Care este calitatea aerului din interiorul locuintei? Ce respiram zilnic? La ce ne expunem? Iata cateva probleme destul de importante la care voi incerca sa raspunt in acest articol.

Respiram zilnic aproape 12000 litri de aer. Plamanii nostri lupta in fiecare zi cu fumul, virusi, bacterii, polen, praf si alti compusi periculosi prezenti in aer…

Calitatea aerului din interiorul locuintei

Intr-o atmosfera viciata, scade capacitatea de munca a omului, care oboseste usor, devine nervos, surescitat si ii scade rezistenta fata de microbi.

Aerul viciat este si mai greu suportat de catre copii, batrani si, bineinteles, de cei bolnavi.

Aerisirea incaperilor prin curent inlocuieste aerul viciat, distrugand totodata si microbii din aer, deoarece prin ferestre deschise patrunde o cantitate de radiatii ultraviolete, care sterilizeaza suprafetele peretilor, mobilierului si lenjeriei tinuta la aer curat.

Aerisirea dormitoarelor seara, inainte de culcare, este obligatorie si pe cat posibil, cu exceptia cazurilor de boala sau de sensibilitate la frig deosebit, se recomanda sa se doarma noaptea cu ferestrele deschise.

Clasificarea poluantilor din interiorul locuinteiotravuri in aer

Poluantii interiori pot fi grupati in patru mari categorii :

 • umiditatea aerului si bioalergeni;
 • particule solide sau lichide (aerosoli);
 • metale grele;
 • compusi gazosi;

Umiditatea aerului şi bioalergeni

Concentratia de vapori de apa din aerul interior nu este, in sine, un poluant periculos pentru sanatatea umana decat in masura in care, prin depasirea unor anumite limite (inferioara sau superioara), ea favorizeaza anumite fenomene colaterale.

Pentru a nu deveni periculoasă în mod indirect pentru sănătatea umană, umiditatea relativă a aerului interior trebuie să fie cuprinsă între 40 si 70%.

Sub limita inferioară de 40% se pot produce reacţii de uscăciune a mucoaselor şi afecţiuni cronice ale căilor respiratorii (rinite), în timp ce valori importante conduc la bioalergenilor.

Sursele de degajare interioare de vapori de H2O sunt în principal : oamenii (prin respiraţie, perspiraţie şi transpiraţie) şi activităţile umane, cum ar fi : băi, gătit, spălarea locuinţei.
Bioalergenii (praf, acarieni, mucegaiuri, polen etc.) sunt frecvent întâlniţi la interior în cantităţi variabile.

Dezvoltarea lor e favorizată de anumiţi agenţi, precum: umiditate excesiva, ape stagnante, defecte de igienă a unor instalaţii de ventilare etc., iar efectul lor nociv, tradus prin iritaţii ale mucoaselor, se regăseşte la populaţiile cu risc crescut de îmbolnăviri (astmatici, batrani etc.).

Particule solide sau lichide în suspensie in aer (aerosoli)

Aerosolii sunt particule solide sau lichide ce se pot afla în suspensie (plutire fără depunere) în aer.

Prezenţa lor în aerul atmosferic este cauzată de mai mulţi factori, dintre care cei esenţiali sunt: traficul rutier, degajări de la centrale termice, eroziuni ale clădirilor sub acţiunea vântului, prelucrări ale unor materiale de construcţii.

Particulele de diametru mai mare de 75 μm se depun rapid şi sunt denumite pulberi, iar cele cu diametrul mai mic de 50 μm pot rămâne în aer sub formă de aerosoli.

Aerosolii cu diametrul inferior de 10μm inhalaţi constituie un pericol de contaminare pe cale respiratorie.

Prezenţa lor în mediul interior este în principal legată de schimbul de aer exteriorinterior şi procesele de combustie datorate unor echipamente de ardere a combustibililor sau tabagismului.

Unele materiale izolante (precum azbestul), materiale de construcţii, precum şi unele elemente de mobilier pot fi uneori surse de emisie a unor microfibre minerale.

Metale grele

Cele mai importante metale grele ce pot fi intalnite in mediul interior sunt plumbul si arsenicul.

Plumbul poate proveni din degradarea unor panze de tablou vechi, dar poate fi transportat si din exterior, unde poate exista in concentratii importante datorita emisiilor de la traficul rutier.

