Accesorii si accente decorative pentru locuinte

0
203

Obiectele decorative confera incaperilor unui apartament o nota de intimitate si de caldura care reflecta personalitatea locatarului.

Misiunea lor estetica este realizata daca o mana priceputa le-a asezat la locul potrivit. Indiferent daca acestea sunt de factura veche sau moderna, utilitare sau doar decorative, trebuie, pentru a fi puse in valoare, sa se tina seama de forma, de inaltimea, de culoarea pe care o au si de materialul din care sunt realizate.

Accentele decorative bine alese inobileaza interiorul si il umanizeaza. Ele pot fi create prin draperii si covoare colorate, judicios alese in raport cu culoarea mobilei si a zugravelii, prin perne colorate „aruncate” pe canapele, fotolii, sau chiar pe covor, prin suporturi pentru vase de flori si plante, fixate pe pereti, asezate pe masute joase, sau direct pe podea, prin corpuri de lumina sculpturale si diverse efecte de lumina, prin panouri decorative, prin cateva tablouri de buna calitate.

Este greu de dat reteta pentru accesoriile perfecte. In general, trebuie sa se tina seama de ansamblu. Obiectele decorative nu se cumpara niciodata numai pentru a „garnisi” o incapere si nici pentru ca, luat separat, obiectul pare frumos. Important este daca se armonizeaza cu ceea ce este in jur.

Exista, desigur, multe posibilitati de a aranja obiectele decorative intr-un apartament.

Problema principala este de a alege cu discernamant aceste obiecte si dupa aceea de a le aranja intr-un mod propriu specificului locuintei noastre. Numai astfel se va simti prezenta personalitatea locatarului.

Cand s-a ajuns la o solutie optima nu trebuie sa se accepte ideea ca toate lucrurile si-au gasit locul, ca au fost asezate acolo pentru totdeauna si ca nu mai este cazul sa fie adaugat si schimbat nimic. Din cand in cand, schimbarea, chiar in detalii neinsemnate, este necesara; aceleasi obiecte plasate in acelasi loc devin, la un moment dat, opace, neexpresive, plictisitoare.

Pentru ca ambianta locuintei sa-si pastreze farmecul, pentru ca obiectele sa spuna mereu ceva, pentru ca sa fie observate cu placere, ele trebuie sa sufere din cand in cand mici schimbari. In felul acesta si raporturile dintre obiecte se schimba si se innoiesc (deci si punerea lor in valoare), dar, in acelasi timp si rezonanta pe care o au in sufletul fiecaruia va fi mereu alta.

Lucrul cel mai important insa in decorarea unui apartament este sa se evite impresia de ingramadire a obiectelor si a mobilelor, in asa fel ca acesta sa fie cat mai aerat.

Plantele

Plantele, grupate in glastre, vase de flori de sezon introduc in decoratia casei elementul natural, autentic, care prezinta o permanenta variatie.

Asociatiile de plante cu frunze verzi, de diverse nuante si forme, creeaza in apartament o mica gradina personala. Ele se acomodeaza cu toate stilurile, cu toate culorile si daca nu le lipseste caldura si lumina sunt mai putin efemere, prezentand cel mai simplu si cel mai sigur element decorativ, cu care nu dam niciodata gres!

Lampile

Lampile au o importanta deosebita nu numai din punct de vedere functional, dar si estetic. Lampile cu picior, cu abajururi din diverse materiale, colorate sau nu, atrag privirea imediat, daca sunt plasate in locuri convenabile si au scopul de a lumina spatiul de primire, de lucru sau de odihna. Ele confera mediului ambiant o atmosfera plina de intimitate, de liniste, de eleganta.

Lampile se gasesc in comert intr-o gama variata de forme si culori si accentueaza destinatia si importanta spatiului pe care-l lumineaza, delimitand in acelasi timp si functiunile incaperilor.

Perdele si draperii

O lumina directa prea puternica reduce intimitatea si confortul locuintei noastre, de aici rezulta necesitatea montarii unor perdele care sa atenueze si sa disperseze razele de lumina.

