “ochiul” magic (scanare 3D a camerei si optimizarea jetului de aer);

Brandul (producatorul aparatului)

Un studiu facut de GFK despre comportamentul de cumparare in Romania spune ca jumatate de romani nu dau doi bani pe branding, se uita doar la cel mai mic pret si de acolo cumpara. Ca dupa aceea au probleme cu garantiile sau sunt nemultumiti de servicii e alta poveste…

Am sa trec foarte rapid peste problema producatorului cu o mica poveste: In trecut un aparat de aer conditionat se repara foarte usor de orice tehnician cu minime cunostinte de electricitate si un pic electronica. Cele mai frecvente probleme, pe vremea aceea, erau: condensatori arsi, freonul pierdut sau placa electronica arsa. Cum majoritatea erau produse in China puteai sa schimbi linistit placi electronice indiferent de model…

Hmmm, acum cu tehnologia INVERTER avem doua placi electronice mult mai complexe (la unitatea interioara si la unitatea externa) si a devenit aproape imposibil sa le mai repari “pe genunchi”, prin urmare ai nevoie de piese de schimb identice (Model/Serie..).

Avantaj au aparatele cu functia de autodiagnoza (Daikin, Mitsubishi, Samsung…), atat pentru depistarea rapida a problemei cat si pentru rapiditatea cu care producatorul poate furniza piese de schimb.

Trebuie sa mai mentionez ca placile electronice se ard de obicei datorita fluctuatilor de tensiune din retea (daca aveti probleme de acest gen – la sate in special – trebuie sa montati un stabilizator de tensiune).

Sa nu va bucurati prea tare ca ati gasit un aparat de aer conditionat la 1200 de lei, de obicei este de unica folosinta; daca se strica – cumparati altul deoarece reparatia poate costa pana la 5- 600 lei si saptamani de asteptare (de obicei exact in mijlocul verii), zeci de telefoane, mizerie si praf….

Sunt branduri de aparate de aer conditionat ce supravietuiesc doar un an-doi. O companie ce produce aer conditionat de peste 10 ani este mult mai experimentata decat o firma/brand “fantoma”. In plus sunt sanse destul de mari sa existe pe piata si peste alti 5-6 ani (pentru furnizarea de piese de schimb).

TARA de origine

Aduc pe scurt in peisaj si tara de origine (tara in care a fost produs cu adevarat aparatul de aer conditionat). Disciplina angajatilor sau dezinteresul acestora poate creea mari diferente in calitate.

Cele mai bune aparate de aer conditionat, la ora actuala, sunt produse in JAPONIA si depasesc 1000 de euro (cele mici de 9000 BTU/h) si din aceasta cauza nu se prea gasesc pe piata romaneasca.

In CHINA este un paradox deoarece chinezii au posibilitatea de a produce calitate asemanatoare Japoniei, dar importatorii vor “cel mai ieftin aparat“. Tin minte ca nu demult, o mare companie romaneasca a negociat la sange pretul per aparat (obtinand un discount de 5 $), aparatele au fost bune, problema era ca tabla de sustinere a unitatii interioare era foarte subtire si nu putea sustine aparatul (trebuia desfacut splitul si prins separat de perete)… in fine, ieftin si bun mai greu de obtinut.

Alt aspect legat de CHINA, daca cumperi peste un anumit numar de aparate (en gros) – poti sa le denumesti cum vrei. Mi-e greu sa tin pasul cu toate modelele importate acum, din aceasta cauza sunt multe aparate de care nu am auzit nici eu.

Topul aparatelor de aer conditionat

Criterii clasament: fiabilitatea produselor; vechimea pe piata, reviewuri cumparatori si din propria experienta

 • Mitsubishi Electric  Detalii si pret
 • Daikin  Detalii si pret
 • Toshiba  Detalii si pret
 • Samsung
 • Fujitsu
 • Panasonic
 • Hitachi
 • Gree 
 • Skyworth
 • Carrier
 • LG
 • LDK
 • Whirlpool
 • Sanyo
 • Sharp
 • Fuji Electric
 • Airwell
 • White Westinghouse
 • Henson
 • Inventor
 • Vortex
 • Osaka
 • Yamato
 • Chigo
 • Midea
 • Zantia
 • Viessmann
 • Beko
 • Electrolux
 • Daewoo
 • Ferroli
 • Gorenje
 • Haier
 • Nordstar
 • Alizee Plus

Chiar daca au preturi prohibitive, va prezint cele mai performante aparate de aer conditionat (12000 BTU/h) disponibile in Romania.

