Animalele de companie pot provoca alergii?

Sunt cunoscute rolul si importanta existentei animalelor de companie (caini, pisici, pasari de colivie etc.) in viata oamenilor, insa, animalele de companie pot provoca alergii?

Cercetarile au aratat ca in cazul acestora nu animalele sau pasarile, in sine, sunt alergenice, ci anumite reziduuri produse de catre acestea, reziduuri care sunt pierdute si raspandite constant in mediul inconjurator (de ex. parul, puful, aerosolii de gainat uscat).

 

alergii de la animaleCu toate acestea, chiar daca exista anumite rase de caini sau pisici care produc mai putine descuamari (matreata, par), nu se poate spune ca aceste animale sunt complet non-alergenice.

In ceea ce priveste pisicile studiile ne reamintesc de faptul ca aceste animale „autocuratindu-se” continuu, isi imbiba blana cu propria saliva care, ulterior, se raspandeste in aerul din incinta, odata cu parul eliminat.

Nu animalele sunt de vina pentru aceasta stare de fapt; insa, persoanele care sunt declarate sensibile la alergii, trebuie sa evite convietuirea cu animalele, in incinte.

Evident exista o serie de masuri care pot fi luate pentru limitarea influentei factorilor alergenici asociati cu raspandirea parului animalelor (saliva uscata, praf, polen etc.), ca de exemplu:

  • desprafuirea si aspirarea prafului,
  • pastrarea pardoselilor de lemn fara covoare,
  • evitarea tapiteriilor acumulatoare de praf,
  • evitarea mochetelor,
  • imbaierea frecventa a animalelor,
  • un purificator de aer de la DAIKIN

 

Aceste masuri se iau in special in cazurile in care oamenii au fost declarati sensibili la alergii sau au malformatii ale sistemului respirator.

Mijloace de obtinere a unor incinte cu minimum de alergeni:

  • Tratamente specifice de curatare profunda a covoarelor si cuverturilor, ca si folosirea unor substante de protectie anti-microbiana a suprafetelor curatate,
  • Folosirea unor purificatoare de aer cu incarcare energetica ridicata pentru distrugerea aerosolilor alergenici (virusi, bacterii, ciuperci, spori etc.),
  • Nu in ultimul rand, folosirea unor aspiratoare performante pentru curatenia incintelor.
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
TOP AER CONDIȚIONAT

Vrei să vezi TOPUL celor mai populare aparate de aer condiționat?

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x