Imbracarea ferestrelor cu ajutorul perdelelor si draperiilor are un rol triplu:

 • ingradeste imaginea decorativa a ferestrelor;
 • atenueaza lumina zilei;
 • impiedica vederea dinspre exterior catre interior.

Draperiile si perdelele sunt elemente estetice si functionale in acelasi timp care intregesc ambianta, accentueaza stilul incaperii si camufleaza unele defecte constructive.

Perdelele

O incapere fara perdele apare neterminata, rece si distanta, chiar daca amenajarea ei este completa.

Intr-adevar, cand intri intr-un apartament prima privire ti se indreapta spre fereastra si rezolvarea „imbracamintei” acesteia ofera prima impresie asupra interiorului pe care-l vizitezi.

Pentru a obtine cute suficiente trebuie sa avem grija ca latimea materialului pe care-l cumparam sa fie cel putin de doua ori si jumatate mai mare decat latimea ferestrei. In cazul perdelelor din voal se socoteste pana la de trei ori latimea, pentru a se obtine falduri bogate.

Draperiile

Draperiile completeaza decorul unei incaperi si determina culoarea de baza a interiorului respectiv. Se cere mare prudenta la alegerea culorilor: daca tonurile sunt prea vii, se formeaza o pata prea mare de culoare intensa, atunci cand sunt trase, ceea ce provoaca un dezechilibru in ansamblul armonic general. Cele mai indicate sunt draperiile de culoare deschisa.

Nu se recomanda draperii inflorate in camere mici cu mobilier mult si cu peretii foarte decorati.

Draperiile pot fi:

 • simple si drepte, putand fi trase de o parte, sau de o parte si de alta a ferestrei;
 • duble si drepte, putand fi trase de o parte si de alta a ferestrei.

Se calculeaza pentru material o lungime egala cu inaltimea suprafetei pe care vrem sa o imbracam cu draperii, cu o rezerva pentru tiv de 15 cm in partea de sus si de 25 cm in partea de jos iar pentru latime se socoteste minimum de doua ori latimea suprafetei respective.

Sistemul de prindere

Sistemul de prindere a perdelelor si draperiilor este ascuns de o galerie sau de un profil special in spatele caruia sunt prinse dispozitivele respective.

Pentru montarea perdelelor si draperiilor se folosesc:

 • galerii din lemn de tip clasic;
 • bare metalice cu lungimi reglabile, fixate in perete cu dibluri;
 • suporturi pe sina.

Din punct de vedere al materialelor, pot fi:

 • otel cromat;
 • alama vopsita sau natur;
 • duraluminiu.

Galeriile, de obicei destul de grele, trebuie bine fixate in perete si in asa fel executate incat sa permita o glisare usoara a perdelelor.

Prinderea perdelelor subtiri si, in paralel, a draperiilor se face pe doua planuri situate unul in fata celuilalt, cu un sistem de rulare usor manevrabil.

Montarea ingrijita inlatura aspectul meschin si neglijent pe care-l prezinta perdelele prinse cu stangacie si la intamplare, oricat de frumos ar fi materialul pe care-l avem la dispozitie.

Considerente de ordin practic

Privite din punct de vedere al aspectului decorativ cat si din acela al impresiei de spatialitate este de dorit ca perdelele sa cada in pliuri ample, pana la podea, indiferent de forma si dimensiunile ferestrei.

 • Daca sub fereastra exista un calorifer este practic ca perdelelel sa ajunga pana la pevaz, dar, din punct de vedere estetic este preferabil sa fie lasate sa cada pana la podea.
 • Daca intr-o camera exista doua ferestre apropiate una de alta, este recomandabil ca acestea sa se acopere cu o singura perdea ceea ce favorizeaza impresia de unitate.
 • Alegerea texturii perdelelor si draperiilor se va face in functie de destinatia incaperilor si felul mobilelor.
 • In cazul in care camera are o singura fereastra prea inalta sau prea ingusta, se prevad draperii bogate care sa depaseasca fereastra si sa restabileasca proportiile.

Intretinerea perdelelor

Perdelele imprimate se tin un sfert de ora in apa calduta (10 litri) in care s-au turnat 2 – 3 linguri de otet. Se spala apoi manual in apa calda cu detergenti. Se limpezesc cu apa rece.

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here