Calitatea aerului interior este o notiune foarte cuprinzatoare incluzand factori cum sunt: concentratia de oxigen, temperatura aerului, prezenta sau lipsa mirosurilor si/sau a prafului.

Una din cauzele care produc multe necazuri in cazul utilizarii aparatelor de aer conditionat este lipsa introducerii de aer proaspat.

Aerul proaspat si curat este un amestec de gaze plus vapori de apa, fiecare metru cub de spatiu de aer contine:

 • 21% oxigen;
 • 0.03…0.04% bioxid de carbon;
 • 78% azot;
 • 1% gaze inerte;
 • intre 5 si 25 grame de apa, sub forma de vapori;

Orice alte substante sub forma solida, lichida sau gazoasa  nu sunt altceva decat substante suplimentare si potential poluante.

Dupa ce a fost respirat, aerul isi schimba compozitia ajungand la valorile urmatoare:

 • cca. 13% oxigen;
 • 0.06…0.08% bioxid de carbon;
 • 80% azot;
 • gazele inerte raman, la fel;
 • vaporii de apa inregistreaza o crestere cu 20…40 grame de apa la fiecare un metru cub de aer expirat;

alterarea compozitiei aerului dintr-o incapere, de catre ocupanti, trebuie privita ca o continua scadere a continutului de oxigen si marirea celorlalte componente!

Calitatea aerului „conditionat”

Aparatul de aer conditionat nu furnizeaza si aer proaspat, ci doar il recircula pe cel existent in incapere.

In aceste incaperi aerul proaspat se introduce prin deschiderea ferestrelor sau, in cazuri mai speciale, prin alte instalatii special concepute.

 

Agenti de contaminare pe care nu-i puteti vedea sau mirosi

Cand va ganditi la aer nesanatos, va puteti inchipui un nor de fum produs de o fabrica sau gaze de esapament. Dar aerul nesanatos nu va va face sa respirati cu greutate sau sa va acoperiti nasul.

Alergenii, virusurile si bacteriile infectioase adesea trec neobservate.

Rezultatele pot fi de la iritatii minore pana la boli grave.

Dar nu apelati inca la masca de oxigen. Sunt multe lucruri pe care le puteti face pentru a va mentine aerul curat si sanatos pentru oricine il respira.

Umiditatea relativa a aerului

Umiditatea relativa a aerului este modalitatea in care ne referim la necesarul de umezire a aerului: cu alte cuvinte, aceasta umiditate a aerului din casele noastre trebuie sa fie in permanenta in jurul valorii de 50% (0% umiditate relativa inseamna aer complet uscat, iar 100% inseamna aer este complet saturat).

Controlul umiditatii aerului este la fel de important ca si cel al temperaturii acestuia.
Aflarea umiditatii aerului dintr-o incinta se face simplu, cu un aparat numit higrometru de camera.

Umiditatea relativa a aerului dintr-o incapere poate fi un indicator ajutator al necesitatii ventilarii locului.

O gospodarie mai sanatoasa

Aspiratorul dvs. pare sa scoata la fel de mult praf pe cat aduna? Alegeti un model cu filtru HEPA.

Filtrele HEPA ajuta la impiedicarea polenului, prafului si alergenilor sa ajunga din nou in aer. Daca aveti animale de companie, ganditi-va la un aspirator specializat in curatarea parului de animale.

Nevoia a creat obiceiul de a „chivernisi” caldura, in detrimentul improspatarii frecvente a aerului; sunt relativ putini aceia care improspateaza frecvent aerul din casa, dar si mai putini sunt aceia care fac acest lucru in mod continuu; mai ales atunci cand afara s-au instalat temperaturile de iarna adevarata.

Cum pot ajuta aparatele de aer conditionat

Nu aveti nevoie numai de un purificator de aer pentru a obtine un aer mai curat.

Anumite aparate de aer conditionat si dispozitive de incalzire/racire sunt dotate cu sisteme puternice de purificare a aerului.

Aceleasi dispozitive care va mentin confortul va pot mentine curat aerul pe care il respirati.

Aparatele de aer conditionat ajuta la incetinirea dezvoltarii mucegaiului prin inlaturarea umiditatii excesive din aer.

Functia Auto Clean de la Samsung previne acumularea umiditatii prin pornirea ventilatorului chiar si atunci cand dispozitivul este oprit. Drept rezultat atat aparatul de aer conditionat, cat si camera raman uscate si curate.

Filtrare in mai multe straturi

Inlaturarea numeroaselor impuritati care pot fi prezente in aer necesita mai mult decat un singur filtru – sau chiar doua.

Aparatele de aer conditionat de la Samsung utilizeaza mai multe tehnologii de purificare a aerului.

Aerul miroase a curat si chiar este curat si fara particule nesanatoase care va pot imbolnavi sau va pot stanjeni.

Functiile cheie pe care trebuie sa le cautati includ filtre avansate pentru captarea prafului si bacteriilor pe care filtrele conventionale le pot omite.

Cu suprafata mare si inalta densitate, filtrele Full HD de la Samsung inlatura chiar si particulele microscopice, mentinandu-va aerul curat si proaspat.

Tehnologia Active dezinfecteaza impuritatile

Disponibila cu anumite modele, tehnologia S-Plasma ion duce purificarea aerului la un alt nivel.

Spre deosebire de filtrele pasive, S-Plasma ion nu asteapta ca impuritatile sa vina, ci trimite atomi de hidrogen si ioni de oxigen sa cerceteze camera.

Aceste particule sunt inofensive pentru oameni si animale, dar fatale pentru virusul gripei, ciuperci, bacterii, alergeni si alte impuritati. Rezultatul este un efect puternic de sterilizare.

Orice dispozitiv de purificare a aerului trebuie sa circule aerul in orice colt al camerei pentru a aduce beneficii maxime.

Asigurati-va ca modelul ales de dvs. are o capacitate suficient de mare pentru zona in care va fi utilizat – si ca este proiectat sa circule temeinic aerul in toata zona.

Amintiti-va sa curatati filtrele aparatelor de aer conditionat

Curatarea filtrului aparatului dvs. de aer conditionat cand este nevoie nu este tocmai un eveniment care trebuie tinut minte, dar este esential.

Alegeti un aparat de aer conditionat care inlatura munca pe ghicite si va reaminteste automat cand este timpul sa curatati filtrul de aer.

Sa nu uitam ca intr-o incapere de dimensiuni medii, la fiecare 5 minute tot aerul din incapere a fost trecut prin aparatul de aer conditionat.

In aceste conditii nu este de mirare ca toti poluantii, „cuibariti” in acest spatiu, sunt „vanturati” si inhalati activ de catre ocupanti incaperilor, in doze mult mai mari decat in cazul incaperilor neclimatizate.

Note finale pentru un mediu mai sanatos

 • pastrarea curateniei locuintei trebuie sa fie facuta mult mai temeinic decat pe vremea bunicilor;
 • aerisirea corecta a incaperilor;
 • igienizarea constanta a aparatelor de aer conditionat;
 • lumea stiintifica de specialitate, de la medici la inginerii din domeniu, a inceput sa sublinieze public faptul ca lipsa de aer proaspat reprezinta una din cauzele majore care accentueaza starea de imbolnavire frecventa a oamenilor;
DISTRIBUIȚI

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here