Care sunt cele mai bune aparate de aer conditionat

Cum aleg aparatul de aer conditionat si TOPUL APARATELOR de AER CONDITIONAT

258
12496

Inainte de achizitionarea unui aparat de aer conditionat, trebuie sa stiti cateva detalii legate de fiabilitate, costuri ascunse si randament.

In acest articol voi incerca sa va prezint ce inseamna un aparat de aer conditionat bun si care sunt componentele care ii confera calitatea.

 • ma voi referi in principal la aparate de aer conditionat tip „split” de uz rezidential (7000 – 24000 BTU/h)
 • NU recomand aparate de aer conditionat portabile!
 • daca aveti tavan fals (min. 40 cm.) puteti sa luati in calcul si aparate tip caseta (sunt aparatele ideale deoarece jetul de aer rece este suflat in 4 directii, orizontal la nivelul plafonului)

Capacitatea aparatului: BTU/h sau Kw?

In general, puterea aparatului de aer conditionat este cunoscuta ca „BTU” – BTU/h (British Thermal Units/hour), cu toate ca in standardele internationale puterea se exprima in W sau kW.
De regula insa, pe etichete, este inscrisa puterea in kW, iar ca sa facem conversia impartim la 3412 (de exemplu, 9000 BTU/h impartit la 3412 = 2,64 kW termic).

ATENTIE! este vorba de PUTEREA DE RACIRE sau INCALZIRE (si nu consumul de energie electrica)

capacitate aer conditionat

Pentru consumul de curent, se imparte la COP (ex. COP = 3,6) rezulta 0,73 kw energie electrica la putere maxima (compresorul functioneaza la viteza variabila, iar consumul este adaptat la necesitatile de temperatura din camere).

Pentru comparatie: o aeroterma electrica are COP = 1 deci dintr-un KW electric rezulta un KW termic!

Tabel orientativ cu necesarul de BTU/h pe suprafete (in mod normal trebuie sa se tina cont de o multitudine de alti factori cum ar fi: orientarea camerei, suprafata vitrata – geamurile, nivelul de izolatie al imobilului, tipul de acoperis..etc)

randament aer conditionat
BTU/h 9000 12000 14000 18000 24000
kW 2,5 3,5 4 5 7
Locuinta-mp 18 – 25 24 – 35 28 – 45 40 – 50 60 – 70
Birouri-mp 14 – 22 20 -30 25 – 35 34 – 40 40 – 50

Piese de schimb si garantia aparatului

Garantia sau mai bine spus GARANTIILE sunt date de distribuitor (Ferroli, Daikin Romania… etc) si de montator. Cu alte cuvinte, garantia pe aparat depinde de firma care a facut montajul.

Din pacate sunt comercializate pe piata romaneasca aparate de aer conditionat cu nume sonore, dar fara un Brand in spate (ex. Hyundai – divizia de climatizare este dizolvata).

Furnizarea de piese de schimb este aproape imposibila ( in special placi electronice sau una dintre componentele principale – unitatea de interior sau cea de exterior).

Design aparat

Alaturi de performantele tehnice, designul ocupa un rol important in topul nostru de preferinte. Aparatele de aer conditionat sunt in general de culoare alba cu forme rotunjite insa sunt disponibile pe piata si aparate atipice cu montare pe colt sau cu aspect de tablou.

Recomand simplitatea deoarece un design mai complicat se reflecta imediat in costul aparatului.

design aer conditionat

Filtre aparat

Filtrele unui aparat de aer conditionat au rolul de a filtra aerul circulat, de a opri virusii si microbii sa ajunga in aerul respirat, de ionizare… etc.

Tipuri de filtre pentru aerul conditionat:

 • filtrele clasice de plastic (au rolul de filtrare mecanica grosiera si este indicata spalarea in fiecare sezon de folosinta)
 • filtre din catechin (tratate cu extract de ceai verde) cu rol de purificare a aerului
 • filtre din carbune activ (elimina mirosuri neplacute)
 • filtre electrostatice (distrug alergenii din aer)
 • filtre de ionizare (retin praful si germenii din aer)

*** filtrele unui aparat de aer conditionat NU impiedica in totalitate patrunderea prafului in aparat, de aceea este indicata o igienizare pentru unitatea interioara la inceput de sezon

Compresorul

Compresorul unui aparat de aer conditionat stabileste si durata de functionare a acestuia. Inlocuirea unui compresor va aduce costuri ce ajung uneori la pretul unui aparat nou! (cost compresor + manopera montaj + freon)..

Pe de alta parte, in intreaga mea activitate nu am gasit decat 5-6 compresoare arse. Din aceasta cauza, garantiile de 5 ani la compresor sunt doar unelte de marketing.

Interesanta ar fi o garantie de 5 ani la placile electronice 🙂

Din punctul meu de vedere, caracteristica importanta a COMPRESORULUI este randamentul acestuia si nu fiabilitatea.

Randamentul unui aparat de aer conditionat este evidentiat de doua valori (SEER si SCOP).

Fiabilitatea aparatului de aer conditionat

Durata de functionare a unui aparat de aer conditionat poate fi intre 7 si 15 ani, in functie de calitatea acestuia si de corectitudinea montajului.

Pentru a exemplifica mai bine costul real al unui aparat de aer conditionat, am ales doua situatii extreme pentru o perioada de 15 ani – capacitate 12000 BTU/h:

 1. APARAT SLAB (doua aparate slabe + doua montaje + un demontaj): 2×1000+2×400+200= 3000 lei
 2. APARAT SUPERIOR (un aparat + un montaj): 1800 +400 = 2200 lei

… si nu am mai pus costuri de reparatie post-garantie (conform legii lui Murphy – aparatele se strica imediat ce ies din perioada de garantie), zecile de telefoane, mizeria, zilele pierdute in asteptarea echipelor si tot stresul

Mentiuni: un aparat de aer conditionat bun nu trebuie sa coste neaparat 1800 lei (vezi recomandarile de mai jos)

Montajul aparatului de aer conditionat

Din punct de vedere functional, un aparat de aer conditionat este comparabil cu un radiator (calorifer) si nu cu intreaga instalatie termica!

Pentru atingerea parametrilor optimi de functionare, este recomandat ca aparatul de aer conditionat sa climatizeze o singura incapere!

Montajul unitatii interioare pe hol este o solutie de compromis!

Modul in care este facut montajul, alegerea locului de amplasare a unitatii interne si extern si materialele folosite la instalare sunt cei trei factori care asigura functionarea optima a unui aparat de aer conditionat.

montaj aer conditionat

Eficienta Energetice a aparatelor de aer conditionat

Clasificarea energetica a aparatelor de aer conditionat le imparte in grupe conform randamentului: clasa A, B, C.. E, cu cele de clasa E fiind cele mai putin eficiente. O unitate clasificata cu clasa A sau A+ de consum de energie, este mai scumpa decat una cu o clasificare mai mica.

Diferenta intre A+ si A+++ este relativ mica de aceea puteti achizitiona cu incredere un aparat A+

Nivelul de zgomot

O caracteristica deloc de neglijat (in special cand aparatul de aer conditionat este amplasat in dormitor) este silentiozitatea acestuia.

Zgomotul produs de aparat se masoara in decibeli (dB) si are valori incepand cu 19 dB pentru unitatea interioara (la aparatele mai performante).

Zgomotul aparatului este proportional cu viteza fluxului de aer (minim, normal, ridicat). Pentru un somn linistit este recomandata viteza minima.

Aparatele de la Mitsubishi Electric sunt renumite pentru silentiozitate (atat unitatea interioara cat si cea exterioara).

nivelul de zgomot aer conditionat

Functiile aparatului si telecomanda

Am lasat la urma telecomanda aparatelor pentru ca de cele mai multe ori incurca beneficiarul.

