Poluarea și bolile de plămâni (efectul poluării)

Tot mai multe persoane se plang la ora actuala de diferite boli, produse in mod special de mediul inconjurator in care traiesc. Insa, ce anume determina agravarea starii de sanatate? Poluarea și bolile de plămâni.

Ei bine, conform specialistilor, majoritatea problemelor de sanatate aparute se datoreaza poluarii aerului.

Mediul in care traim, cel putin in ultima perioada este fara doar si poate poluat de catre cei care nu stiu sa ingrijeasca natura si care nu isi doresc fara certitudine sa traiasca in locuri curate si sanatatoase.

Insa, inainte de a trece la lucruri mai importante, sa vedem ce anume este poluarea, care sunt efectele acesteia si bine inteles care sunt tipurile de poluanti.

Ce este poluarea?

Poluarea este caracterizata ca fiind afectarea mediului in care traim cu materii care duc la deteriorarea atat a sanatatii populatiei, cat si a a functiilor ecosistemelor.

Responsabili de poluarea mediului pot fi atat activitatile umane savarsite inadecvat, cat si eruptiile vulcanice.

Sa vedem in continuare care sunt tipurile de poluanti.

Tipuri de poluanti

Principalele tipuri de poluanti sunt:

  • PM – pulbere aflate in suspensie in aer
  • PM10 – pulbere in suspensie in aer cu diametru mai < de 10 microni;
  • PM 2.5 – pulbere in suspensie in aer cu damentru mai < de 2.5 microni.

Numite si particule respiratorii.

Mentionam faptul ca poluarea provine in special din cazua PM10, intrucat este survenita din activitatea rutiera, adica din arderi si emisii de combustibil. Se datoreaza utilizarii excesive a franelor, a cauciucurilor. De asemenea, activitatea industriala este o alta cauza a poluarii.

Efectele poluarii asupra corpului uman

Asa cum am mentionat si randurile de mai sus poluarea duce la deteriorarea substantiala a starii de sanatate. Sa vedem care sunt organele afectate mai cu seama din cauza poluarii aerului.

In primul rand, poluantii, se depun mai cu seama pe suprafata pielii, astupand porii, astfel incat pielea nu mai poate respira ca atare, pe nas, gat sau pleoape si de asemenea, pot patrunde in caile respiratorii, ajungand pana la alveolele pulmonare, ceea ce determina imbolnavirea plamanilor. Conform medicilor specialisti la ora actuala exista trei tipuri principale de boli pulmonare, asadar sa vedem care sunt acestea.

Tipuri de boli pulmonare

Bolile cailor respiratorii, care blocheaza caile respiratorii si duc pana la probleme precum: astm, bronsita cronica si emfizem.

Majoritatea persoanelor care au aceste probleme sunt predispuse la imposibilitatea de a putea respira corect.

Bolie ale tesutului pulmonar, sunt cele care deterioreaza tesutul pulmonar intr-un mod grav, ajungandu-se in cele din urma pana la inflamarea acestuia sau la provocara unor cicatrici.

In acest caz plamanii nu se mai dilata suficient. In aceasta situatie, plamanii nu mai pot inspira cantitatea de oxigen si de a expira dioxidul de carbon, ceea ce duce la fibroza pulmonara si la sacoidoza, boli ale tesutului pulmonar, care daca nu sunt tratate la timp si corespunzator, pot duce la agravarea starii de sanatate.

Bolile circulatiei la nivel pulmonar, sunt cele care afecteaza mai cu seama vasele de sange ale plamanilor, care se pot inflama.

Principala problema in acest caz este ca plamanii nu mai functioneaza in parametri normali.

 

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
TOP AER CONDIȚIONAT

Vrei să vezi TOPUL celor mai populare aparate de aer condiționat?

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x