Ce sunt nitratii – nitratii, reprezinta un produs chimic cel mai frecvent folosit ca ingrasamant care contamineaza panza freatica datorita agriculturii intensive.

Circuitul nitratilor in natura

Nitratii si nitritii sunt componenti naturali ai solului si fac parte din ciclul azotului. Ei apar odata cu mineralizarea substantelor organice azotoase provenite de la plante si animale.

Fertilizatorii agricoli, gunoiul de grajd, deversarile de ape reziduale domestice, plantele si animalele in descompunere sunt principalele surse de nitrati si nitriti.

O parte din nitrati sunt absorbiti de radacinile plantelor si au rol de materie prima pentru sinteza proteinelor si altor compusi cu azot.

Surplusul ramas contamineaza panza freatica, regasindu-se in rauri, lacuri sau in apele subterane.

Ce efecte negative au nitritii asupra sanatatii ?

 

Odata ingerati, nitratii se transforma in nitriti – substante mult mai toxice decat nitratii, in urma contactului cu microflora bacteriana a stomacului.

Efectele ingerarii unei cantitati de nitrati peste limita admisa pot fi:

  • hipertensiune;
  • cefalee;
  • intoxicatie;
  • disfunctii ale sistemului circulator si ale glandelor tiroide;
  • cianoza severa;
  • ..chiar cancer.

 

Apa potabila cu un continut de saruri de nitrati si nitriti ce depaseste 10 mg/l este foarte nociva pentru sanatate!

 

 

tester nitriti

Pentru analizarea concentratie de nitriti si nitrati din fructe, legume sau carne, va recomand testerul Soeks

 

In industria alimentara

Nitratii si nitritii sunt substante chimice care se pot regasi in alimente si apa, in doua ipostaze:

  • ca poluant, atunci cand provin din poluarea (neintentionata) a alimentelor si apei ca urmare a utilizarii neadecvate a ingrasamintelor chimice azotoase (NPK),
  • ca aditiv alimentar atunci cand sunt introdusi voluntar in alimente, sub forma E-urilor.

Nitratii (azotatii) si nitritii (azotitii) se folosesc pe scara larga, ca aditivi (E-uri), in industria alimentara desi s-a demonstrat toxicitatea lor.

Nitritul de sodiu sau de potasiu, precum si nitratii (E249, E250, E251, E252) sunt utilizati pentru conservarea slaninii, carnii, suncii, mezelurilor si abranzeturilor, precum si a mezelurilor, pateurilor, branzei si laptelui din soia.

E249 – Nitritul de potasiu. Fixator de culoare si de conservare pentru carne; afecteaza capacitatea organismului de a purta oxigenul, efectul fiind o ingreunare a respiratiei tisulare (anoxie), ameteli, dureri de cap; este un potential cancerigen; nu este permisa utilizarea in alimentele pentru copii si sugari.
E250 – Nitritul de sodiu. Poate provoca hipereactivitate si alte reactii adverse, potential cancerigen, utilizarea sa este restrictionata in multe tari; se poate combina cu substantele chimice din stomac, dand nastere la nitrozamina.
E251 – Nitratul de sodiu. Se foloseste atat la fabricarea acidului nitric, cat si ca aditiv la produsele fermentate din carne.
E 252 – Nitrat de potasiu.

 

ATENTIONARI:

Pericol pentru nou-nascuti

Amenintarea este mortala pentru sugari cunoscuta si sub denumirea de sufocare albastra.

Acesta reprezinta o amenintare imediata pentru sugari, atunci cand este gasita in apa de baut, la niveluri de peste standardul. Nitratii sunt convertiti la nitriti in intestine.

Odata absorbit in fluxul sanguin, nitritii distrug hemoglobina care contribuie la transportul de oxigen prin sange (copiii mai mari si adultii au o enzima care restabileste nivelul hemoglobinei).

Nivelurile excesive pot provoca „sindromul copilului albastru”, care poate fi fatala, fara ingrijire medicala imediata.

Majoritatea sugarilor cu risc de sindromul copilului albastru sunt cei care sunt deja bolnavi, si in timp ce ei sunt bolnavi, consuma alimente care au continut ridicat de nitrati sau beau apa sau amestecuri cu apa(supe, ceaiuri), cu continut ridicat in nitrati.

Methemoglobinemia acuta infantila generata de consumul de apa de fantana poluata cu substante azotoase de catre copii 0-1 an, apa folosita la prepararea laptelui praf.

Este extrem de important sa se evite folosirea apei cu nivel ridicat de nitrati la baut

Acest lucru este deosebit de important pentru sugari si copii mici, mamele care alapteaza, femeilor insarcinate si persoanelor in varsta anumite categorii speciale de bolnavi cronici..

De asemenea, atunci cand stii ca sunt nitrati in apa, trebuie eliminata din calcul consumarea acesteia ca apa potabila.

NU se fierbe apa intr-o incercare de a reduce nitrati

Prin fierbere creste concentrati de nitrati si automat riscurile potentiale.

Cele mai frecvente probleme apar la sate unde apa din fantani nu este testata si tratata.

 

Nitratii ca atare au o toxicitate mica. Prin reducerea acestora in organism se generaza nitriti si nitrozamine, care sunt compusi mult mai toxici, caci inhiba respiratia tisulara si fosforilarea oxidativa, reduc absortia proteinelor, scad rezervele de vitamine (vitamina A, tiamina, acid folic) din ficat, determina transformarea hemoglobinei in methemoglobina, diminuandu-se mult transportul oxigenului la celule si tesuturi.

Nitrozaminele sunt, toxice, mutagene si cancerigene puternice.

Filtrele cu Osmoza Inversa scad concentratia de nitriti

Din pacate nimeni nu prea a dat pana acum atentie acestui subiect/acestor elemente cand, de fapt, o simpla citire a etichetei de pe ambalajul apei ar putea sa ne salveze de multa bataie de cap.

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here