Da, acum avem posibilitatea de a comanda aparatul prin internet cu ajutorul telefonul mobil (WI-FI), dar cele mai multe interventii de service se datorau setarilor incorecte a telecomenzii sau a bateriilor consumate

Cateva functii utile:

 • programator zilnic (pornit/oprit aparat) – foarte util vara sa gasesti racoare cand ajungi acasa de la munca;
 • auto-curatare (unele modele au aceasta optiune);
 • comanda la distanta WI-FI (controlul aparatului prin intermediul internetului);
 • functii de autodiagnoza (depistarea automata a erorilor);
 • „ochiul” magic (scanare 3D a camerei si optimizarea jetului de aer);

Brandul (producatorul aparatului)

Un studiu facut de GFK despre comportamentul de cumparare in Romania spune ca jumatate de romani nu dau doi bani pe branding, se uita doar la cel mai mic pret si de acolo cumpara. Ca dupa aceea au probleme cu garantiile sau sunt nemultumiti de servicii e alta poveste…

Am sa trec foarte rapid peste problema producatorului cu o mica poveste: In trecut un aparat de aer conditionat se repara foarte usor de orice tehnician cu minime cunostinte de electricitate si un pic electronica. Cele mai frecvente probleme, pe vremea aceea, erau: condensatori arsi, freonul pierdut sau placa electronica arsa. Cum majoritatea erau produse in China puteai sa schimbi linistit placi electronice indiferent de model…

Hmmm, acum cu tehnologia INVERTER avem doua placi electronice mult mai complexe (la unitatea interioara si la unitatea externa) si a devenit aproape imposibil sa le mai repari „pe genunchi”, prin urmare ai nevoie de piese de schimb identice (Model/Serie..).

Avantaj au aparatele cu functia de autodiagnoza (Daikin, Mitsubishi, Samsung…), atat pentru depistarea rapida a problemei cat si pentru rapiditatea cu care producatorul poate furniza piese de schimb.

Trebuie sa mai mentionez ca placile electronice se ard de obicei datorita fluctuatilor de tensiune din retea (daca aveti probleme de acest gen – la sate in special – trebuie sa montati un stabilizator de tensiune).

Sa nu va bucurati prea tare ca ati gasit un aparat de aer conditionat la 1200 de lei, de obicei este de unica folosinta; daca se strica – cumparati altul deoarece reparatia poate costa pana la 5- 600 lei si saptamani de asteptare (de obicei exact in mijlocul verii), zeci de telefoane, mizerie si praf….

Sunt branduri de aparate de aer conditionat ce supravietuiesc doar un an-doi. O companie ce produce aer conditionat de peste 10 ani este mult mai experimentata decat o firma/brand „fantoma”. In plus sunt sanse destul de mari sa existe pe piata si peste alti 5-6 ani (pentru furnizarea de piese de schimb).

TARA de origine

Aduc pe scurt in peisaj si tara de origine (tara in care a fost produs cu adevarat aparatul de aer conditionat). Disciplina angajatilor sau dezinteresul acestora poate creea mari diferente in calitate.

Cele mai bune aparate de aer conditionat, la ora actuala, sunt produse in JAPONIA si depasesc 1000 de euro (cele mici de 9000 BTU/h) si din aceasta cauza nu se prea gasesc pe piata romaneasca.

In CHINA este un paradox deoarece chinezii au posibilitatea de a produce calitate asemanatoare Japoniei, dar importatorii vor „cel mai ieftin aparat„. Tin minte ca nu demult, o mare companie romaneasca a negociat la sange pretul per aparat (obtinand un discount de 5 $), aparatele au fost bune, problema era ca tabla de sustinere a unitatii interioare era foarte subtire si nu putea sustine aparatul (trebuia desfacut splitul si prins separat de perete)… in fine, ieftin si bun mai greu de obtinut.

Alt aspect legat de CHINA, daca cumperi peste un anumit numar de aparate (en gros) – poti sa le denumesti cum vrei. Mi-e greu sa tin pasul cu toate modelele importate acum, din aceasta cauza sunt multe aparate de care nu am auzit nici eu.

Topul aparatelor de aer conditionat

Chiar daca au preturi prohibitive, va prezint cele mai performante aparate de aer conditionat (12000 BTU/h) disponibile in Romania.

Pont: verifica review-urile!

Chiar daca nu cumparati aparatele de aer conditionat de pe eMAG, review-urile de acolo va pot ajuta in decizia dumneavoastra de a achizitiona cel mai bun aparat de climatizare.

Mentiuni ***: Unii producatorii din fruntea topului au si modele de calitate medie (ex. Daikin OKI produs in China) la fel cum si producatorii de „mijloc” au produse de varf.

Daikin si Mitsubishi Electric au cea mai buna retea de service la nivel national (un motiv in plus de ai pozitiona in fruntea clasamentului).

 

Topul aparatelor de aer conditionat este strict parerea mea rezultata din experienta de peste 15 ani. Daca aveti alte experiente (placute sau neplacute) cu una dintre marcile de aer conditionat prezentate, sau doriti sa adaugam si alte marci comercializate pe piata romaneasca, va invitam sa trimiteti un mesaj (comentariu mai jos).

CONCLUZII

 • solicitati o curatare/igienizare/verificare profesionala macar o data la doi ani;
 • folositi aparatul cu moderatie, maxim 9 gradeC diferenta intre interior si exterior;
 • aerisiti frecvent locuinta (aerul conditionat raceste dar nu improspateaza aerul);
 • in zilele caniculare lasati-l pornit toata ziua;
 • pentru perioadele de toamna si primavara, cand temperatura de afara nu scade sub 7-8 grade Celsius, este mai rentabil sa iti incalzesti locuinta cu aparatul de aer conditionat, decat cu centrala termica pe gaze naturale.

258 COMENTARII

 1. Buna ziua si multumim pentru cunostintele impartasite.
  Va rog cateva sugestii pt achizitia unui A/C.
  Am un ap. de 4 cam, intentionez sa montez 3 aparate in buget de aprox 2500 lei fiecare (capacit 12000 btu) in perioada urmatoare evitand astf varful de sezon.
  Problema este in bucatarie, care este open-space cu holul + un tavan fals. Singurul loc liber este deasupra geamului unde dispun de doar 34cm (adica ar ramane max 5 cm pt priza de aer). Nu stiu daca va fi o problema pentru functionalitate sau mentenanta. Sau daca exista modele care au fanta pentru aer cu orientare mai oblica? Preferabil cu functie de autocuratare si fara a fi necesar schimbarea filtrelor prea des gen cele cu carbon/ biologice?
  Mentionez ca pe hol nu am posibilitatea montarii (distanta prea mare pana la exterior), iar celelalte vor fi in sufragerie si untr-un dormitor. Va multumesc.

 2. Buna !Daca ma puteti ajuta si pe mine cu o informatie care este cele mai bune aparate de aer conditionat si pt functia de incalzire,intreb pt ca sunt plecat cate o luna de acasa uneori si iarna e mai greu cu incalzirea,am un semineu dar imi trebuie ceva permanent sa incalzeasca !?

 3. Buna ziua,
  Am citit cu interes articolul si comentariile fiind in cautarea unui aparat de aer conditionat pentru o garsoniera de 22mp, aparat pe care intentionez sa il folosesc atat pentru racire cat si pentru incalzire. Dupa mai multe analize, ma gandes sa optez pentru un Gree Lomo, de 12000 BTU

  https://www.emag.ro/aparat-de-aer-conditionat-gree-lomo-gwh12qb-k3dnb8-inverter-12000-btu-clasa-a-g10-inverter-buton-turbo-auto-curatare-auto-diagnoza-display-gwh12qb-k3dnb8d/pd/DXFH53BBM/

  Singura mea grija ar fi ca nu cumva aparatul sa fie prea puternic pentru asa suprafata mica.

  Ca ma sfatuiti?

  Multumesc anticipat,
  Carmen

  • Buna ziua,

   Dimensionarea din articol este strict orientativa! Spre ex. daca locuiti la ultimul etaj, orientare spre sud si bloc fara izolatie termica, un 12000 BTU/h ar fi obligatoriu.

   Debitul de aer este asemanator la aparatele mici de 9000 si 12000 BTU/h (de obicei 12000 are debit mai mare la ultima viteza/treapta de functionare).

