Animalele de companie pot provoca alergii?

0
432

Sunt cunoscute rolul si importanta existentei animalelor de companie (caini, pisici, pasari de colivie etc.) in viata oamenilor, insa, animalele de companie pot provoca alergii?

Cercetarile au aratat ca in cazul acestora nu animalele sau pasarile, in sine, sunt alergenice, ci anumite reziduuri produse de catre acestea, reziduuri care sunt pierdute si raspandite constant in mediul inconjurator (de ex. parul, puful, aerosolii de gainat uscat).

 

Vezi ce aparat aduna toate impuritatile din aer

 

alergii de la animaleCu toate acestea, chiar daca exista anumite rase de caini sau pisici care produc mai putine descuamari (matreata, par), nu se poate spune ca aceste animale sunt complet non-alergenice.

In ceea ce priveste pisicile studiile ne reamintesc de faptul ca aceste animale „autocuratindu-se” continuu, isi imbiba blana cu propria saliva care, ulterior, se raspandeste in aerul din incinta, odata cu parul eliminat.

Nu animalele sunt de vina pentru aceasta stare de fapt; insa, persoanele care sunt declarate sensibile la alergii, trebuie sa evite convietuirea cu animalele, in incinte.

Evident exista o serie de masuri care pot fi luate pentru limitarea influentei factorilor alergenici asociati cu raspandirea parului animalelor (saliva uscata, praf, polen etc.), ca de exemplu:

  • desprafuirea si aspirarea prafului,
  • pastrarea pardoselilor de lemn fara covoare,
  • evitarea tapiteriilor acumulatoare de praf,
  • evitarea mochetelor,
  • imbaierea frecventa a animalelor,
  • un purificator de aer de la DAIKIN

 

Aceste masuri se iau in special in cazurile in care oamenii au fost declarati sensibili la alergii sau au malformatii ale sistemului respirator.

 

Mijloace de obtinere a unor incinte cu minimum de alergeni:

  • Tratamente specifice de curatare profunda a covoarelor si cuverturilor, ca si folosirea unor substante de protectie anti-microbiana a suprafetelor curatate,
  • Folosirea unor purificatoare de aer cu incarcare energetica ridicata pentru distrugerea aerosolilor alergenici (virusi, bacterii, ciuperci, spori etc.),
  • Nu in ultimul rand, folosirea unor aspiratoare performante pentru curatenia incintelor.
Voteaza si tu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.