Singurul aparat de aer conditionat (tip Split) ce aduce aer proaspat din exterior (pentru reglarea umiditatii)

Functii Speciale:

 • ochi inteligent
 • flux aer 3D
 • filtru fotocatalitic
 • filtru autocuratare

Filtru Plasma Quad

 • neutralizeaza 99% din bacteri si virusi
 • elimina 94% par de pisica
 • 98% polen

Functii Speciale:

 • senzor 3D I-see
 • aripioare duble pentru dirijare aer

Sisteme de filtrare:

 • Cold Plasma
 • Ionizator cu plasma
 • Autocuratire

Functii Speciale:

 • flux aer 3D
 • Timer cu 28 programe

Mentiuni ***: Unii producatorii din fruntea topului au si modele de calitate medie (ex. Daikin OKI produs in China) la fel cum si producatorii de “mijloc” au produse de varf.

Daikin si Mitsubishi Electric au cea mai buna retea de service la nivel national (un motiv in plus de ai pozitiona in fruntea clasamentului).

Mitsubishi Electric cred ca are un mai bun control pe calitatea produselor. Daikin a deschis fabrici in toata lumea, zeci de modele – parerea mea.

 

Topul aparatelor de aer conditionat este strict parerea mea rezultata din experienta de peste 15 ani. Daca aveti alte experiente (placute sau neplacute) cu una dintre marcile de aer conditionat prezentate, sau doriti sa adaugam si alte marci comercializate pe piata romaneasca, va invitam sa trimiteti un mesaj (comentariu mai jos).

Recomandari Aparate de Aer Conditionat 2018

Daikin

Aer Conditionat Daikin 12.000 BTU/h
Clasa de energie racire: A+
Suprafata recomandata: 24 – 35 mp
Tip filtru: Fotocatalitic din titan
Functii: Purificare, Timer

Mitsubishi

Aer Conditionat Mitsubishi 12.000 BTU/h
Clasa de energie racire: A
Suprafata recomandata: 24 – 35 mp
Tip filtru: Anti-praf
Functii: Autodiagnoza, Auto Restart

Gree

Aer Conditionat Gree 12.000 BTU/h
Clasa de energie racire: A+
Suprafata recomandata: 24 – 35 mp
Tip filtru: Anti-Alergeni, Anti-Bacterian
Functii: Auto-curatare, Auto-diagnoza

Daca v-a fost de folos articolul va invit sa dati un Like, iar daca aveti nelamuriri sau intrebari, lasati un comentariu mai jos.

372 COMENTARII

 1. MITSUBISHI DM35 FUNCTIONEAZA PANA LA -10 GRADE ,PE INCALZIRE ,DACA TRECE DE ACEASTA TEMPERATURA CUM SE COMPORTA?MERITA CUMPARAT PENTRU A-L FOLOSII PENTRU CALDURA?

 2. Despre vortex 12000 btu vis a vis de beko tot 12000 ce parere aveti?
  As vrea sa-mi cumpar in curand si nu stiu pt ce sa oipte..cu dezumificator!
  Multumesc!

 3. Bună seara! Am cumpărat un aparat De la o marcă ce nu se află în topul Dvs. Și nu sunt mulțumit de o chestie! Nu are suflu destul de Puternic chiar dacă ventilatorul e dat pe High. Am observat la descriere ca apare undeva că ar avea 4 trepte la ventilator, iar altele acum când m-am documentat mai bine, tot de 12.000 btu, aceeași capacitate, ar avea 12 trepte. Mă refer la mărcile heinner Vs vivax. Ambele sunt Destul de scumpe, nu am căutat ieftine. Am ales aceasta varianta, adică heinner deoarce are un design futurist, vivax ul era mai scump puțin, câteva sute de lei, singura diferența acum Comparându-le ar fi numărul la trepte de la ventilator. Aștept un răspuns. Va mulțumesc pentru timpul acordat!

  • Buna ziua,

   Marcile de top nu au decat 4 viteze la ventilator. Un 12000 BTU/h are debit maxim de aer undeva la 750 m³/h si oricate viteze am avea, tot 750 ramane maxima.
   Legat de design futurist, am scris pe undeva prin articol ca designul nu se reflecta in fiabilitate. Un aparat de aer conditionat trebuie sa raceasca/incalzeasca camera.

 4. Buna seara!ce părere aveți de Romsal?a fost soțul meu la o firmă și au spus că o să ne aducă Romsal,sincer nu prea sunt incantata ,avem un apartament de 78metri pătrați și am fi vrut să îl punem pe hol mare la intrare,am putea pune de 12000Btu?

  • Buna ziua,
   De Romsal nu am auzit, probabil este vorba de un aparat de aer conditionat cumparat de la Romstal (Habitat, Vision sau Midea).