   Problema principala este la INCALZIRE, un aparat de aer conditionat sub-dimensionat poate „ingheta” la exterior pe toata perioada cat temperatura este sub -15 °C. Deasemeni la -15 °C, un 12000 BTU/h poate deveni 6000 BTU/h (doar cateva Branduri garanteaza functionarea la -15°C).

   Un exemplu concret de sub-dimensionare aparat gasiti in articolul acesta (aparatul inghetat „bocna”, din primele imagini, se va dezgheta la primavara…).

   In concluzie: daca imobilul este izolat, aveti o varianta alternativa de incalzire pentru lunile foarte friguroase si nu locuiti la ultimul etaj – puteti lua un 9000 BTU/h.

   Eu am fost multumit de calitatea Gree!

   • Multumesc frumos pentru raspunsul prompt!
    Garsoniera este la ultimul etaj intr-adevar, orientare estica, iar blocul este reabilitat termic . In plus tavanul o sa fie placat si izolat cu vata minerala si pe interior. O sa raman la un model de 12000 BTU totusi.
    Pentru montare, pentru unitatea exterioara pot opta intre montare pe fatada sau montare pe acoperis. Eu as prefera fatada, pentru ca mi se pare o zona in care unitatea externa ar fi mai ferita. Pentru unitatea interioara m-am gandit sa o montez pe peretele cu geamul in colt. Sunt sigura ca cei de la compania care asigura instalarea o sa imi spuna cum e mai bine, dar as aprecia mult si parerea dumneavoastra!

    Inca o data multumesc si spor in toate,
    Carmen

    • Este bine ca unitatea exterioara trebuie sa fie cat mai ferita si totodata sa fie acces usor la ea (in special in zona cu tevi si cabluri electrice). Pe exterior sub geam este ok.

     Unitatea interioara se monteaza de obicei cat mai aproape de geam (in dreapta sau stanga acestuia), dar sa nu sufle jetul de aer spre birou, pat, canapea.
     O zi excelenta va doresc si eu.

 4. Buna ziua,
  Apreciez grija şi răbdarea pe care le dovediţi fiecaruia.Bravo!
  Problema mea este urmatoarea: fata mea are sinuzită cronica; până la vârsta de 25-26 de ani suporta bine caldura; din vara aceasta, deja s-au achimbat lucrurile. Doreşte sa îşi cumpere un aparat de aer conditionat!

  Întrebările noastre sunt:
  1. Care model de aparat de aer cond. ar fi cel mai potrivit? Dorim un model care să sufle aerul cât mai puţin deranjant. Suntem dispuşi să achiziţionăm chiar dacă costă mai mult, merită acest efort, deoarece sănătatea este nepreţuită.
  Cel de perete(split am înţeles că se numeşte) prea bate direct de sus, credeţi ca cel tip casetă e bun d.p.acesta de vedere? sau cel de podea?
  2. În Bucureşti ce firmă ne puteţi recomanda, pentru montaj, deoarece am înţeles cât de important este acest aspect, coroborat cu modelul produsului, dacă cumva modelul prodsului este legat de cineva anume care montează.
  Mă scuzaţi dacă nu am pus întrebările prea bine, dar nu mă pricep deloc. De folos mi-au fost întrebările şi răaspunsurile dvs. Dar nu am regasit şi ceea ce mă interesează.
  O zi frumoasă vă urez!
  Gabriela

  • Buna ziua,

   Din punct de vedere a fluxului de aer, cel mai indicat este AC tip Caseta de Plafon (e nevoie de cca. 30 cm tavan fals, sunt foarte scumpe), apoi cel de podea si ultimul recomandat este AC tip split de perete. Aparatele cu montaj pe podea nu se prea folosesc din simplul fapt ca locul ideal de montaj este ocupat deobicei de un radiator (calorifer).

   Ca firme va recomand Climatico, cu toate ca nu-i cunosc personal, am citit lucruri frumoase…

   Nu am pregatire medicala, dar stiu ca sistemele de filtrare ale aparatelor de aer conditionat nu sunt foarte performante – nu se pot compara cu un purificator de aer. Eu as merge pe un aparat de calitate medie si un purificator de aer profesional (5 sisteme de filtrare). Avantajul este ca poate fi folosit in tot timpul anului.

   ATENTIE: un aparat de aer conditionat devine in timp o sursa de virusi si bacterii (este obligatorie igienizarea).

   Din ce am citit, factori de risc: mediul toxic (pulberi, noxe), factori alergeni, frigul, aerul conditionat. Problema aparatelor de aer conditionat este ca „vantura aerul in incapere” (nu lasa praful sa se „aseze”) deci este bine sa folositi aparatul de aer conditionat la viteza/turatie minima.

 5. Bună ziua! Foarte detaliat articolul. Se poate să îmi recomandați un ac pentru o frizerie de 30mp aproximativ de la Daikin? As dori pentru sezonul rece să nu mai folosesc aeroterme etc. și m-am decis să investeasc într-un aer conditionat.Bugetul meu este de maxim 4000 ron. Vă mulțumesc anticipat!

 6. Buna ziua, sunt interesat de achizitionarea unui Aer conditionat dublu split VORTEX VAI-T09/12JA, 9000/12000 BTU, A++/A+, din pacate nu am gasit nici unde detalii despre filtrele pe care unitatile interioare le folosesc.
  Ma puteti ajuta cumva cu acest detaliu

  • Buna ziua,

   Au filtre simple din plastic pentru retinerea prafului.
   Cele mai bune sisteme de filtrare aer sunt filtrele HEPA, filtrele electrostatice si cele prin ionizare, utila este si functia de autocuratare. Din pacate si pretul aparatelor este mai „piperat”.

   Filtrele de catechin si cu carbune activ au efect pe o perioada redusa de timp (sunt „de unica folosinta”).

  • Buna ziua si multumesc frumos pentru aprecieri. Pentru doua spatii diferite este recomandat sa montati doua aparate (9000 BTU/h in dormitor + 18000 BTU/h in living), insa aceste dimensionari sunt estimative.

   Daca imobilul este bine izolat si nu aveti suprafete vitrate mari (geamuri multe spre sud), puteti opta pentru 9 + 12000…

   Legat de marca aparatului, ma voi abtine sa mai dau sfaturi. Nu-i frumos 🙂

 7. Un articol plăcut și foarte bun, felicitări!
  Ce ne puteți spune despre noi name urile Vigor de 12000 btu comercializate de Cora? Garanție 10 ani 952 lei aparatul plus 450 lei montaj. A++ răcire și A+ încălzire. Am achiziționat unul. Consum maxim absorbit dîn rețea 1750w declarat însă nu am văzut peste 975w absorbiți cu funcția turbo. Răcește destul de bine dar îmi e teamă de cât mă va ține. Dvs ca profesionist în domeniu ce îmi puteți spune?

  De la magazin au spus că ar fi brandul loc cost Daewoo.

 8. Am cumparat zilele acestea un Vortex model vai A1217FA ptr o garsoniera de 40m si desi il tin pe 27 grade low fan inghet in casa. Mentionez ca stau la ultimul etaj . Vila izolata termic corespunzator.UI e instalata deasupra ferestei si nu bate direct pe locul unde stam. Va multumesc!

  • Buna ziua,
   Nu inteleg nelamurirea dumneavoastra: aparatul raceste prea mult camera?
   Daca temperatura din camera devine mai rece decat temperatura ceruta din telecomanda este posibil sa fie senzorul de temperatura decalibrat. Alte cauza destul de intalnita este ca senzorul unitatii interioare sa fie „pacalit” cumva de o sursa de caldura (un geam deschis, hota, frigider, TV..etc).

   Orice aparat de aer conditionat trebuie sa se opreasca automat cand atinge temperatura ceruta din telecomanda!

   • Multumesc ptr raspuns. Aparatul functioneaza in parametri normali. Probabil capacitatea lui de 12000 btu. e un pic prea mare ptr camera respectiva. Oricum sunt multumit. Cat despre firma Vortex poate imi spuneti dvs daca sunt bune sau nu…Cu respect.

    • Sunt aparate bune din categoria medie. Probabil cei 40 de metri specificati de dumneavoastra includ si baia, bucataria, hol.. In aceste conditii, camera efectiva este mult mai redusa.