Arsenicul intra in compozitia unor vopsele interioare pe baza de latex, iar in stare de vapori poate fi usor inhalat, cu efecte nocive asupra sanatatii (intoxicatii grave).

Metale in aerul respirat

metale in aerul respirat

Compuşi gazoşi

Poluantii cel mai des tratati sunt oxizii de carbon (CO2, CO etc.), oxizii de azot sau acizi azotati (NOx, HNO3 etc) dioxidul de sulf (SO2), radonul si Compusii Organici Volatili (COV).

Cel mai periculos ramane monooxidul de carbon (CO), care in combinatie cu hemoglobina din sange, formeaza carboxihemoglobina. Sursa lui de producere esentiala este data de arderea incompleta a unor combustibili la interior, urmata de scapari necontrolate de la instalatia de ardere.

O alta sursă importantă a CO la interior este tabagismul.

Dioxidul de carbon

Dioxidul de carbon (CO2) nu este un poluant periculos pentru sănătate în concentraţiile uzual întâlnite la interior, în schimb este utilizat ca martorul cel mai fidel al prezenţei umane. Sursele sale de producere sunt în mod esenţial oamenii (prin expiraţie şi tabagism).

Aerul expirat conţine CO2 în proporţie de 4,4% din volum. Deoarece bioxidul de carbon nu poate fi filtrat, absorbit sau desorbit în interiorul încăperilor, măsurarea concentraţiei de CO2 a constituit multă vreme singura modalitate de a evalua calitatea aerului interior.

Conform anumitor standarde, concentraţia maximă admisă de CO2 la interior este de 0,5%, deşi s-a arătat că şi la valori mai mici pot apare fenomene de disconfort (oboseală, dureri de cap).

Dioxidul de sulf

Dioxidul de sulf (SO2) este intalnit in cantitati mult mai mari la exterior decat la interior.

Asadar, mediul exterior este principala sursa de poluare cu SO2 a mediului interior, prin intermediul debitului de aer de ventilare si infiltratiilor, insa acest gaz poate rezulta si din arderea (intr-o instalatie de incalzire amplasata la interior) a combustibililor fosili cu continut important de sulf.

Concentratia posibila de SO2 intr-o incapere astfel incalzita este evaluata la 20 mg/m3, mult mai mica decat cea prezenta la exterior.

Radonul

Radonul (Rn) este un gaz radioactiv ce provine din descompunerea radiului (ce se gaseste in diverse proportii in sol). La randul sau, radonul se poate dezintegra, producand doua elemente derivate (izotopi) cu perioade mici de injumatatire : 222Rn si 220Rn care emit particule radioactive (particule alfa).

Inhalat sub această formă, radonul pătrunde în plămân şi poate produce cancerul pulmonar.

Citeste mai mult …

Fumul de tigara

fumul de tigaraFumul de tigara poate fi privit sub două aspecte: tabagism activ (inhalarea sa de catre fumatori) si tabagism pasiv (inhalarea sa de catre nefumatori).

Efectele sale asupra nefumatorilor au facut obiectul a numeroase studii epidemiologice, care au permis evidentierea catorva efecte nocive asupra sanatatii : iritatia ochilor, afectiuni respiratorii si cardiace, cancer pulmonar.

Citeste mai mult …

Dioxidul de azot

Dioxidul de azot (NO2) este a priori recunoscut ca fiind mult mai toxic decat monooxidul de azot (NO), chiar daca cei doi compusi gazosi sunt prezenti in atmosfera in proportii variabile si deseori apelati cu numele de oxizi de azot (NOx).

Spre deosebire de SO2, acesti compusi sunt prezenti in concentratii importante la interior (200-1000 mg/m3), prezenta lor datorandu-se in general tabagismului si aparatelor de combustie functionand cu gaz.

concentratia de dioxid de azot
Toxicitatea NO2 in concentratii mari este dovedita stiintific, dar toxicitatea sa cronica in concentratii medii sau mici este inca incerta.

Ozonul

Ozonul (O3) este un gaz format in paturile inferioare ale atmosferei. El apare ca rezultat indirect al reactiilor chimice intre Compusi Organici Volatili (COV) si oxizi de azot (NOx) sub efectul temperaturii ambiante si radiatiei solare.

Principalii vectori de producere a ozonului sunt produsele de combustie (vehicule cu motor, centrale termice etc.) si solventii chimici.