   In ce priveste suprafata, am pus un tabel la inceputul acestui articol cu necesarul de putere raportat la suprafata – 12000 BTU este prea putin pentru 78 mp. Asa cum am mai spus de multe ori: un aparat de aer conditionat este echivalentul unui calorifer si nu al unei centrale termice – este indicat sa se monteze cate unul in fiecare camera spre geam.

   Acum, ca sunt destul de scumpe si bugetul nu permite, este o alta poveste…

 5. Buna ziua! Imi puteti spune, va rog, la ce se refera “Temperatura minima/maxima de operare racire/incalzire”? Am gasit acest specificatii la mai multe aparate, printre care si Gree Bora A5, pe care am vazut ca il recomandati si dvs. Pentru acest model specificatiile sunt:
  Temperatura minima de operare racire (-°C) 15
  Temperatura maxima de operare racire (°+C) 24
  Temperatura minima de operare incalzire (°-C) 15
  Temperatura maxima de operare incalzire (+°C) 43

  Va multumesc!

  • Buna ziua, este vorba de temperatura exterioara la care aparatul poate functiona in parametri optimi. Probabil ati copiat invers valorile de temperatura (un AC trebuie sa faca rece daca afara sunt temperaturi mari +43 °C) ?!

   Situatii particulare unde aceste valori extreme conteaza:

   • in camera serverelor split-ul trebuie sa poata “sufla” aer rece chiar daca afara sunt -20°C
   • in cazul in care aparatul este cumparat special pentru incalzirea locuintei, trebuie sa poate functiona pe mod incalzire si la – 15°C (sau chiar -20°C cele profesionale).
   • Multumesc mult pentru raspuns! Intradevar valorile scrise de mine sunt inversate, le-am copiat de pe site-ul emag, unde sunt puse gresit. Pe site-ul producatorului apar corect (Temperatura exterioara minima functionare pe racire -15°C / Temperatura exterioara maxima functionare pe racire +43°C / Temperatura exterioara minima functionare pe incalzire -15°C / Temperatura exterioara maxima functionare pe incalzire +24°C).

 6. Buna Ziua, traiesc la sat in casa cu camera la mansarda, 15-16mp..ce aer conditionat imi puteti recomanda dintre Gree Bora A5 GWH09AAB-K3DNA5A Inverter 9000 BTU si LDK AEOLUS 9 INVERTER, pretul difera doar cu 90 de lei dar aparatul gree bora are kitul de instalare inclus in pret

 7. Ce parere aveti despre ARGO? Nu apare in topul producatorilor din articol si totusi au oferta buna la dublu split pe anumite site-uri (cel.ro /domo)

  • Buna ziua,
   Este un nume nou pe piata de aer conditionat, Brandul/Firma Argo a aparut in 2016. Nu am destule informatii pentru o concluzie personala (poate doar pe parte de design). Din specificatiile tehnice gasite pe siteul producatorului, totul este ok: ultima tehnologie, freon R32, functii speciale…

   • Buna ziua! Va multumesc pentru raspuns. Aveti vreo recomandare in ceaa ce priveste dublu split? Apartamentul este la etajul 4, blocul nu este anvelopat, soarele bate direct toata ziua in cele doua dormitoare de 11 mp, respectiv 9mp. Singura problema este amplasarea balconului in continuarea dormitorului mare, lucru ce nu permite amplasarea unei unitati exterioare pentru fiecare camera. Gresesc? Se poate monta pe lateralul balconului? Se pot monta doua unitati exterioare la aceeasi fereastra? S-ar vedea destul de urat iar in practica nu am mai vazut.
    Astept cu interes parerea dvs. avizata.
    Multumesc

    • Rolul unui multisplit este tocmai acela de a ingloba toate unitatile externe intr-una singura. Sistemul este recomandat pentru camere invecinate. In ceea ce priveste balconul, nu va pot ajuta intrucat nu stiu din ce este construit. O “externa” de dublu-split este mult mai grea decat o unitate simpla, iar in cazul in care balconul este zidit din BCA de 10 cm devine periculos.

     Prima regula de montaj a unitatii exterioare este acela de a avea acces facil la ea (in cazul unui service sa nu ai nevoie de alpinisti).

     Legat de modele, nu (mai) am voie sa-mi exprim pareri punctuale.

     Cel mai bine este sa invitati un instalator la fata locului pentru o analiza mai atenta.

 8. Buna ziua, intre DAIKIN FTXB35C – 12000 BTU si Gree Viola – 12000 BTU, care credeti ca este mai performant/fiabil? Pretul este asemanator, Daikin este putin mai scump.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here