 9. Buna ziua, am nevoie de ajutorul dumneavoastra in alegerea a 2 AC-uri pt 2 camere de 9mp si 20mp.
  In functie de articolul dv si discutiile de mai sus, am facut un filtru pe site-ul emag si am inceput sa le compar.
  In momentul de fata inclin spre modelele de la GREE Lomo (primele din lista), insa daca dv imi spuneti ca ar merita investitia de 200-300 ron in plus/ac pt a alege Daikin sau Samsung, de exemplu, pot face un efort financiar.
  In plus am obs ca modelele de la GREE au kit-ul de instalare inclus..

  Daca nu va cer prea mult, va rog sa imi recomandati 2 modele din lista (9000,12000 btu), pana in bugetul de 1700-1800 ron.

  https://m.emag.ro/search/aparate_aer_conditionat/brand/lg,samsung,toshiba,whirlpool,mitsubishi,daikin,gree,mitsubishi-electric/filter/tip-produs-f6526,standard-v-3846659/capacitate-generala-f7142,10000-btu-v-3862696/capacitate-generala-f7142,12000-btu-v-3848319/capacitate-generala-f7142,9000-btu-v-3847947/aer+conditionat/sort-priceasc/c

  Multumesc!

  • Ok, Merg pe varianta LDK, dar care din alea 2 modele? Ambele sunt de 18.000 cu suprafete de acoperire diferite. Au gresit cei de la eMAG ? sau chiar unul acopera mai bine decat celalalt ?

   • Au gresit cei de la emag, ambele au aceeasi capacitate. Legat de randament nu am gasit SEER si SCOP decat la LDK AEOLUS 18. Nu sunt diferente prea mari, doar pe parte de design..

    • Va rog sa ma scuzati, dar am uitat un aspect important de specificat, pe toate geamuri avem rulouri care sunt trase ziua. Doar usa de la bucatarie nu are rulou.
     In acest caz credeti ca totusi este indicata o clima de 18.000 BTU ?
     Multumesc.

     • Am vazut cazuri cand au fost folosite aparate de 12000 BTU/h pentru suprafete mari: aparatul va merge la turatie maxima, uzura apare mai repede iar temperatura dorita se obtine mai greu.

      Pe langa transferul de caldura prin pereti, geam si pardoseala, mai avem caldura generata de electrocasnice si persoanele ce locuiesc in imobil – deci se aduna frigider, televizor, nr. de persoane…

      Este decizia dumneavoastra.

 10. Buna ziua,

  Felicitari pentru articol. Am citit puhoi de articole legate de AC-uri pana acum, dar niciunul nu mi s-a parut rezultatul unei experiente personale ci pareau copiate unii de la altii, cu mici ajustari de personalizare.

  Mi-am cumparat un AC Gree GWH12QB-K3DNA1D de 12.000, pe care l-am montat in sufragerie, una chiar micuta, de vreo 16mp, cu gandul ca, apartamentul meu fiind vechi, tip vagon, adica din camera in camera, fara hol intre ele, va fi indeajuns ca aerul rece sa racoreasca si dormitorul, care are cam tot atat cat si sufrageria, adica vreo 16mp. Ei bine, nu prea s-a potrivit socoteala, si anume aerul rece nu vrea si pace sa treaca pe sub tocul de sus al usii dintre camere, in sufragerie fiind destul de rece, bine, iar in dormitor in continuare destul de cald.
  Practic parca sunt doua apartamente diferite, fara legatura intre ele.

  Discrepanta mai mare s-a resimtit acum, in aceste zile de foc la rand, cand a trebuit sa forjez la maxim (in turbo) AC-ul, cu scopul de a duce totusi ceva aer rece si in cealalta camera, rezultatul fiind un consum de energie electrica sigur mare, dar nu si o racorire a dormitorului.

  Citind si mai sus, cum ca recomandati pentru eficienta, nu o unitate pentru toata casa, ci cate o unitate pentru fiecare camera, si vazand cu ce ma confrunt eu, inteleg si logica. Si chiar daca ar fi facut fata unul singur, a aparut si un alt aspect mentionat de dumneavoastra: lipsa intimitatii. O singura unitate pentru doua sau mai multe incaperi de locuit, obliga la sederea permanent cu usile deschise ceea ce pe timpul noptii (dar si al zilei) poate crea un alt tip de disconfort fata de cel termic care ar putea fi rezolvat astfel, desi nici el nu este rezolvat, cel putin la mine.

  In consecinta, am luat decizia de a mai monta inca un aparat de aer conditionat si in dormitor, astfel se va simti o racorire si acolo ok, fara efort, si vor sta si usile inchise. Dilema mea este urmatoarea, de ce putere sa fie? Spuneati ca un aparat supradimensionat va avea un randament mai bun si va functiona mai la ralanti, crescand astfel si fiabilitatea, scazand consumul de energie.
  As gresi daca la dormitor as lua unul de 9000BTU?, sau sa iau unul tot de 12.000BTU, supradimensionat fata de necesar?
  Modelul de 9000 vizat de mine ar fi acesta: Daikin FTX25J3-RX25K

  Inca un aspect constatat de mine. Aparent doua aparate de aer conditionat ar trebui sa consume mai multa energie, rezultand o factura mai mare. Insa eu cred ca in fapt lucrurile stau exact invers.

  Pe modul econom, aparatul Gree pe care il am, consuma intre 120-250W/ora, si face fata ok unei camere asa, ca sa o tina racoroasa.
  Daca insa acum cu acest aparat stau in maxim, ca sa ajunga ceva ceva si in dormitor, consumul este la 1100 – 1200W/ora.
  Aparitia inca a unui aparat in dormitor, si pus pe econom, va genera tot un consum de vreo 2-300W/ora, plus inca vreo 2-300W/ora la celalalt aparat, pus si el pe econom, (ca nu ar mai fi motiv sa il fortez, cealalta camera avand pe al ei), ar duce la un total de ~600W/ora consum cu racirea camerelor, fata de … 1200W/ora acum, adica dublu, si fara rezultatele dorite in jumatate din problema.

  Conchid intreband din nou: ce ma sfatuiti sa iau, de 9000BTU pentru cei 16mp ai dormitorului, sau tot unul de 12.000, din considerentul castigului pe randament, fiabilitate, consum energie etc, dat de supradimensionare

  Cu stima
  Nelu.H

  • Buna ziua,
   Un aparat de 9000 BTU/h este de ajuns. Consumul celor doua aparate este proportional necesarul de frig. In acest moment aveti diferenta de cateva grade intre camere, cu 2 aparate nu vor mai fi diferente de temperatura prin urmare consumul va fi aproape acelasi (confortul va fi simtitor mai bun).

   • Buna ziua si multumesc de reply.

    Da, acum sunt cateva grade diferenta intre camere, dar asta pentru ca stau cu usa dintre ele deschisa permanent, si mai am si un ventilator in sufragerie (unde este AC-ul) pus catre usa dintre cele doua camere, pentru a impinge aerul rece si in dormitor, si tot nu se echilibreaza temperaturile. Locuiesc la ultimul etaj, daca asta schimba cumva datele problemei, si as dori sa stau si cu usa inchisa intre cele doua camere. Practic aparatul pe care il pun in dormitorul de 16mp va trebui sa se descurce singur cu camera, fara ajutor din partea celuilalt.

    Astfel, considerati in continuare ca cel de 9000 va fi destul?

    Multumesc

     • Multumesc, oricum sunt genul care nu caut economia in cateva ore de pauza, la mine fiind mereu (cand e jar afara), pornit de la prima ora a diminetii, si ramas asa, pe econom, chiar daca suntem plecati la servici. La fel procedez si cu centrala iarna. Consider un stres mai mare pe echipamente sa le fortez dupa amiaza sa aduca temperatura pierduta de sub control, la valoarea dorita, decat daca ar fi mers lejer continu, la econom, mentinand-o permanent sub control.

      Ok, de 9000 sa fie. Promit sa revin cu un feedback legat de cum se descurca si in ce masura situatia s-a schimbat.