Recent, s-a aratat ca unele echipamente de birou (computere, imprimante, copiatoare) pot fi surse de producere a ozonului.

Efectul nociv al O3 asupra sanatatii se manifesta in general prin probleme respiratorii ce apar la persoanele cu afectiuni cronice ale cailor respiratorii.

 

Autopoluarea

 

Omul, prin activitatea organismului sau (consumand oxigen si degajand bioxid de carbon, vapori de apa si caldura), modifica proprietatile aerului din interiorul locuintei in care isi petrece o buna parte din viata.

Cercetarile au constatat ca un om adult, la o temperatura a incaperii de 20 – 24 grade Celsius, in decurs de o ora, degaja 80 – 120 calorii, circa 22 litri de bioxid de carbon si o cantitate de apa variind intre 60 si 100 grame.

Astfel se produce vicierea aerului din incaperile neaerisite datorita activitatii fiziologice a omului.

Substantele mirositoare, uneori chiar florile sau parfumurile, in cazul cand sunt intense si persistente, pot sa devina suparatoare si chiar daunatoare.

Nu trebuie sa se tina flori si plante in camerele de dormit, deoarece in timpul noptii plantele consuma oxigen si degaja bioxid de carbon.

In schimb, ziua plantele contribuie la improspatarea aerului din incaperi prin faptul ca fixeaza bioxidul de carbon si degaja oxigenul.

Calitatea aerului din interior se imbunatateste prin:

Calitatea aerului interior este o notiune foarte cuprinzatoare incluzand factori cum sunt: concentratia de oxigen, temperatura aerului, prezenta sau lipsa mirosurilor si/sau a prafului.

Una din cauzele care produc multe necazuri in cazul utilizarii aparatelor de aer conditionat este lipsa introducerii de aer proaspat.

Aerul proaspat si curat este un amestec de gaze plus vapori de apa, fiecare metru cub de spatiu de aer contine:

 • 21% oxigen;
 • 0.03…0.04% bioxid de carbon;
 • 78% azot;
 • 1% gaze inerte;
 • intre 5 si 25 grame de apa, sub forma de vapori;

Orice alte substante sub forma solida, lichida sau gazoasa nu sunt altceva decat substante suplimentare si potential poluante.

Dupa ce a fost respirat, aerul isi schimba compozitia ajungand la valorile urmatoare:

 • cca. 13% oxigen;
 • 0.06…0.08% bioxid de carbon;
 • 80% azot;
 • gazele inerte raman, la fel;
 • vaporii de apa inregistreaza o crestere cu 20…40 grame de apa la fiecare un metru cub de aer expirat;

alterarea compozitiei aerului dintr-o incapere, de catre ocupanti, trebuie privita ca o continua scadere a continutului de oxigen si marirea celorlalte componente!

Calitatea aerului “conditionat”

Aparatul de aer conditionat nu furnizeaza si aer proaspat, ci doar il recircula pe cel existent in incapere.

In aceste incaperi aerul proaspat se introduce prin deschiderea ferestrelor sau, in cazuri mai speciale, prin alte instalatii special concepute.

Agenti de contaminare pe care nu-i puteti vedea sau mirosi

Cand va ganditi la aer nesanatos, va puteti inchipui un nor de fum produs de o fabrica sau gaze de esapament. Dar aerul nesanatos nu va va face sa respirati cu greutate sau sa va acoperiti nasul.

Alergenii, virusurile si bacteriile infectioase adesea trec neobservate.

Rezultatele pot fi de la iritatii minore pana la boli grave.

Dar nu apelati inca la masca de oxigen. Sunt multe lucruri pe care le puteti face pentru a va mentine aerul curat si sanatos pentru oricine il respira.

Umiditatea relativa a aerului

Umiditatea relativa a aerului este modalitatea in care ne referim la necesarul de umezire a aerului: cu alte cuvinte, aceasta umiditate a aerului din casele noastre trebuie sa fie in permanenta in jurul valorii de 50% (0% umiditate relativa inseamna aer complet uscat, iar 100% inseamna aer este complet saturat).

Controlul umiditatii aerului este la fel de important ca si cel al temperaturii acestuia.
Aflarea umiditatii aerului dintr-o incinta se face simplu, cu un aparat numit higrometru de camera.

Umiditatea relativa a aerului dintr-o incapere poate fi un indicator ajutator al necesitatii ventilarii locului.