      Tot binele
      Nelu H.

 11. Buna dimineata!
  Va multumesc ptr informatiile utile si ptr amabilitatea si rabdarea cu care raspundeti conentariilor.
  Sunt o persoana in varsta si fara cunostinte tehnice, de aceea as avea mare nevoie de sfatul dvs.
  Doresc sa pun un aparat de aer in hol. Apartamentul are 3 camere, in jur de 60 mp, este situat la etj 1 in bloc izolat, orientat cu ambele dormitoare si balconul spre sud.
  Doresc sa il folosesc doar ptr racire si as opta ptr un produs care se incadreaza in categoria medie. Ce imi recomandati, va rog?

 12. Bună ziua
  Aș avea o întrebare legata de AC-urile marca invertor, sunt în regula,fiabile ,rentabile?
  Caut sa achiziționez un produs și înainte de toate apelez la prieteni 🙂
  Astept cu interes un răspuns
  Mulțumesc!

 13. Buna seara,

  Am citit cu foarte mare interes tot articolul dv + toate comentariile. Ma bucur si va multumesc ca exista oameni ca dv, care scriu asemnea articole si sunt dispusi sa ajute lumea.
  Care model din cele 3 modele din recomandari 2017 mi-ati recomanda pt o casa pe parter cu un living de 20mp , hol de 12mp. si 3 dorimitoare. Clima fiind montata la intrare in casa pe hol. Hol-ul este pe mijloc intre living si dormitoare. Pereti sunt din rigips peste caramida. Tavan rigips cu vata deasupra. Exterior este izolat cu 8 cm de polistiren.

  Va multumesc mult.

  • Buna dimineata,

   Va multumesc pentru aprecieri! Nu sunt deloc de acord cu solutia de climatizare a locuintei cu un singur aparat montat pe hol (indicii de confort greu de realizat, lipsa intimitate, randament scazut..), am sa incerc totusi sa va raspund.

   Nu stiu exact ce dimensiune au dormitoarele asa ca am aproximat la 60 mp intreaga locuinta. Aveti asadar nevoie de un aparat de 18000 BTU/h.

   Cum se monteaza pe hol, nu merita investitia intr-un apartat foarte performant (senzorul de prezenta al unui Daikin costa cca. 150 euro dar nu are nici un efect pe hol).

   Va recomand asadar un aparat din gama medie de 18,000 BTU/h (Gree, Panasonic, LG, Midea, LDK, etc..).

   • Buna ziua,

    Va multumesc din suflet pentru raspuns. Am uitat sa specific, ca as dori, ca clima sa fie si silentioasa.
    In acest link aveti planul casei: http://imgur.com/a/YVeWN
    Este ok cum m-am gandit pentru locatia climei? Daca nu, atunci va rog sa-mi spunei unde ati recomanda dv sa o montez ca o pot schimba nu ar fi problema.

    • Am studiat planul si este in regula deasupra acelui geam, cu conditia sa fie peste 35 cm spatiu liber (ar putea fi o problema cu strapungerea in centura casei – grinzi de rezistenta)..

     Aparatele silentioase: Mitsubishi, Daikin – sunt un pic mai scumpe.

     PS. fiind montat pe hol nu vad zgomotul ca fiind foarte important.

     • Am mai adaugat poze in link-ul http://imgur.com/a/YVeWN
      In exterior intre geam si centura este loc de o caramida, sper sa poata prinda de caramida respectiva, daca nu, atunci se vor chinui cu centura de beton ca si la vecinu 🙂
      In interior, de la perete si pana la usa de la intrare sunt 175cm , iar geamul are 80cm.
      Motiv pentru care as vrea sa fie silentioasa este daca dormim cu usa de la dormitor deschisa, sa nu o auda sotia, ca ei nu ii plac zgomote noaptea:)
      Si atunci sa raman la o clima de 18000 BTU ? sau ar fi buna si Daikin FTX35KM-RX35KM ? Temperatura ma gandeam ca ar fi ok daca as tine la 24,25 sau 26 de grade. La cat de cald este in casa si cand intru intr-un dormitor in care este 27 de grade se simte mai racoare fata de living unde este extrem de cald. Plus, din nou sotia sa nu faca scandal ca este prea frig pt ea sau copil.

      Multumesc frumos!

      • Un aparat subdimensionat va fi folosit continu si se va uza mai repede. 12000 BTU/h „va avea de lucru in zilele cu temperaturi extreme”.
       Nu am inteles totusi cati centimetri sunt de la geam pana la tavan. 17 nu sunt de ajuns!

        • Am uitat sa mai specific ca locatia unde o sa fie montata clima, holul acela, are doar 2m si apoi incepe living-ul.
         Plus doar 1 dormitor o sa aibe usa deschisa noaptea sa intre aerul rece. Iar ziua toate usile de la dormitoare o sa fie inchise.
         Imi cer scuze daca v-am innebunit de cap deja… Am studiat preturile si vreau sa fiu 100% sigur ca merita investitia intr-un AC de 18.000 BTU luand in considerare toate aspectele.
         Multumesc frumos.

        • Am scris de zeci de ori ca: NU RECOMAND MONTAJUL PE HOL (indici de confort greu realizabili, lipsa intimitate, etc), am vazut schitele si am presupus ca ati cititi macar paragraful cu „montajul aparatelor”…

         Daca dvs. ati inceput comentariul cu: „Clima fiind montata la intrare in casa pe hol.”, am presupus ca stiti parerea mea despre montajul pe hol…

         Cu usa inchisa la dormitoare pe timpul zilei, seara veti intra in sauna la somn 🙂

         Recomandarea corecta, d.p.d.v. tehnic, este sa se monteze un aparat in fiecare camera.

 14. Buna ziua,
  este adevarat ca aparatele noi de tip ecologic (cu agent frigorific R32) sunt mai putin eficiente ca cele vechi (agent R22, R410, etc). Ma refer la faptul ca nu racesc asa puternic, nu ai senzatia de „inghet” cand setezi aparatul la temp mici (<18 grade). Spun asta pentru ca de curand am achizitionat un aparat Gree Bora Inverter de 12000 BTU cu agent R32 care mi se pare ca nu prea "raceste", adica de ex, il "simt" la 16 grade ca LG-ul lui mama de 10 ani setat la 24 grade. Raceste de racit dar nu are racirea drastica a aparatelor clasice. E adevarat totodata ca temperatura de racire a freonului R32 este de 9-10 grade fata de 2-3 grade pentru tipurile mai vechi de freon? Cineva mi-a zis ca "e normal cu aparatele eco actuale, de unde nene si eco-friendly si eficienta asa buna in consum (A++/A+++) si sa mai si inghete mana?"
  multumesc anticipat,

  • Buna ziua,

   Sunt multe lucruri interesante de spus despre R32: este inflamabil, periculos pentru oameni (contact direct si inhalare), dar randamentul este asemanator cu R410A. Temperatura de racire poate fi cu maxim 20% mai ridicata.
   As vrea sa stiu, daca se poate, ce temperatura aveti in partea de sus a camerei (spre tavan) si cu ce temperatura refuleaza aparatul aerul (viteza aer maxima, fara SLEEP Mode) (puteti folosi orice tip de termometru).
   Multumesc.

   Alti factori care modifica conditiile de comparare:
   – Temperatura interioara si cea exterioara;
   – Modul de operare (viteza ventilator, functie Economic/Sleep);
   – Lungimea traseului frigorific;
   – Pozitionarea Unitatii Externe poate contribui la diferenta de temperaturi (cu cat este mai protejata de razele soarelui, cu atat mai bine);
   – Tensiunea de alimentare (am gasit aparate functionand cu 174 de V..);
   – Depuneri de mizerie, frunze sau praf pe radiatorul unitatii externe (nu este cazul la un aparat nou!)
   – Distanta prea mica dintre Unitatea Externa si perete (ventilatie insuficienta);

   R32 a fost folosit pentru prima data de Daikin si urmat in scurt timp de cei de la Mitsubishi Electric in anul 2015. Este posibil ca tehnologia ce foloseste acest tip de freon sa nu fie indeajuns de bine dezvoltata de catre ceilalti producatori. Problema majora era compatibilitatea uleiului folosit in compresor.

   • am sa revin pe seara sau maine dim cu datele despre temperatura. mentionez ca aparatul este instalat in sufragerie chiar langa geamul care da in afara blocului.este la etajul 1, este pus practic in balcon (am loja, am desfiintat balconul) si lungimea traseului este sub 1.5 m. Este instalat ok zic, picura apa pe furtunul de scurgere, cred ca e ok per ansamblu. L-am testat si pe normal (cooler min, mediu, maxim) si pe modul turbo, diferenta ar fi doar de puterea cooler-ului din ce am observat, ma asteptam ca in modul Turbo sa bage si compresorul aer mai rece.
    Aparatul nu zic ca nu raceste insa spre deosebire de altele (LG-ul mamei vechi de 10 ani de 12.000 btu sau Midea de la birou de 12.000 btu) nu te ingheata, adica nu sufla asa rece gheata. Midea e mai slab la suflat rece decat LG-ul mamei dar tot il simt mai rece la suflat decat Gree-ul meu Bora. Midea e cu agent R410 din ce am vazut (e model 12HRDN1) iar LG-ul mamei o sa revin sa zic ce model e. Eu simt asa: Gree Bora la 16 grade echivaleaza cu Midea de la birou la 22 grade si cu LG-ul mamei pe la 24 grade, adica asa „simt” la mana cand ating in fata fantelor unde sufla.

    balconul fiind loja, l-am izolat bine si l-am inchis cu geamuri termopan, practic nu e nici o diferenta fata de restul camerei (sufrageria). Unitatea externa este chiar pe peretele din afara, pusa chiar sub geamurile termopan, deci foarte aproape de unitatea interna (1 m cred). Cea externa a fost montata si cu amortizori de greutate. Revin cu datele despre temperatura. Temp in tavan o sa o iau inainte sa pornesc aerul. E posibil ca temp din tavan sa fie destul de crescuta pentru ca vecinul de sus nu are balconul inchis ca si mine.

    • am revenit cum am promis. Dupa stat cu mana intinsa langa aparat vreo 15 min de nu mai pot de durere, statia Hama meteo cu termometru electronic incorporat mi-a scazut pana la 13.5 grade (aparatul e setat la 16 grade). Am pus statia inapoi la vreo 2 m de aparat si imi indica 24 grade. Daca mai scadea, nu cred ca mai scadea mult pentru ca pasii erau mult prea mici dar nu am mai rezistat sa tin asta. Tavanul promit ca il masor in alta zi ca aparatul merge si nu cred ca e relevant daca o fac acum.
     Unitatea LG a mamei este modelul ES-H126 LLAO, refrigerant R-410A. Nu am avut termometru sa verific temperatura si la mama.
     Este ok asa sau o avea ceva?De racit raceste insa la mama ingheata mana si chiar si aparatul Midea de la birou parca ingheata mai bine decat Gree-ul de acasa.

     • Va multumesc pentru efort. Pare OK 🙂

      Temperatura jetului de aer suflat de aparat are legatura directa cu temperatura aerului din zona aparatului, probabil la tavan erau cca. 28 grade deci avem o diferenta de aproximativ 15 grade.

      In momentul cand temperatura scade si in partea de sus a camerei va scadea si temperatura aerului refulat (de la 13.5).

      Sfat: lasati aparatul pornit continuu in zilele foarte calduroase (doar in acest mod puteti tine temperatura in camera sub 25 grade si refularea poate ajunge la 10 grade sau chiar mai jos). Consumul nu va fi cu mult mai mare!

      Motivul: dupa masa, aportul de caldura din exterior poate fi aproximativ egal cu capacitatea aparatului si in aceste conditii aparatul nu poate cobora temperatura din camera.

      Se poate ajunge la situatia in care compresorul functioneaza la maxim doar pentru a mentine temperatura de 24 gradeC… am facut si o schita in paint pentru a evidentia un pic deltaT -ul.

      Legat de comparatia dvs. dintre Gree, LG-ul si Midea – este o diferenta majora intre un aparat On/Off (LG-ul sigur, nu stiu Midea) si un aparat tip Inverter (Gree): aparatele tip clasic (on/off) au o singura turatie la compresor (functioneaza la maxim si sufla cel mai rece aer), aparatele cu INVERTER moduleaza frecventa in functie de necesitati (ex. compresorul functioneaza la maxim doar in anumite conditii, singurul mod prin care va puteti da seama este sa ascultati cu atentie unitatea exterioara).

      Acest lucru se intampla la orice aparat Inverter nu doar la cele ce folosesc agent frigorific R32! Cred ca am analizat gresit problema focusat pe tipul freonului, dar de fapt nedumerirea dvs. era datorata tehnologiei INVERTER care este mai „lenesa”.

      • Multumesc si eu.

       Inteleg ca e ok aparatul. Chiar nu stiam ca temp refulata de aparatare legatura foarte mare cu temp din tavan deasupra lui. E drept ca la mine e in balcon (sufragerie acum) dar la vecinul sus nu e inchis balconul, deci posibil sa am temp mare in tavan cum spuneti. La mama sau la birou nu e asa mare temp deasupra in tavan pt ca la mama e pe holul dintre camere montat (sus e tot hol interior fara perete exterior) iar la birou e la fel in interior, cu temp a tavanului mai scazuta. Practic, de-asta nu a scazut si temp refulata pt ca am in tavan temp destul de mare ziceti. Habar nu am avut.termometrul a mai scazut pe la 23.8 dar cam aici a insistat. L-am oprit intre timp.

       Multumesc mult, bine ca nu are nimic.

   • Probabil ca veti gasi un aparat un pic mai bun la aceeasi bani sau mai putin. Nu stiu exact.

    Dar, fiabilitatea unui aparat de aer conditionat este data de trei factori: aparatul propriu-zis, calitatea montajului (pompa vacum, loc amplasare, holenderele stranse corespunzator) si materialele folosite.

    Ce vreau sa subliniez inca odata este ca un aparat mai slabut dar montat bine este mai bun decat un aparat foarte bun montat prost!

     • Pai prima alegere a dvs. este foarte buna. Probabil gasiti un aparat cu caracteristici asemanatoare si mai ieftin cu 50 – 70 de lei, nu sunt atat de bun sa cunosc toate caracteristicile tuturor modelelor.

 15. Am de ales dintre două optiuni, un aparat de aer condiționat performant de 12000BTU clasa A+++ răcire și A++ încălzire între acest model : Panasonic KIT-XZ12SKE și modelul LG LG Prestige H12AL ceva mai scump dar cu un coeficient randament la încălzire mai mare A+++ SCOP=5.19 vs.Panasonic A++ SCOP=4.90, as înclina spre Panasonic pentru că japonezii sunt mai seriosi dar am nevoie de un aparat de aer conditionat care sa-l folosesc și la încalzire, de aceea LG oferă un randament mai bun A+++ pe partea de încălzire, nu știu cât este adevăr și cât este marketing la LG ! Ce mă sfătuiți să aleg dintre cele două aparate ? care ar fi opțiunea cea mai eficientă și trainică ?

  • Buna ziua,

   SCOP-ul se calculeaza foarte diferit pe trei zone climatice (cald, mediu, rece – in functie de producator), prin urmare este o masura de comparare empirica.

   La -15 gradeC problema poate sta cu totul altfel decat in brosuri.. Nu pot sa va incurajez spre nici unul dintre cele doua aparate. Am facut cateva analize aici..

   Sunt putine modele de aparate de aer conditionat tip split in care sa va bazati la -15 gradeC (fara solutii alternative de incalzire..).

   • Ce aparat de aer condiționat îmi recomandați în prețul de max. 40 mil lei vechi ? Am citit și analiza aparatelor de aer conditionat cu pompă de căldură unde mi-a sărit în ochi Daikin Professional FTXS35K-RXS35L3 din clasa A++ pe încălzire și răcire, dar mă mai gândesc și la Panasonic fiind totuși un model 2017 ! Nu voi folosi exclusiv încălzirea de la aerul condiționat dar mai sunt zile nefericite când centrala termică a orașului ne mai lasă câte o zi, două fără căldură până cârpesc gaura, din cauza conductelor vechi din anii 60” care se sparg cam des în ultimii ani exact când este mai ger afară !