O gospodarie mai sanatoasa

Aspiratorul dvs. pare sa scoata la fel de mult praf pe cat aduna? Alegeti un model cu filtru HEPA.

Filtrele HEPA ajuta la impiedicarea polenului, prafului si alergenilor sa ajunga din nou in aer. Daca aveti animale de companie, ganditi-va la un aspirator specializat in curatarea parului de animale.

Nevoia a creat obiceiul de a „chivernisi” caldura, in detrimentul improspatarii frecvente a aerului; sunt relativ putini aceia care improspateaza frecvent aerul din casa, dar si mai putini sunt aceia care fac acest lucru in mod continuu; mai ales atunci cand afara s-au instalat temperaturile de iarna adevarata.

Cum pot ajuta aparatele de aer conditionat

Nu aveti nevoie numai de un purificator de aer pentru a obtine un aer mai curat.

Anumite aparate de aer conditionat si dispozitive de incalzire/racire sunt dotate cu sisteme puternice de purificare a aerului.

Aceleasi dispozitive care va mentin confortul va pot mentine curat aerul pe care il respirati.

Aparatele de aer conditionat ajuta la incetinirea dezvoltarii mucegaiului prin inlaturarea umiditatii excesive din aer.

Functia Auto Clean de la Samsung previne acumularea umiditatii prin pornirea ventilatorului chiar si atunci cand dispozitivul este oprit. Drept rezultat atat aparatul de aer conditionat, cat si camera raman uscate si curate.

Filtrare in mai multe straturi

Inlaturarea numeroaselor impuritati care pot fi prezente in aer necesita mai mult decat un singur filtru – sau chiar doua.

Aparatele de aer conditionat de la Samsung utilizeaza mai multe tehnologii de purificare a aerului.

Aerul miroase a curat si chiar este curat si fara particule nesanatoase care va pot imbolnavi sau va pot stanjeni.

Functiile cheie pe care trebuie sa le cautati includ filtre avansate pentru captarea prafului si bacteriilor pe care filtrele conventionale le pot omite.

Cu suprafata mare si inalta densitate, filtrele Full HD de la Samsung inlatura chiar si particulele microscopice, mentinandu-va aerul curat si proaspat.

Tehnologia Active dezinfecteaza impuritatile

Disponibila cu anumite modele, tehnologia S-Plasma ion duce purificarea aerului la un alt nivel.

Spre deosebire de filtrele pasive, S-Plasma ion nu asteapta ca impuritatile sa vina, ci trimite atomi de hidrogen si ioni de oxigen sa cerceteze camera.

Aceste particule sunt inofensive pentru oameni si animale, dar fatale pentru virusul gripei, ciuperci, bacterii, alergeni si alte impuritati. Rezultatul este un efect puternic de sterilizare.

Orice dispozitiv de purificare a aerului trebuie sa circule aerul in orice colt al camerei pentru a aduce beneficii maxime.

Asigurati-va ca modelul ales de dvs. are o capacitate suficient de mare pentru zona in care va fi utilizat – si ca este proiectat sa circule temeinic aerul in toata zona.

Amintiti-va sa curatati filtrele aparatelor de aer conditionat

Curatarea filtrului aparatului dvs. de aer conditionat cand este nevoie nu este tocmai un eveniment care trebuie tinut minte, dar este esential.

Alegeti un aparat de aer conditionat care inlatura munca pe ghicite si va reaminteste automat cand este timpul sa curatati filtrul de aer.

Sa nu uitam ca intr-o incapere de dimensiuni medii, la fiecare 5 minute tot aerul din incapere a fost trecut prin aparatul de aer conditionat.

In aceste conditii nu este de mirare ca toti poluantii, „cuibariti” in acest spatiu, sunt „vanturati” si inhalati activ de catre ocupanti incaperilor, in doze mult mai mari decat in cazul incaperilor neclimatizate.

Note finale pentru un mediu mai sanatos

 • pastrarea curateniei locuintei trebuie sa fie facuta mult mai temeinic decat pe vremea bunicilor;
 • aerisirea corecta a incaperilor;
 • igienizarea constanta a aparatelor de aer conditionat;
 • lumea stiintifica de specialitate, de la medici la inginerii din domeniu, a inceput sa sublinieze public faptul ca lipsa de aer proaspat reprezinta una din cauzele majore care accentueaza starea de imbolnavire frecventa a oamenilor;
DISTRIBUIȚI

Lasă un răspuns