    • In acest caz este in regula Panasonic-ul! Eu recomand Daikin, Mitsubishi, Samsung si LG mai mult pentru reteaua de service la nivel national…
     Panasonic foloseste R32 – noul agent frigorific – un lucru bun!

     • Îmi este teamă că dacă iau Panasonic-ul cu noul agent frigorific R32, nu găsesc nici un instalator în Motru jud. Gorj cu scule dedicate pentru acest gaz frigorific special și mulți care au folosit aceeași tehnică ca la R410 au distrus aparatele ca de exemplu : https://www.facebook.com/luca.corsini.9/posts/1123201924385688 pentru că unitatea externă o montez eu pe suportul solid construit de mine, inclusiv cu acoperiș pentru protecție la ploi și ninsori abundente, fiind de meserie lăcătuș mecanic/sudor ,dar mai departe cu montajul țevilor și dat-ul în funcțiune las pe alții să-și facă meseria .

 16. Buna ziua,

  Cauze posibile:
  1. zgomot in sistemul de tuburi capilare din unitatea interna (la aparate mai slabe..);
  2. lipirea/inadirea tevilor de cupru prost executata;
  3. In trecut, am observat un zgomot asemanator la aparatele ce au fost completate cu un alt tip de freon decat cel din fabrica..

 17. Buna ziua,
  As dori sa achizitionez pentru incalzire un aparat de aer conditionat de 12000 btu.
  Ce imi recomandati intre Gree U-Crown si Daikin Bluevolution FTXM35M+RXM35M9?

 18. Buna ziua! As dori sa achizitionez un aparat de aer conditionat intr -un apartament cu o suprafata de 65 m.p. la etajul IV izolat. Doresc sa montez aparatul pe holul apartamentului care se afla pe mijlocul apartamentului de 3 camere.Mi-ar fi de mare ajutor sfatul dvs in legatura cu marca aparatului si puterea.Multumesc.

 19. Buna ziua,

  Am scris cateva lucruri (sper eu utile) despre incalzirea cu aparate de aer conditionat aici.

  Functionarea la temperaturi negative (pe incalzire) depinde mai mult de randamentul aparatului si mai putin de capacitatea acestuia. Ex.: un 12000 btu/h la -15 gradeC poate deveni 5000 btu/h (la un aparat mai slabut..).

  PS. aparatul inghetat bocna din imagine este Hitachi (era subdimensionat). Prin urmare as merge pe Daikin..

 20. Buna ziua,

  M-am orientat spre acest model de AC: VORTEX A1217FDW (1300-1400 lei)
  Ulterior, am pus ochii si pe acesta: Vivax ACP-12CH35AERI R-Design (1900 lei)

  Care credeti ca ar fi o achizitie mai buna? Credeti ca se justifica diferenta de pret? Acel filtru „bio” e cu adevarat util, sau e marketing?
  Orice alta sugestie in categoria asta de pret e utila (prefer variante cu wi-fi, ca sa il pot porni de la distanta fara a fi nevoit sa stau foarte mult in bataia unui jet puternic de aer).

  Multumesc!

  • Buna ziua,

   Vivax are un plus pentru: randament (SEER 6,8 fata de 6,1), functia de autocuratare, detectare pierderi freon si autodiagnoza.
   Wi-fi ready inseamna ca este posibila conectarea modulului de comanda la distanta (nu intra in pret): „Modulul M-Smart Wi-Fi este optional si se poate achizitiona separat.
   Filtru Bio este consumabil si nu mai gasiti pentru inlocuire.

 21. Buna dimineata,

  Sigur, Osaka sunt aparate fiabile. 12000 BTU/h trebuie sa fie indeajuns pentru aceasta suprafata.
  Sfat: in zilele de cod rosu-portocaliu, lasati-l pornit inca de dimineata. Consumul nu este mult mai mare, insa va mentine mai usor indicii de confort.

 22. Buna ziua , mai am si eu o intrebare va rog frumos, kitul , conductele cele 2 cred ca tur si retur spune vanzatorul ca sunt 3 m dar dupa o mica vizionare cu ochiul liber mai mult de 1,50 fiecare nu au ,asa trebuie sa fie sau am luat plasa . Asta inseamna ca mai mult decat sa traversezi zidul nu poti sa faci nimic . Multumesc!

  • Buna ziua,

   Kitul de teava vine, de obicei, in colac. 3 ml reprezinta o spira cu diametrul de cca. 1 metru..
   Este dificil de montat un aparat si cu 3 metri de traseu, cu mai putin de atat – nici o sansa..

   • Buna ziua din nou, am masurat si a iesit 3.20 m imi pre rau ca am sarit la corectitudinea vanzatorului da stau prost cu aproximatia din vedere a dimensiunilor. Multa sanatate si faceti o treaba buna ca ne informati si putem sa luam decizii bune.
    Multumesc!

 23. Buna seara,

  Nu cunosc ambele modele, deci nu pot sa va ajut prea mult. Imi pare rau.
  Am remarcat insa consumul pe racire: Vortex – 1130W; Rowa – 1550W (undeva la clasa B de energie..)

 24. Buna ziua..Va rog sa ma ajutati sa aleg un aparat de aer conditionat mobi care sa asigure un spatiu de 45 mpatrati..am vz ca nu recomadati aparate mobile dar nu am posibilitatea de a sparge peretii…am apelat la dv pt ca sunt novice in acest domeniu..va multumesc anticipat

  • Buna ziua,

   Dezavantajele majore la aparatele de aer conditionat mobile sunt: zgomotul compresorului si furtunul ce „scoate” caldura pe geam. Cum nici un aparat mobil nu are compresor de brand renumit (Daikin, Toshiba,…), nu am cum sa le diferentiez…

   Imi pare rau ca nu pot sa va ajut cu un sfat, chiar nu cunosc modele. Poate va ajuta comentariile de pe eMAG…

 25. Buna ziua,

  Nu am auzit de aceasta marca (pana azi). Am sa raspund cu un comentariu preluat de pe emag:

  „Avand si un Gree, pot sa il compar doar cu Gree. Si pe langa Gree e slab. Raceste, dar greu. Sa zicem 20 minute o camera? Gree are turbo… Care face minuni in zilele toride.”Review adaugat de crisa822001 acum 3 zile

  Undeva in articol am specificat ca in 15 ani nu am gasit decat 5 -6 compresoare arse, majoritatea defectiunilor sunt cauzate de placile electronice sau montajului defectuos. Prin urmare o garantie de 5 ani la compresor este doar o unealta de marketing…

  Trebuie sa recunosc insa ca este un aparat ieftin…

 26. Buna ziua,

  Montarea unui aparat de aer conditionat pe hol nu este o solutie tehnica recomandata. Daca constientizati ca trebuie sa aveti in permanenta toate usile deschise, daca apartamentul este izolat termic si nu va asteptati sa aveti 20 grade C cand afara sunt 40, atunci da este OK.

  Am accentuat toti acesti daca si in articolul de mai sus..

 27. Buna seara, Daikin are un sistem mai bun de filtrare si purificare. Deasemeni are reprezentante cam in toate orasele (in caz de „doamne fereste”). Randament si fiabilitate asemanatoare…
  Daikin este oarecum superior.

   • Din pacate nici un aparat de aer conditionat nu exceleaza in filtrare. Mai mult, curentii de aer „vantura” praful prin incapere.

    Modelul de care ati pomenit „se lauda” ca: Filtrul de aer incorporat indeparteaza 97% din alergeni.
    Greu de crezut, dar laudabil!

    Solutii complementare
    – Curatenia trebuie facuta mult mai des (sters praful) si nu uitati ca un aparat de aer conditionat doar raceste (sau incalzeste) aerul, nu il si improspateaza. Aerisiti zilnic locuinta.
    – Filtrare maxima o poate face un purificator de aer profesional ce are 6 -7 tipuri de filtrare si poate retine particule microscopice. Din pacate este la fel de scump ca un aparat de aer conditionat..

    Pentru alergii, indiferent de marca aparatului, trebuie sa folositi aparatul de aer conditionat cu moderatie.

 28. Buna ziua!
  Informatiile prezentate sunt foarte utile, de un real ajutor in alegerea unui aparat de aer conditionat plecand de la zero cunostinte in domeniu. Multumim!
  Va rog sa ma ajutati cu o recomandare, in cazul unui apartament mai „atipic” de tip open space. Este construit nou, cu izolatie foarte buna, nu am avut probleme iarna. Ca suprafata este de 45 mp impartita pe 2 nivele, cu inaltimea de 5 m, iar dormitorul este pe supanta, deasupra livingului cu bucatarie open. Tot acest spatiu dormitor-living-bucatarie este comun. Oare este de ajuns un aparat de 12000 BTU sau ar trebui 18000? Intentionez sa folosesc un singur aparat in toata casa, si nu doresc o putere prea mare de racire.

  • Buna ziua,

   Daca suprafata totala este de 45 mp si izolatia este buna, este de ajuns un aparat de 12000 BTU/h. In zilele cu temperaturi extreme lasati-l sa mearga pe toata durata zilei. Daca il porniti dupa masa, va raci mult mai greu locuinta. Fiind in functiune de dimineata, va trebui doar sa mentina temperatura de confort..

  • Buna ziua,

   Gree Viola este foarte asemanator cu Gree Lomo (are in plus posibilitatea de control la distanta wi-fi). Diferenta de pret cca. 150 lei.
   In concluzie ambele variante sunt alegeri bune.

   • Va multumesc foarte mult pentru raspunsul rapid.
    Din pacate nu mai gasesc Viola pe stoc asa ca am sa merg pe varianta recomandata in articol : LOMO.

 29. Buna ziua!
  Va multumesc pentru articol, m-a ajutat sa imi fac o parere despre instalarea aparatelor de aer conditionat intr-un apartament (inainte ma gandeam ca e mai bine sa iau o singura unitate de 18000 BTU pe care sa o montez in hol, acum sunt tot mai hotarat sa iau cate un aparat pentru fiecare camera).
  Am nevoie de un sfat, in schimb:
  Am un apartament de 3 camere la etajul 9/10, deci nu am probleme cu terasa. In schimb, cele doua dormitoare si bucataria sunt cu vedere spre Vest, asa ca seara e o „placere” cand apune soarele si imi face sauna in casa. Sufrageria este amplasata spre Est, nu ar fi probleme aici. Dormitoarele au vreo 12-13mp, iar sufrageria vreo 20.
  Ma gandeam sa pun cate un Daikin de 9000 BTU in fiecare dormitor, iar in sufragerie unul de 12000 BTU. Dar am citit despre Gree Lomo, despre care am vazut ca nu este nici foarte scump (cel de 12000BTU costa aproximativ 1550 lei), motiv pentru care ma gandesc serios la 2xGree de 9000BTU + 1xGree de 12000BTU.
  Nu stiu daca schimba cu ceva, dar am si un caine care lasa destul de mult par prin toata casa (Golden Retriever).
  Multumesc!

  • Buna ziua,

   Gree reprezinta o alegere foarte buna, iar dimensionarea este corecta. Daca termoizolatia este buna puteti achizitiona 3×9000 BTU/h.
   Mentiune: in zilele cu temperaturi de peste 35 gradeC, lasati cel putin un aparat sa mearga continu – chiar daca nu sunteti acasa. Consumul de energie va fi aproape acelasi in schimb temperatura optima se realizeaza mult mai repede..
   Parul de caine nu prea are cum sa ajunga la aparat, oricum este nevoie de curatarea anuala a filtrelor.

   • Multumesc de raspuns!
    Blocul inca nu este izolat termic, ne tot mint astia ca „o sa fie reabilitat curând”, dar tot astept de ceva vreme.
    Multumesc de sfaturi, chiar m-au ajutat in luarea unei decizii .

 30. Buna ziua,

  Detin un apartament de 45 mp, 2 camere si doresc sa achizitionez un aparat multisplit (toate conductele si circuitele sunt deja trase prin casa). Ce imi recomandati? Am vazut ca Daikin ar fi cel mai ok, insa pretul urca undeva la 1500 euro pt doua unitati. Am vazut un sistem de la Vortex pe la 800 euro.

  Ce recomandare ati avea avand in vedere un buget totusi mai redus?

  Multumesc,
  Cristi

  • Sunt aparate bunicele si la acest pret chiar merita investitia.

   Traseul existent (tevile de cupru) este nou? A fost capsulat (de obicei se ingramadesc o gramada de insecte si paienjeni in ele)? Tevile sunt de 6/10 mm? Din cate imi amintesc, alimentarea electrica se face si la split-uri (in casa) si la exterior.

   Sunt deci cateva aspecte deloc de neglijat. Rugati un specialist sa vina la o mica verificare inainte de a investi…

   PS. Montajul unui aparat de aer conditionat ce are tevile ingropate in perete este aproape de doua ori mai greu decat montajul standard. Este posibil sa va coste mai mult..

 31. Buna ziua,

  Va rog sa ma sfatuiti cum sa aleg un aparat de aer conditionat si incalzire in urmatoarea situatie:

  Sotul meu si-a amenajat pe balcon ( 5 m lungime si 1,5 m latime) biroul. Munceste de acasa si are un program prestabilit. Balconul este izolat pe interior , avem si un calorifer montat. Cu toatea acestea este foarte frig iarna si vara foarte cald. Ne gandeam sa achizitionam un aparat de aer conditionat portabil care sa raceasca vara si sa incalzeasca iarna. Ce ne sfatuiti sa achizitionam in cazul acesta? Mentionez ca nu putem raci sau incalzi balconul prin intermediul camerei de langa, intrucat pe perioada in care lucreaza are nevoie de liniste si concentrare,si, cum avem 2 copii mici …nu prea se poate. In apartament mai avem 2 aparate de aer contionat, daca lasam usa deschisa la balcon se raceste si acolo, insa din motivele enuntate mai sus, nu putem.
  Multumesc

  • Buna ziua,

   Dupa cum am inceput acest articol, nu recomand aparate de aer conditionat portabile. Sunt zgomotoase, trebuie sa stati cu geamul deschis la balcon sa evacueze caldura printr-un tub afara, sa goliti apa provenita din condens, etc.. Apoi, aparatele portabile nu fac cald, au doar racire si dezumidificare.

   Imi pare rau ca nu pot sa va ajut cu un sfat, chiar nu cunosc modele. Poate va ajuta comentariile de pe eMAG…

 32. Eu sunt foarte multumit de aparatul Viessmann Vitoclima 200. Am montat in dormitor unul de 9000 de BTU si este extrem de silentios, noaptea dorm fara probleme ca nici nu se aude. Apreciez modul turbo de incalzire/racire rapida

 33. Buna ziua,

  Va multumesc pentru aprecieri. Nu cunosc toate trei modelele sa pot face comparatii, dar in cazul in care nu aveti nevoie de incalzire sau racire – va recomand un purificator de aer Daikin. Este si un filmulet interesant in acea pagina.. Un asemenea purificator de aer este „specializat” in filtrarea aerului (6 tipuri de filtrare) si nici nu trebuie instalat 🙂 (are ionizator cu plasma). Cel alb are aceleasi functii cu cel negru si scump (singura diferenta notabila este un rezervor de apa pentru umidificare aer iarna..).

  Alte avantaje ale purificatorului de aer:

  • este mobil (il puteti muta in orice camera)
  • este silentios (de la 16dB)
  • consum scazut (65 W pe TURBO)
  • il puteti folosi 365 de zile pe an
  • are 6 tipuri de filtrare
  • nu este nevoie de instalare (montajul unui AC este cca. 400 lei)

  P.S. Functia de ionizare este de fapt un sistem de filtrare ce elibereaza ioni negativi ce absorb praful si diminueaza mirosurile din incapere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here